Πώς φτάσαμε στην παραίτηση Κοτζιά -Αιφνίδια κρίση με έντονο παρασκήνιο

1
106

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

Η κρίση που ξέσπασε στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την κόντρα Καμμένου-Κοτζιά και η οποία οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, μόνο ως «κεραυνός εν αιθρία» δεν χαρακτηρίζεται.

Και τούτο, γιατί το επεισόδιο αυτό δεν ήταν το πρώτο στον ενδοκυβερνητικό «γάμο». Απλώς, ήταν το πιο ηχηρό και ξέφυγε από την πεπατημένη. Οι κουβέντες που αντάλλαξαν οι κκ. Κοτζιάς και Καμμένος στο υπουργικό ήταν πρωτοφανείς, πολλώ δε μάλλον που αυτό συνέβη ενώπιον του πρωθυπουργού και όλων των υπουργών.

Πότε άρχισε να «ραγίζει το γυαλί»

Το «γυαλί» στις σχέσεις Κοτζιά-Τσίπρα, είχε αρχίσει να ραγίζει από την περίοδο της διπλωματικής κρίσης με την Ρωσία και την απέλαση Ρώσων διπλωματών. Ο Πρωθυπουργός, συμφωνούσε μεν με την ουσία της κίνησης, αλλά όχι και με τις λάβρες ανακοινώσεις του υπουργού Εξωτερικών του που έριχναν λάδι στη φωτιά, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου προσπαθούσε να ρίξει τους τόνους.

Οπως είχε διαρρεύσει μάλιστα από χθες, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδίαζε να ταξιδέψει μόνος του στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου και ο ΥΠΕΞ σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Ο Κοτζιάς είχε υποβάλει παραίτηση και πριν από ένα χρόνο

Σύμφωνα δε με τον ΣΚΑΪ ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να έχει υποβάλει και άλλη μια παραίτηση στον Πρωθυπουργό, προ ενός έτους, για άγνωστο λόγο μέχρι σήμερα, η οποία ωστόσο δεν σχετίζονταν με την κρίση στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας.

Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός δεν την είχε κάνει τότε αποδεκτή. Μάλιστα, αιφνιδιάστηκε με την εξέλιξη των γεγονότων αφού στο γεύμα που είχε την Κυριακή με τον Πάνο Καμμένο στη Λέσχη Αξιωματικών, φέρεται να είχαν συμφωνήσει να πέσουν οι τόνοι. Ωστόσο, η απουσία τηλεοπτικής κάμερας από το επίμαχο υπουργικό της Τρίτης, ήταν μια ένδειξη του «φόβου» του πρωθυπουργικού επιτελείου για το τι θα μπορούσε να προκύψει.

Οι απίστευτοι διάλογοι που διέρρευσαν από το θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο μεταξύ Κοτζιά-Καμμένου, επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους του Μαξίμου.Ο ΥΠΕΞ έφυγε οργισμένος πριν λήξει η συνεδρίαση, εμφανώς ενοχλημένος από το γεγονός ότι στην επίθεση εναντίον του συνέπραξαν και άλλοι υπουργοί,. Ο Νίκος Κοτζιάς θεώρησε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η κυβέρνησή του δεν τον κάλυψαν μετά την επίθεση του κ. Καμμένου στα θέμα του καθηκόντων του, η οποία «άγγιξε τον πυρήνα της προσωπικότητάς του».

Η συνάντηση Κοτζιά-Παυλόπουλου

Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών κατευθύνθηκε στο Προεδρικό μέγαρο μεταφέροντας στον Προκόπη Παυλόπουλο την πρόθεσή του για παραίτηση. Μάλιστα, οι δύο άνδρες, φέρεται να συζήτησαν τις νομικές προεκτάσεις τις παραίτησής του, ως προς την Συμφωνία των Πρεσπών δεδομένου ότι φέρει την υπογραφή του κ. Κοτζιά.

Παράλληλα, σε συσκέψεις με συνεργάτες του εμφανίζονταν αποφασισμένος να παραιτηθεί, κάτι πο διεμήνυσε και στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Στο Μαξίμου σήμανε συναγερμός και έγιναν ειδικές συσκέψεις για την διαχείριση του θέματος.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Ωστόσο ο Νίκος Κοτζιάς δεν είχε υποβάλει αίτημα παραίτησης μέχρι το πρωί της Τετάρτης, αναμένοντας ενδεχομένως και τις εξελίξεις στην Βουλή της ΠΓΔΜ. Η δήλωση ωστόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου «όποιος δυσφορεί να κατέβει από το κυβερνητικό τρένο», αλλά και οι διαρροές για τα «μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ», επιτάχυνε τις αποφάσεις του Νίκου Κοτζιά. Υπέβαλε παραίτηση την οποία έκανε αποδεκτή αμέσως ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: Με πόνο ψυχής έκανα δεκτή την παραίτηση

Σε δήλωσή του, ο Πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών και είπε μεταξύ άλλων: ««Πριν από λίγο και πριν αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη μου την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτησή του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολή του αυτά τα 3,5 χρόνια για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, τη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί «από εδώ και στο εξής καμιά διγλωσσία από οποιοδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και να μην ανεχτώ από κανέναν συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Η απάντηση του Νίκου Κοτζιά

Ο Νίκος Κοτζιάς με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό έγραψε έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού, αλλά και των υπουργών που πήραν το μέρος του Πάνου Καμμένου στην κόντρα των δύο. Συγκεκριμένα έγραψε «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος».

Αντιπολίτευση: Όμηρος του Καμμένου ο Τσίπρας -Εκβιάζεται ο πρωθυπουργός

Σύσσωμη η αντιπολίτευση σχολίασε αιχμηρά την παραίτηση Κοτζιά και μιλά για κρίση που σοβεί στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας πως «νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος». Αφήνουν αιχμές ακόμη και για την επιλογή του πρωθυπουργού να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως είπε.

Συγκεκριμένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν κραδασμούς στην κυβερνητική σταθερότητα ενώ επιτίθενται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για αδυναμία και συμπόρευση με τον Πάνο Καμμένο.

«Νομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσιπρας δεν είναι απλά ένας αδύναμος πρωθυπουργος, είναι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.

Γεννηματά: Ο Τσίπρας χέρι-χέρι με τον Καμμένο πάνε στον γκρεμό

«Το πουλόβερ ξηλώνεται. Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον Κυβερνητικό συνεταιρισμό» σχολίασε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στη Προσύνοδο των Ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες. «Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι- χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό! Αλλά δεν θα πάρουν την χώρα μαζί τους» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

Θεοδωράκης: Ομηρος του Καμμένου ο Τσίπρας

«Ανάμεσα σε Κοτζιά-Καμμένο, ο κ.Τσίπρας διάλεξε τον Καμμένο», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης για την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός είναι όμηρος του υπουργού Άμυνας, που έχει αναγορευθεί σε πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πορεύεται με πρώτο μέλημα μη δυσαρεστήσει τον συνεταίρο του».

ΚΚΕ: Νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος

Το ΚΚΕ σχολίασε ότι η παραίτηση του υπουργού, «δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το «νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος», αλλά πιθανότατα αναδεικνύει και τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή. Γι’ αυτόν τον λόγο, μόνο τυχαίο ίσως δεν είναι ότι αυτή η παραίτηση ήρθε μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ».

Συνεδριάζει εκτάκτως η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Κοτζιά

Μετά την παραίτησή του, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά που είναι μέλος της Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ μαζί με τον Νίκο Τόσκα όπως και ο ίδιος.

Την Πέμπτη συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία της Κίνησης, ωστόσο δεν φαίνεται προς στιγμήν οποιαδήποτε σκέψη ανεξαρτητοποίησης της ομάδας από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη θα εξεταστεί μεταξύ άλλων και η μεθόδευση κατάθεσης πρότασης νόμου, σχετικά με την διαφάνεια των κονδυλίων του υπουργείου Αμυνας, στα πρότυπα των κονδυλίων του ΥΠΕΞ.

Ενα ακανθώδες θέμα, το οποίο αποτέλεσε και την θρυαλλίδα στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης και ακολούθησε η θυελλώδης αντιπαράθεση Κοτζιά-Καμμένου.

Επίσης, η Κίνηση Ιδεών & Δράσης ΠΡΑΤΤΩ πραγματοποιεί εκδήλωση τη Δευτέρα 22/10/2018 και ώρα 19:00 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης, με ομιλητή τον Πρόεδρο του ΠΡΑΤΤΩ Νίκο Κοτζιά και θέμα: « Η Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Θα είναι η πρώτη -εκτός απροόπτου – δημόσια εμφάνιση Κοτζιά μετά την παραίτησή του και οι πληροφορίες από το στρατόπεδο του τέως ΥΠΕΞ είναι ότι θα κάνει ηχηρή παρέμβαση.

Ο πόλεμος Κοτζιά-Καμμένου μεταφέρθηκε στα μυστικά κονδύλια

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων, ήθελε να αναλάβει ο πρώην, πλέον, υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπως αναφέρουν πρόσωπα του περιβάλλοντός του.

Η «διαρροή» συνεργατών του κ. Κοτζιά για «πρωτοβουλία» σχετικά με τα μυστικά κονδύλια, έγινε λίγη ώρα πριν από την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Είναι ωστόσο ενδεικτική του πολέμου που εξελίχθηκε με τον Πάνο Καμμένο στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο για το θέμα αυτό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κοτζιάς εξερράγη στο υπουργικό συμβούλιο όταν δέχτηκε επίθεση από τον Πάνο Καμμένο, ότι γίνονται παρατυπίες στα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.

Εις απάντησιν, ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταθέσει νόμο ελέγχου των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (και άλλων υπουργείων) κατά το πρότυπο που έχει κάνει ήδη το υπουργείο Εξωτερικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία του απερχόμενου υπουργού για τα μυστικά κονδύλια, ήρθε μετά το θόρυβο που προκάλεσε δημοσίευμα εφημερίδας για κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων στη Μόρια, που αποτελεί αρμοδιότητα του ΥΠΕΘΑ.

To δημοσίευμα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πάνου Καμμένου.

Μέχρι σήμερα, από τον δημοκρατικό έλεγχο του Κοινοβουλίου περνάνε τα «απόρρητα κονδύλια» μόνον του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει νόμου που αυτοβούλως προώθησε ο κ. Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017.

Ενα από τα υπουργεία που επίσης έχουν «μυστικά κονδύλια», είναι το υπουργείο Αμύνης. Ο Νίκος Κοτζιάς επανέφερε αυτή την πρότασή του και χτες, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κάτι που προκάλεσε, όπως αναφέρεται εκτενώς στον Τύπο, την αήθη επίθεση και τις ύβρεις του κ. Καμμένου στο πρόσωπο του κ.Κοτζιά.

Αιχμές για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων

Στο υπουργικό ακούστηκαν πρωτοφανείς και βαριές κουβέντες, με τον υπουργό Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες, να αφήνει υπονοούμενα ακόμα και εναντίον του ιδίου κ. Κοτζιά.

Μάλιστα, τον διάλογο ανάμεσα σε Καμμένο και Κοτζιά -για τα κονδύλια του υπουργείου- αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Πράγματι, όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης, η σπίθα για τη φωτιά που ακολούθησε μπήκε όταν ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για κακοδιαχείριση μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ!

Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «αυτά που βγήκαν προς τα έξω είναι μέρος του ρεπορτάζ. Υπάρχει ένα δεύτερο κομμάτι που αφορούσε προσωπικές επιθέσεις του κ. Καμμένου κατά του κ. Κοτζιά. Δικές μου πληροφορίες λένε και θα το δείτε και στις Κυριακάτικες εφημερίδες, ότι από την πλευρά Καμμένου ειπώθηκε μέχρι και ο τρόπος κακοδιαχείρισης μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών. Εκεί ο κ. Κοτζιάς έγινε έξαλλος και ο κ. Τσίπρας έκανε το διαιτητή μεταξύ δύο κορυφαίων του υπουργών».

Στη συνέχεια το κλίμα πήρε τροπή προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ανδρών και συνεχίστηκε με τον Νίκο Κοτζιά να κατηγορεί τον Πάνο Καμμένο ότι ασκεί προσωπική πολιτική που κάνει κακό στην κυβέρνηση και στη χώρα, και τον υπουργός Άμυνας, που σύμφωνα με πληροφορίες αιφνιδιάστηκε, να επιμένει ότι είναι δικαίωμά του να έχει διαφορετική άποψη στο «Μακεδονικό» και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν στην προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ποιά πρωτοβουλία για μυστικά κονδύλια ήθελε να αναλάβει ο κ. Κοτζιάς

Το ΥΠΕΞ, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Κοτζιά, είναι το μοναδικό υπουργείο που «περνάει» τα «μυστικά κονδύλιά» του από τη Βουλή. Αυτό έγινε με νόμο του 2017.

Από τότε και η παρακάτω τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στη Βουλή για το θέμα: Τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠ.ΕΞ και λοιπές διατάξεις – Πρωτολογία ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχετικού νομοσχεδίου, 07/02/2017

«(…) Τώρα, σχετικά με τα απόρρητα. Είναι μια τολμηρή πράξη. Άκουσα την πρόταση που λέει να ορίσουμε έναν δικαστικό, τον Γενικό Γραμματέα και τον Πρόεδρο της Βουλής. Προσέξτε να δείτε, ο Γενικός Γραμματέας –ο υπηρεσιακός, δεν μιλάμε για πολιτικό, αυτός είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου- είναι αυτός που διαχειρίζεται και ελέγχει τις δαπάνες από τα απόρρητα. Δεν μπορεί να είναι και αυτός που αποφασίζει.

Δεύτερον, ο δικαστικός να έρθει και στο Υπουργείο. Έρχονται οι δικαστικοί. Αλλά το νόημα του νόμου δεν είναι να ορίσω κάποιον παραπάνω πάνω στο Υπουργείο. Αν χρειαστεί, να βάλουμε και δέκα. Το νόημα του νόμου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα που να είναι μυστικό από τη Βουλή. Δεν υπάρχει καμία πολιτική ενέργεια που να μπορεί να αποκλείσει κανείς από τα δικαιώματα της Βουλής.

Κατά συνέπεια, πρέπει η Βουλή να τα βλέπει. Δεν είναι θέμα να τα βλέπει ένας πρόεδρος δικαστηρίου. Η Βουλή πρέπει να τα βλέπει.

Πώς να τα βλέπει; Συνεννοηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής, ένα εξαιρετικό Βουλευτή και κοινοβουλευτικό άντρα, και φέραμε τη συγκεκριμένη τροποποίηση. Να το βλέπει η Επιτροπή, να μην το μοιράζεται, να το διαβάζει εκεί, να αποφασίζει, να πηγαίνουν πίσω στο Υπουργείο Εξωτερικών επιτόπου.

Έχει δίκιο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ότι πρέπει να διασφαλίζουμε τα ζητήματα της διαφάνειας, αλλά στους εκπροσώπους των κομμάτων, που είμαι πεπεισμένος ότι με ευθύνη τα κόμματα θα τους διορίσουν ή θα τους προτείνουν για αυτήν την Επιτροπή, γιατί να έχω εγώ λιγότερη εμπιστοσύνη από ό,τι έχω στους διοικητικούς υπαλλήλους που βλέπουν τις απόρρητες δαπάνες; Δεν εμπιστεύομαι την ελληνική Βουλή λιγότερο από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η άποψή μας και για αυτήν τη διαφάνεια συζητάμε (…)».

Πηγή: iefimerida.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ