Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τις αναρτήσεις του δικαστικού λειτουργού- Kαι ποινική έρευνα -πλέον της πειθαρχικής- διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής παρήγγειλε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν τελεστεί πειθαρχικά παραπτώματα από εισαγγελέα Εφετών Ανδρέα Καραφλό, ο οποίος σε προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (facebook) έχει αναρτήσει φωτογραφίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού με προσβλητικά σχόλια για αυτούς, τόσο για την υπόθεση των Σκοπίων, όσο και για τις εισαγγελικές κ.λπ. ενέργειες που έγιναν για το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση.
Στο μεταξύ, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, μετά την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, διέταξε πλέον της πειθαρχικής έρευνας και ποινική έρευνα.
Συγκεκριμένα η κυρία Δημητρίου διαβίβασε το σχετικό έγγραφο του κ. Κοντονή στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο και ζητεί να πράξει τα δέοντα, ενώ την πειθαρχική έρευνα θα διεξάγει αντεισαγγγελέας του Αρείου Πάγου.
Ακόμη, ζητάει την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, και την παραίτηση του Πρωθυπουργού τον οποίο αποκαλεί «εθνικό μειοδότη» . Κοινοποιεί μάλιστα μια δημοσίευση που απεικονίζει τον Πρωθυπουργό να κάνει μια αισχρή χειρονομία απαντώντας έτσι δήθεν στο αίτημα του Ελληνικού λαού για το όνομα των Σκοπίων.
Σε άλλο σημείο προβαίνει σε δυσμενείς κρίσεις για τις ενέργειες της Δικαιοσύνης όσον αφορά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση, ο οποίος σήμερα συνελήφθη.
Η Σοσιαλιστική Διεθνής του Γιώργου Παπανδρέου «αποθεώνει» τη συμφωνία με τα Σκόπια
Νέο μεγάλο πρόβλημα για την Φώφη και το Κίνημα Αλλαγής – Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει τη συμφωνία Τσίπρα με Ζάεφ και «ενθαρρύνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων»
Την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ χαιρετίζει η Σοσιαλιστική Διεθνής, τονίζοντας πως «τα κόμματα της σοσιαλιστικής οικογένειας είναι αφοσιωμένα στην ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών και των χωρών των Βαλκανίων».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η ειρηνική επίλυση των διαφορών, μέσα από αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, είναι μονόδρομος για σταθερότητα, ασφάλεια, κράτος δικαίου και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς:
Η Σοσιαλιστική Διεθνής χαιρετίζει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας – 18 Ιουνίου 2018
Τα κόμματα της σοσιαλιστικής οικογένειας είναι αφοσιωμένα στην ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών και των χωρών των Βαλκανίων.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τα κόμματα του δημοκρατικού σοσιαλισμού έχουν αποφασιστικό ρόλο. Εναντιωνόμαστε σε κάθε ακροδεξιά και δημαγωγική δύναμη που επιδιώκει την οπισθοχώρηση των δημοκρατικών κατακτήσεων και των πλουραλιστικών κοινωνιών. Εναντιωνόμαστε στην αυταρχική ρητορική και πρακτική τους, που απειλεί τις θεμελιώδεις δημοκρατικές εγγυήσεις, των δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης των πολιτών. Εναντιωνόμαστε σε κάθε διχαστική πρακτική αυτών των δυνάμεων, με όχημα τον ακραίο εθνικισμό, την ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία.
Η ειρηνική επίλυση των διαφορών, μέσα από αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, είναι μονόδρομος αν θέλουμε να υπάρξει σταθερότητα, ασφάλεια, κράτος δικαίου και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων.
Για αυτούς τους λόγους, ακολουθήσαμε το πνεύμα και τις αρχές της Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως αυτή υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη το 2003, όπου περιγραφόταν ένα εύλογος οδικός χάρτης ένταξης στην ΕΕ για τις χώρες αυτής της περιοχής, όταν ικανοποιούνταν τα σχετικά κριτήρια.
Με αυτό το πνεύμα, καλωσορίζουμε την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων σε ότι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέσα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.
Παρά τις δεδομένες δυσκολίες, η διέξοδος που δίδεται θα βελτιώσει την συνεργασία όλων στην περιοχή και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης υποδομών, επενδύσεων, βιώσιμης ανάπτυξης, τουρισμού και εμπορίου, σε καιρούς οικονομικής κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο,
Ευχόμαστε στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε απαραίτητου σταδίου που θα οδηγήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.
Ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.
Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών, να εναντιωθούν ενεργά στο διχαστικό λόγο και την πόλωση.
Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για όλους. Μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.
Η “Βόρεια Μακεδονία” μπορεί να μείνει στα χαρτιά – Οι υπογραφές έπεσαν η συμφωνία δεν περνάει
Υπάρχουν εξελίξεις και στα Σκόπια, αλλά και στην Αθήνα οι οποίες μπορεί να αφήσουν τη συμφωνία για τη “Βόρεια Μακεδονία” στα χαρτιά. Οι υπογραφές έπεσαν, ωστόσο δεν αρκούν με βάση τον “οδικό χάρτη” που έχει καθοριστεί από τις δύο πλευρές. Ειδικά στην περίπτωση των Σκοπίων υπάρχουν πολλοί… κάβοι τους οποίους πρέπει να περάσει η κυβέρνηση για να περάσει και η συμφωνία.
Το εύκολο κομμάτι για τον Ζάεφ είναι οι επόμενες δυο ημέρες. Σήμερα η συμφωνία αναμένεται να πάρει σε πανηγυρικό κλίμα το «ok» από το υπουργικό συμβούλιο. Αύριο θα περάσει από νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και την Τετάρτη θα πάει στη Βουλή των Σκοπίων για κύρωση.
Στην ψηφοφορία αυτή απαιτούνται 61 ψήφοι, τις οποίες η κυβέρνηση Ζάεφ διαθέτει και έτσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Τα δύσκολα για την κυβέρνηση των Σκοπίων αρχίζουν αμέσως μετά. Ο Πρόεδρος της χώρας, Γιόργκι Ιβανόφ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται τη συμφωνία και πως δεν θα την υπογράψει. Κάπως έτσι όπως έχει κάνει και με άλλα ζητήματα αναμένεται να την αναπέμψει στη Βουλή προκαλώντας την πρώτη καθυστέρηση. Και πάλι ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να είναι το ουσιαστικό πρόβλημα, καθώς η απλή πλειοψηφία δεν είναι θέμα για την κυβέρνηση Ζάεφ.
Δημιουργείται ωστόσο πρόβλημα με τις διεθνείς εξελίξεις καθώς η συμφωνία θα αποτελέσει το διαβατήριο για τις διαπραγματεύσεις με ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Η ουσία για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ξεκινάει με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την οποία προβλέπεται και δημοψήφισμα στα Σκόπια, αλλά κυρίως η συνταγματική αναθεώρηση.
Πρόωρες εκλογές στα Σκόπια;
Το δημοψήφισμα αναμένεται να γίνει στα Σκόπια ως τις αρχές του ερχόμενου Οκτωβρίου. Σε αυτό η κυβέρνηση θα πάει με το “χαρτί” της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ το πράσινο φως των οποίων θα έχει ανοίξει με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας ως τα μέσα Ιουλίου.
Εκεί, αν και μεγάλη μερίδα του λαού αντιδρά, η κυβέρνηση Ζάεφ προσδοκά πως θα έχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό το θετικό αποτέλεσμα όμως δεν αρκεί. Ίσως ο Ζάεφ επιλέξει να πάει και σε πρόωρες εκλογές με στόχο να πάρει ο συνασπισμός του (εκμεταλλευόμενος την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ) μια αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή.
Και πάλι ωστόσο οι συσχετισμοί δεν αναμένεται να αλλάξουν δραματικά.
Ο Ζάεφ ωστόσο θέλει να αυξήσει τις έδρες του στη Βουλή μαζί με την κρίση του λαού στο δημοψήφισμα ώστε να πιέσει την αντιπολίτευση να πει το “ναι” στο επόμενο βήμα που είναι και το πιο κρίσιμο στη συμφωνία.
Αυτό δεν είναι άλλο από την αναθεώρηση του συντάγματος της πΓΔΜ για την απάλειψη των αλυτρωτικών σημείων που έχει θέσει η ελληνική πλευρά.
Εδώ, περί τα τέλη του έτους θα υπάρξει και η μεγαλύτερη εμπλοκή. Αυτό καθώς η αντιπολίτευση ακόμη και με μειωμένες έδρες στη Βουλή και παρά το πιθανό “ναι” στο δημοψήφισμα, δεν αναμένεται να συναινέσει στην συνταγματική αλλαγή.
Για τη συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία την οποία ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Ζάεφ δεν φαίνεται ότι εξασφαλίζει.
Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία δεν ολοκληρώνεται καθώς ο βασικός όρος της ελληνικής πλευράς δεν θα εκπληρωθεί και έτσι η συμφωνία παγώνει.
Το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές και στην Ελλάδα
Εκτός από τα προβλήματα στα Σκόπια υπάρχουν και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν για τη συμφωνία και στην Αθήνα. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για πρόωρες εκλογές και στην Ελλάδα. Εάν αυτό συμβεί και η κυβέρνηση αλλάξει χέρια με δεδομένη την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα αναμένεται “πάγωμα”. Αυτό, βέβαια, θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις που θα έχουν στο μεταξύ δρομολογηθεί σε ό,τι αφορά στην ένταξη τον βορείων γειτόνων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
Πολλά τα “εάν”
Είναι πολλοί εκείνοι που βάζουν πολλά “εάν” στη συμφωνία για “Βόρεια Μακεδονία”. Παρά το πανηγυρικό κλίμα χθες η συμφωνία θα περάσει εάν η κυβέρνηση των Σκοπίων καταφέρει να κάνει τη συνταγματική αλλαγή και εάν ως τότε η κυβέρνηση στην Ελλάδα παραμείνει η ίδια για να πει το οριστικό “ναι” και η ελληνική Βουλή.
Υπάρχουν πολλοί ωστόσο που θέτουν και άλλα δυο “εάν”. Τι θα γίνει δηλαδή στο μεσοδιάστημα, εάν τα Σκόπια θα έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ και εάν η χθεσινή υπογραφή τους αρκεί για να ξεκινήσουν και την ένταξή τους στην Ε.Ε. όπου δεν απαιτείται και απόλυτη συμφωνία όπως στην περίπτωση της Ατλαντικής Συμμαχίας…
Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΦΙΜΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΜΗΔΕΝΙΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ..
.ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ