Καιρός: Έπειτα από μια πρόσκαιρη βελτίωση που θα παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη ο καιρός, από την Πέμπτη το «Πολικό Εξπρές» θα καταφτάσει στη χώρα μας και σαρώσει το μεγαλύτερο μέρος της.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, τα οποία επικαλείται ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, οι στιγμές που θα βιώσουν αρκετοί από τους κατοίκους της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας θα είναι σχεδόν ιστορικές.
Μόλις ξαστερώνει στη Δυτική Μακεδονία το θερμόμετρο θα γράφει – 17 βαθμούς Κελσίου (!)
Από την Πέμπτη θα εισέλθουν οι «παγωμένες» αέριες μάζες
Από τις πρώτες κιόλας ώρες της Πέμπτης ο καιρός θα είναι καθαρά χειμωνιάτικος για τις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Το αίτιο θα είναι οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που θα εισέλθουν στη χώρα μας από το βορρά αλλά και οι χιονοπτώσεις που θα «σαρώσουν» ακόμη και πεδινά τμήματα από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας μέχρι και τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις
Από την Πέμπτη κιόλας οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πολύ πυκνές κυρίως σε περιοχές της βορειοανατολικής Στερεάς, της βόρειας Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας αλλά και της Θράκης. Και εννοείται ότι στις περισσότερες περιοχές από αυτά τα διαμερίσματα θα χιονίζει έως και τα πεδινά – παραθαλάσσια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις των οδηγών και ασφαλώς μετά από κάποια στιγμή θα μπορούν να κινούνται τα αυτοκίνητα που διαθέτουν αλυσίδες.
Δριμύ ψύχος θα σαρώσει την Ελλάδα – Πολύ χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες
Από την Πέμπτη και έπειτα και ειδικά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής το ψύχος θα είναι έντονο σχεδόν σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και σε πολλά από τα νησιά των Επτανήσων αλλά και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Προφανώς και οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κατρακυλήσουν πολύ κάτω από το μηδέν. Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, από την Παρασκευή και μετά, θα υπάρξουν ορεινές περιοχές που η ελάχιστη θερμοκρασία θα αγγίξει ακόμη και τους -17 βαθμούς Κελσίου!
Χιονοπτώσεις και στα νησιά
Μετά την Πέμπτη φαίνεται ότι και πολλά από τα νησιά του Ιονίου αλλά και του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου θα δεχτούν χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.
Χιόνια σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χιονίσει από την Πέμπτη και έπειτα.
Στην Αττική διαφαίνονται χιονοπτώσεις περίπου από τα 300 μέτρα και υψηλότερα, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα στα βόρεια προάστια. Δεν αποκλείεται να έχουμε και «χιονοεκπλήξεις» μέσα στο λεκανοπέδιο, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα σας το πω από αύριο με περισσότερη σιγουριά. Πάντως, στα βόρεια τμήματα της Αττικής, στις περιοχές δηλαδή που «βλέπουν» προς τη Βοιωτία, θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα και εκεί θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς.
Το ψύχος έρχεται από την Πέμπτη αλλά θα είναι παρατεταμένο
Μπορεί από την Πέμπτη και έπειτα να μας επισκεφτεί το δριμύ ψύχος με τις πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, όμως φαίνεται ότι θα μας «ταλαιπωρήσει» ενδεικτικά πάντα μέχρι και περίπου τις 9 – 10 Ιανουαρίου.
Δείτε το χάρτη με την πρόγνωση του καιρού
Διπλή πολική εισβολή και δριμύ ψύχος -τουλάχιστον- μέχρι τις 10 Γενάρη (photos)
Στον… πάγο όλη η Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου, καθώς μετά την ψυχρή εισβολή της Πέμπτης, ακολουθεί και δεύτερη από την ερχόμενη Δευτέρα…
Ο χειμώνας φαίνεται ότι έχει αποφασίσει φέτος να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα και ήδη το έχει αποδείξει σε πολλές περιοχές, όμως αυτό που ακολουθεί από την Πέμπτη και για μια εβδομάδα, αναμένεται να καταγραφεί στα χρονικά ως μια από τις πιο δυνατές καταβάσεις ψύχους για τη χώρα μας.
Στους χάρτες με τις αέριες μάζες θα δείτε τον τρόπο με τον οποίο το πολικό ψύχος θα καταφέρει να περάσει πάνω από την Ελλάδα, ρίχνοντας τον υδράργυρο ακόμα και στους -15 με -20 βαθμούς στα βουνά της βόρειας Ελλάδας, ενώ ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, από την Πέμπτη και μετα η θερμοκρασία -κυρίως τις βραδινές ώρες- θα κυμαίνεται στα όρια του μηδενός ή ακόμα και έναν – δύο βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Ως προς τις χιονοπτώσεις, υποψηφιότητα για χιονόπτωση και όχι χιονόστρωση θέτει και το κέντρο της Αθήνας Πέμπτη βράδυ ξημερώματα Παρασκευής, ενώ στα λευκά θα ντυθούν πολλές πεδινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας, από το ύψος της Βοιωτίας και βορειότερα. Φυσικά, θα χιονίσει και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, όμως για την ένταση και τη διάρκεια αυτών των χιονοπτώσεων θα «μιλήσουν» οι λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής, καθώς ακόμα και σήμερα, δύο 24ωρα πριν την κάθοδο της πολικής εισβολής, τα προγνωστικά μοντέλα καιρού εμφανίζουν σημαντικές αλλαγές στα στοιχεία τους.
Το μόνο βέβαιο, λοιπόν και το οποίο δεν αλλάζει, είναι η κάθοδος του ψύχους που θα δημιουργήσει συνθήκες χιονοπτώσεων σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα από τις 3 έως τις 10 Ιανουαρίου.
Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες
Αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρών χιονοπτώσεων στα πεδινά την Πέμπτη 03 Ιανουαρίου 2019
Εδώ και αρκετές ημέρες έχει φανεί από την τάση των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού η κάθοδος μίας πολικής αέριας μάζας από τη βόρεια Ευρώπη προς τις Βαλκανικές χώρες (προηγούμενο άρθρο). Η τρέχουσα (Πρωτοχρονιάτικη) κακοκαιρία που δίνει αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου , της Στερεάς Ελλάδας και τα ημιορεινά της Θεσσαλίας θα απομακρυνθεί το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στις ανατολικές νησιωτικές περιοχές και ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί έως και την Τετάρτη το απόγευμα.
Το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας έχει αμιγώς Χειμερινά χαρακτηριστικά. Ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό από την Αδριατική θάλασσα θα κινηθεί νοτιοανατολικά από το βράδυ της Τετάρτης και μέσα στη διάρκεια της Πέμπτης και θα δώσει βροχές ή χιονόνερο στο Ιόνιο και έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές – ημιορεινές και πεδινές περιοχές από Στερεά Ελλάδα και βορειότερα. Με τα τελευταία στοιχεία υπάρχουν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες την Πέμπτη να χιονίσει σε αρκετές πεδινές πόλεις της Θεσσαλίας , της Ηπείρου , της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας , με εξίσου πολύ αυξημένες πιθανότητες και μέσα στη πόλη της Θεσσαλονίκης (από το πρωί) , αλλά και τοπικά στα πεδινά της Αττικής και μέσα στην Αθήνα προς το μεσημέρι / απόγευμα ίδιας ημέρας). Εκτός από τις πυκνές χιονοπτώσεις σε αρκετές πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας , το νέο βαρομετρικό χαμηλό θα δώσει εκ νέου ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Αιγαίο πέλαγος και θα επηρεάσει τις Κυκλάδες , τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες μέσα από το Meteoclub.gr θα δώσουμε μία αρκετά αναλυτική εικόνα για τον καιρό των επόμενων ημερών αλλά και κινδύνους που ενδεχομένως να προκύψουν από το νέο κύμα κακοκαιρίας.
Καλού κακού εφοδιαστείτε με αντιολισθητικές αλυσίδες.