ΠΡΟΣ:
ΑΡΣΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Υπόψιν κου Κων/νου Ξυνογαλά
Αξιότιμοι κύριοι,
Τα νησιά του Αιγαίου όπως γνωρίζετε αποτέλεσαν την πύλη εισόδου και τον πρώτο χώρο υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών στον Ευρωπαϊκό χώρο. Τα νησιά αυτά, κυρίως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος η Κως και η Λέρος, υποδέχθηκαν μαζικό κύμα προσφύγων και μεταναστών, με κορύφωση το καλοκαίρι του 2015. Το φαινόμενο αυτό της εισροής προσφύγων και μεταναστών συνεχίζει προφανώς μέχρι σήμερα, σε μικρότερη ένταση, χωρίς όμως αυτό να μειώνει τη σημασία του.
Προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο στήριξης των νησιών μας από τα προβλήματα διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα, την υγεία και φυσικά την οικονομία και προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον πληθυσμό στον τόπο του, ένα νησί χρειάζεται διπλή προσπάθεια για να ανταπεξέλθει. Η προστασία της ΄΄νησιωτικότητας΄΄ πρέπει να γίνει με τη λήψη κατάλληλων και θετικών μέτρων ανάπτυξης με σκοπό την αποκατάσταση των υφιστάμενων ανισοτήτων σε βάρος των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών.
Στο παραπάνω πλαίσιο ένα αντισταθμιστικό μέτρο στα νησιά αυτά που υποδέχονται τους πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούσε να είναι ο συνυπολογισμός της εντοπιότητας στις προκηρύξεις θέσεων εργασίας, δηλαδή όσοι υποψήφιοι έχουν καταγωγή από τις συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές να προτάσσονται όλων των άλλων υποψηφίων που ενδιαφέρονται να προσληφθούν στην ίδια προκήρυξη, ώστε να πηγαίνουν στις περιοχές επιλογής τους.
Το ίδιο δηλαδή που εφαρμόζεται στις προσλήψεις ορισμένου χρόνου άλλων φορέων του δημόσιου τομέα, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών προτάσσονται έναντι των συνυποψηφίων τους από άλλες περιοχές.
Φιλικά
Ηλίας Καματερός
Βουλευτής Δωδεκανήσου