Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Ο Ανδρέας Παπανδρέου απέτρεψε δολοφονική επίθεση στον Γιώργο Κουρή (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ανδρέας Παπανδρέου απέτρεψε δολοφονική επίθεση στον Γιώργο Κουρή (ΒΙΝΤΕΟ)

0
115

Ήταν η εποχή που η Αυριανή δημοσίευε καθημερινά προσωπικές φωτογραφίες της Δήμητρας Παπανδρέου. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός αποκάλυψε, μιλώντας σε εκπομπή στο κανάλι της Βουλής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, μια άγνωστη σύσκεψη, μια αδιανόητη πρόταση, την οποία απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Εκείνη την περίοδο, βλέποντας τις φωτογραφίες της συζύγου του σε καθημερινά πρωτοσέλιδα της Αυριανής του Γιώργου Κουρή, ο Ανδρέας Παπανδρέου «είχε καταρρακωθεί αλλά δεν παραπονιόταν», είπε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

«Ο Ανδρέας παραδεχόταν τον Μητσοτάκη ως ηγέτη. Ήταν ανταγωνιστική η σχέση τους από την εποχή της Ένωσης Κέντρου μέχρι το τέλος» – Δημήτρης Κρεμαστινός

Περιέγραψε μια σύσκεψη που είχε γίνει τότε. Συμμετείχαν εκτός από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον ίδιο τον Δημήτρη Κρεμαστινό, στελέχη και μέλη των μυστικών υπηρεσιών. Ένας από αυτούς, τον οποίο ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής δεν θέλησε να αποκαλύψει, έκανε μια πρόταση στον τότε πρωθυπουργό.

Του είπε: «Άκουσε να δεις, Πρόεδρε, μην συζητάμε πολλή ώρα. Θα κάνεις ό,τι κάνει ένας χωριάτης που θα του πάρουν τις φωτογραφίες της γυναίκας του στο καφενείο του χωριού του».

«Τι θα κάνει ο χωριάτnς;» του απάντησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

«Θα πάρει ένα τσεκούρι και θα ανοίξει το κεφάλι αυτουνού στα δύο».

Μόλις άκουσε αυτή τη φράση, ο Ανδρέας Παπανδρέου έμεινε βουβός. «Επικράτησε σιωπή. Σιγά σιγά έκλεισε η συνεδρίαση και φύγαν όλοι. Οπότε εγώ έφυγα με μαύρη σκέψη, λέω τι λένε εδώ πέρα; Αλλά τα γεγονότα πήγαν ομαλά και ένα Σάββατο, που τον έβλεπα συνήθως μόνο, του λέω: Πρόεδρε, τι είναι τώρα αυτές οι ιστορίες, τι θα γίνει; Και τότε ήταν κάθετος, μου λέει: Άκουσε να δεις, Δημήτρη, από τότε που ο πρωθυπουργός θα αρχίσει να υιοθετεί τέτοιες σκέψεις παίρνει διαζύγιο με τη λέξη που λέγεται Δημοκρατία» περιέγραψε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Όταν μάλιστα πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Δημήτρης Κρεμαστινός αποκάλυψε τα όσα είχαν γίνει σε εκείνη τη σύσκεψη στον ίδιο τον Γιώργο Κουρή. «Του είπα: τουλάχιστον μετά θάνατον να τον σεβαστείς γιατί πήρε μια απόφαση που αφορούσε τη ζωή σου».

Δείτε το απόσπασμα στο 1:14.20 του video που ακολουθεί

«Ωνάσειο, μια σκοτεινή κηλίδα – Θα μας είχαν βρει τα Ίμια χωρίς πρωθυπουργό»

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός μίλησε και για την περίοδο, στα τέλη του 1995, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην Εντατική του Ωνασείου. Χαρακτήρισε εκείνη την περίοδο «σκοτεινή κηλίδα» για την ελληνική ιστορία και την ιατρική.

Αποκάλυψε πως οι περισσότεροι από τους γιατρούς που συμμετείχαν στο ιατρικό συμβούλιο, διέρρεαν πληροφορίες, πολλές φορές λανθασμένες, στους δημοσιογράφους. Ο ίδιος, υπουργός τότε, ενημερωνόταν γι’ αυτά από τις μυστικές υπηρεσίες.

Περιέγραψε τις πιέσεις να παραιτηθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου, τις επισκέψεις του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στην Εντατική του Ωνασείου και τόνισε πως αν η διαδοχή είχε καθυστερήσει, η κρίση των Ιμίων θα είχε βρει τη χώρα χωρίς πρωθυπουργό.

«Η χώρα οδηγείτο σε κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης, δεν υπήρχε πρωθυπουργός, ήταν επί ένα μήνα διασωληνωμένος στην Εντατική, δεν υπήρχε επαφή μαζί του. Δεν υπήρχε κυβέρνηση, δεν υπήρχε παραίτηση. Παρ’ ολίγο να μας στοιχίσει εθνική συμφορά. Αν ήταν λίγες μέρες αργότερα, θα μας είχαν βρει τα Ίμια χωρίς πρωθυπουργό. Η χώρα δεν είχε πρωθυπουργό με ό,τι αυτό συνεπάγεται», είπε.

Δείτε το απόσπασμα στο 1:21.12 του video

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός αποκάλυψε και τη μοναξιά του Ανδρέα Παπανδρέου όταν πια είχε υπογράψει την παραίτηση και δεν ήταν πρωθυπουργός. Οι γιατροί είχαν ανακοινώσει τα Χριστούγεννα του ’95 στη Δήμητρα Παπανδρέου ότι η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη.

Την Πρωτοχρονιά του ’96, όταν πια είχε βγει από την Εντατική, είχε αρχίσει να καταλαβαίνει. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, τον είχε επισκεφτεί την πρώτη μέρα του νέου χρόνου. Του είπε ότι ήταν Πρωτοχρονιά. Και τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου αναρωτήθηκε «που είναι ο κόσμος; Δεν έχει έρθει κανένας;». Αναρωτιόταν γιατί δεν τον επισκέπτονταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί.

Για να μην τον στεναχωρήσει λέγοντάς του πως κανείς δεν τον επισκεπτόταν πια, ο Δημήτρης Κρεμαστινός αναγκάστηκε να πει ψέματα. Ήθελε να του ανεβάσει την ψυχολογία και η απάντησή του ήταν πως «τους έχουμε κάτω, δεν θέλουμε να τους φέρουμε σας γεμίσουν μικρόβια».

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Δημήτρη Κρεμαστινού

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ