«Υπέρ» της τροπολογίας ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής και του Ποταμιού που ψήφισαν «παρών» και του ΚΚΕ που την καταψήφισε, καθώς -όπως υποστήριξε- είναι αντιγραφή του μνημονιακού νόμου Βρούτση, που και τότε είχε καταψηφίσει, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που σήμερα τον φέρνει για νομοθέτηση.
Κατά την ψηφοφορία, πάντως υπήρξε ένα «βραχυκύκλωμα» σε σχέση με την ψήφο του εισηγητή του Ποταμιού, Γρηγόρη Ψαριανού. Αρχικά δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών», μετά κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας διόρθωσε την ψήφο του σε «υπέρ», αλλά στο τέλος πήγε στην έδρα και άλλαξε και πάλι την ψήφο του σε «παρών». Έτσι με την… τρίτη φορά «κλείδωσε» στο «παρών».
Η διαπραγμάτευση
Σύμφωνα με την τροπολογία, φέτος η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να ξεκινήσει εντός του τελευταίου 10ημέρου του Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου 15νθημέρου του Ιανουαρίου του 2019.
Αντιθέτως, τα επόμενα χρόνια η διαδικασία θα ξεκινάει το τελευταίο δεκάημερο του Φεβρουαρίου, θα ολοκληρώνεται η διαβούλευση στα τέλη Μαΐου και το τελευταίο 15νθημερο του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα κάνει την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Οι κοινωνικοί εταίροι που θα πάρουν μέρος στη διαβούλευση θα είναι από την πλευρά των εργαζομένων η ΓΣΕΕ και όλες οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και εκ μέρος των εργοδοτών ο ΣΕΒ, η ΓΕΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, και ο ΣΕΤΕ.
Η διαβούλευση θα συντονισθεί από μια τριμελή επιτροπή στην οποία πρόεδρος θα είναι πρόεδροε του ΟΜΕΔ και θα μετέχουν ένας εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών και ένας ακόμα εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας.
«Ιστορική μέρα»
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κλείνοντας την συνεδρίαση του Γ’ Θερινού Τμήματος της Βουλής που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε δομές Υγείας και στο οποίο είχε ενταχθεί για ψήφιση η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, μίλησε για «μια ιστορική ημέρα».
Αναφέρθηκε, δε, στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας λέγοντας ότι «η ιστορία θα γράψει ότι εσείς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βάλατε τη χώρα στα μνημόνια κι εμείς την βγάλαμε. Εσείς σπρώξατε δυόμιση εκατομμύρια ανθρώπους στην ανασφάλεια και την κοινωνική φτώχεια, κι εμείς θα γράψει η ιστορία ότι τους καλύψαμε ασφαλιστικά. Εσείς θα είστε οι κυβερνήσεις που κατέβασαν 25-30% βασικό μισθό και τώρα αυτή η κυβέρνηση αρχίζει να ανεβάζει ξανά. Εσείς κόψατε 11 φορές τις συντάξεις κι εμείς δεν θα τις κόψουμε τον Γενάρη..».
Άγριες κόντρες στη Βουλή
Νωρίτερα ξέσπασε αντιπαράθεση ανάμεσα στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα. «Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει καθαρά ότι θα προχωρούσε σε αύξηση μισθών αν συμφωνούσε ο ΣΕΒ», ανέφερε, η υπουργός Εργασίας, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είστε ιδεολόγοι του κρατισμού, χωρίς όρια και χωρίς προσχήματα», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος συνέστησε στην κυβέρνηση να κατανοήσει ότι ο κόσμος αντιδρά στις προσπάθειές της να τους εξαπατήσει. Ο βουλευτής της ΝΔ σχολίασε, επίσης, ότι με την τροπολογία για τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση υιοθετεί τον νόμο του δεύτερου μνημονίου, αφού τον κατώτατο μισθό θα καθορίζει το κράτος και όχι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αφορμή για την παρέμβαση της υπουργού Εργασίας που πυροδότησε αντιδράσεις στάθηκε η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση.
«Ο κ. Βρούτσης είπε ότι αισθάνεται δικαιωμένος σήμερα με την τροπολογία που εισηγείται η κυβέρνηση, η οποία θα επιταχύνει τη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Εγώ δεν κατανοώ πώς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο το στέλεχος ενός κόμματος που μείωσε τον κατώτατο μισθό σε μια νύχτα κατά 22%. Πώς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο το στέλεχος ενός κόμματος που θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό. Που κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και απαγόρευσε, ουσιαστικά, στους εργαζομένους να μπορούν να διεκδικούν και να παίρνουν αυξήσεις και καλύτερους όρους εργασίας. Δεν κατανοώ πώς μπορεί κανείς να αισθάνεται δικαιωμένος όταν έχει εφαρμόσει μια τέτοια ολέθρια συνθήκη για τα εργασιακά δικαιώματα».
Η υπουργός Εργασίας τόνισε πως «δεν μπορεί να κατανοήσει ότι δηλώνει δικαιωμένο ένα στέλεχος κόμματος που ως κυβέρνηση εκτίναξε την ανεργία στο 27,9% και ότι δηλώνει δικαιωμένο ιδίως σήμερα, που το αντίπαλο κόμμα που είναι στην κυβέρνηση σήμερα έχει επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, έχει επεκτείνει ήδη τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καλύπτουν 200.000 εργαζόμενους στη χώρα, που σήμερα ενεργοποιεί τη διαδικασία και θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, που έχει θεσπίσει κανόνες για την τήρηση των ωραρίων, την καταβολή του μισθού, την προστασία των εργαζομένων από τις εργολαβίες».
Μάλιστα, κάλεσε μάλιστα τον κ. Βρούτση να εναρμονιστεί με όσα ο πρόεδρος του κόμματός του πιστεύει, «ώστε να είναι σαφή τα πράγματα»: «Θα ήθελα να καλέσω τον κ. Βρούτση να εναρμονιστεί, επιτέλους, με τον πρόεδρο του κόμματός του, ο οποίος ο άνθρωπος με παρρησία είπε ότι «είμαστε κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν ευελιξία»».
Οργισμένες αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση
Η αναφορά της κ. Αχτσιόγλου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα έδρανα της ΝΔ. Εκείνη, ωστόσο, επέμεινε απευθυνόμενη στα έδρανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο πρόεδρος του κόμματός σας, με πολύ μεγάλη σαφήνεια είπε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποκλίνουν από αυτά που θα ορίζει μια συλλογική σύμβαση. Έχετε εικόνα εσείς της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας; Έχετε εικόνα ότι στις μικρές επιχειρήσεις που είναι το 99% της ελληνικής οικονομίας, δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία και δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας; Τι εννοούσε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης όταν έλεγε να μπορούν οι επιχειρήσεις να παρεκκλίνουν από τις συλλογικές συμβάσεις; Δεν εννοούσε να μην είναι υποχρεωτικές οι συλλογικές συμβάσεις; Εγώ κάνω παρερμηνείες; Ο άνθρωπος ήταν σαφής και καθαρός. Και με τις συλλογικές συμβάσεις εναντιώνεται, και έχει πει, μάλιστα, όταν κάναμε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πως όλα αυτά τα πράγματα είναι ιδεοληψίες. Και για τον κατώτατο μισθό είπε καθαρά ότι «θα προχωρούσαμε σε αύξηση αν συμφωνούσε ο ΣΕΒ»».
Αλλά, απευθυνόμενη και προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η υπουργός Εργασίας την κάλεσε να απαντήσει: «Ήσασταν ή δεν ήσασταν στη συγκυβέρνηση, η οποία υπέγραψε την πράξη του υπουργικού συμβουλίου που μείωσε τον κατώτατο μισθό μέσα σε μια νύχτα και τον έκανε 586 ευρώ; Ήσασταν ή δεν ήσασταν στη συγκυβέρνηση, που θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό και κατήργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Ήσασταν ή δεν ήσασταν σε εκείνη την κυβέρνηση; Αντί να απολογηθείτε και να εισέλθετε σε μια περίοδο έμπρακτης αυτοκριτικής, για το επίπεδο στο οποίο φέρατε τους μισθούς, και τα δικαιώματα στα εργασιακά, προβαίνετε σε τακτικισμούς, αλλά η πολιτική πράξη δεν παραγράφεται».
Κ. Τζαβάρας: Υιοθετείτε το δεύτερο μνημόνιο!
«Είναι δυνατόν κυρία υπουργέ, εσείς, διδάκτωρ του εργατικού δικαίου και νέα πολιτικός, που θα έπρεπε να φέρνετε ήθος σε αυτήν την αίθουσα, να κατηγορείτε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι είναι εναντίον των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Έχετε εσείς το σθένος να διαστρέφετε τόσο πολύ το νόημα των λόγων που είχε την ευκαιρία να απευθύνει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, που ξεκάθαρα είπε ότι «είμαστε υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων που αποτελούν εκδήλωση συλλογικής αυτονομίας που το Σύνταγμα κατοχυρώνει;» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.
«Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που εκφράζει τον φιλελευθερισμό, όχι το νεοφιλελευθερισμό! Είναι η παράταξη που στηρίζει την παρουσία της σε αυτόν τον τόπο επειδή έχει επενδύσει στην ελευθερία, στην ισότητα και στη δικαιοσύνη!» επισήμανε ο κ. Τζαβάρας και σχολίασε για την τροπολογία της κυβέρνησης ότι ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι, αντί να αποκαταστήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλες τις εκφάνσεις, να αναγνωρίζει ότι και μετά τη λήξη των μνημονίων, στην Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, πέρα από τη νομοθετική οδό, δηλαδή, θα καθορίζεται από το κράτος και όχι με συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Και ψέγετε εσείς εμάς; Μας ψέγετε ενώ υιοθετείτε τις διατάξεις του δεύτερου μνημονίου; Σήμερα, με την τροπολογία ουσιαστικά κάνετε καθαρή επιστροφή στο δεύτερο μνημόνιο και τις διατάξεις που έχει ψηφίσει η Βουλή! Μέχρι πού θα φτάσετε τον εμπαιγμό;» υπογράμμισε ο κ. Τζαβάρας.
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ & ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Η χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή απέδειξε περίτρανα ποιες είναι οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές στα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα του λαού:
Από τη μια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τη ΝΔ και όσους στήριξαν ή ανέχτηκαν την ενεργοποίηση του αντεργατικού εκτρώματος (“νόμου Βρούτση” και πλέον “νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου”), ο οποίος ακυρώνει – κατ’ απαίτηση του κεφαλαίου – τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, από την άλλη το ΚΚΕ, που πρότεινε την ανάγκη άμεσης επαναφοράς του στα 751 ευρώ, μαζί με την κατάργηση του παραπάνω αντεργατικού νόμου, ως μία ελάχιστη ανάσα ανακούφισης, κόντρα στην κυβερνητική κοροϊδία και τις προεκλογικές υποσχέσεις για αυξήσεις – ψίχουλα.
21/9/2018 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Πίσω από την κυβερνητική κοροϊδία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, κρύβεται η ενεργοποίηση του πιο αντεργατικού νόμου της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρούτση), με τον οποίο καταργούνται μόνιμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για το ύψος του κατώτατου μισθού, που θα καθορίζεται πλέον με υπουργική απόφαση και με βάση τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται ότι, ακόμη κι αν δοθούν ορισμένα ψίχουλα – πρόκληση στους εργαζόμενους, για προεκλογική χρήση, η αντεργατική νομοθεσία “θα ζει και θα βασιλεύει”.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Γ. Βρούτσης δηλώνει δικαιωμένος για αυτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη συνέχιση της πολιτικής σε βάρος του λαού.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν την κυβερνητική απάτη και να δυναμώσουν την πάλη τους για κατάργηση του “νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου”, όλων των μνημονιακών νόμων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ως βάση για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, όπως προτείνει η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ.
20/9/2018 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ