Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ψήφισαν και οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους προστέθηκαν 8 βουλευτές από πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης: Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Κατά της Συμφωνίας ψήφισαν 146 βουλευτές από 6 κόμματα της αντιπολίτευσης: τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και κάποιους ανεξάρτητους.
«Παρών» ψήφισε ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Ψαριανός.
Τσίπρας: Γεννήθηκε σήμερα η Βόρεια Μακεδονία -Είναι μία μέρα ιστορική
Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός ανέβασε στο λογαριασμό του στο facebook δήλωση χαρακτηρίζοντας ιστορική την ημέρα που γεννήθηκε η Βόρεια Μακεδονία.
Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.
Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια.
Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία.
Οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς.
Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή.
Μητσοτάκης: Στενάχωρη ημέρα για την Ελλάδα
«Στενάχωρη και δύσκολη μέρα» χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη σημερινή, μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική βουλή. «Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. H κύρωση της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από Ελληνική κυβέρνηση. Εγκαταλείπεται έτσι μια εθνική γραμμή δεκαετιών. Ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του είπαν όχι. Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Κι αυτό μπορεί να γίνει αρχή νέων δεινών. Δυστυχώς, τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος. Πριν από 4 χρόνια ακριβώς, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές εξαπατώντας τους πολίτες. Για να μας πάει τελικά πολλά χρόνια πίσω κάνοντας χειρότερη τη ζωή των Ελληνων και ειδικά των πιο αδύναμων. Τώρα, ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα και με μία εθνική υποχώρηση», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του.
Ζάεφ: Ζήτω η Συμφωνία των Πρεσπών, φτάσαμε σε μια ιστορική νίκη
Πανηγυρικό σχόλιο αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών έκανε ο Ζόραν Ζάεφ.
«Συγχαρητήρια φίλε μου Αλέξη Τσίπα, μαζί με τους ανθρώπους μας φτάσαμε σε μια ιστορική νίκη. Ζήτω η συμφωνία των Πρεσπών! Για την αιώνια ειρήνη και πρόοδο των Βαλκανίων και της Ευρώπης!», έγραψε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Congratulations my friend @tsipras_eu, together with our peoples we reached a historical victory. Long live the Prespa Agreement! For eternal peace and progress of the Balkans and in Europe! pic.twitter.com/f9aIpMa4Xz
— Зоран Заев (@Zoran_Zaev) January 25, 2019
Χαιρετίζει την κύρωση της Συμφωνίας ο ΓΓ του ΝΑΤΟ
Την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρέτισε μέσω «tweeter» ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Γ. Στόλτεμπεργκ.
Κοινή δήλωση Γιούνκερ-Μογκερίνι-Χαν
Tην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, από τη Βουλή των Ελλήνων, χαιρετίζουν με κοινή δήλωσή τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.
«Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία , δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».
Σόου της Χρυσής Αυγής
Για αρκετή ώρα η ψηφοφορία σταμάτησε γιατί ο Κώστας Μπαρμπαρούσης της Χρυσής Αυγής ψήφισε «Οχι στην προδοσία», όπως είπε και αποχώρησε από την αίθουσα.
Ο πρόεδρος της βουλής τον κάλεσε να επιστρέψει λέγοντας ότι δεν υπάρχει και δεν μπορεί να καταγραφεί ψήφος «Οχι στην προδοσία». «Υπάρχει ναι, όχι, παρών, τίποτα άλλο» επέμεινε ο κ. Βούτσης.
Σήκωσε πανό ο Σαρίδης
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι την ώρα που ήταν να ψηφίσει ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης σήκωσε πανό μέσα στην ολομέλεια εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και φώναξε «Οχι».
Αποχώρησε η αντιπολίτευση από την Ολομέλεια πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία
Ενας ένας οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν Όχι στην Συμφωνία αποχωρούσαν από την αίθουσα της ολομέλειας, πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία. Με τον τρόπο αυτό η αντιπολίτευση άφησε μόνο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τους «πρόθυμους» να πανηγυρίσουν.
Τουσκ: Αλέξη, Ζόραν μπράβο, δεν διστάσατε να θυσιάσετε τα συμφέροντά σας για το κοινό καλό
Με tweets σε ελληνικά, σκοπιανά και αγγλικά συνεχάρη τη έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο ο Ντόναλντ Τουσκ.
«Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μοσκοβισί: Καλώς ορίζω την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών
«Καλώς ορίζω την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο μόλις έγινε, για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, τη γύρω περιοχή και την Ευρώπη».
Αυτό έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
Ντιμιτρόφ: Το θάρρος και η ελπίδα νίκησαν τον φόβο
«Το θάρρος και η ελπίδα νίκησαν τον φόβο» αναφέρει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Το μέλλον είναι εκεί, σημειώνει ο κ. Ντιμιτρόφ αμέσως μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο και επικαλούμενος τον Νίκο Κοτζιά, επισημαίνει πως η Ιστορία πρέπει να είναι δάσκαλος, όχι φυλακή.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος χώρας δηλώνει υπερήφανος γι’ αυτά που κατάφεραν και στέλνει το μήνυμα: «Ζήτω η φιλία μας και η φιλία μεταξύ των χωρών μας! Ζήτω ο οραματικός πατριωτισμός!».
Γιοχάνες Χαν: «Ιστορικό επίτευγμα η συμφωνία των Πρεσπών»
Τα συγχαρητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών με αφορμή την επικύρωσή της από την ελληνική Βουλή έστειλε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών που επιλύει το ζήτημα του ονοματολογικού μεταξύ της Ελλάδας και της σύντομα Βόρειας Μακεδονίας είναι μια ιστορική στιγμή για τις δύο χώρες, την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της. Συγχαίρω τους ηγέτες στις δύο πλευρές για το θάρρος και το όραμά τους», γράφει στην ανάρτησή του στο Τwitter o Αυστριακός επίτροπος.
Και συμπληρώνει:
«Αυτή η επιτυχία δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη σταθερή προοπτική ένταξης στην ΕΕ για την Βόρεια Μακεδονία. Αυτή είναι η δύναμη έλξης που ασκεί η ΕΕ, που φέρνει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή, σε μια περίοδο ανόδου αποσταθεροποιητικών δυνάμεων. Είμαι προσωπικά πολύ χαρούμενος που το μακρύ ταξίδι προς τις Πρέσπες άρχισε με τη συμφωνία του Πρζίνο του 2015, στην οποία μεσολάβησα και η οποία επέτρεψε στη Βόρεια Μακεδονία να ξεπεράσει μια βαθιά πολιτική κρίση. Έκτοτε η χώρα ξεκίνησε βαθιές μεταρρυθμίσεις και ρύθμισε τα θέματά της με τους γείτονες. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για ολόκληρη την περιοχή».
Αδωνις: Ας χύσουμε ένα δάκρυ για τη Μακεδονία…
Λίγα λεπτά μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας στην ολομέλεια, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης έκανε αυτή την ανάρτηση:
Τι προηγήθηκε: Υψηλοί τόνοι, δύο στρατόπεδα
Πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές μοιράστηκαν επί τρεις ημέρες σε δύο στρατόπεδα, με επιχειρήματα υπέρ και κατά της Συμφωνίας.
Οπως ήταν φυσικό, ξεχώρισε η αντιπαράθεση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη και οι δύο εντελώς διαφορετικές ερμηνείες για τα εθνικά συμφέροντα και την εξωτερική πολιτική.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία και εκτίμησε ότι η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από την Συμφωνία των Πρεσπών. Κάλεσε δε τους βουλευτές να σταθούν όρθιοι και να πράξουν το εθνικό τους καθήκον χωρίς να τρομοκρατηθούν.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «εθνική ήττα» καλώντας τους βουλευτές να πουν «όχι» στην εθνικά επιζήμια συμφωνία.
«Βόρεια Μακεδονία» σε 15 ημέρες -Τότε κυρώνεται το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ
Με τις 153 ψήφους που έλαβε η συνθήκη των Πρεσπών ξεκλείδωσαν οι προϋποθέσεις για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε «βόρεια Μακεδονία» και την υλοποίηση της αναθεώρησης του Συντάγματος στη γειτονική χώρα.
Ηδη, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, το μεσημέρι υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ωστόσο μένει ένα ακόμα βήμα για να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της έντασης μεταξύ των δυο χωρών που άνοιξε το 1991 μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Και αυτό το βήμα είναι η κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Τυπικά, για να αρχίσουν στα κρατικά έγγραφα και κτίρια της γείτονος να αναγράφεται το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», πρέπει να κυρωθεί το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, όπως προβλέπει η συνθήκη των Πρεσπών. Παρά ταύτα, ένα-ένα τα κράτη αρχίζουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα με πρώτο το Ισραήλ.
Μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, η ονομασία της πΓΔΜ άρχισε ήδη να αλλάζει από «Macedonia» σε «North Macedonia».
Στη σελίδα όπου παρουσιάζονται τα βιογραφικά του νυν και των πρώην Ισραηλινών πρεσβευτών στα Σκόπια, η ονομασία της χώρας έχει αλλαχθεί σε «North Macedonia» και η χώρα καταχωρήθηκε υπό το γράμμα «N» (=North Macedonia).
Στόλτεμπεργκ: «Σύντομα η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ»
Αλλωστε, ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρετίζοντας την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενταχθεί σύντομα στη Συμμαχία.
«Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Γ. Στόλτεμπεργκ.
Τα βήματα από εδώ και πέρα
Ο οδικός χάρτης που απαιτείται να ακολουθηθεί έχει αρκετά στάδια και δείχνει η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει μέσα στις επόμενες 15 μέρες.
Τα τυπικά αλλά αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν από δω και πέρα είναι τα ακόλουθα:
- Υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως .
- Ανακοίνωση στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ ότι κυρώθηκε η Συμφωνία από τη Βουλή.
- Υπογραφή από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής και αποστολή του στις πρωτεύουσες των κρατών μελών.
- Κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής από τη βουλή των Ελλήνων,
- Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια με την οποία θα ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου.
- Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ .
- Αποστολή από Σκόπια επιστολής προς τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα λέγεται πλέον Βόρεια Μακεδονία
- Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του στην Ουάσιγκτον.
Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διαδικασίας από την στιγμή που η κυβέρνηση πέρασε τον σκόπελο της ψήφισης της συμφωνίας τα πράγματα θα είναι πιο απλά.
Το πρωτόκολλο κύρωσης θα χρειαστεί πιθανότητα μια συνεδρίαση στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και μία στην Ολομέλεια ενώ το άθροισμα των τουλάχιστον 153 ψήφων αναμένεται να επαναληφθεί και σε αυτή την ψηφοφορία.
https://www.youtube.com/watch?v=vPm3ShAz468
Γραψτε τη λεξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο wikipedia να δειτε τι γραφει.