13 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας 2018 Επειδή νοιάζομαι!

0
823

13 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας 2018

Επειδή νοιάζομαι!

Με μια Διακήρυξη που συνοδεύεται από τον θερμό χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κου Ιερώνυμου και τις υπογραφές προσωπικοτήτων από το χώρο της επιστήμης, της τέχνης, των θεσμών και της κοινωνίας των πολιτών από ολόκληρη την Ελλάδα, ξεκινά η καμπάνια ευαισθητοποίησης της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., με στόχο να μεταφέρει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παρηγορικής Φροντίδας 2018: Επειδή νοιάζομαι! 

40 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως χρειάζονται Παρηγορική Φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων και των 20 εκατομμυρίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο κάποιας νόσου. Εξ αυτών το ποσοστό που λαμβάνει υπηρεσίες Παρηγορικής δεν υπερβαίνει το 10%. Αυτή είναι η κατάσταση παγκοσμίως όσο αφορά το ανθρώπινο δικαίωμα των ασθενών. Η Παρηγορική Φροντίδα είναι αυτή που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με χρόνια νοσήματα απειλητικά για τη ζωή, εμποδίζοντας και θεραπεύοντας το “υποφέρειν”. Σύμφωνα με τον τελευταίο ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Lancet, 2018) η Παρηγορική Φροντίδα πρέπει να εστιάζεται στην θεραπεία του “υποφέρειν” από βαριά συμπτώματα σχετιζόμενα με την υγεία, τα οποία δεν είναι δυνατόν να θεραπευτούν παρά μόνο με ιατρική παρέμβαση, και να αντιμετωπίζει συγχρόνως τα ψυχολογικά, κοινωνικά και πνευματικά συμπτώματα που προκύπτουν από τη νόσο.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η Παρηγορική Φροντίδα δεν έχει ενσωματωθεί στο σύστημα υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα απειλητικά για τη ζωή καθώς και οι ασθενείς τελικού σταδίου να μην τυγχάνουν της ενεργούς και καθολικής φροντίδας που δικαιούνται. Επομένως, είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της παροχής Παρηγορικής Φροντίδας, η οποία θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, συστηματική και συνεχής. Για το λόγο αυτό η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας συνέταξε την Διακήρυξη για την Παρηγορική Φροντίδα στην Ελλάδα, με συγκεκριμένες προτάσεις και στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ανάληψη δράσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Διαμορφωτές της πολιτικής υγείας στη χώρα μας, Ακαδημαϊκή κοινότητα, Επαγγελματίες Υγείας, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, Φορείς Παρηγορικής Φροντίδας, Εκκλησία, Εθελοντικές οργανώσεις, Συλλόγους ασθενών και συγγενών, ΜΜΕ, Επιστημονικές Εταιρείες, Φαρμακευτικό Σύλλογο. Η Διακήρυξη με τις πρώτες υπογραφές θα αποσταλεί για υπογραφή σε όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη δράση προς όφελος όλων των ασθενών.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παρηγορικής Φροντίδας η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. επίσης οργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας (23 Οκτωβρίου 2018) κατά την οποία τα ιατρεία αυτά στα νοσοκομεία της χώρας θα συντονίσουν την λειτουργία τους για να δεχτούν τους ασθενείς που υποφέρουν από πόνο κι όσους έχουν ανάγκη Παρηγορικής Φροντίδας. Υπενθυμίζουμε ότι τα ιατρεία αυτά λειτουργούν χάρη στην εθελοντική εργασία γιατρών, νοσηλευτών και άλλων λειτουργών υγείας.

Η Διακήρυξη για την Παρηγορική Φροντίδα:

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. διαπιστώνει ότι η Παρηγορική Φροντίδα στην χώρα μας δεν έχει ενσωματωθεί στο σύστημα υγείας. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η εξασφάλισή της, η οποία θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, συστηματική και συνεχής.

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. απευθύνεται σε όλους τους φορείς που οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετέχουν για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών.

1. Διαμορφωτές της πολιτικής υγείας στη χώρα μας

Οι διαμορφωτές της πολιτικής υγείας στη χώρα μας πρέπει να αναγνωρίσουν την κοινωνική και ηθική αξία της Παρηγορικής Φροντίδας και να αλλάξουν τις υπάρχουσες δομές και πολιτικές ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Παρηγορικής Φροντίδας. Επιπρόσθετα, πρέπει να διαασφαλίσουν συνέχεια στην ολιστική μορφή αντιμετώπισης ώστε οι ασθενείς να διακινούνται μεταξύ των διαφόρων επιπέδων νοσηλείας ανάλογα με τις ανάγκες τους (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, Ξενώνες Παρηγορικής Φροντίδας, νοσηλεία κατ’οίκον).

Προτάσεις:

– Συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες προκειμένου να συνηγορήσουν για την Παρηγορική Φροντίδα.

– Κατοχύρωση από την Πολιτεία της Παρηγορικής Φροντίδας ως ανθρώπινο δικαίωμα

– Σύνδεση με πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την συνολική φροντίδα, την προληπτική ιατρική και την εξέλιξη της υγείας.

– Ενημερωτικές καμπάνιες αφύπνισης της κοινής γνώμης για το δικαίωμα στην Παρηγορική Φροντίδα και την ηθική υποχρέωση των κυβερνήσεων να το διασφαλίζει

– Να συμπεριληφθεί η Παρηγορική Φροντίδα στο εθνικό πρόγραμμα για τις μη μεταδιδόμενες νόσους.

2. Ακαδημαϊκή κοινότητα

Όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα που προσφέρουν διαφόρων βαθμών εκπαίδευση στο πεδίο της υγείας θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπεριλάβουν το μάθημα της Παρηγορικής Ιατρικής στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα.

Προτάσεις

– Νομοθέτηση της διδασκαλίας της Παρηγορικής Ιατρικής ως υποχρεωτικής στην προπτυχιακή εκπαίδευση

– Δημιουργία συγκεκριμένoυ διδακτικού περιεχομένου που να έχει σχέση με την διεπιστημονική Παρηγορική Ιατρική

– Το διδακτικό περιεχόμενο της Παρηγορικής πρέπει να συνδυάζει θεωρητικά και πρακτικά στοιχεία για την πρωτοβάθμια φροντίδα

– Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την Παρηγορική Φροντίδα να απευθυνθούν στους επαγγελματίες υγείας της πρωτοβάθμιας φροντίδας

3. Επαγγελματίες Υγείας

Οι επαγγελματίες υγείας της Παρηγορικής Φροντίδας θα πρέπει να έχουν κατάλληλη πιστοποίηση και να συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

Προτάσεις:

– Το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας να αναγνωρίσουν την Παρηγορική Ιατρική σαν ειδικότητα

– Δημιουργία ομάδας εργασίας αποτελούμενη από γιατρούς και νοσηλευτές που θα καθορίσουν το περιεχόμενο καθώς και το ελάχιστο επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων στην Παρηγορική Φροντίδα καθώς και των ετών που απαιτούνται για την άδεια ασκήσεως Παρηγορικής Φροντίδας.

– Καθιέρωση προγραμμάτων πιστοποίησης.

4. Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Κάθε νοσοκομείο και κέντρο υγείας θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα της Παρηγορικής Φροντίδας (WHO model list of essential medicines) και ιδιαίτερα πρόσβαση σε άμεσης δράσης μορφίνη από του στόματος. Επίσης θα πρέπει να δεχτεί την παροχή Παρηγορικής Φροντίδας σαν ηθική αναγκαιότητα.

Προτάσεις

– Εξασφάλιση εκπαιδευμένου προσωπικού στις βασικές αρχές της Παρηγορικής Φροντίδας.

– Καθιέρωση της Παρηγορικής Φροντίδας ως απαραίτητης υπηρεσίας της αντίστοιχης μονάδας

– Εξασφάλιση προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας φροντίδας στην προχωρημένη νόσο και στο τέλος της ζωής

5. Φορείς Παρηγορικής Φροντίδας

Οι φορείς που έχουν σχέση με την Παρηγορική Φροντίδα σε συνεργασία με την κυβέρνηση να καθιερώσουν την παροχή Παρηγορικής Φροντίδας στην χώρα.

Προτάσεις:

– Εκπόνηση εθνικών κριτηρίων

– Εκτέλεση ενημερωτικών προγραμμάτων

– Συνεργασία στην εκπόνηση του περιεχομένου της βασικής και εξειδικευμένης εκπαίδευσης στην Παρηγορική Φροντίδα

6. Εκκλησία

Συμμετοχή στην παροχή Παρηγορικής Φροντίδας με εκπαίδευση εθελοντών ιερέων και στήριξη των δομών Παρηγορικής Φροντίδας.

Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. απευθύνεται επίσης για την Προώθηση της Παρηγορικής Φροντίδας στην Ελλάδα στους παρακάτω φορείς:

– Εθελοντικές οργανώσεις

– Σύλλογοι ασθενών και συγγενών

– ΜΜΕ

– ΕΟΦ

– Λοιπές επιστημονικές εταιρείες

– Φαρμακευτικός Σύλλογος

– Κέντρα Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας σε όλη την Ελλάδα

Υπογράφουν:

Αλεξοπούλου – Βραχνού Εύη, Δ/ντρια Αναισθ/κού Τμήματος – Ιατρείο Θεραπείας Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας Νος. “Αγιος Σάββας”

Αναστασίου Μανώλης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, Councilor of Greece to the EFIC, Συντ. Δ/ντής Αναισθ/κού Τμήματος Μονάδας Πόνου Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο»

Ανίσογλου Σουζάνα, Σ. Διευθύντρια ΜΕΘ & ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΟΝΟΥ Α.Ν.Θ.»ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», Αντιπρόεδρος Εταιρείας Αναισθησιολογίας & Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος

Αρναούτογλου Ελένη, Καθηγήτρια Αναισθ/γίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δ/ντρια Αναισθ/κής Κλινικής ΠΓΝ Λάρισας

Αρσένη – Λάμπρου Βούλα, Πρόεδρος ΟΚΠΑ Δήμου Βριλησσίων

Βαδαλούκα Αθηνά, Αν. Καθηγήτρια Αναισθ/γίας, Θεραπείας Πόνου& Παρηγορικής Αγωγής, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατά του Πόνου (EuLAP), Γραμματέας Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόνου (WIP), π. Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας (ESRA)

Βασιλάκος Δημήτρης, Καθηγητής Αναισθ/γίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη

Βαφειάδου Μαριάνθη, Σ. Δ/ντρια Αναισθ/κού Τμήματος Νος. “Σισμανόγλειο”

Βογιατζάκη Θεοδοσία, Καθηγήτρια Αναισθ/γίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης

Βραχνός Πάνος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου

Γεωργούδης Γεώργιος, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Γιαβασόπουλος Ευάγγελος, RN, Msc, Διδάκτωρ Παν. Αθηνών, Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Νοσηλευτικής Έρευνας & Εκπαίδευσης, Προϊστάμενος ΝΤ Α Χειρ/κού & Θωρακ/κού Τμ. “Σισμανόλειο – Αμ. Φλέμινγκ” ΓΝΑ

Γραμματόγλου Ζωή, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών – Κ.Ε.Φ.Ι.

Δανοπούλου Άννα, Δ/ντρια Υγειονομικής Υπηρεσίας Ιδρύματος Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων

Ηλιάδη Ιωάννα, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων

Κανέλλη Λιάνα, Βουλευτής

Kαντιάνης Αναστάσιος, Διδάκτωρ Ιατρικού Δικαίου, Παν. Goettingen – Δικηγόρος

Καρανίκα Έλλη, MD, PhD, Συντονίστρια Δ/ντρια Αναισθ/κού Τμήματος – Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας ΓΝ ΚΩ

Κετικίδου Ευγενία, Δ/ντρια ΕΣΥ, Αναισθ/κό Τμ. – Ιατρείο Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας ΝΓΝ Καβάλς

Κοκολάκη Μαρία, Δ/ντρια Αναισθ/κού Τμήματος – Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας “Σισμανόγλειο”

Κοσκινά Κατερίνα, Διευθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Κρεμαστινού Φανή, Διδάκτωρ Παν. Αθηνών, Δ/ντρια Αναισθ/κού Τμ – Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας “Ιπποκράτειο”

Λέκκας Βασίλης, Τραγουδιστής

Λεφάκη Τατιάνα, Δ/ντρια ΕΣΥ Αναισθ/κού Τμήματος – Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας “Πα.Γ.Ν.Η”

Μαμμή Γιούλη, Διοικήτρια ΠΓΝ Πατρών και ΓΝ Ανατολικής Αχαϊας – Αιγίου

Μανιτογιάννης Ξενοφών, Δήμαρχος Βριλησσίων

Μαριόλης Ανάργυρος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής

– Μπαϊρακτάρη Αγγελική, Συντονίστρια Δ/ντρια Αναισθ/κού Τμήματος – Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας Νοσοκομείου “Άγιοι Ανάργυροι”

Μπατίκας Αντώνιος, Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής

Μπερναλή Νικολέτα, Δ/ντρια Αναισθησιολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας Γ.Ν. Θήβας – Λειβαδιάς, Πρόεδρος Παραρτήματος Θήβας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Μπουκάλας Παντελής, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας

Ξάνθος Θεόδωρος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Κααδριοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, Καθηγητής Φυσιολογίας και Παθολογικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Παπαδόπουλος Γεώργιος, Καθ. Αναισθ/γίας, Ιατρική Σχολή Παν. Ιωαννίνων, Κλινική Αναισθ/γίας & Μετεγχειρητικής Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝ Ιωαννίνων

Πολυμενέας Γεώργιος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Αρεταίειου Νοσοκομείου, Αναπληρωτής Πρύτανης ΕΚΠΑ

Σιαφάκα Ιωάννα, Καθηγήτρια Αναισθ/γίας- Θεραπείας Πόνου Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δ/ντρια Α Αναισθ/κής Κλινικής – Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας Αρεταίειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Σταυροπούλου Έφη, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας ESRA HELLAS

Τσιρογιάννη Αικατερίνη, Δ/ντρια Αναισθ/κού Τμήματος. – Ιατρείου Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας ΓΝ Κατερίνης

Φιλόπουλος Ευάγγελος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Επικοινωνία ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.

: Σμολένσκυ 5, 11472 Αθήνα

Τηλ:+302106457878

fax:+302103610488

[email protected]

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2018/10/poster-ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.-για-ΠΗ.pdf» title=»poster ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. για ΠΗ»]

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ