Δικαστική αστυνομία: Πώς θα καλυφθούν οι θέσεις -Αποσπάσεις & από ΟΤΑ

0
136

Στη διαβούλευση -η οποία λήγει στις 17 Αυγούστου-μπήκε το σχέδιο νόμου που προβλέπει την σύσταση της δικαστικής αστυνομίας, όπως είχε προαναγγείλει προ ημερών ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Η «Αστυνομία των δικαστηρίων» θα χωρίζεται σε δύο τμήματα, το πολιτικό και το αστυνομικό, με ξεχωριστές αρμοδιότητες, και επικεφαλής τον διευθύνοντα του δικαστηρίου ή της εισαγγελίας όπου ανήκουν. Οι πρώτες θέσεις θα καλυφθούν αρχικά από 70 άτομα με στόχο να συνδράμουν το έργο των εισαγγελέων και των ανακριτών.

Καθήκοντα

Στα καθήκοντα της δικαστικής αστυνομίας περιέχονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και άλλων προανακριτικών πράξεων
  • Η εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης
  • Η επίδοση δικογράφων και η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων
  • Η ευταξία στις συνεδριάσεις
  • Η υποβοήθηση των ανακριτών και των εισαγγελέων στα αιτήματα δικαστικών συνδρομών
  • Η παροχή επιστημονικής συνδρομής επί θεμάτων όπου απαιτούνται ειδικές γνώσεις, πχ οικονομικά, τραπεζικά θέματα κλπ . Οι πραγματογνώμονες του πολιτικού κλάδου θα πρέπει να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Για τον αστυνομικό κλάδο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου, να μην είναι μεγαλύτεροι από 30 ετών και να έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία. Η επιλογή τους θα γίνεται από πενταμελή επιτροπή με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των υπηρεσιών της Δικαστικής Αστυνομίας κατά τα τρία πρώτα έτη οι οργανικές θέσεις δύναται να καλυφθούν με αποσπάσεις προσωπικού από τα Σώματα Ασφαλείας, από τους φορείς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού, ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

aftodioikisi.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ