Η έντονη τουρκική παρουσία μέσω των αλιευτικών σκαφών αφορά βεβαίως κυρίως τα συμφέροντα των ψαράδων, που προσπαθούν να κερδίσουν όλο και περισσότερα χρήματα.
Η «ναυμαχία» των αλιευτικών σκαφών στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων δεν ξεκίνησε χθες. Εδώ και μήνες, από τις αρχές του καλοκαιριού ακόμη οι Τούρκοι έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε πολλές περιοχές του Αιγαίου ,με αλιευτικά σκάφη τους να «κυκλώνουν» ελληνικά νησιά!
Το Militaire.gr είχε παρουσιάσει αρκετές φορές τους χάρτες στους οποίους αποτυπωνόταν το παράδοξο, 10 ή και περισσότερα τουρκικά αλιευτικά σκάφη να έχουν «αποκλείσει» το Φαρμακονήσι , το Αγαθονήσι κι άλλα μικρά νησιά του Αιγαίου. Στους χάρτες αυτούς ήταν εμφανή η απουσία έντονης ελληνικής παρουσίας, τουλάχιστον σ΄ ότι αφορά στο Λιμενικό Σώμα.
Πολλές συζητήσεις και υποθέσεις είχαν γίνει. Κάποιοι είχαν υπενθυμίσει ότι πολλά από τα αλιευτικά σκάφη των Τούρκων «αξιοποιούνται» από υπηρεσίες της γειτονικής χώρας για να «ψαρεύουν» πληροφορίες. Δεν είναι ψέμα. Η έντονη τουρκική παρουσία μέσω των αλιευτικών σκαφών αφορά βεβαίως κυρίως τα συμφέροντα των ψαράδων, που προσπαθούν να κερδίσουν όλο και περισσότερα χρήματα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το καθεστώς της Άγκυρας δεν επιχειρεί να εκμεταλλευθεί και αυτό το γεγονός για να προωθήσει θέσεις και απόψεις ενάντιες στα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο. Οι Έλληνες ψαράδες ζητούν την προστασία των ελληνικών αρχών και γι΄ αυτό έστειλαν μέχρι και εξώδικο στην κυβέρνηση. Το θέμα δεν είναι ασήμαντο, γιατί ο εκνευρισμός που επικρατεί στο Αιγαίο μεταξύ των ψαράδων των δύο χωρών ενδέχεται να προκαλέσει ένα απρόβλεπτο επεισόδιο.
Δεν είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Μέχρι στιγμής βεβαίως δεν έχει καταγραφεί η πρόθεση εμπλοκής της τουρκικής ακτοφυλακής σ΄ αυτή την παράξενη «ναυμαχία». Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης. Σ΄ αυτή τη περίπτωση χρειάζεται προσοχή. Το ενδεχόμενο να ζήσουμε περιστατικά σύλληψης Ελλήνων ψαράδων όπως έχει συμβεί στο παρελθόν , δεν πρέπει να αποκλειστεί.
Ερώτηση Βόζενμπεργκ Με κατεπείγουσα ερώτηση απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με αφορμή την ένταση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της παράνομης αλιείας τουρκικών αλιευτικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, που παραβιάζουν κατάφωρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στη& nu; ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αναφερόμενη στην εξώδικη διαμαρτυρία τριάντα έξι Ελλήνων αλιέων προς την κυβέρνηση, οι οποίοι κάνουν λόγο για κλιμάκωση ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου από τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, ανέδειξε τα περιστατικά αυτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας την άμεση αντίδραση της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, η κυρία Βόζεμπεργκ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά και του θαλάσσιου πλούτου της χώρας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αλιείας της Ε.Ε. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:
«Μεγάλη έκταση έχει λάβει τελευταία το φαινόμενο της παράνομης αλιείας τουρκικών αλιευτικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με μεθόδους που προκαλούν ένταση στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Η προκλητική στάση των Τούρκων αλιέων εντάσσεται σε μία γενικότερη πρακτική απειλών σε βάρος των Ελλήνων ψαράδων, που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες κα& iota; βαίνει κλιμακούμενη.
Σε εξώδικη διαμαρτυρία 36 Ελλήνων αλιέων προς την ελληνική κυβέρνηση γίνεται αναφορά ότι τουρκικές μηχανότρατες φτάνουν σχεδόν στις ελληνικές ακτές, αμφισβητώντας εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία και παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σε πολλές περιπτώσεις τα ελληνικά αλιευτικά κινδυνεύουν με εμβολισμό ή και βύθιση από τους επικίνδυνους ελιγμούς των τουρκικών. Δεδομένου ότι οι παραπάνω προκλητικές ενέργειες:
α) Εμποδίζουν παράνομα την άσκηση αλιευτικής δραστηριότητας της Ελλάδας εντός των χωρικών της υδάτων, αμφισβητώντας έτσι τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους της Ε.Ε.β) Παραβιάζουν κατάφωρα τις σχέσεις καλής γειτονίας, που η Τουρκία οφείλει να σέβεται ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.γ) Παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη διαφύλαξη των θαλάσσιων αποθεμάτων από την υπεραλίευση,ερωτάται η Επιτροπή:– Πώς σκοπεύει να αντιδράσει για να προστατεύσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, που είναι και ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, από τις παράνομες δραστηριότητες των τουρκικών αλιευτικών σκαφών, τα οποία συνεπικουρούνται από την τουρκική ακτοφυλακή;– Τί μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αλιείας προκειμένου να διαφυλάξει τον ελληνικό θαλάσσιο πλούτο και την προστασία του αλιεύματος;