Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Κύκλωμα Ριχάρδος: Βίντεο ντοκουμέντο – Έτσι μετέφεραν τις ράβδους χρυσού στην Τουρκία...

Κύκλωμα Ριχάρδος: Βίντεο ντοκουμέντο – Έτσι μετέφεραν τις ράβδους χρυσού στην Τουρκία (O “ιπτάμενος” χρυσός, ο απόστρατος “ΚΥΠατζής” και η στρατιωτική πειθαρχία)

3
1106

Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού που εξαρθρώθηκε από τις Αρχές.

Την δράση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού αποκαλύπτουν βίντεο που φέρνει στην δημοσιότητα η ΕΡΤ και φωτογραφικά – ντοκουμέντα από το CNN Greece.

Στο βίντεο, καταγράφεται Κινέζος επιχειρηματίας, ο οποίος, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, μεταφέρει σε τσάντα το ποσό των 100.000 ευρώ, προκειμένου να παραδώσει τα μετρητά σε Τούρκο λαθρέμπορο χρυσού στο κέντρο της Αθήνας, ενώ γίνεται λόγος για συνεργασία κινέζων επιχειρηματιών με το κύκλωμα που ξέπλενε μαύρο χρήμα.

ΒΙΝΤΕΟ : http://www.ert.gr/featured/kare-kare-i-drasi-ton-lathremporon-chrysoy-optiko-yliko-fernei-sto-fos-i-ert-video/

Σε δεύτερο βίντεο, εμφανίζεται αυτοκίνητο της σπείρας, στο οποίο βρίσκονται δύο άτομα, με τον συνοδηγό να παραλαμβάνει τις ράβδους χρυσού και να τις μεταφέρει στη συνέχεια σε τουριστικό λεωφορείο, του οποίου ήταν οδηγός. Οι ράβδοι χρυσού έφταναν έτσι μέχρι την Κωνσταντινούπολη, όπου διοχετεύονταν στη μαύρη αγορά.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα νέα για την υπόθεση του κυκλώματος χρυσού

Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν το συγκεκριμένο άτομο τον αποκαλούσαν «καμπούρη», καθώς, όπως αναφέρει το CNN Greece, κρεμούσε τις ράβδους χρυσού στο εσωτερικό των ρούχων του με αποτέλεσμα να γέρνει μπροστά!

Oρισμένες φορές ξεπερνούσαν τα 20 κιλά – στις φωτογραφίες αποτυπώνεται καμπουριασμένος.

47262087 279057602814576 1586917315528622080 n

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του «Καμπούρη» στη gallery του Newsbomb.gr

Οι οδηγοί που μετέφεραν παράνομα τον χρυσό στην Τουρκία φέρονται να έπαιρναν 100 ευρώ για κάθε κιλό χρυσού, ως «μεταφορικά».

Στη συνέχεια, ο χρυσός από την Τουρκία διοχετευόταν σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Το τμήμα ασφάλειας Αμαρουσίου δέχεται απανωτά τηλεφωνήματα από πολίτες που είχαν ενεχυριάσει κοσμήματά τους ρωτώντας τι θα γίνουν αυτά που είχαν δώσει σε καταστήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας.

Την ίδια ώρα, συνομιλίες που είναι καταγεγραμμένες στη δικογραφία δείχνουν και την προσπάθεια βασικού κατηγορούμενου να προβείς την αγορά μεγάλου ακινήτου -ακόμη και ξενοδοχείου- καθώς με αυτό τον τρόπο προσπαθούσαν να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.

Κατηγορούμενος: «…Αν σου τύχει κανένα καλό ακίνητο, ό,τι σου είπα»
Άγνωστη γυναίκα: «Ναι καλό ακίνητο πες μου…»
Κατηγορούμενος: «Ναι, σας είχα πει για κανένα ξενοδοχείο»
Άγνωστη γυναίκα: «Ξενοδοχείο μέσα στο κέντρο είπατε;»
Κατηγορούμενος: «Ναι, ναι στο κέντρο….»

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/938032/kykloma-rixardos-vinteo-ntokoymento-etsi-meteferan-tis-ravdoys-xrysoy-stin-toyrkia

Ριχάρδος: Δικογραφία – «φωτιά» για τη μαφία του χρυσού – Θα δρούσαν ακόμα και στο Λας Βέγκας

Ριχάρδος: Δικογραφία – «φωτιά» για τη μαφία του χρυσού - Θα δρούσαν ακόμα και στο Λας Βέγκας

Πώς η συμμορία θα επεκτεινόταν ακόμα στις ΗΠΑ – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των μελών του κυκλώματος – Οι κωδικές ονομασίες, το χυτήριο στην καρδιά της Αθήνας και ο αρχηγός

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δράση του πολυπλόκαμου κυκλώματος λαθρεμπορίου χρυσού που φέρεται να διηύθυνε ο 51χρονος τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής Δημήτριος – Ριχάρδος Μυλωνάς μαζί με έναν Τούρκο περιλαμβάνει η ογκωδέστατη δικογραφία που αποκαλύπτει το Newsbomb.gr.

Εξίσου αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι των μελών της «μαφίας του χρυσού», τα οποία συμμετείχαν στην εξαγωγή κυρίως στην Τουρκία μεγάλων ποσοτήτων τηγμένου χρυσού σε καθημερινή βάση, μέσω τουριστικών λεωφορείων. Οι επίμαχοι διάλογοι που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία καταδεικνύουν το πώς καθορίζονταν οι «αμοιβές» των μελών της «μαφίας του χρυσού», αλλά και πώς γινόταν η μεταφορά του πολύτιμου μετάλλου στην Τουρκία.

«Κατά το διάστημα από Ιούνιο μέχρι τέλος Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση εξήγαγε παράνομα χρυσό στην Τουρκία αποδεδειγμένης αξίας βάσει της επισύνδεσης 3.019.000 ευρώ και εκτιμώμενης αξίας βάσει του συνολικού συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού, 5.419.000 ευρώ με απώλειες για το κράτος στην πρώτη περίπτωση 724.560 ευρώ και στη δεύτερη 1.300.560 ευρώ», αναφέρεται επί λέξει στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας, ενώ μόνο, στο κεντρικό κατάστημα της εταιρείας όπου γίνονταν τα meetings «επί της οδού Πατησίων στην Αθήνα ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν ράβδοι χρυσού συνολικού βάρους 13,695 κιλά εκτιμώμενης αξίας 297.786 ευρώ τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι προορίζονταν για παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία με τις απώλειες του κράτους να υπολογίζονται σε 71.468 ευρώ».

Σύμφωνα πάντα με το διαβιβαστικό χρησιμοποιούσαν ως στρατηγείο – χυτήριο το κεντρικό κατάστημα της εταιρείας στην οδό Πατησίων, απέναντι από το Πολυτεχνείο, μέσα στο οποίο καθημερινά έλιωναν δεκάδες κιλά χρυσού προκειμένου να μην μπορούν να το παρακολουθούν οι αστυνομικοί. «Χρησιμοποιούσαν ως χυτήριο για την τήξη του χρυσού χώρο επί της οδού Στουρνάρη έναντι πλαϊνής εισόδου του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (τοποθεσία που δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την παρουσία – επιτήρηση από αστυνομικούς της Ασφάλειας λόγω της ιδιαιτερότητας του σημείου) και πλησίον κεντρικού καταστήματος νομιμοφανούς επιχείρησης. Ο χώρος εξωτερικά δεν έφερε επωνυμία ή οποιοδήποτε άλλο αναγνωριστικό στοιχείο παραπέμποντας σε εγκαταλελειμμένο κτήριο».

Αργκό αντικειμένων και ονομάτων

Τα μέλη των δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που δρούσαν σε όλη την Ελλάδα για τουλάχιστον δυο χρόνια χρησιμοποιούσαν αργκό προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί. Όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό της Ασφάλειας αποκαλούσαν «ζάχαρη» ή «κίτρινο» τον χρυσό, «στρογγυλό» ή «κορίτσια» τις χρυσές λίρες Αγγλίας, «γραμμές» τις χιλιάδες ευρώ και «χαρτιά» τα χρήματα. Επιπλέον, αντί ονομάτων χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα. Ενδεικτικά: «Χοντρός» ήταν το αρχηγικό μέλος της σπείρας, ο Δημήτριος Ριχάρδος Μυλωνάς, «Μουράτ» ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός Ismail Albouzan κλπ.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, «ο Ριχάρδος θεωρούνταν αυθεντία στο αντικείμενο του χρυσού και διατηρούσε διεθνείς επαφές. Μάλιστα απευθύνονταν σε αυτόν μέσω τρίτων προσώπων για διάφορες εξυπηρετήσεις ακόμα και άτομα με υψηλές θέσεις στη χώρα τους όπως ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης που λόγω της πτώσης της λίρας στην Τουρκία του στέλνει χρηματικό ποσό 130.000 χωρίς να προκύπτει η περαιτέρω διαχείριση αυτών των χρημάτων».

Σχεδίαζε δε, να επεκτείνει τις δραστηριότητες του μέχρι το Las Vegas ενώ, ετοίμαζε να μπει δυναμικά και στο χώρο της εμπορίας επώνυμων ρολογιών συμμετέχοντας με 20% σε μια ανώνυμη εταιρεία που θα λειτουργούσε εντός του νέου Αστέρα Βουλιαγμένης με βασικό μέτοχο πασίγνωστο Αθηναίο κοσμηματοπώλη και κεφάλαιο 500.000 ευρώ.

«Ο Ριχάρδος είχε σκοπό τη συνεχή επέκταση της επιχείρησης ακόμη και στο εξωτερικό, Ισπανία – Πορτογαλία και Λας Βέγκας και τη νομιμοποίηση εσόδων μέσω της δραστηριότητας των καταστημάτων». Επιπροσθέτως αναφέρεται ότι «με χρήση εταιρειών συνήθως σε τρίτα πρόσωπα αποκτούσαν περιουσιακά στοιχεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι: η ανακαίνιση κατά τη διάρκεια της έρευνας του σκάφους – θαλαμηγού με την ονομασία Ricardo κόστιζε 360.000 ευρώ. Η συμμετοχή με 20% σε νεοϊδρυθείσα εταιρεία εμπορίας ρολογιών με λειτουργία εντός του νέου Αστέρα Βουλιαγμένης και βασικό μέτοχο τον (σ.σ αναφέρεται το όνομα γνωστού κοσμηματοπώλη) με κεφάλαιο 500.000 ευρώ», τονίζεται στη δικογραφία.

Εκατό χιλιάδες ευρώ για διαφημίσεις

«Ο Ριχάρδος είχε συναρχηγία στην εγκληματική οργάνωση με τον Ισμαήλ και είχε τριπλό ρόλο. Αυτόν της συγκάλυψης της δράσης των επιχειρησιακών μελών της οργάνωσης μέσω της βιτρίνας ενεχυροδανειστηρίων, αυτόν της τροφοδότησης με χρυσό από το δίκτυο καταστημάτων της επιχείρησης – βιτρίνας και αυτόν της νομιμοποίησης εσόδων . Βασικότερο εργαλείο στην επίτευξη των ρόλων αυτών ήταν η ομαλή λειτουργία, επέκταση και εν τέλει της εγκαθίδρυσης στη συνείδηση των πολιτών της εταιρείας “Ενεχυροδανειστήρια Ριχάρδος» ως ηγέτιδα δύναμη στο χώρο μέσω της οποίας αποκτούσε νομιμοφάνεια η Ε.Ο (εγκληματική οργάνωση) και κατά συνέπεια επεκτείνονταν ασφαλώς η δράση της.

Ως άριστος γνώστης του μάρκετινγκ και με χρηματοδότηση από τα ταμεία της Ε.Ο προέβαινε συνεχώς σε προωθητικές ενέργειες με μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας. Μάλιστα διαφημιζόταν σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης και συγκεκριμένες εκπομπές τις οποίες απαιτούσε ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφηκε από την επισύνδεση να απαιτεί από συγκεκριμένους παρουσιαστές επιπλέον χρόνο πληρώνοντας επιπλέον χρήματα, υπόθεση η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω” αναφέρει χαρακτηριστικά το διαβιβαστικό, ενώ σε άλλο σημείο διευκρινίζεται πως «για να μπορέσει να λειτουργήσει η επιχείρηση κατά τα ανωτέρω πρότυπα χρηματοδοτούνταν καθημερινά και σε μόνιμη βάση από τα ταμεία της Ε.Ο με ποσά που ανέρχονταν κατά μέσο όρο περί τις 100.000 ευρώ».

ο απόστρατος της ΕΥΠ, ο τηλεπαρουσιαστής και οι αγαθοεργίες με την Paris Hilton

rix

Στα «άτομα προς διερεύνηση», εκείνους δηλαδή που δεν έχει διευκρινισθεί αν είχαν ρόλο στο κύκλωμα της λαθρεμπορίας περιλαμβάνεται γνωστός τηλεπαρουσιαστής – Τα «κόλπα» του Ριχάρδου για το ξέπλυμα του χρήματος και ο «ιπτάμενος» χρυσός

Νέες συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τη δράση της μαφίας του χρυσού με πρωταγωνιστή στη μία ομάδα τον γνωστό τηλε-ενεχυροδανειστή Ριχάρδο, αποκαλύπτονται μέσα από τη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr. Έτσι, στη συμμορία μετείχε απόστρατος αξιωματικός με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ που είχε αναλάβει θέματα ασφαλείας στην εγκληματική οργάνωση, εν ενεργεία αστυνομικός που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Επισήμων της ΕΛ.ΑΣ, πασίγνωστος κοσμηματοπώλης που έφτιαξε εταιρεία με τον “χοντρό” (σ.σ έτσι ήταν το κωδικό όνομα του Δημητρίου Ριχάρδου Μυλωνά) και ετοίμαζαν σούπερ λουξ κατάστημα μέσα στον νέο Αστέρα Βουλιαγμένης.

Παράλληλα, αποκαλύπτεται πως εκτός από τα λεωφορεία το μαφιόζικο κύκλωμα χρησιμοποιούσε και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να εξάγει χρυσό στην Τουρκία, νομιμοποιούσε μαύρο χρήμα αγοράζοντας κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ ενώ ο Ριχάρδος προχωρούσε σε αγαθοεργίες προκειμένου να ενισχύσει όπως λένε οι αστυνομικοί το προφίλ του. Έτσι για παράδειγμα πέρυσι το καλοκαίρι επισκέφθηκε τη Μύκονο αγοράζοντας πανάκριβα κοσμήματα από την Paris Hilton για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Αξίζει να επισημανθεί ότι εκτός από τους κατηγορουμένους στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας Αμαρουσίου υπάρχει μια ακόμα κατηγορία “Άτομα προς διερεύνηση” στην οποία αναφέρεται το όνομα τηλεπαρουσιαστή ενώ στη σελίδα 146 του διαβιβαστικού αναφέρεται χαρακτηριστικά πως “Καταγράφηκαν συνομιλίες ενός εκ των αρχηγών της Α΄ εγκληματικής οργάνωσης με γνωστό παρουσιαστή σχετικά με οικονομικής φύσεως συμφωνία, για διαφήμιση του πρώτου από εκπομπή του δευτέρου σε τηλεοπτικό σταθμό εργασίας του, όπου υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για καταβολή μαύρου χρήματος από τον πρώτο στον δεύτερο, χωρίς να εξακριβωθεί αν πραγματοποιήθηκε η πράξη”.

rix1
rix2
rix3

O “ιπτάμενος” χρυσός, ο απόστρατος “ΚΥΠατζής” και η στρατιωτική πειθαρχία

“Τον τηγμένο χρυσό που μπορούσε νομιμοφανώς να καλύψει η Ε.Ο, με την επιχείρηση μανδύα, τον εξήγαγε αεροπορικώς στην Τουρκία μέσω του τελωνείου του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών. Όλο το 2017 πραγματοποιήθηκαν βάσει των τιμολογίων 156 εξαγωγές κράματος χρυσού και ασημιού σε σκράπ συνολικού βάρους 3.537,92 κιλών αξίας 13.153.760 ευρώ. Από 1η Αυγούστου του 2018 μέχρι 13 Σεπτεμβρίου του 2018 πραγματοποιήθηκαν 142 εξαγωγές συνολικού βάρους 2.647,51 κιλών αξίας 17.453.806 ευρώ” αναφέρεται στο διαβιβαστικό.

Οι αστυνομικοί που για μήνες παρακολουθούσαν το κύκλωμα για τον τρόπο λειτουργίας του επισημαίνουν ότι το χαρακτήριζε στρατιωτική πειθαρχία. “την καθημερινή επιχειρησιακή δράση της Ε.Ο την έκανε με μαεστρία κατά τα πρότυπα νόμιμης επιχείρησης με παρεμφερές αντικείμενο, λειτουργώντας μάλιστα αυτή με στρατιωτική πειθαρχία”.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέλη της οργάνωσης ο καθένας είχε τον ρόλο του και την … εκπαίδευσή του. Όπως για παράδειγμα η περίπτωση ενός “απόστρατου αστυνομικού με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ και ένεκα αυτού και προς κάλυψη της δράσης του, οι συνομιλίες πραγματοποιούνταν κατά βάση με διαδικτυακή εφαρμογή ενώ κατά τη φυσική επιτήρηση ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός. Ο συγκεκριμένος συγκέντρωνε χρυσό από άγνωστες πηγές, μετέφερε με τη μοτοσικλέτα του και το παρέδιδε προσωπικά ο ίδιος στο γραφείο – καβάντζα κινήσεις που έχουν καταγραφεί και με βιντεοληπτικό υλικό”.

Σε ο,τι έχει να κάνει και με τον ρόλο του εν ενεργεία αστυνομικού που είχε στρατολογήσει το κύκλωμα στο διαβιβαστικό αναφέρεται το εξής “Ο εν λόγω τυγχάνει εν ενεργεία αστυνομικός στην υπηρεσία Προστασίας Επισήμων και είχε απευθείας τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ριχάρδο από την απομαγνητοφώνηση των οποίων προκύπτει ότι τον εξυπηρετεί ιδιωτικά με τη χρήση της αστυνομικής του ιδιότητας ενώ περαιτέρω τον ενημέρωνε για τυχόν έρευνες της Αστυνομίας που αφορούν στον ίδιο. Ως προς το δεύτερο στις 25 Οκτωβρίου είχε προγραμματιστεί από την υπηρεσία μας επιχείρηση για την εξάρθρωση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης η οποία όπως αναβλήθηκε για επιχειρησιακούς λόγους. Από τις συνομιλίες προέκυψε ενημέρωση του Ριχάρδου από τον αστυνομικό για αυτά σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν της προγραμματισμένης επιχείρησης ότι θα μάθαινε περαιτέρω λεπτομέρειες και θα τον ενημέρωνε επ’ ακριβώς εκ
νέου”.

Ο Ριχάρδος, η ανακαίνιση, οι γραμμές και οι ταξιδιώτες – Απίστευτοι διάλογοι

Ο Ριχάρδος, η ανακαίνιση, οι γραμμές και οι ταξιδιώτες – Απίστευτοι διάλογοι | Newsit.gr

Τα κυκλώματα στα οποία σύμφωνα με την αστυνομία εμπλέκονται ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος και οι υπόλοιποι 63 συλληφθέντες χρησιμοποιούσαν συνθηματικά για να συνεννοούνται.

Στις συνομιλίες που έχουν καταγράψει οι αστυνομικοί μετά την άρση του απορρήτου ακούγονται τόσο ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, όσο και άλλοι από τους συλληφθέντες να αναφέρονται σε μεταφορά χρυσού, συναλλαγές ως και ανακαινίσεις σκαφών.

Κατά τους αστυνομικούς είναι οι συνομιλίες που “καίνε” τους κατηγορούμενους καθώς αποδεικνύουν την εμπλοκή τους στο λαθρεμπόριο….

Στους παρακάτω διαλόγους με τον όρο “fine” οι κατηγορούμενοι αναφέρονται σε χρυσό 24 καρατίων, ενώ με τον όρο “ταξιδιώτης” αναφέρονται σε ασυνόδευτο πακέτο με χρυσό που μεταφερόταν παράνομα από Αθήνα προς Κωνσταντινούπολη με τουριστικά λεωφορεία. Τα ποσά σε κάθε αποστολή η ανταλλαγή είναι τεράστια.

Όσο για τα χρήματα που άλλαζαν χέρια στην Κωνσταντινούπολη και αλλού είναι ενδεικτικός ο παρακάτω διάλογος.

Σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών ο τζίρος των δυο κυκλωμάτων ήταν περίπου 400.000 ευρώ την ημέρα. Μόνο για τα… έξοδα κίνησης τα ποσά υπολογίζονται σε 100.000 ευρώ την ημέρα. Στους παρακάτω διαλόγους των φερόμενων ως μελών των κυκλωμάτων η αναφορά σε “γραμμές” έχει να κάνει με χιλιάδες ευρώ και κάπως έτσι μόνο για δυο συναλλαγές τα ποσά που ακούγονται είναι περίπου 30.000 ευρώ.

Κάπως έτσι, λένε οι αστυνομικοί, τα κέρδη, ειδικά για για τα αρχηγικά μέλη των κυκλωμάτων ήταν τεράστια. Κάπως έτσι δικαιολογείται και η πλούσια ζωή, τα πολυτελή σπίτια και τα σκάφη. Είναι ενδεικτικός άλλωστε ο διάλογος γνωστού ενεχυροδανειστή στον οποίο αναφέρεται στην ανακαίνηση του σκάφους του που κόστισε… 360.000 ευρώ!

Ριχάρδος: Τα παπάκια, οι Κινέζοι, τα λαχεία και η θαλαμηγός – Πως ξέπλεναν το βρώμικο χρήμα

Ριχάρδος: Τα παπάκια, οι Κινέζοι, τα λαχεία και η θαλαμηγός – Πως ξέπλεναν το βρώμικο χρήμα | Newsit.gr

– Τα κυκλώματα είχαν τζίρο 400.000 ευρώ την ημέρα – Για έξοδα… κίνησης είχαν στην τσέπη 100.000 ευρώ – Η κομπίνα με τους Κινέζους στο κέντρο της Αθήνας – Η “βιτρίνα” με τα ρούχα από την Τουρκία, τα πολυτελή σκάφη και οι επιχειρήσεις – Πως ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος και τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να ξέπλεναν το μαύρο χρήμα

Μέσα από τα έγγραφα της αστυνομίας προκύπτει πως στήθηκε η κομπίνα με την οποία τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονταν χρυσό, ασήμι και κοσμήματα θησαύριζαν. Με ενέχυρα ή κλεμμένα έβγαζαν απίστευτα ποσά, και στη συνέχεια τα “ξέπλεναν” όπως λένε οι αστυνομικοί σε συνεργασία με Κινέζους που εμφανίζονται ως έμποροι ή αγόραζαν σπίτια και σκάφη. Σε άλλες περιπτώσεις έστηναν “νόμιμες” επιχειρήσεις για να δικαιολογούν τον πακτωλό των χρημάτων. Ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος και τα υπόλοιπα 62 άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή στα κυκλώματα λαθραίων πολύτιμων μετάλλων και κοσμημάτων από τους αστυνομικούς είχαν όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο πλούσια δράση.

Το τούρκικο κόλπο με τους Κινέζους

Είναι ενδεικτικό ότι οι αστυνομικοί χαρακτηρίζουν ως μοναδικής σύλληψης το σχέδιο ξεπλύματος του “μαύρου χρήματος” που είχε αναπτύξει το κύκλωμα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά υπήρχε άμεση συνεργασία με Κινέζους εμπόρους – εισαγωγείς ενδυμάτων.
Τους χρησιμοποιούσαν για να φαίνεται ότι υπάρχουν συναλλαγές εκείνων με Τουρκία για εισαγωγές ενώ η πραγματική συναλλαγή γινόταν στην Αθήνα. Ριχάρδος

Το κύκλωμα έστελνε αρχικά τον παράνομο χρυσό στην Τουρκία. Τα χρήματα από την πώληση αυτού του χρυσού μετατρεπόταν σε κινεζικό νόμισμα. Με τα χρήματα αυτά γινόταν αγορά ενδυμάτων στο όνομα των Κινέζων συνεργών του κυκλώματος τα οποία εισάγονταν στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια τα μέλη του κυκλώματος πήγαιναν στους Κινέζους συνεργούς τους και έπαιρναν χρήματα τα οποία αντιστοιχούσαν στα προϊόντα που είχαν αγοραστεί στην Τουρκία. Μάλιστα για να συναλλάσσονται με τους Κινέζους τα μέλη του κυκλώματος είχαν συμφωνήσει να ακολουθούνται οι τιμές χρηματιστηρίου με τη συμφωνία να είναι συνήθως 3 με 4 μονάδες κάτω απ’ την τιμή του ταμπλό.

Στη συνέχεια τα χρήματα παραλαμβάνονταν από τους εγκεφάλους του κυκλώματος σε καθημερινή βάση από τους Κινέζους και με κούριερ με μηχανές μεταφέρονταν στα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος…

Σκάφη, ακίνητα και εταιρείες

Τα μαύρα κέρδη των κυκλωμάτων ήταν ωστόσο πολύ μεγάλα. Με κάποιο τρόπο έπρεπε να δικαιολογηθούν και έτσι στήνονταν διάφορες κομπίνες.

Η πιο “κλασική” ήταν η αγορά κερδισμένων λαχείων. Έδιναν δηλαδή σε άτομα που είχαν κερδίσει σε κάποιο λαχείο ποσό μεγαλύτερο και εμφανίζονταν εκείνοι ως οι κερδισμένοι ώστε να δικαιολογούν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη τους.

Παράλληλα έστηναν και εταιρείες – βιτρίνες. Για παράδειγμα αρχηγικό μέλος του ενός κυκλώματος εμφανιζόταν να ενοικιάζει σκάφος αναψυχής ή να συμμετέχει σε εταιρεία

 

 

Διαβάστε επίσης: 

«Βόμβα» στην υπόθεση Ριχάρδος: Εμπλοκή πασίγνωστου παρουσιαστή στο κύκλωμα

Χρυσό παιδί…

❱❱ Ο ενεχυροδανειστής Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς φέρεται ότι είχε αρχηγικό ρόλο στη «μαφία του χρυσού»

Γιοτ, σαμπάνιες και βίλα με πισίνα για τον Ριχάρδο

Από τον
Θεοδόση Π. Πάνου

Νούμερα που ζαλίζουν, χρυσός αμύθητης αξίας και δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά είναι ορισμένα από τα ευρήματα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου που εξάρθρωσαν το πολυδαίδαλο κύκλωμα κλεπταποδοχής και λαθρεμπορίας χρυσού σε χώρες του εξωτερικού με κεντρικό πρόσωπο τον ενεχυροδανειστή Ριχάρδο, γνωστό και ως… «βασιλιά του χρυσού»!

Από το λαθρεμπόριο το κύκλωμα αποκόμιζε περίπου 6.000.000 ευρώ τον μήνα, στέλνοντας καθημερινά 100 έως 500 κιλά χρυσού στην Τουρκία με τουριστικά λεωφορεία που έφευγαν από την Αλεξανδρούπολη για την Κωνσταντινούπολη. Ρόλο «κλειδί» στο κύκλωμα φέρεται ότι είχε ο πασίγνωστος από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς, ο οποίος προωθούσε μέσω ακριβοπληρωμένων διαφημίσεων τα 88 ενεχυροδανειστήρια που είχε στήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και σε Ισπανία και Πορτογαλία. Στην υπερπολυτελή έπαυλή του στη Σαρωνίδα, μέσα σε ένα κρυφό υπόγειο καταφύγιο, βρέθηκαν πλήθος κοσμημάτων και πλάκες χρυσού, ενώ μεγάλος είναι και ο όγκος των εγγράφων που κατασχέθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, αυτά τα έγγραφα καταδεικνύουν την εμπλοκή του στο δαιδαλώδες κύκλωμα.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει 89 άτομα, Ελληνες και αλλοδαπούς, μεταξύ τους έναν Τούρκο υπήκοο με καταγωγή από τη Συρία, ενώ στο κύκλωμα φέρεται ότι συμμετείχαν ένας Κινέζος και ένας ομογενής πυγμάχος από το Καζακστάν, στο σπίτι του οποίου στον Χολαργό κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, ράβδοι χρυσού και όπλα. Σε βάρος των εμπλεκομένων ασκήθηκε δίωξη που περιλαμβάνει κατά περίπτωση κακουργήματα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τοκογλυφία, και πλημμελήματα για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και πλαστογραφία μετά χρήσεως. Ο Ριχάρδος ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο.

«Μαυραγορίτες»

Ο «βασιλιάς του χρυσού», ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την οικονομική κρίση ανοίγοντας σαν μανιτάρια τα ενεχυροδανειστήρια, όπου ξεπουλούσαν όσο όσο τα κειμήλιά τους όσοι είχαν ανάγκη από χρήματα, φέρεται ότι έκανε παράνομα εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων χρυσού σε Τουρκία, Ιταλία και Γερμανία. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τις αστυνομίες των τριών χωρών, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με την Ασφάλεια Αττικής, ο Ριχάρδος και ο Τούρκος φέρονται ως οι αρχηγοί της μίας εκ των δύο ομάδων που ουσιαστικά λειτουργούσαν σαν «μαυραγορίτες», βάζοντας στο χέρι τα χρυσαφικά όσων έπεφταν στην ανάγκη τους, καθώς τα αγόραζαν με πολύ χαμηλό αντίτιμο. Η δεύτερη ομάδα δραστηριοποιούνταν επίσης τόσο σε ενεχυροδανειστήρια όσο και σε χρυσοχοεία και κοσμηματοπωλεία στην Αθήνα. Ως αρχηγός της φέρεται ένας 64χρονος, γνωστός παλιός έμπορος χρυσού, ο οποίος είχε δημιουργήσει το δικό του κύκλωμα συνεργαζόμενων καταστημάτων. Μάλιστα, σε «συνάντηση κορυφής» τον περασμένο Αύγουστο οι αρχηγοί των δύο ομάδων είχαν συμφωνήσει να αγοράζουν τα χρυσά κοσμήματα 1.000 ευρώ κάτω από την ημερήσια τιμή του χρυσού παγκοσμίως, κλέβοντας ουσιαστικά όσους πωλούσαν τα τιμαλφή τους!

Οι δύο ομάδες είχαν πλήρη συνεργασία, δημιουργώντας ένα τραστ με πάνω από 200 ενεχυροδανειστήρια, χρυσοχοεία, κοσμηματοπωλεία, ακόμη και χυτήρια, στα οποία ο χρυσός μετατρεπόταν σε πλάκες, συσκευαζόταν και φυγαδευόταν με παράνομο τρόπο στην Τουρκία. Μάλιστα, συνεργάζονταν και με εταιρίες μεταφορών και τουριστικά γραφεία της Θράκης, προκειμένου να περνούν στην Τουρκία οι πλάκες χρυσού, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η μεταφορά από τους υπαλλήλους του τελωνείου. Είναι χαρακτηριστική η επ’ αυτοφώρω σύλληψη του οδηγού ενός τουριστικού λεωφορείου εταιρίας της Αλεξανδρούπολης που θα έκανε το δρομολόγιο προς Κωνσταντινούπολη, έχοντας κρύψει στο πούλμαν 17 ράβδους χρυσού βάρους 24,6 κιλών και αξίας άνω των 600.000 ευρώ, ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα και 12.000 ευρώ! Στην κατοχή των μελών των δύο κυκλωμάτων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλάκες χρυσού βάρους 30,4 κιλών αξίας 545.000 ευρώ, πλάκες και καθαρός χρυσός βάρους 6,2 κιλών αξίας 235.600 ευρώ, 513 κιλά ασήμι αξίας 220.590 ευρώ, 1.121 χρυσές λίρες αξίας 330.695 ευρώ, 360 χρυσά νομίσματα, 18 πολύτιμες πέτρες, ένα δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα αξίας 56.900 ευρώ, μετρητά ύψους 850.000 ευρώ και επιταγές αξίας 60.500 ευρώ.

Οσοι συμμετείχαν στα δύο κυκλώματα ξέπλεναν τα παράνομα κέρδη από τη λαθρεμπορία χρυσού αγοράζοντας βίλες, οικόπεδα «φιλέτα», πολυτελή αυτοκίνητα και κάνοντας χλιδάτη ζωή. Αλλωστε, μόνο οι μεταφορείς και οι συλλέκτες του χρυσού αμείβονταν ανάλογα με τις ποσότητες που παρέδιδαν, με ποσά που έφταναν και τα 70.000 ευρώ την ημέρα! Το κουβάρι των ερευνών που οδήγησε στα ίχνη των λαθρεμπόρων χρυσού είχε αρχίσει να ξετυλίγεται το 2016 από την έρευνα της Ασφάλειας Αμαρουσίου για την εξάρθρωση της «μαφίας των Ρομά» και το κύκλωμα κλεπταποδοχής. Δύο μήνες πριν από την εξάρθρωση της σπείρας των «Gipsy Kings», οι άνδρες της Ασφάλειας είχαν βάλει στο μικροσκόπιο ένα ταξίδι που είχαν κάνει δύο γνωστοί Αθηναίοι bon viveurs σε έκθεση κοσμημάτων και ρολογιών στο Μιλάνο, με σκοπό να πάρουν τιμές για συγκεκριμένες μάρκες ρολογιών και διαμάντια που είχαν στην κατοχή τους και προέρχονταν από τις δεκάδες κλοπές.

Τότε, ο ένας από τους δύο κοσμικούς είχε συλληφθεί στο πλαίσιο της εξάρθρωσης της τεράστιας σπείρας, που είχε διαπράξει πάνω από 2.000 κλοπές και ληστείες σε ολόκληρη την Ελλάδα! Μια πληροφορία που έφτασε στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αμαρουσίου από ανθρώπους που είχαν σχέση με τη «μαφία των Ρομά» και τους κλεπταποδόχους της ουσιαστικά έδωσε νέα κατεύθυνση στις έρευνες, με αποτέλεσμα να φτάσουν έως τη συμμορία των λαθρεμπόρων.

ΤΑ «ΚΟΡΙΤΣΙΑ», Η «ΖΑΧΑΡΗ» ΚΑΙ ΤΑ «ΧΑΡΤΙΑ» 

Ολόκληρο… λεξικό με συνθηματικά ονόματα και χαρακτηρισμούς είχαν αναπτύξει οι λαθρέμποροι χρυσού στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, καθώς γνώριζαν πως τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται. Τον ρόλο του πληροφοριοδότη φέρεται ότι έπαιζε ο αστυνομικός που συνελήφθη για τη συμμετοχή του στο κύκλωμα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Ασφάλειας Αττικής, στο «γλωσσάρι» που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι στις συνομιλίες τους, ο χρυσός αναφέρεται ως «ζάχαρη» ή «κίτρινο»! Ακόμη:
Fine: Χρυσός 24 καρατίων.
Ενα κομμάτι βαρύ: Ενα κιλό χρυσός.

Στρογγυλό: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Μέταλλο / σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ.
Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
Γραμμές: Χιλιάδες ευρώ.
Χαρτιά: Χρήματα.«Ξεζούμισαν χιλιάδες συμπολίτες μας»

Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε από το βήμα της Βουλής εκτενή αναφορά στην εξάρθρωση του κυκλώματος λαθρεμπορίου χρυσού με τις 89 συλλήψεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς.
Αρχίζοντας την τοποθέτησή του στη συζήτηση για την ψήφιση φοροελαφρύνσεων πολιτών και επιχειρήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας (φωτό) τόνισε ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αναφέρομαι σε ένα δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την Ελλάδα, το γνωστό δίκτυο “Ριχάρδος” που είχε ξεζουμίσει, τα πρώτα χρόνια της κρίσης κυρίως, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είδαν εν μια νυκτί τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται, να μένουν άνεργοι, να βρίσκονται στην ανέχεια, στην απελπισία και μέσα στην απελπισία τους προσπάθησαν πολλοί εξ αυτών να βρουν τη δυνατότητα έστω ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας».

Πώς η εξάρθρωση των Gipsy Kings (πριν από δύο χρόνια) άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Τον ασκό του Αιόλου γύρω από τη δράση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού στις αγορές του εξωτερικού, με βασικό εμπλεκόμενο τον Ριχάρδο Μυλωνά, άνοιξαν δύο χρόνια νωρίτερα οι συλλήψεις της πολυμελούς συμμορίας των Gipsy Kings.
Η συμμορία των Ρομά, που φέρεται ότι είχε ρημάξει περισσότερα από 2.000 σπίτια, μεταξύ των οποίων και υπερπολυτελείς βίλες VIP κατοίκων των βορείων και των νοτίων προαστίων, και το κύκλωμα των ενεχυροδανειστών φέρεται ότι συνδέονται άρρηκτα, με τους πρώτους να αναλαμβάνουν να εξασφαλίζουν πανάκριβα κοσμήματα, ρολόγια και άλλα τιμαλφή και τους δεύτερους να τα παραλαμβάνουν για να τα διοχετεύσουν στο εξωτερικό, αποκομίζοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!

Δύο χρόνια μετά την εξάρθρωση της σπείρας των Gipsy Kings, στα φερόμενα μέλη της οποίας εμπλέκεται και ο γνωστός επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αγγλούπας, οι κατηγορούμενοι δεν έχουν καθίσει ακόμη στο εδώλιο. Μάλιστα, πριν από περίπου έξι μήνες και ενώ είχαν συμπληρωθεί 18 μήνες από την προφυλάκισή τους, τα κατηγορούμενα μέλη της εγκληματικής ομάδας αποφυλακίστηκαν καθώς δεν είχε ακόμη προσδιοριστεί η δίκη τους!

Κατά τη γιγάντια επιχείρηση που είχαν εξαπολύσει οι Αρχές για την εξάρθρωση της συμμορίας συνελήφθησαν αρχικά 35 άτομα, ανάμεσά τους και οι αρχηγοί της, ενώ στην κατοχή τους κατασχέθηκαν 50 (!) πολυτελή αυτοκίνητα, μετρητά άνω του 1.000.000 ευρώ, χρυσές λίρες και εκατοντάδες κιλά χρυσά κοσμήματα. Οι Ρομά αρχηγοί της σπείρας έκαναν πλούσια ζωή, κατοικούσαν σε σπίτια με πισίνες στο Περιστέρι, στο Ζεφύρι και στην Ελευσίνα, και κυκλοφορούσαν με Ferrari και άλλα πολυτελέστατα αυτοκίνητα.

Τα ιεραρχικά κατώτερα μέλη της σπείρας υπάκουαν τυφλά στις εντολές των αρχηγών, ενώ, σε περίπτωση που κάποιος έπεφτε στα χέρια της Αστυνομίας, τηρούσε την ομερτά, δηλαδή τον νόμο της σιωπής, καθώς οι «φαμίλιες» αναλάμβαναν τα δικαστικά έξοδά του με τους καλύτερους δικηγόρους και φρόντιζαν τις οικογένειές τους! Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της οργάνωσης και οι υποομάδες τους ευθύνονται για το… 70% των διαρρήξεων που καταγράφηκαν τουλάχιστον την τελευταία πενταετία στην Αττική και την περιφέρεια.

Πολύτιμη λεία

Ρόλος κλεπταδόχου της συμμορίας των Ρομά «Ντον Κορλεόνε» αποδίδεται στον 40χρονο bon viveur Αλέξανδρο Αγγλούπα, ο οποίος φέρεται ότι έπαιρνε την πολύτιμη λεία από μέλη των συμμοριών. Ο γνωστός επιχειρηματίας έχει απασχολήσει την ελληνική showbiz με τις κατά καιρούς σχέσεις του με γνωστά μοντέλα, την αγάπη του για τα πανάκριβα οχήματα και την πολυτελή ζωή του, αλλά και την καταδίκη του σε κάθειρξη 10 ετών και έξι μηνών για τον πυροβολισμό σε βάρος της αδελφής της Ολγας Φαρμάκη, τον Νοέμβριο του 2011.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Λάκης Λαζόπουλος σε μία συνέντευξη του πριν 1 χρόνο είπε ότι στους '10 Μικρούς Μήτσους' θα έβαζε έναν τύπο

    ..που θα εκπροσωπούσε τον Μαυραγορίτη Ριχάρδο,αλλά έπεσαν να τον φάνε.Και τι δεν έφαγε ο Μπούφος της φωτογραφίας από πάμφτωχους ανθρώπους,που πήγαιναν στα ενεχυροδανειστήρια να εξαργυρώσουν κοσμήματα ιερά κειμήλια,για μια αρρώστια.Ο ΠΟΥΣΤΆΝΘΡΩΠΟΣ που έπαιρνε και χρυσά δόντια νεκρών,τώτα μέσω του Κούγια απειλεί με μηνύσεις όλα τα κανάλια,όποιον τον βάλει στο στόμα του.Βρε μνημόνια μέχρι να λιώσουν οι Πάγοι,όταν ανεχόμαστε απειλές από Κούγιες.Ελεεινοί παλιάνθρωποι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ