Δημογραφικό: Τι είπαν οι αρχηγοί στη Βουλή για την βραδυφλεγή «βόμβα» | ΔΕΙΤΕ Τι πρότειναν ως λύσεις

1
101

Σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η χώρα κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό. 

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους αλλά και τις προτάσεις για τη διαχείριση του προβλήματος στο απόηχο της εκ νέου δημοσιοποίησης των στοιχείων του πορίσματος που προκαλούν πραγματικά σοκ.

Αρκεί κανείς να σταθεί σε τρία από τα σημεία του πορίσματος. Πρώτον, σύμφωνα με την έκθεση, όλο και λιγότερα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, γεννούν οι γυναίκες. Και αυτό όχι από επιλογή αλλά ως αποτέλεσμα καταστάσεων και συνθηκών που επιβάλλονται από το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.

Δεύτερον, στο τέλος της επόμενης εικοσαετίας (2035) ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμανθεί από 10,4 έως 9,5 εκατομμύρια.

Τρίτον, η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού και η συνεχιζόμενη γήρανσή του αναμένεται να έχει άμεση επίπτωση και στον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας, ο οποίος φθίνει και αδιάλειπτα, δηλαδή, η μέση ηλικία του ανεβαίνει συνεχώς.

Τσίπρας: Πολιτικές ένταξης και των μεταναστών

Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικογένειας παρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, εξαγγέλλοντας παράλληλα σειρά μέτρων για να αναχαιτιστεί η συρρίκνωση του πληθυσμού.

Ο Πρωθυπουργός ενέταξε στο σχεδιασμό του για την ενίσχυση του πληθυσμού και τους μετανάστες κατηγορώντας παράλληλα την ΝΔ ότι υιοθετεί ακραία ρητορική στο ζήτημα αυτό.

Δεν έχασε εξάλλου την ευκαιρία να χαριτολογήσει με σκωπτική διάθεση με αφορμή την έξοδο της χώρας στις αγορές. Υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προβλέψει ότι η χώρα δεν έβγαινε στις αγορές όπως ότι δεν θα ολοκληρώνονταν οι αξιολογήσεις αλλά και η έξοδος από τα μνημόνια.

«Σας συμβουλεύω να συνεχίσετε τις προβλέψεις σας ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές μάλλον καλό μας κάνει αυτό» κατέληξε.

Νωρίτερα απάντησε και στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «φιλοδωρημάτων» αντιτείνοντας ότι οι παροχές αυτές είναι πολύ σημαντικές καθώς 200.000 νοικοκυριά θα ωφεληθούν άμεσα από τη επιδότηση ενοικίου. Αντίστοιχα, υπενθύμισε, οφέλη θα υπάρξουν και από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι οι ασκούμενες πολιτικές της κυβέρνησης εστιάζονται σε τρείς κομβικούς άξονες.

·       Πολιτική για την εργασία.

·       Πολιτική για το παιδί.

·       Πολιτικές ένταξης για τους μετανάστες.

Ενημέρωσε ότι μέσα σε μια τετραετία δημιουργήθηκαν πάνω από 350.000 θέσεις εργασίας και αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των εργαζομένων.

Σε ότι αφορά τα παιδιά, είπε ότι η κυβέρνηση αύξησε το ύψος των επιδομάτων από 650 εκατομμύρια ευρώ το 2015 σε 1,1 δις ευρώ το 2018. Αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών., αλλά και στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τις υιοθεσίες.

Εκτενείς ήταν οι αναφορές του και για τους μετανάστες.

Επικαλούμενος και τα στοιχεία Ευρωπαικού Ινστιτούτου είπε ότι πολλές ευρωπαικές χώρες, που, παρά την άνοδο της ακροδεξιάς, προωθούν πολιτικές ένταξης και πολιτογράφησης μεταναστών είτε για διαμένοντες για μεγάλο διάστημα μόνιμα στη χώρα είτε πολύ περισσότερο για μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, αναμένεται να δουν αύξηση του πληθυσμού τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ των πολιτικών αυτών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι εκείνοι που «καλλιεργούν το ρατσισμό τον εθνικισμό τη καθαρότητα της φυλής δεν σκορπούν μόνο το μίσος και το διχασμό αλλά την ακρωτηριάζουν».

Ο Πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα αυστηρός κατά της άλλης πλευράς επικαλούμενος ονομαστικά και την ιστορία του Γιάννη Αντετοκούμπο

Και κατέληξε: «Εμείς δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στους ανθρώπους αυτούς που η Ελλάδα έγινε η δική τους πατρίδα».

Μητσοτάκης: Τι εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ

Σειρά μέτρων ενίσχυσης των οικογενειών προκειμένου να αποφύγει η χώρα την περαιτέρω μείωση του πληθυσμού εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή με αφορμή σχετική συζήτηση για το δημογραφικό.

Και με αφορμή τη τοποθέτηση του επιχείρησε να αντικρούσει την κριτική της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η ΝΔ, καταθέτοντας το δικό του πρόγραμμα το οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει τη δυνατότητα των συνταξιούχων να εργάζονται στο ιδιωτικό τομέα χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη τους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξος σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφορικά με το δημογραφικό.

Επικαλούμενος και τη έκθεση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής ανάφερε ότι αν δεν υπάρξουν «αναχώματα» ο πληθυσμός της χώρας θα περιοριστεί στα 8,9 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και στα 7,3 εκατομμύρια μέχρι το 2080. Τάχθηκε κατά των επιδομάτων που μοιράζει «με τη μορφή φιλοδωρήματος ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Η δική μας επιδίωξη, αντέτεινε, είναι η δημιουργία χιλιάδων νέων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας σε μια οικονομία που θα αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς από τους σημερινούς».

Μεταξύ άλλων εξήγγειλε:

– Άμεση ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.

– Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ

– Πρόσθετα κίνητρα για τα ζευγάρια που θα τεκνοποιούν πριν τα τριάντα.

– Όλα τα βρεφικά είδη, θα υπαχθούν στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

– Παιδικοί σταθμοί για όλα τα ελληνόπουλα.

– Αύξηση της άδειας σε μονογονεικές οικογένειες.

– Επέκταση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο ασφαλιστικό που θα αντικαταστήσει όπως είπε «το πείραμα
Κατρούγκαλου».

Υποστήριξε ότι το σύστημα που εισηγείται η ΝΔ υπό την ευθύνη του κράτους της τράπεζας της Ελλάδας και με τον έλεγχο του ασφαλισμένου ενισχύει την προβλεψιμότητα των αποδοχών που τώρα έχουν μετατραπεί σε γρίφο.

Γεννηματά: Τα 12 μέτρα που προτείνουμε

Δώδεκα μέτρα για τη στήριξη των  νέων οικογενειών και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος κατέθεσε στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Στα προτεινόμενα μέτρα είναι μεταξύ άλλων ηχορήγηση 200 ευρώ σε οικογένειες που αποκτούν παιδί και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια για τρία χρόνια.

Αναλυτικά οι προτάσεις της κ. Γεννηματά:

1. Εφάπαξ επίδομα τοκετού 1000 ευρώ για κάθε παιδί.

2. Οι τρίτεκνοι αποκτούν όλα τα δικαιώματα των Πολύτεκνων. Δεν θίγονται τα δικαιώματα αυτών που σήμερα έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.

3. Μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

4. Καθιερώνουμε «Εθνικό Αποταμιευτικό Λογαριασμό» για κάθε παιδί, με την συμμετοχή τόσο του Γονέα, όσο και της Πολιτείας (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Η οικογενειακή συμμετοχή θα εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος.

Μοναδικός δικαιούχος θα είναι το παιδί, μετά την ενηλικίωσή του, ώστε να χρησιμοποιήσει το ποσό για σπουδές ή επαγγελματική δραστηριότητα.

5. Κάθε οικογένεια δικαιούται «Κοινωνική Επιταγή» για κάθε παιδί σε προσχολική ηλικία, η οποία εγγυάται το δικαίωμα για ένταξη και φροντίδα, ΟΛΩΝ των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

6.    Στεγαστική Συνδρομή για κάθε οικογένεια για διάστημα δύο ετών από την απόκτηση νέου παιδιού.

Η στεγαστική συνδρομή δίδεται μέσω μείωσης του φόρου εισοδήματος ή ειδικού επιδόματος ενοικίου ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ανάλογα αν η οικογένεια μένει ή όχι σε δικό της σπίτι.

7. Τα 382 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα 59 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με Αναπηρία, διασφαλίζονται πλήρως εντασσόμενα στις Κοινωφελείς υπηρεσίες των Δήμων και στις κοινωνικές υπηρεσίες τους, με το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό τους.

8.      Καθιερώνεται το ακατάσχετο και ασυμψήφιστο των οικογενειακών επιδομάτων.

9. Τα οικογενειακά επιδόματα θα καταβάλλονται με τον όρο της φοίτησης των παιδιών στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

10. Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Οικογενειών σε κάθε Δήμο της χώρας. Τα Κέντρα λειτουργούν συμπληρωματικά με τις κοινωνικές Υπηρεσίες των αντίστοιχων ΟΤΑ και παρέχουν δωρεάν  υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης σε οικογένειες με προβλήματα. Τα κέντρα χρηματοδοτούνται από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους.

11.      Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δημογραφικής Πολιτικής, ώστε να εξειδικεύεται και να παρακολουθείται η εφαρμογή του Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής.

Συμμετέχουν εκπρόσωποι Υπουργείων, Αυτοδιοίκησης, Πολύτεκνων, Οργανώσεων Γυναικών, της ΕΣΑΜΕΑ, των ΑΕΙ, και των πολιτικών κομμάτων της Βουλής.

12.  Τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, στο Υπουργείο Eργασίας , που θα εξειδικεύσει και εφαρμόσει πολιτικές είτε με διάθεση των αναγκαίων πόρων, είτε με αποτελεσματικό συντονισμό των συναρμόδιων δημόσιων Υπηρεσιών.

Κουτσούμπας: Υποκρισία από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζει ένα νέο ζευγάρι είναι το κύριο ζήτημα που επιδρά στην απόφασή του να αποκτήσει παιδιά, τόνισε από τη μεριά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε λόγο για συζήτηση με μπόλικες δόσεις υποκρισίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Όπως υποστήριξε οι κυβερνήσεις τους έχουν οδηγήσει τους νέους ανθρώπους να αναβάλουν τη δημιουργία οικογένειας λόγω της ανεργίας, της εργασιακής ζούγκλας και της μετανάστευσης.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ακόμη ότι με το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν νομοθετήσει τα κόμματα η εργοδοσία έχει ξεσαλώσει κυριολεκτικά, εκβιάζοντας νεοπροσλαμβανόμενες εργαζόμενες για να βάλουν στο ψυγείο τη χαρά της μητρότητας.

Λεβέντης: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κοροϊδεύουν τον κόσμο

Επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης,  λέγοντας ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ κοροϊδεύουν τον κόσμο και σε αυτό το θέμα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, στην ομιλία του, αναρωτήθηκε «γιατί όταν κυβερνούν τα κόμματα δεν κάνουν τίποτα;», ενώ σημείωσε πως ενώ στον λόγο θέλουν να βοηθήσουν, όταν διαχειρίζονται την εξουσία κάνουν τις οικογένειες να μετανιώνουν που κάνουν παιδιά. Ακόμη, μίλησε για φαρισαϊσμό και σε αυτό τον τομέα.

Σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε πολύ ωραίες προτάσεις, αλλά αν δεν ήξερα ποιος είναι θα έλεγα να τον ψηφίσω και εγώ. Το άσχημο για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι τον ξέρουμε ποιος είναι».

Ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει ότι δεν έκαναν τίποτα και αφού υποστήριξε ότι πρέπει να φτιάξουμε ισχυρή οικονομία και κράτος, τόνισε: «Όταν μίλησα για οικουμενική κυβέρνηση, το έκανα γιατί όπου και αν μίλησα για επενδύσεις μου είπαν ότι με κυβέρνηση με 152 βουλευτές δεν επενδύουν γιατί θα χάσουν τα λεφτά τους».

«Το ίδιο λέω και στη ΝΔ που θέλει να κάνει κυβέρνηση με την κυρία Γεννηματά. Όμως, όπως αγκομαχάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγκομαχάει και η ΝΔ και θα ξεζουμίζει τον κόσμο, ενώ η χώρα θα βυθίζεται στην κρίση και ίσως δεν γλυτώσουμε και την πλήρη χρεοκοπία», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης ζήτησε την κατάργηση του κομματικού κράτους και επισήμανε ότι για να στηριχτεί το δημογραφικό χρειάζεται να πηγαίνει καλά η οικονομία.

 

Ευτυχία Αδηλίνη

Πηγή: thetoc.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Βρηκε λυση το καμαρι μας ,η πρωθυπουργαρα μας.Να φερουμε και αλλους μετανάστες να το λυσουμε το θεμα.Αυτό προτεινε το οργιο που βγαλατε να σας κυβερνησει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ