Η ξεναγός του Τσίπρα και της Περιστέρας στην Αγιά Σοφιά αποκαλύπτει όλα όσα συζήτησαν μεταξύ τους [εικόνες] Γιατί χαμογελούσε ο Αλέξης

0
201

Εδώ και 30 χρόνια η Αναστασία Γκαλίτση ξεναγεί σημαντικές προσωπικότητες  στην Κωνσταντινούπολη, αλλά για πρώτη φορά κλήθηκε να αποκαλύψει σε Έλληνα πρωθυπουργό τα μυστικά της Αγιάς Σοφιάς.

«Έχουν έρθει πολλοί Έλληνες πολιτικοί, όπως η Φώφη Γεννηματά την οποία ξενάγησα πρόσφατα, αλλά πρωθυπουργός δεν είχε ξανάρθει. Ήταν πολύ απλός και φιλικός με μεγάλο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική και τα ψηφιδωτά», λέει για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο φωτογραφικός φακός έχει αποτυπώσει την Αναστασία Γκαλίτση με τον πρωθυπουργό και τη σύντροφό του Περιστέρα Μπαζιάνα να κοιτάζουν προς τον γυναικωνίτη και η ξεναγός αποκαλύπτει γιατί χαμογελάει ο Αλέξης Τρίπρας. «Εκείνη τη στιγμή του μιλάω για ένα ψηφιδωτό του 11ου αιώνα και του εξηγώ την ιστορία της αυτοκράτειρας Ζωής που πήρε το στέμμα στα 50 της χρόνια αλλά δεν είχε παντρευτεί ακόμα και έπρεπε να έχει έναν σύζυγο για να υπάρχει αυτοκράτορας. Έτσι παντρεύτηκε τον Ρωμανό τον Αργυρό και  οι καλλιτέχνες τον  αποτύπωσαν στην Αγιά Σοφιά. Στη συνέχεια όμως ερωτεύτηκε τον ανιψιό του άντρα της, τον Βασίλειο, δηλητηρίασαν τον Αργυρό και παντρεύτηκε τον Βασίλειο. Οι καλλιτέχνες έσβησαν το κεφάλι του Αργυρού και πάνω από το σώμα του δημιούργησαν  το κεφάλι του Βασίλειου. Εκείνος όμως πέθανε νωρίς, η αυτοκράτειρα ξαναπαντρεύτηκε -τον Κωνσταντίνο τον Μονομάχο- και οι καλλιτέχνες άλλαξαν το κεφάλι για ακόμα μια φορά. Αυτή την ιστορία άκουσε ο πρωθυπουργός και χαμογελούσε…».

Περιστέρα Μπαζιάνα, Αλέξης Τσίπρας και Αναστασία Γκαλίτση κοιτάζουν προς τον γυναικωνίτη και χαμογελούν Περιστέρα Μπαζιάνα, Αλέξης Τσίπρας και Αναστασία Γκαλίτση κοιτάζουν προς τον γυναικωνίτη και χαμογελούν Το περίφημο ψηφιδωτό. Το περίφημο ψηφιδωτό.

Ενδιαφέρον, όπως αποκαλύπτει η ξαναγός του, έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας για τα ψηφιδωτά. «Με ρώτησε γιατί κάποια  φαίνονται και κάποια άλλα είναι καλυμμένα» λέει η Αναστασία Γκαλίτση προσθέτοντας: «Του εξήγησα πως στη διάρκεια των 500 ετών που η Αγιά Σοφιά λειτουργούσε ως τζαμί, τα ψηφιδωτά καλύφθηκαν από αραβουργήματα που είναι προσευχές από το κοράνι καθώς  οι μουσουλμάνοι δεν έχουν εικόνες. Το 1935 που από τζαμί έγινε μουσείο με εντολή του Κεμάλ ορισμένα άρχισαν να αποκαλύπτονται. Ήταν αυτά που είχαν καλυφθεί μόνο με σοβά  όπως η Παναγία η Πλατυτέρα, ενώ ο Παντοκράτορας που ήταν καλυμμένος με αραβουργήματα δεν έχει  αποκαλυφθεί».

Οι απορίες του Αλέξη Τσίπρα παρέτειναν την παραμονή στην Αγιά Σοφιά. «Από το Γενικό Προξενείο που με είχαν καλέσει για την ξενάγηση μου είπαν ότι ο πρωθυπουργός θα μείνει 30 με 35 λεπτά ωστόσο επειδή ρωτούσε συνεχώς , η επίσκεψη κράτησε 55 λεπτά. Μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον της συντρόφου που ήταν πολύ ευγενική»  λέει η κυρία Γκαλίτση. Στην έξοδο ο Αλέξης Τσίπρας  τη ρώτησε πόσοι Έλληνες ζουν στην Κωνσταντινούπολη. «Του είπα ότι είμαστε 2.000» σημειώνει.

Τσίπρας-Περιστέρα-ΓκαλίτσηΤσίπρας-Περιστέρα-Γκαλίτση

Επιχειρηματίες, πολιτικοί και καλλιτέχνες αναζητούν την Αναστασία Γκαλίτση όταν ταξιδεύουν στην Πόλη αφού την γνωρίζει απ’ άκρη σ’ άκρη σχεδόν σαν την παλάμη της. Στα ταξιδιωτικά βαν εξηγεί με το μικρόφωνο στο χέρι  τα πάντα για τις γειτονιές, τα παζάρια και τα μνημεία, λύνοντας και τις πιο πολύπλοκες απορίες. Η χαρά της, όπως λέει, είναι μεγάλη που κλήθηκε να ξεναγήσει κι έναν Έλληνα πρωθυπουργό ενώ αυτό που της έκανε εντύπωση είναι ότι ποτέ ξανά δεν είχε δει τόσους πολλούς δημοσιογράφους στην Αγιά Σοφιά.

Η ξεναγός Αναστασία Γκαλίτση επί το έργον Η ξεναγός Αναστασία Γκαλίτση επί το έργον

Πηγή:  iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ