Εικόνα επιδείνωσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, αποτυπώνεται στα ευρήματα αποκαλυπτικής πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε η εταιρία Alco, σε γιατρούς και πολίτες, για λογαριασμό του ΙΣΑ. Το 86% των πολιτών δεν έχει εγγραφεί ακόμα σε οικογενειακό γιατρό και μόλις το 16% σκοπεύει να το πράξει το επόμενο διάστημα
Πιο συγκεκριμένα, 6 στους 10 ιατρούς θεωρούν ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς ενώ 1 στους 2 Έλληνες δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του
Παράλληλα σύμφωνα με την έρευνα μόνο το 16% των πολιτών έχει πρόθεση να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό ενώ 7 στους 10 γιατρούς , αρνούνται να συνεργαστούν με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Αποκαλυπτικό είναι και το στοιχείο ότι στους 10 γιατρούς ,δυσκολεύονται να συντηρήσουν το ιατρείο τους
Η έρευνα που αποτυπώνει με σαφήνεια την εικόνα και τις αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας και του ιατρικού κλάδου,σε σχέση με σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη Δημόσια υγεία, παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco Κώστα Παναγόπουλο, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΙΣΑ ,παρουσία του προέδρου Γ. Πατούλη, του ταμία Φ. Πατσουράκου και του γενικού γραμματέα Α. Βασιλείου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, επιδεινώθηκαν σημαντικά, τα τελευταία χρόνια . Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο Έλληνες ,δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του.
Επίσης έξι στους δέκα γιατρούς ,θεωρεί ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών ενώ το 60%, εκτιμά αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας, τα τελευταία χρόνια.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών εκτιμά ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες έχουν χειροτερέψει σημαντικά απέχοντας κατά πολύ από εκείνες της Ευρώπης ,με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς. Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης, τέσσερις στους δέκα ιδιώτες γιατρούς δυσκολεύονται να συντηρήσουν το ιατρείο τους, ενώ το 45% συνολικά έχει σκεφτεί να φύγει στο εξωτερικό.
Την πλάτη στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γυρίζουν τόσο οι πολίτες όσο και οι γιατροί. Το νέο σύστημα είναι άγνωστο στα 2/3 των πολιτών ενώ μόνο το 16% έχει σκοπό να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό. Επίσης επτά στους δέκα ιδιώτες γιατρούς δήλωσαν ότι δεν θα συνεργάζονταν με το νέο σύστημα.
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε τα εξής:
«Η έρευνα που ανέθεσε ο ΙΣΑ, στην εταιρία Alco, αποδεικνύει την κατάρρευση του Δημόσιου συστήματος υγείας , τα τελευταία δύο χρόνια ,εξαιτίας των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών που ακολουθήθηκαν. Η εικόνα που αποκαλύπτεται –εικόνα ντροπής για την ελληνική κοινωνία- αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τόσο τους ασθενείς που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους όσο και τους γιατρούς που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στα στοιχειώδη έξοδα των ιατρείων τους. Η δε περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί μία ακόμα παταγώδη αποτυχία που απορρύθμισε περαιτέρω το σύστημα. Όπως αποδεικνύεται, η σημερινή κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς και τη Δημόσια υγεία».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Alco κ. Κώστας Παναγόπουλος, επεσήμανε τα εξής:
«Σύμφωνα με τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας για την υγεία, που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέθεσε στην Alco, η κοινωνία, που χρησιμοποιεί έντονα το Δημόσιο σύστημα Υγείας, εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών και βεβαίως αναζητά την αντιστροφή της τάσης αυτής και τη βελτίωση τους. Ενώ ο ιατρικός κόσμος ανησυχεί έντονα για τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας, εκτιμά ότι οι συνθήκες εργασίας του έχουν επιδεινωθεί, όπως και οι παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες απέχουν πολύ από εκείνες της Ευρώπης, τόσο, ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν ακόμα και κίνδυνοι για τους ασθενείς.»
ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα 24 -28 Σεπτεμβρίου 2018, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 25 ετών και άνω από όλη την Ελλάδα ,καθώς και σε 400 γιατρούς, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Οι απαντήσεις του κοινού
3 στους 4 Έλληνες κάνουν κάθε χρόνο χρήση των υπηρεσιών υγείαςμόνο 1 στους 3 μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του. Το 49% δυσκολεύεται να καλύψει οικονομικά τις δαπάνες που είναι απαραίτητες για την υγεία τουτο 41% θεωρεί ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, το 36% ότι είναι στάσιμες και το 14% εκτιμά ότι βελτιώθηκαν1 στους 2 δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας(κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και 4 τους 10 τη δαπάνη για φάρμακα.το 50% δυσπιστεί σε σχέση με το Δημόσιο σύστημα υγείας εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες θα πρέπει να πληρώσει(συμμετοχές, εξετάσεις κ.τ.λ.) .
Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
το 86% δεν έχει κάνει εγγραφή, στον οικογενειακό γιατρό που θα τον παρακολουθείτο 66% των πολιτών δεν έχει ενημερωθεί για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείαςμόνο το 16% έχει σκοπό να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό. Το 47% θα παραμείνει στο γιατρό που τον παρακολουθεί ενώ το 37% δεν γνωρίζει για το νέο σύστημαΗ εκτίμηση των περισσότερων (47% έναντι 17%) είναι ότι το υποχρεωτικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό ιατρό, δυσκολεύει την πρόσβαση σε ιατρούς ειδικότητας.
Οι απαντήσεις των ιατρών
Κύριο εύρημα της έρευνας, είναι η έντονη ανησυχία του ιατρικού κόσμου, τόσο για τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας, όσο και για τη δική του θέση, σε επίπεδο συνθηκών, αμοιβών και δυνατότητας να παρέχουν την ποιότητα υπηρεσιών που θα ήθελαν στους πολίτες.
Ειδικότερα:
το 60% των γιατρών εκτιμά ως αρνητικά και πολύ αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια ενώ το 24% θετικά.το 46% εκτιμά ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επιδεινωθεί και το 13% θεωρεί ότι βελτιώθηκαντο 48% θεωρεί ότι ευθύνονται οι λανθασμένες πολιτικές για την επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ενώ το 34% η οικονομική κρίση.το 63% των γιατρών εκτιμά ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τον ασθενή .Ενώ το 25% θεωρεί ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους ασθενείς.το 64% των γιατρών του Δημόσιου τομέα θεωρεί ότι οι συνθήκες εργασίας, στα Δημόσια νοσοκομεία έχουν επιδεινωθεί , το 31% ότι είναι στάσιμες και το 4% ότι βελτιώθηκαντο 75% θεωρεί ότι οι αμοιβές των γιατρών στα Δημόσια νοσοκομεία επιδεινώθηκαν και το 23% ότι είναι στάσιμεςτο 39% δυσκολεύεται να συντηρήσει το ιατρείο τουτο 53% έχει σκεφθεί να φύγει στο εξωτερικό
Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας
το 64% των ιατρών του ιδιωτικού τομέα αξιολογεί αρνητικά το νέο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας και το 18% θετικάτο 57% θεωρεί ότι το νέο σύστημα, θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ενώ το 19% βελτίωση.το 80% θεωρεί ότι το νέο σύστημα ,δεν προσφέρει αξιοπρεπείς αμοιβές και σωστές επαγγελματικές συνθήκες, για τους γιατρούς ενώ το 8% θεωρεί ότι προσφέρει.το 72% των γιατρών του ιδιωτικού τομέα δεν θα συνεργαζόταν με το νέο σύστημα ενώ το 16% θα συνεργαζόταν.
aftodioikisi.gr
Μπήκε κανείς στην εφαρμογή; Στην Κω δεν μου εμφανίζει κανένα ιατρό συμβεβλημένο ή καποιο Κέντρο Πρωτοβάθμιας Υγείας.