Σεισμός στη Ζάκυνθο: 15,8 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών | Βρίσα Λέσβου: Χωριό-«φάντασμα» μετά τον σεισμό – Έμειναν στα λόγια οι κυβερνητικές υποσχέσεις

0
208

Συνολικό κονδύλι ύψους 15,8 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς σε Ζάκυνθο και Στροφαδιά.

Αναλυτική ενημέρωση για τη σεισμόπληκτη Ζάκυνθο έγινε από τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο που παραχώρησε συνέντευξη τύπου από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί είναι 15,8 εκατ. ευρώ και παρουσιάστηκε η απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2018 στην οποία εγκρίθηκε το σχετικό κονδύλι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η ονομασία του έργου έχει τον τίτλο «Σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων στις δημόσιες υποδομές από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 στη Ζάκυνθο και το σύμπλεγμα των νήσων Στροφάδων», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η αποκατάσταση των κτιρίων θα γίνει σε δεύτερο χρόνο αλλά έχουν γίνει πολλά βήματα από την κυβέρνηση σε σχέση με την ελάφρυνση υποχρεώσεων οικονομικού χαρακτήρας ληξιπρόθεσμες οφειλές και τροποποιήσεις της νομοθεσίας ώστε να έχουν όλοι την ευχέρεια – χωρίς να πιέζονται από τις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησαν οι σεισμοί – και να ανταποκριθούν με αξιοπιστία. Αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό ζήτημα που συμπληρώνεται από την ολοκλήρωση της διαδικασίας κήρυξης της Ζακύνθου ως σεισμόπληκτης περιοχής που έρχεται τις επόμενες ημέρες και οι συμπολίτες μας θα λάβουν την απαραίτητη χορηγία και την διοικητική δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, προκειμένου να πάρουν την άδεια για την επισκευή των κτιρίων που έχουν βλάβες από τους σεισμούς. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και τα προηγούμενα χρόνια στους σεισμούς της Κεφαλονιάς, της Λευκάδας και της Ιθάκης, χρειάζεται όμως προσοχή γιατί πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην εμπλακούν σε γραφειοκρατικό λαβύρινθο οι συμπολίτες μας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να λειτουργήσει και στη Ζάκυνθο ένα γραφείο του ΤΑΣ που θα διευκολύνει τουλάχιστον για τα διαδικαστικά, για να μην αναγκάζονται οι σεισμόπληκτοι να πηγαίνουν στην Πάτρα όπου εδρεύει το ΤΑΣ» είπε ο κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος ο οποίος συμπλήρωσε πως έχει υποβληθεί το αίτημα για στήριξη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σεισμική δραστηριότητα και τις επιπτώσεις της.

Για τις ζημιές στο λιμάνι ο περιφερειάρχης είπε ότι έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών με τις υπηρεσίες του για την αποκατάσταση και το ίδιο το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει τόσο για την καθίζηση του λιμανιού όσο και του δρόμου στην παραλία που υπέστη καθίζηση. Το κόστος είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ και έχει διατυπωθεί δημόσια ότι θα διατεθεί και θα οριστικοποιηθεί με τις μελέτες.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο βουλευτής Ζακύνθου, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνολικές κυβερνητικές και περιφερειακές χρηματοδοτήσεις για βασικά έργα που πρέπει να γίνουν στο νησί και τόνισε πως πολύ σύντομα έγιναν οι νομοθετικές παρεμβάσεις. «Αναφέρομαι στα θέματα του ακατάσχετου των αγροτικών επιδοτήσεων και στην προστασία των φορολογουμένων που μπορούν να αναστείλουν τις υποχρεώσεις τους για το διάστημα της έκτακτης ανάγκης. Αν δεν δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες η κήρυξη της Ζακύνθου ως σεισμόπληκτης μετά την ΚΥΑ 3 υπουργών και την έγκριση της εν λόγω απόφασης από την Κομισιόν. Η διαδικασία για την καταβολή του χρηματικού βοηθήματος των 5000 ευρώ θα ενεργοποιηθεί μετά τις γιορτές» είπε ο κ. Σταύρος Κοντονής.

Πηγή: iefimerida.gr

Βρίσα Λέσβου: Χωριό-«φάντασμα» μετά τον σεισμό – Έμειναν στα λόγια οι κυβερνητικές υποσχέσεις

vris1

Ενάμιση χρόνο μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου με δύναμη 6,3 Ρίχτερ, το χωριό με τα πέτρινα κτίσματα έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, ενώ οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι «η Βρίσα θα ξαναχτιστεί και θα γίνει πρότυπο χωριό», έχουν μείνει στα λόγια….

Για το παραδοσιακό χωριό Βρίσα της Λέσβου, ο χρόνος έχει σταματήσει την 12η Ιουνίου 2017, όταν το χτύπησε σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του μια γυναίκα νεκρή και ένα ολόκληρο χωριό θαμμένο στα χαλάσματα.

Ενάμιση χρόνο μετά, το χωριό με τα πέτρινα κτίσματα έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, πλην ελαχίστων που πηγαίνουν εκεί καθημερινά για να ελέγχουν τις περιουσίες τους, ενώ οι υποσχέσεις της κυβέρνησης από τα χείλη του υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη, ότι «η Βρίσα θα ξαναχτιστεί και θα γίνει πρότυπο χωριό», έχουν μείνει στα λόγια.

Σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και κατεδαφιστέα παραμένουν στη θέση τους, τα κίτρινα δεν έχουν επισκευαστεί ακόμη, τα παιδιά κάνουν τα μαθήματά τους σε λυόμενα και το μόνο που δίνεται με κάποια καθυστέρηση είναι το επίδομα ενοικίου στους ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν, όταν τα 6,3 Ρίχτερ χτύπησαν το χωριό.

Οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας βρίσκονται εδώ και ενάμιση χρόνο σε έναν διαρκή «πόλεμο» με δεκάδες προβλήματα εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της ασυνεννοησίας μεταξύ υπουργείου Υποδομών και Πολιτισμού, αλλά και της υποστελέχωσης, λόγω των φονικών καταστροφών σε Μάνδρα και Μάτι, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ).

«Μετά την Μάνδρα και το Μάτι νέκρωσε η Μυτιλήνη,  ο σεισμός πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Οι αρμόδιοι επικεντρώθηκαν σε Μάνδρα και Μάτι και σταμάτησαν όλες οι διαδικασίες για τη Μυτιλήνη. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ρίξει βάρος και στη Βρίσα, γιατί ακόμη δεν έχουμε δει ούτε ένα σπίτι να είναι τελειωμένο. Μονάχα πριν από δυο μήνες σε μια κατοικία έπεσαν θεμέλια και μπήκαν κάποια τούβλα» λέει στο ΘΕΜΑ ο κ. Κώστας Σταυρινός, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου.

vris3
vris2

Τα μόνα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αφορούν την επιδότηση ενοικίου των σεισμόπληκτων, ενώ το ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχε διαθέσει η Ευρωπαική Ένωση για τη Βρίσα αναζητούνταν! μέχρι και πριν από λίγο καιρό.

«Η πραγματικότητα είναι ότι από τα 250 χαρακτηρισμένα ως κόκκινα και τα 200 ως κίτρινα σπίτια έχουν βγει άδειες οικοδομής μόνο σε δύο χαρακτηρισμένα κόκκινα. Ενάμιση χρόνο τώρα και ακόμη 120 σπίτια πρέπει να κατεδαφιστούν και δεν έχει γίνει τίποτε. Οι δρόμοι έχουν καθαριστεί αλλά αυτό δεν φτάνει. Ό,τι δεν κατέστρεψε ο σεισμός θα το καταστρέψει η γραφειοκρατία. Υπάρχει και ένα ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δώσει για το σεισμό η Ευρωπαική Ένωση που έψαχναν να βρουν που είναι. Ελπίζουμε τώρα που το βρήκαν να δοθούν τα χρήματα για να φτιαχτούν τα σπίτια μας» επισημαίνει στο ΘΕΜΑ ο κ. Νίκος Γκουγκούλιος, πρόεδρος του συλλόγου σεισμοπαθών Βρίσας.

Σε επιστολή τους που είχαν στείλει τον περασμένο Οκτώβριο στον υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας ανέφεραν: «Ενάμιση χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Λέσβο και την ισοπέδωση της Βρίσας τόσο οι εναπομείναντες κάτοικοι του χωριού όσο και οι ιδιοκτήτες των οικιών που ζουν σε άλλες περιοχές βιώνουν το αίσθημα της ανασφάλειας για το παρόν αλλά και για το μέλλον του χωριού. Η Βρίσα είναι ακόμα γεμάτη ερειπωμένα σπίτια που ούτε έχουν κατεδαφιστεί ούτε μπορούν να επισκευαστούν, λόγω των καθυστερήσεων. Επίσης, καμία εργασία δεν έχει ξεκινήσει για τα δημόσια κτίρια και τις υποδομές. Αντιλαμβανόμαστε τις υπάρχουσες δυσκολίες της Πολιτείας, αλλά ήδη βρισκόμαστε στον δεύτερο χρόνο μετά τον σεισμό και το ακριτικό μας χωριό, που όμως έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, κινδυνεύει, εκτός των άλλων, να εγκαταλειφθεί, κυρίως από τους νέους, που αποτελούν και την ελπίδα μας για το αύριο».

vris4
vris5

Μετά από αυτή την επιστολή πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Σπίρτζη ο οποίος δεσμεύτηκε για μια σειρά μέτρων με κυριότερη αυτή της πρόσληψης τριών μηχανικών που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τη Βρίσα. Παράλληλα, οι κάτοικοι πήραν υποσχέσεις για παράταση ημερομηνιών, ώστε να βρουν χρόνο να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αφορούν κυρίως τα χαρακτηρισμένα ως κίτρινα σπίτια, προκειμένου να αποφασιστεί εάν τα επισκευαστούν ή αν θα κατεδαφιστούν.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι είναι η ασυνεννοησία μεταξύ υπουργείου Υποδομών και Πολιτισμού σχετικά με τα διατηρητέα ως μνημεία σπίτια.

«Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα σε ορισμένα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία τα οποία αυτά ήταν παραδοσιακά σπίτια πολύ ωραία τα οποία έρχεται η υπηρεσία τα χαρακτηρίζει κόκκινα -δηλαδή για κατεδάφιση- αλλά επειδή είναι διατηρητέα πάνε αυτόματα στο χαρακτηρισμό ως κίτρινα, αλλά δεν υπάρχουν μηχανικοί να αναλάβουν ένα κίτρινο σπίτι, ένα μνημείο για να το αναστηλώσουν» λέει ο κ. Γκουγκούλιος, ενώ το ίδιο πρόβλημα επισημαίνει και ο κ. Σταυρινός: «Το πρόβλημα είναι ότι μια υπηρεσία το χαρακτηρίζει κόκκινο δηλαδή κατεδαφιστέο και έρχεται το τμήμα των διατηρητέων μνημείων και λέει ότι μπορούμε και πρέπει να επισκευαστεί. Και έτσι η μια υπηρεσία έρχεται σε κόντρα με την άλλη αλλά οι κάτοικοι μένουν χωρίς σπίτι».

Ακόμη ένα πρόβλημα που ζητούν να λυθεί οι κάτοικοι της Βρίσας είναι η κατασκευή νέου σχολείου, μιας και τα παιδιά αυτή τη στιγμή κάνουν τα μαθήματά τους σε λυόμενα, ενώ το σχολείο που υπάρχει έχει κριθεί κατεδαφιστέο.

protothema.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ