«Έφυγε» ο Σπύρος Μερκούρης, αδελφός της Μελίνας (Με στενούς δεσμούς με την Κω & το ΔΙΙΚ)

1
864

Θλίψη και συγκίνηση σε οικογένεια και φίλους έχει προκαλέσει ο θάνατος του αδερφού της Μελίνας Μερκούρη, Σπύρου Μερκούρη, σε ηλικία 88 ετών.

Ο Σπύρος Μερκούρης άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, Παρασκευή, στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, όπου και μεταφέρθηκε έπειτα από αδιαθεσία. Η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη και τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή.

Ο Σπύρος Μερκούρης προερχόταν από πολιτική οικογένεια. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη διάρκεια της κατοχής έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση.

Μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΚ, μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Οργάνωσε περιοδεία της αδελφής του Μελίνας Μερκούρη σε 14 χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα (Μάρτης -Απρίλης 1968). Χρημάτισε Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού (1981-1989), συντονιστής της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (Αθήνα 1975), μέλος της Επιτροπής των Συντονιστών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου για τις πόλεις της Ευρώπης.
Μέλημά του η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα Μέλημά του η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το Υπουργείο Πολιτισμού Εκθέσεις που πρόβαλαν τον Ελληνικό πολιτισμό στην ενιαία πορεία του από την αρχαιότητα ως σήμερα, όπως η Ελλάδα και η θάλασσα, η Δημοκρατία και η κλασική παιδεία, η προβυζαντινή και βυζαντινή τέχνη, η εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Αναγέννηση, η Ανθρώπινη μορφή στην πρώιμη ελληνική τέχνη, Μυκηναϊκή Έκθεση, το Πνεύμα και το Σώμα κ.ά. σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με το Βυζαντινό Μουσείο κλπ.

Συμμετείχε σε ελληνικές και ξένες παραγωγές, όπως στις ταινίες “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, “Ποτέ την Κυριακή” κ.ά. Γύρισε τις τηλεοπτικές ταινίες “Οι ποιητές τραγουδούν την Ελλάδα”, “Ταξιδεύοντας στο μύθο και στο χρόνο”, “Η πολιτιστική κληρονομιά του Ωνάση” και γύρισε σειρά τηλεοπτικών ταινιών για το Βυζάντιο και ήταν επίτιμος πρόεδρος στο ίδρυμα «Σπίτι του ηθοποιού».

ΥΠΠΟ:  Σημαντική η συμβολή του τόσο στους αγώνες για τη δημοκρατία όσο και στον πολιτισμό μας

«Ο Σπύρος Μερκούρης υπήρξε ένας άνθρωπος με σημαντική συμβολή τόσο στους αγώνες για τη δημοκρατία όσο και στον πολιτισμό της χώρας μας. Μέλος γνωστής πολιτικής οικογένειας, αδελφός της Μελίνας Μερκούρη, υπηρέτησε ως Σύμβουλος το Υπουργείο Πολιτισμού (1981-1989) και ήταν ο συντονιστής της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (Αθήνα 1985), καθώς και μέλος της Επιτροπής των Συντονιστών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου για τις πόλεις της Ευρώπης. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Κεφαλογιάννη:  Αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, τον πολιτισμό, την Ελλάδα και την  Αθήνα

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη, για τον θάνατο του Σπύρου Μερκούρη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Σπύρο Μερκούρη που σε όλη του τη ζωή, πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, τον πολιτισμό, την Ελλάδα και την πόλη του την Αθήνα. Το έργο που αφήνει πίσω του είναι σημαντικό και θα εμπνέει τις επόμενες γενιές».

Πηγή: Πέθανε ο Σπύρος Μερκούρης, αδελφός της Μελίνας | iefimerida.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ