Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καταδικάζει την ενέργεια εκπαιδευτικού της περιοχής να προχωρήσει, κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής ομιλίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, σε επαίνους για το δικτάτορα Μεταξά και τις φασιστικές του ιδέες.
Η τοπική ΕΛΜΕ συμμερίζεται και επικροτεί την αντίδραση των εκπαιδευτικών που παρευρίσκονταν στη δοξολογία και οι οποίοι με δημόσια τοποθέτησή τους δήλωσαν τη διαφωνία τόσο με την ενέργεια όσο και με τις απόψεις που εκφράστηκαν με την ομιλία. Στην ανακοίνωση-καταγγελία που εξέδωσε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Στέφανος Μιχάλης και ο Γεν. Γραμματέας Κώστας Γκανιάτσας -μετξύ άλλων- αναφέρεται ότι:
«Πιστεύουμε ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει καθήκον να υπερασπίζεται τα δημοκρατικά ιδεώδη, να αντιπαλεύει με όλο του το είναι το φασισμό και τους εκφραστές του, να αγωνίζεται για την ελευθερία και την ειρήνη και να προωθεί τις αξίες της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης. Την ώρα που ο φασισμός κάνει την επανεμφάνισή του, οποιαδήποτε ανοχή σε οπαδούς και υμνητές του Μεταξά και των ομοϊδεατών του είναι επικίνδυνη.
Η παιδεία αποτελεί το ανάχωμα που μπορεί να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει φασιστικές νοοτροπίες και συμπεριφορές, συμπεριφορές που προσβάλλουν και ακυρώνουν την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Ως σωματείο, τέλος, δηλώνουμε ότι συνάδελφοι που εκφράζουν φασιστικές αντιλήψεις δεν έχουν καμία θέση σε αυτό».
Πηγή: epirusgate
Ιστορικα ο Μεταξας υπηρξε υπασπιστης του διαδοχου Κωνσταντινου με το βαθμο του Λοχαγου και ηταν παρων σε ολες τις μαχες με τον τουρκικο στρατο απο τα Γιαννενα μεχρι την Θεσσαλονικη το 1912. Στη Θεσσαλονικη δε συνεταξε το κειμενο παραδοσης της πολης μαζι με τον Κεναν Μεσαρε και τον Δουσμανη.Τωρα ως δικτατορας συνηγορισε στο ατυπο δημοψηφισμα του ελληνικου λαου και ειπε οχι στον ιταλο πρεσβη το 1940.Οχι ο λαος Οχι και ο Μεταξας. Παντως η δικτατορια δεν ειναι καλο πραγμα γενικως.
υπουργος και τον εξουσιοδοτησε η βουλη με 280 ψηφους να αναλαβει εν λευκω την διακυβερνηση της χωρας λογω των απεργιων και αιματηρων συγκρουσεων.μονο οι βουλευτες του κκε δεν τον ψηφισαν.ο μεταξας ηταν εθνικος κυβερνητης.αν θελεις να ενημερωθεις σου παραθετω.http://www.ioannismetaxas.gr/Biografia.html
ΚΑΙ ΤΟ 1963 Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΝ ΚΩΝ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΟ ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ ΜΕ ΦΕΚ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΜΕΝΟ!! ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2009!!!.ΠΑΛΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟ 201Ο. ΤΥΧΑΙΟ ?ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ? ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ. ΤΥΧΑΙΟ?ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ?ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ 3 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ!!!!!!
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι ο μόνος μεταπολεμικός Ηγέτης της Ελλάδος που χάρισε τα αγροτικά χρέη, ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.
Ωστόσο, το ίδιο έπραξε κι ένας άλλος Ηγέτης, αλλά προπολεμικά. Ήταν βεβαίως ο Ιωάννης Μεταξάς! Ο «Πρώτος Αγρότης», όπως τον ονόμασαν οι ευγνώμονες Έλληνες αγρότες!
Η ρύθμιση (διαγραφή) των αγροτικών χρεών προς τους ιδιώτες (τοκογλύφους!) που δάνειζαν τους αγρότες με υπέρογκους τόκους (και που σχεδόν πάντα έπαιρναν για αντάλλαγμα τη γη τους, όταν οι αγρότες δεν είχαν λεφτά να τους πληρώσουν…), έγινε με τον Αναγκαστικό Νόμο 677 «Περί Ρυθμίσεως Χρεών», που έγινε στις 14 Μαΐου του 1937.
Ένας θαρραλέος εκπαιδευτικός τόλμησε (διότι περί τολμήματος πρόκειται, στους καιρούς των εξωνημένων προδοτών Τσίπρα και Καμμένου…) να αναφέρει το όνομα του πρωταγωνιστή του «Όχι», Ι. Μεταξά, στην πανηγυρική δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου, κι έχει προκαλέσει τις λυσσαλέες αντιδράσεις των κομμουνιστών ινστρουχτόρων της ΕΛΜΕ, που λυμαίνονται την εκπαίδευση, δηλητηριάζοντας τις αθώες παιδικές ψυχές με το αφιόνι του μαρξισμού!
Κι εμείς που νομίζαμε ότι καθήκον των εκπαιδευτικών είναι να μάθουνε γράμματα στα παιδιά. Πόσο «πίσω» είμαστε!
(ΥΓ): Πρώτη πράξη της Εθνικής Κυβέρνησης της Χρυσής Αυγής, όταν θα έρθει –και θα έρθει!- το πλήρωμα του χρόνου, θα είναι η άμεση ΑΠΟΛΥΣΗ, με συνοπτικές διαδικασίες, όλων των μαρξιστών ινστρουχτόρων απ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης! Το χρωστάμε στα νιάτα, που είναι το μέλλον του Έθνους!
Βρε φαιδροι τυποι της ΕΛΜΕ που μιλατε στο τελος της ανακοινωσης σας για Παιδεια, αλλα αποδεικνυετε ποσο απαιδευτοι ειστε εσεις, απο που να ξεκινησω και που να τελειωσω με το παραληρημα σας; Ειλικρινα δεν ξερω τι ακριβως ειπε ο καθηγητης και μιλατε για «ρατσιστικο παραληρημα» και «επαινο σε φασιστικες ιδεες», αν οντως μιλησε για φασισμο και ρατσισμο, ορθως υπηρξαν αντιδρασεις, αλλα αν απλως ανεφερε τον θετικο ρολο του τοτε κυβερνητη Μεταξα σε αυτο που ονομαζουμε «επος του ’40», ποιο ειναι το προβλημα σας; Εκτος και αν νομιζετε οτι ενας πολεμος διεξαγεται μονος του, χωρις ηγεσια, χωρις οικονομικη, στρατιωτικη και διπλωματικη προετοιμασια! Ποιος εκανε αυτες τις προετοιμασιες, αν οχι ο Μεταξας, ο βασιλιας Γεωργιος Β’ και ο αρχηγος ΓΕΣ και αρχιστρατηγος στον πολεμο, Παπαγος; Εκτος αυτου ρε αμορφωτοι, επειδη μιλατε για φασισμο και ρατσισμο, πρεπει οπωσδηποτε να πληροφορηθειτε τα εξης.
1) Οτι το καθεστως Μεταξα πολιτειολογικα ηταν μια προσωποπαγης δικτατορια με την ανοχη τουβασιλια. Εξακολουθουσε να ισχυει το Συνταγμα του 1911 με καποια απο τα αρθρα του να ειναι εν αναστολη. Κοινως, εμπιπτει στην κατηγορια των αυταρχικων και οχι ολοκληρωτικων καθεστωτων. Οι ομοιοτητες με τον φασισμο και τον εθνικοσοσιαλισμο εξαντλουνταν σε εξωτερικα χαρακτηριστικα και οχι στην ουσια. Διαβαστε περι αυτου τον 15ο τομο της ΙΕΕ της Εκδοτικης Αθηνων, το συλλογικο εργο σε επιμελεια Θανου Βερεμη «Ο Μεταξας και η Εποχη του», το βιβλιο «Το Καθεστως Ιωαννη Μεταξα 1936-1941» του καθηγητη Σπυριδωνος Πλουμιδη και το «Ο Ιωαννης Πισω Απο τον Μεταξα» της Μαρινας Πετρακη μπας και ξεστραβωθειτε.
1) Οτι το καθεστως Μεταξα πολιτειολογικα ηταν μια προσωποπαγης δικτατορια με την ανοχη τουβασιλια. Εξακολουθουσε να ισχυει το Συνταγμα του 1911 με καποια απο τα αρθρα του να ειναι εν αναστολη. Κοινως, εμπιπτει στην κατηγορια των αυταρχικων και οχι ολοκληρωτικων καθεστωτων. Οι ομοιοτητες με τον φασισμο και τον εθνικοσοσιαλισμο εξαντλουνταν σε εξωτερικα χαρακτηριστικα και οχι στην ουσια. Διαβαστε περι αυτου τον 15ο τομο της ΙΕΕ της Εκδοτικης Αθηνων, το συλλογικο εργο σε επιμελεια Θανου Βερεμη «Ο Μεταξας και η Εποχη του», το βιβλιο «Το Καθεστως Ιωαννη Μεταξα 1936-1941» του καθηγητη Σπυριδωνος Πλουμιδη και το «Ο Ιωαννης Πισω Απο τον Μεταξα» της Μαρινας Πετρακη μπας και ξεστραβωθειτε.
2)Περι ρατσισμου που αναφερατε, υπηρξε ποτε επι καθεστωτος Μεταξα πογκρομ κατα των Εβραιων; Υπηρξαν ποτε δηλωσεις του Μεταξα που να θεωρουνται ρατσιστικες; Απαντηση, οχι!
3) Περι ειρηνης που γραψατε, για την οποια πρεπει να αγωνιζονται οι εκπαιδευτικοι, ειδατε πουθενα να ειναι φιλοπολεμο το καθεστως Μεταξα; Διακυρηξε ποτε εδαφικες διεκδικησεις εναντιον γειτονων του; Απαντηση, οχι εκ νεου! Στον δε πολεμο, ουδετεροτητα επιδιωκε, εκτος και αν για χαρη του φετιχ που εχετε με την ειρηνη, θεωρειτε οτι δεν επρεπε να πολεμησει εναντιον των Ιταλων…
Υ.Γ. το κερασακι στην τουρτα τωρα. Ποιος Ελληνας πολιτικος εξυμνησε τον Μουσολινι τον Μαρτιο του 1933 καθως συνομιλουσε με τον Νικολαο Πλαστηρα και ειπε οτι η Ιταλια χαρη στον φασισμο προοδευει και μαλιστα ειπε στον Πλαστηρα οτι θα συμφωνησει μαζι του να κυρηξει δικτατορια(αυτο ηθελε να κανει ο Πλαστηρας) αν πεισει τον Μουσολινι να ερθει εδω(διοτι οπως ανελυσε προηγουμενως, ο Πλαστηρας θα αποτυχει ως δικτατορας διοτι δεν εχει «την εκλεκτη ομαδα συνεργατων που εχει ο Μουσολινι»); Απαντηση, ο Ελευθεριος Βενιζελος! Το παραδεχτηκε μεσα στην ιδια την Βουλη(βλ. Γρηγορη Δαφνη «Η Ελλας Μεταξυ Δυο Πολεμων» τομος 2ος). Τι θα κανετε τωρα ρε βλακες της ΕΛΜΕ; Θα ζητησετε αλλαγη ονοματος στο αεροδρομιο και σε ολες τις οδους και πλατειες της χωρας που ονομαζονται «Ελευθεριου Βενιζελου»; Αντεδρασαν λεει γονεις και μαθητες…ο ανιστορητος οχλος ηθελε να κρινει κιολας…