Την… κατηφόρα φαίνεται ότι θα πάρουν οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μετά τις φετινές Πανελλήνιες, παρουσιάζοντας ωστόσο και διαφορετικές «τάσεις» σε ορισμένες σχολές.
Ειδικότερα πτώση φαίνεται να σημειώνει η Ιατρική που θα κυμανθεί στα 19.000 μόρια (από 19.140 πέρυσι) ενώ μείωση θα παρουσιάσουν και οι πολυτεχνικές σχολές και σχολές θετικών επιστημών.
Σταθερή στα 18.199 μόρια φαίνεται πως θα είναι η Νομική, ενώ τον δικό τους… ανηφορικό δρόμο φαίνεται πως θα τραβήξουν οι οικονομικές σχολές.ενώ και οι παιδαγωγικές θα «εκτοξευθούν» κατά 2.000 μόρια.
Σύμφωνα και με τα όσα αναφέρει η «Καθημερινή», συνολικά στις Πανελλήνιες μετείχαν 83.658 μαθητές από τα Γενικά Λύκεια και 12.386 μαθητές από τα ΕΠΑΛ.
Σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα μπουν οι 74.692 από αυτούς, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι περίπου 3.000 θέσεις των στρατιωτικών σχολών, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού.
Οι «τάσεις» των βάσεων
Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, θεωρητικές και ανθρωπιστικές σχολές θα κυμανθούν σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα, ενώ πολυτεχνικές, θετικές και σχολές υγείας θα υπάρχει αισθητή πτώση.
Ωστόσο μέσα σε αυτά τα πεδία θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, λόγω του ότι θεωρείται η «μέση» κατηγορία βαθμολογιών (13 έως 17), όπου υπάρχει και υπερσυσσώρευση υποψηφίων.
Φυσικά σημαντικό ρόλο θα παίξει το τι θα δηλώσουν οι μαθητές στα μηχανογραφικά τους δελτία, ενώ η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και οι συγχωνεύσεις ΤΕΙ αναμένεται να παίξουν αρνητικό ρόλο στην διαμόρφωση των βάσεων.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ειδικά μαθήματα που θα ισχύσουν για ορισμένες σχολές, και τα οποία θα παίξουν κι αυτά τον ρόλο τους.
Οι επιδόσεις των μαθητών και τα μαθήματα… «σφαγή»
Σύμφωνα με την επεξεργασία των βαθμολογικών επιδόσεων που έκανε ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, ανά βαθμολογικό πεδίο προκύπτουν τα ακόλουθα:
• 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών): Οι υποψήφιοι που διεκδικούν θέση στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου έγραψαν καλύτερα στα Αρχαία Ελληνικά (4,67% έγραψε πάνω από 18, έναντι του 2,71% πέρυσι) και στα Λατινικά (28,32% έναντι 20,25% πέρυσι). Αντιθέτως, φέτος η Ιστορία αποτέλεσε το μάθημα-καρμανιόλα του πεδίου. Πέρυσι αρίστευσε το 12,34% των υποψηφίων έναντι 8,75% φέτος. Αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση των θέσεων των εισακτέων μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλες οι βάσεις του πεδίου –όχι μόνο οι υψηλόβαθμες– θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ή και ελαφρώς ανοδικά για τις βάσεις στα χαμηλότερα βαθμολογικά κλιμάκια.
• 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών): Οι επιδόσεις στα Μαθηματικά και στη Χημεία ήταν ίδιες με πέρυσι. Ενδεικτικά για τα ρετιρέ, στα Μαθηματικά αρίστευσε το 4,98% των υποψηφίων έναντι 4,39% πέρυσι και στη Χημεία το 23,1% έναντι 23,92% πέρυσι. Μεγάλη μείωση των αριστούχων υπάρχει στη Φυσική (16,6% έναντι 25,56%) και στην Εκθεση. Αναμένεται, λοιπόν, πτώση των βάσεων στις σχολές του πεδίου, καθώς μάλιστα η Φυσική αποτελεί μάθημα βαρύτητας για το πεδίο.
• 3ο πεδίο (υγείας και ζωής): Οι πιο χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική συνδυάζονται με χαμηλότερες επιδόσεις στη Βιολογία (15,38% φέτος έναντι 19,48%) και στη Νεοελληνική Γλώσσα, και ενισχύουν την εκτίμηση για σημαντική πτώση των βάσεων, η οποία θα είναι μικρότερη στην Ιατρική Αθηνών και θα διευρύνεται στις σχολές των χαμηλότερων βαθμολογικών κλιμακίων.
• 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής): Φέτος έχουμε ίδια ποσοστά άριστων επιδόσεων στα Μαθηματικά (0,58% έναντι 0,46% πέρυσι), αλλά πολύ καλύτερες στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (21,82% έναντι 11,6%). Ετσι, προβλέπεται αύξηση των βάσεων στις σχολές του πεδίου, μετά και την περυσινή σημαντική πτώση.
πηγή: kathimerini.gr