Με ένα άκρως μελετημένο και τεκμηριωμένο σχεδιασμό, ο Δήμος Τρικκαίων προχωρά με συγκεκριμένα βήματα στην αξιοποίηση της παράδοσης του Ασκληπιού. Ετοιμάζεται να υλοποιήσει το «Ψηφιακό Ασκληπιείο», μια καινοτόμα δράση που ενσωματώνει και προωθεί, ολόκληρο το πλέγμα σχέσεων που διέπει την αρχαία και σύγχρονη ιατρική, τη μουσειολογία, την τεχνολογία, τους γιατρούς, τα φαρμακευτικά φυτά, τον εναλλακτικό τουρισμό.
Πρώτο βήματα αυτού σχεδίου, το Ψηφιακό Ασκληπιείο. Ένα μοναδικό στην Ελλάδα κέντρο συνάντησης της ιατρικής, της φαρμακευτικής δράσης και της τεχνολογίας, σε έναν χώρο εμβληματικό: στα ριζά του Κόζιακα, από όπου θρυλείται ότι ο Ασκληπιός συγκέντρωνε τα βότανά του.
Η σχετική πρόταση του Δήμου Τρικκαίων υποβλήθηκε στο τοπικό πρόγραμμα του LEADER την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018. Με προϋπολογισμό 599.874,79€ και χρονοδιάγραμμα έναρξης υλοποίησης, τον ερχόμενο Απρίλιο, ο Δήμος Τρικκαίων προωθεί την αξιοποίηση του brand name Ασκληπιός. Αυτό συμβαίνει μέσω ολοκληρωμένου σχεδίου, που συμπεριλαμβάνει δημιουργία τοπικής παραγωγικής ταυτότητας, αλλά και ενθάρρυνση της δημιουργίας ομάδας παραγωγών για τη δημιουργία πιστοποιημένων φαρμακευτικών κι αρωματικών φυτών.
Το «Ψηφιακό Ασκληπιείο», αποτελεί μια δράση που μεταβάλλει τον Δήμο Τρικκαίων, σε κέντρο της ιατρικής και της υγιεινής. Αυτό θα συμβεί στο παλιό, εγκαταλειμμένο Δημαρχείο Δ. Κόζιακα, που υποδέχεται τη δράση, αναπτύσσοντας επί μέρους δραστηριότητες, αφιερωμένες στον θεό Ασκληπιό.
Το έργο περιλαμβάνει:
- Ψηφιακό Μουσείο
Έκθεση με συμβατικά και πολυμεσικά installations, αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων και πηγών, διαδραστικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους και ψηφιακή ξενάγηση, με πλήρη χρήση των νέων τεχνολογιών. Το επίπεδο αυτό θα υλοποιηθεί μέσα στο κτήριο, σε 7 ενότητες
- Κήπος των Ιαματικών Φυτών
Αναπτύσσονται 300 φαρμακευτικά και αρωματικά φυτικά είδη από την τοπική χλωρίδα σε έκταση περ. 1,2 στρεμμάτων. Τα φυτά θα τεκμηριώνονται ψηφιακά σε ειδική διαδραστική εφαρμογή στο περιβάλλον της ενότητας «Ιάματα της Φύσης».
- Πάρκο Ασκληπιού
- Όπως και στα αρχαία ασκληπιεία, θα φιλοξενεί εκπαιδευτικές, δημιουργικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες σε εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους το.
- Επιστημονική τεκμηρίωση και ψηφιακό αποθετήριο ( βιβλιοθήκη συμβατικών πολύγλωσσων εκδόσεων, ψηφιακές εφαρμογές ανατομίας, διατροφής, άθλησης και προληπτικής ιατρικής, δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού βοτάνων και ιαματικών φυτών).
- Ιερό Άλσος
Επισκέψιμος χώρος, στον οποίο θα δημιουργηθεί το Hall-of-fame των σημαντικών επιστημόνων υγείας παγκοσμίως
- Ανθόκηπος & Οπωρώνας
Πρόκειται για αισθητικά αναβαθμισμένους χώρους αναψυχής και τέλεσης υπαίθριων κοινωνικών εκδηλώσεων),
- Παραγωγικός Κήπος
Η έκταση θα διατίθεται σε συλλογικά σχήματα ενδιαφερόμενων παραγωγών για πειραματική καλλιέργεια αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, προκειμένου να εξοικειωθούν με την καλλιέργεια και τις απαιτήσεις τους, με στόχο τον επαγγελματικό τους επαναπροσαντολισμό).
Υπενθυμίζεται ότι για την ανάπτυξη των επιστημονικών δραστηριοτήτων του Ψηφιακού Ασκληπιείου – Πάρκο του Ασκληπιού που θα λάβουν χώρα στον παραγωγικό Κήπο, ο Δήμος Τρικκαίων ήδη έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη δικτύου συνεργασιών με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και με μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κοσμετολογίας. Μάλιστα έχει υπογραφεί Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Τρικκαίων και του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το έργο χωρίζεται σε δύο υποέργα:
Α. «Προμήθεια Υλικοτεχνικής Υποδομής για τη Λειτουργία του Ψηφιακού Ασκληπιείου – Πάρκου Ασκληπιού»
Β. Συμπληρωματικές Εργασίες για τη Λειτουργικότητα των Υποδομών του Ψηφιακού Ασκληπιείου – Πάρκου Ασκληπιού»
Η πρόταση που υποβλήθηκε στο τοπικό LEADER, περιλαμβάνει όλα τα αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο και τα στάδια υλοποίησης των δύο υποέργων, τις αναγκαίες δράσεις και έργα που απαιτούνται, το κόστος κ.α.
Η λειτουργία του Πάρκου θα υποστηριχθεί από την e-Trikala Α.Ε., που διαθέτει ήδη εμπειρία και τεχνογνωσία. Ταυτοχρόνως, η χρήση της τεχνολογίας σε όαλ τα επίπεδα, σε συνδυασμό μ ε τις δυνατότητες του διαδικτύου, καθιστούν το Πάρκο, το επόμενο μεγάλο σημείο αναφοράς σε επιστημονικό, εκπαιδευτικό, ιατρικό, γνωστικό, τουριστικό, αθλητικό επίπεδα.
aftodioikisi.gr
ΧΑΧΑΧΑ
Όταν είσαι ανάξιος να αναδείξεις τη δυναμική του νησιού , τότε είσαι καταδικασμένος να χάνεις. Και η Κως έχει βγει χαμένη γιατί ο καθένας είτε πολιτικός είτε μεγαλοεπιχειρηματίας τη «βιάζει», εκμεταλλευόμενος τους πόρους για τους δικούς τους σκοπούς. Δυστυχώς η τοπική εξουσία αλλά και μεγάλο μέρος των κατοίκων, δεν αγαπάμε την Κω. Έμπρακτα.
Οταν καποιος ακουει τις λεξεις Ιποκρατης και Ασκληπιειο το μυαλο του παει αμεσως στην Κω. Με ολο το σεβασμο στα Τρικαλα.Πως λεμε Ολυμπιακος. Τι θα σκεφτεις τον Ολυμπιακο Βολου; κτλ κτλ.