Σκοπιανό: Καταρχήν συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ «Βόρεια Μακεδονία» – Διάγγελμα Τσίπρα: Ιστορική συμφωνία (Όλες οι λεπτομέρειες)

29
1049

Ο πρωθυπουργός είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έγιναν δεκτές οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά, δηλαδή η νέα ονομασία της FYROM να ισχύει erga omnes και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές – Αδιευκρίνιστα πολλά σημεία της συμφωνίας

Καταιγιστικές εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων – Τι είπαν οι δύο πρωθυπουργοί – Ο Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τσίπρας: Ιστορική η συμφωνία για το «Βόρεια Μακεδονία»

Τσίπρας: Ιστορική η συμφωνία για το «Βόρεια Μακεδονία»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΣΚΟΠΙΩΝ – ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ, ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ERGA OMNES

Τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας επιβεβαίωσε μέσω διαγγέλματος στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως το νέο όνομα των Σκοπίων θα είναι το Severna Makenonija, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας πως οι Σκοπιανοί δεσμεύτηκαν να αλλάξουν το σύνταγμά και να απαλείψουν κάθε αλυτρωτικό στοιχείο.

«Προκειμένου να αποκατασταθούν σχέσεις εποικοδομητικής συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στους λαους ώστε η Ελλάδα να δεχθεί την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας, συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις. Συμφώνησαν σε Severna Makedonija δηλαδή δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Περιγράφοντας τα βασικά σημεία της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως με τη συμφωνία επιτυγχάνεται σαφής διαχωρισμός της δικής μας Μακεδονίας. «Οι 144 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία θα την αναγνωρίσουν με το νέο της όνομα. Ο όρος Μακεδόνας που αναφέρεται στην αρχαία Ελλάδα διαχωρίζεται σαφώς από τον όρο Μακεδόνας που είναι ο κάτοικος της Βόρειας Μακεδονίας. Στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δε θα αναγράφεται Μακεδόνας σκέτο όπως σήμερα, αλλά Μακεδόνας/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.

Μεγάλη σημασία έχει – όπως είπε ο πρωθυπουργός – το γεγονός ότι συμφωνήθηκε στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση των Σκοπίων να αναλάβουν την υποχρέωση να αφαιρέσουν από το Σύνταγμά τους οποιαδήποτε αναφορά θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αλυτρωτική.

Συγκεκριμένα:

  • Απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα, καθώς και στην ανάγκη προστασίας της.
  • Αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών.
  • Τέλος, αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές – αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.

Όσον αφορά τη γλώσσα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Συμφωνία αναγνωρίζει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1977 για την καταγραφή της γλώσσας των γειτόνων μας ως Μακεδονικής γλώσσας, με την πρόσθετη, όμως, και σαφή διατύπωση ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, γεγονός που, όπως ρητά αναγνωρίζεται, τη διαχωρίζει απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε πως αφού υπογραφεί η συμφωνία από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας. Η Ελλάδα θα δεχθεί την πρόσκληση ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Και οι δύο προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της συνταγματικής αναθέωρησης. Εάν η συνταγματική αναθεώρηση δεν προχωρήσει αυτόματα αναιρούνται η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας, επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η συμφωνία αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία».

Η ελληνική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε, υπερασπίστηκε «στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της αλλά και όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια».

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και τους λαούς μας», καθώς μ’ αυτή τη συμφωνία «η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: 

Μαξίμου για Σκοπιανό: Παίρνουμε πίσω το «Μακεδονία» και την ιστορία μας

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία με τα Σκόπια

mitsotakis-diagelma_main01
«Αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση» λέει ο πρόεδρος της ΝΔ – Υπογραμμίζει ότι «η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία» και καλεί τον κ. Τσίπρα «να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία»

Ο κ. Τσίπρας περιφρόνησε τον λαό και αγνόησε τις ευαισθησίες του, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία.

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα, υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία  δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του» τόνισε. «Αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δήλωση Μητσοτάκη

Ύστερα από έξι μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα.   Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του.  Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή.

Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος.  Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία  δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του.  Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.   θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη.

Πανηγυρίζει ο Ζάεφ: Το «Βόρεια Μακεδονία» διαφυλάττει την μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα

zaev_main01

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, στο διάγγελμά του, έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία

Βόρεια Μακεδονία είναι το όνομα της γείτονος που ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Ειδικότερα, ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ότι το όνομα της χώρας του θα είναι

«Σέβερνα Μακεντόνια» (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), μετά και τη συμφωνία που επετεύχθη κατά τις επαφές του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «ιστορική λύση», που διαφυλάττει τη «μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα», ενώ διευκρίνισε ότι η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.

Η συμφωνία ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ενδέχεται να επισφραγιστεί το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και απηύθυνε κάλεσμα στην αντιπολίτευση να τη στηρίξει.

Ήδη, ενημέρωσε τον ηγέτη της αντιπολίτευση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, ο οποίος απάντησε ότι  θα ανακοινώσει τη θέση του κόμματός του αργότερα σήμερα.

Τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας για τη «Βόρεια Μακεδονία»

tsipraszaefmesa

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανακοίνωσε το όνομα το οποίο, σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά, επέλεξε ο ίδιος και στη συνέχεια συμφώνησε με τον  Αλέξη Τσίπρα

Την ονομασία των Σκοπίων, όπως προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, ανακοίνωσε στις 7.30 ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έκανε και την τελική επιλογή του ονόματος.

Να θυμήσουμε ότι μόλις χθες ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς είπε ότι το όνομα ήταν επιλογή του Σκοπιανού πρωθυπουργού.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (ΜΙΑ), ο κ. Ζάεφ θα απαντήσει και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η νέα ονομασία θα ισχύει erga omnes και η χώρα θα προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση και σε απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.

Και το όνομα αυτής  «Βόρεια Μακεδονία»
Αν και ακόμα, οι δυο πλευρές κρατούν εν κρυπτώ τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, πληροφορίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι τα σημαντικότερα σημεία της είναι τα εξής:

1. Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα.
2. Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα, και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας».
3. Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.
4. Αναγνωρίζεται «μακεδονική γλώσσα» («Macedonian language»), με τη σημείωση ότι η «Βόρεια Μακεδονία» αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης.
5. Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Αν πράγματι ισχύουν τα δύο τελευταία σημεία, τότε πρόκειται για επικύρωση του αλυτρωτισμού των Σκοπίων, τον οποίο η συμφωνία υποτίθεται ότι ματαιώνει.

Συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια και μετά κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή

Προϋπόθεση για την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή των Ελλήνων είναι να προχωρήσουν τα Σκόπια σε συνταγματική αναθεώρηση.

«Η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ από τη δική μας πλευρά, θα κυρωθεί δηλαδή από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου έχουν πληρωθεί οι βασικές υποχρεώσεις, δηλαδή η συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να τους ενημερώσει για τα βασικά σημεία της συμφωνίας, ενώ θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής τη διοργάνωση ειδικής συνεδρίασης στη Βουλή, αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, για να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία.

Τσίπρας: «Είμαι χαρούμενος με τη συμφωνία» -Τι ώρα θα γίνει το διάγγελμα

«Έχουμε μια καλή συμφωνία η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέση η ελληνική πλευρά. Έχουμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που ισχύει έναντι όλων (erga omnes)», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Είστε ο πρώτος που ενημερώνω μετά την τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον κ.Ζάεφ, θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια θα ζητήσω από τον πρόεδρο της βουλής να διοργανωθεί ειδική συνεδρίαση ώστε να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Είναι σαφές ότι η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει αυτονοήτως εναπόκειται σε εκείνη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ.

«Εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος στη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά και επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας. «Τι άλλο θα είχα να πω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σημείωσε;

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ..

Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα για τη συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές για την ονομασία των Σκοπίων, συμβολικά, στις Πρέσπες, το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες. Το διάγγελμα έχει προγραμματιστεί για τις 19.30 ώρα Ελλάδος, ενώ την ίδια ώρα, διάγγελμα έχει προγραμματίσει και ο Ζόραν Ζάεφ.

Δείτε ακόμη:

Αυτή είναι η συμφωνία για το Σκοπιανό

και στη συνέχεια ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς – Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό απόψε το βράδυ

Το απόγευμα της Τρίτης (12/06) πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να έχει «κλειδώσει» μια καταρχήν συμφωνία ως προς το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija / Republic of North Macedonia) και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μέσω διαγγέλματος απόψε το βράδυ, στις 19:30. Την ίδια ώρα θα απευθύνει διάγγελμα και ο Ζόραν Ζάεφ προς τον λαό των Σκοπίων.  

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τέλος, θα ανακοινωθεί και το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες, το οποίο θα γίνει – κατά πάσα πιθανότητα – προς το τέλος της εβδομάδας.

Τι περιλαμβάνει η καταρχήν συμφωνία των δύο πρωθυπουργών

Για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε πως η συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ, δεν σημαίνει πως υπάρχει και οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Αντιθέτως, τώρα ξεκινούν όλα…

Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι εξαιρετικά επωφελής για την Ελλάδα, ενώ τονίζουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να δείξει τις καλύτερες των προθέσεων προκειμένου να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» του ονοματολογικού ζητήματος.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες αφού, ακόμη και μια λέξη (για να μην πούμε ένα γράμμα) μπορεί να αλλάξει το σύνολο της συμφωνίας.

Μετά το σημερινό τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ, ξεκινά μια μακρά διαδικασία σε Σκόπια, Ελλάδα, ΕΕ και ΝΑΤΟ ώστε να επικυρωθεί από όλες τις πλευρές η νέα ονομασία.

Τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων

Οι πληροφορίες που έρχονται για το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι ελάχιστες, όμως, κάποια στοιχεία συγκλίνουν σε ορισμένα σημεία – κλειδιά στα οποία υπάρχει κοινή γλώσσα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

Αυτά είναι:

  • Το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα γράφεται στα σλάβικα, στα αγγλικά ή και στα δύο, δηλαδή Severna Makedonija / Republic of North Macedonia.
  • Η γλώσσα της χώρας θα είναι τα «μακεδονικά». Ωστόσο, στο κείμενο της συμφωνίας θα ξεκαθαρίζεται ότι η γλώσσα των Σκοπιανών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αρχαία μακεδονική διάλεκτο και είναι σλαβικής προέλευσης.
  • Η εθνότητα θα είναι η «μακεδονική», δηλαδή οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας θα λέγονται «Μακεδόνες πολίτες» και στα επίσημα έγγραφα θα αναγράφονται ως: «citizen of the Republic of North Macedonia». Στο κείμενο της συμφωνίας θα υπάρχει σημείωση ότι ο λαός αυτός δεν σχετίζεται με τους αρχαίους Μακεδόνες.
  • Θα υπάρχουν ρητές αναφορές για την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και για την απαλοιφή αλυτρωτικών σημείων.
  • Στο τελικό κείμενο της συμφωνίας θα υπάρχει σαφής δέσμευση της σκοπιανής ηγεσίας για απομάκρυνση αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και κάθε μνημείου που θα παραπέμπει στην αρχαία Μακεδονία.
  • Θα υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές για τον τρόπο που θα αναγράφονται τα εμπορικά και όχι μόνο σήματα. Δεν είναι γνωστό αν θα είναι η σύντμηση SMK ή δεν θα υπάρχει το S (Severna).
  • Ρητή αναφορά στο erga omnes ώστε να αποφευχθεί η διπλή ονομασία. Ταυτότητες, διαβατήρια κι άλλα επίσημα έγγραφα στα Σκόπια θα έχουν το νέο όνομα.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την αρχική συμφωνία θα υπάρξει μια σειρά από βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι να υπάρξει οριστική λύση.

Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις και στις δύο χώρες.

Κατ’ αρχάς, η συμφωνία των δύο κυβερνήσεων θα πρέπει να ψηφιστεί από τη βουλή των Σκοπίων. Αν ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ αρνηθεί να επικυρώσει την απόφαση, τότε θα χρειαστεί και δεύτερη ψηφοφορία. Αν βγει και αυτή θετική, τότε δεν μπορεί να την ξαναμπλοκάρει ο Ιβανόφ.

Στη συνέχεια θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στα Σκόπια (όπως έχει προαναγγείλει ο Ζάεφ) και σε περίπτωση θετικής απόφασης των πολιτών, θα ξαναψηφίσει η βουλή των Σκοπίων για την αλλαγή του συντάγματος. Στην ψηφοφορία αυτή απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 2/3.

Αν «περάσουν» όλα τα παραπάνω η συμφωνία θα φτάσει στην ελληνική βουλή. Πότε θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, περίπου Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

«Όχι» από Καμμένο σε ονομασία με τον όρο «Μακεδονία»

Την κάθετη διαφωνία του με μια συμφωνία για το Σκοπιανό που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» κατέστησε σαφή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει, όταν αυτή έρθει προς κύρωση στη Βουλή.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ονοματολογικό, ο κ. Καμμένος σημείωσε πως αν υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις των Σκοπιανών και για δημοψήφισμα, τότε πριν έρθει για κύρωση η συμφωνία στη Βουλή, θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, για να αλλάξει την απόφαση του 1992.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η αποστροφή του προέδρου τον ΑΝΕΛ, ότι μετά την ενημέρωση που είχε με τον κ. Κοτζιά εκτιμά ότι πολύ δύσκολα ο λαός των Σκοπίων θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και ειδικά το δημοψήφισμα.

Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ

Ιβάνοφ: Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν λύνεται μέσω τηλεφώνου

Σκληρή ανακοίνωση για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων εξέδωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, ισχυριζόμενος ότι τόσο σημαντικά ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν μέσω τηλεφώνου.

«Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό δεν μπορεί να λυθεί τηλεφωνικά και δεν είναι δυνατό να το χειριστεί κάποιος ως προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών» τονίζει η ανακοίνωση του γραφείου του Ιβάνοφ, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στον τηλεοπτικό σταθμό Telma.

Διαβάστε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ

Με γιγαντοαφίσες στους δρόμους των Σκοπίων καταγγέλλουν τον Ζάεφ για «προδοσία»

Γιγαντοαφίσες που καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για προδοσία , εμφανίστηκαν στα Σκόπια την Δευτέρα, όπου πραγματοποιήθηκε και η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογο του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Ζάεφ θέλει να αλλάξει το όνομα για να ικανοποιήσει την Ελλάδα. Προδοσία! Τέλος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα», είναι το σύνθημα σε γιγαντοαφίσες σε δρόμους των Σκοπίων.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ είναι πρώτη φορά που δημόσια προβάλλονται αφίσες κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Ένταση στα Σκόπια μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού για το όνομα

Σφοδρές αντιδράσεις εντός της γειτονικής χώρας προκαλούν οι επικείμενες ραγδαίες εξελίξεις στο ονοματολογικό.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, εξ’έδωσε σκληρή ανακοίνωση με την οποί υποστηρίζει ότι τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν μπορεί να λύνονται τηλεφωνικώς.

«Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό δεν μπορεί να λυθεί τηλεφωνικά και δεν είναι δυνατό να το χειριστεί κάποιος ως προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Ζάεφ ότι «η πιθανή απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», από το γραφείο του Σκοπιανού προέδρου ανέφεραν ότι «είναι μια απέλπιδα προσπάθεια χειραγώγησης του κοινού και υποκίνησης των «Μακεδόνων» πολιτών μετά από πιθανή ψηφοφορία με δημοψήφισμα».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Οι στρατηγικές δεσμεύσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι σαφώς καθορισμένες και δεν μπορούν να μεταβληθούν. Η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος (σ.σ.: «Δημοκρατία της Μακεδονίας») και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας δεν στρέφονται καθόλου κατά της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».

Πηγή:topontiki.gr

29 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΡΑΚΗ ΚΛΠ.ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

    Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι ενός κυκλώνα. Ενός αμερικανικού κυκλώνα, ο οποίος στην κυριολεξία σαρώνει τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Κράτη, όπως η Σερβία, η Τουρκία και η Ελλάδα, θα βρεθούν στο επίκεντρο επικίνδυνων σχεδιασμών. Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ιμπεριαλιστών, θα γίνουν αλλαγές συνόρων.Η Ελλάδα στο σημείο αυτό κινδυνεύει θανάσιμα. Κάποιοι έχουν ανοίξει ταυτόχρονα όλα τα εθνικά της θέματα, για να την αναγκάσουν σε αυτοακρωτηριασμό.Αιγαιο,Κρητη Θράκη, Κύπρος,Μακεδονια και Ήπειρος είναι ανοικτά ζητήματα, τα οποία θα σύρουν την Ελλάδα σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, που θα θυμίζει χειρουργείο. Θα την αναγκάσουν να θυσιάσει κάτι σημαντικό, για να σώσει υποτίθεται τα υπόλοιπα. Όμως, το χειρότερο είναι πως όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί με τη συνεργασία των ελληνικών πολιτικών ηγεσιών. Είναι πλέον προφανές ότι κάποιοι «Έλληνες», για να κάνουν εκ του ασφαλούς μεγάλες πολιτικές καριέρες, έχουν προσυμφωνήσει να εξυπηρετήσουν τους ολέθριους αυτούς σχεδιασμούς.ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

    • Κάνουν νταβαντούρι για να μην πάρουμε χαμπάρι τι θα ψηφίσουν στα τέσσερα οι δοσίλογοι της φασιστοαριστερής κυβέρνησης ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

      Την Πέμπτη ψηφίζουν το 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ με ΜΕΊΩΣΗ ΣΥΝΤΆΞΕΩΝ 18%, ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ,ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΠΑ 24 % ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ της άγονης γραμμής… Κάνουν νταβαντούρι αλλά οι Έλληνες που με τα ψεύτικα τα λόγια, τα ψέματα και τον λαϊκισμό έφεραν τους ΚΟΛΩΤΟΥΜΠΕΣ στην εξουσία θα τους σερβίρουν ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΤΟ… Ηλιάκη στα τέσσερα ψήφισε τα όλα 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ και τον ΦΠΑ 24 % στα νησιά μας.

      • Κάθε ανιστόρητος πατριδοκάπηλος εδώ και εκεί φαντάζεται προσάρτηση με πόλεμο. Δικαίωμα στο όνομα Μακεδονία έχουν όσοι κατοικούν στον ιστορικό χώρο της Μακεδονίας αρκετούς αιώνες τώρα, (Έλληνες, Σέρβοι, Αλβανοί, Βούλγαροι) δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός. Δικαίωμα στην αρχαία ιστορία έχουν μόνο οι κληρονόμοι αυτού του πολιτισμού και αυτοί είναι οι Έλληνες (περίπου). Να διαχωρίσουμε τον τοπικό προσδιορισμό από την ιστορική κληρονομιά. Από εκεί και πέρα άμα ο κάθε εθνικιστής θερμοκέφαλος θέλει αφορμές να επιτεθεί ούτε το όνομα ούτε η ιστορία τον σταματά. Η ήττα του 1897 η Μικρά Ασία και η Κύπρος δεν μας δίδαξαν τίποτε. Η ειρήνη δεν είναι ποτέ δεδομένο είναι πάντα ζητούμενο. Καλό είναι να κλίσει όσο το δυνατόν ανώδυνα. Διαφορετικά ας διεκδικήσουμε την αυτοκρατορία του μεγάλου Αλεξάνδρου να τελειώνουμε.

  2. Πήρε ο Τσίπρας ως “αντάλλαγμα” για το Σκοπιανό, συντάξεις και χρέος;

    Το ερώτημα είναι εύλογο και προφανές.

    Τι και πόσα σημαντικά ανταλλάγματα από τον διεθνή παράγοντα εξασφάλισαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, για να διανύσουν τη μεγάλη διαδρομή που τους αναλογούσε, και να οδηγθούμε σε συμφωνία για το Σκοπιανό;Η Άνγκελα Μέρκελ το ήθελε και πανηγυρίζει.
    Το ίδιο και ο αμερικανικός παράγοντας.
    Είναι λοιπόν προφανές ότι, οι δυο ηγέτες που προσθέτουν το επώνυμό τους στην υπογραφή της συμφωνίας για λύση, περιμένουν… αντίδωρο.
    Για τον Ζόραν Ζάεφ, προφανώς και μας είναι αδιάφορο.
    Για τον Αλέξη Τσίπρα όμως όχι, γιατί εκ των πραγμάτων το “αντίδωρο” επηρεάζει τη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.
    Πήρε για παράδειγμα ο Πρωθυπουργός εγγυήσεις… χαλάρωσης, για τη μετα-μνημονιακή εποπτεία;
    Για “πάγο” ή… στραβά μάτια αναφορικά με τις νέες περικοπές στις συντάξεις;

  3. Για την κυβέρνηση πείτε ότι θέλετε και εγώ μαζί σας για το εθνικό μας θέμα όμως πρέπει να είμαστε σοβαροί. Αυτή είναι η καλύτερη λύση που μπορεί να υπάρξει. Γιατί να την χάσουμε? Αρκεί να την δεχθούν και οι σκοπιανοί. Διαφορετικά ας γιατί δεχόμαστε το Ανατολική Θράκη και το Βόρεια Ήπειρο. Ένας είναι ο μεγάλος εχθρός της Ελλάδας η Τουρκία. Να γίνουμε φίλοι με τα ορθόδοξα χριστιανικά Σκόπια πριν οι Τούρκοι να ετοιμάσουν πάνω μας πολεμικό αεροδρόμιο. Όλοι οι ορθόδοξοι είναι μαζί.-

  4. αυτός ο άδικος φόρος που θα τον καταργούσε μόλις έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ,τελικά το αύξησε για τους ιδιοκτήτες λαϊκών συνοικιών,τουριστικών περιοχών από 30 ευρώ μέχρι και πεντακόσια.Τα άτομα δεν υπάρχουν, όλοι οι φόροι πάνω,ότι έπιασαν στα χέρια τους έχει γίνει στάχτη και αποκαΐδια. Καθορίζουν ακόμα πως θέλει να δαπανήσει τα λεφτά της η κάθε Οικογένεια,ας τα φάει σε κάνναβη και λοταρία,απλά μην επενδύσει σε αγορά κατοικίας.Ένα μπουρδέλο στην κυριολεξία.10 χρόνια κλείνει αυτό το χαράτσι και το ανεχόμαστε,αλλά τι να πει κανείς,αν δηλώσουμε όλοι γκέι και πρόσφυγες,τότε θα ενδιαφερθούν τα ασπόνδυλα που Κυβερνούν.

  5. ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΟΛΑ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΟΣΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΦΕΛΕΙΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΠΕΡΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ! Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ! ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΓΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΕΡΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΦΟΥ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΟΥΛΟΥΣ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΠΑ….! ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΙ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!! ΟΤΑΝ ΔΕ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΥΠΌΨΗ ΤΟΝ ΛΑΟ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΔΙΑΤΡΑΝΩΣΕ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΧΟΥΝΤΑ ΕΝΑ ΑΚΡΑΙΟ ΣΚΛΗΡΟ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΣΜΟ! ΑΙΣΧΟΣ…

  6. ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΞΕΣΗΚΩΘΗΤΕ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΊΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ! ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ! ΓΙΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΧΟΥΝΤΑ ΜΕ ΕΠΙΚΆΛΥΨΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ!

  7. Θέλουν να βάλουν χέρι στην Ιστορία μας και κάποια στιγμή η Fyrom θα ενσωματωθεί στην Μ Αλβανία,τα Βαλκάνια είναι μια ζώνη που συνέχεια μαγειρεύεται το τσουκάλι,από τα Βαλκάνια προέκυψαν οι 2 Παγκόσμιοι..γι αυτό και καμιά Κυβέρνηση δεν έπαιρνε το ρίσκο τόσα χρόνια,αλλά απ τους προστάτες της κάθε διαφορετικότητας να τα περιμένεις όλα!!!!

  8. χαχαχαχα τα προβατα γιρταζουν τον επερχομενο διαμελισμο της ελλαδας απο αμερικανους και γερμανους

    χαχαχαχα τι προβατα εχουμε μπεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

  9. ΟΜΟΛΟΓΙΑ «ΒΟΜΒΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ »ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ» ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗ ΛΙΑΡΕΛΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΝΤ1 ΣΤΙΣ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1993.http://www.triklopodia.gr/ομολογια-βομβα-απο-τον-ανδρεα-παπαν/

  10. Υπαρχει ΜΙΑ περιπτωση να δεχτω τους σκοπιανους ως μακεδονες (και μονο ΜΙΑ) !

    Θα μιλανε, γραφουν και διδασκουν …. ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Οχι απο ρεβανσισμο αλλα επειδη
    ΑΥΤΗΝ την γλωσσα μιλουσε και ο Αλεξανδρος. Απογονοι του Αλεξανδρου
    δεν θεωρουν τους εαυτους τους ? Τοτε …. θα μιλανε και την γλωσσα του !

    Ειναι απλα τα πραγματα …. ΓΕΛΟΙΩΔΩΣ απλα !

  11. Τώρα θα έχουμε ένα κράτος στα βόρεια μας που θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία

    , αλλα δε θα κατοικείται από Βορειομακεδόνες θα κατοικείται από Μακεδόνες.

    Η γλώσσα του δε θα λέγεται Βορειομακεδονικη, θα λέγεται ΜακεδονικΉ.
    Καληνύχτα Κύριοι.

  12. ο μακεδονικος χαλβας να μετονομαστει σε βορειοελλαδικος χαλβας.
    Και το αεροδρομιο Μακεδονια σε αεροδρομιο Θεσσαλονικης.

  13. ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ.1)ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΤΣΕΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Κ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ.2)ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ ΤΟΝ ΓΕΛΟΙΟ ΚΑΜΜΕΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑ 4 ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΑΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΡΕΖΙΛΙ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ Κ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.3)ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ(ΦΑΗΛΟΣ,ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ) Κ ΤΟΥΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΠΟΡΔΗΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΛΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΑ ΨΗΦΑΛΛΑΚΙΑ ΜΠΑΣ Κ ΚΟΨΟΥΝ ΟΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΙ ΚΑΜΜΙΑ ΨΗΦΟ ΤΗΣ ΝΔ.4)ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΡΙΒΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΛ ΜΗΠΩΣ Κ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΕΠΟΦΕΛΟΥΜΕΝΟΣ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ.

  14. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΣΟ Η ΒΟΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΚΟΜΜΑΤΙΚΗ Κ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΩΣΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ Κ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΣΤΑΘΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΡΑ ΓΙΟΚ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Κ ΖΗΤΩ Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ Κ Ο ΕΘΝΙΚΟΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΧΑ Κ ΦΥΣΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ 1974.ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΝΕΛ ΧΑ ΛΕΒΕΝΤΗ Κ ΚΙΝΑΛ Κ ΝΕΟΠΑΣΟΚ(ΣΥΡΙΖΑ)Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΟΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΩΝ(ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ)

  15. Η ΧΑ ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ Κ ΑΚΡΑΙΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΞΟΡΚΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΩΣ ΔΗΘΕΝ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΡΟΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ(Α ΡΕ ΑΝΤΡΕΑ ΠΑΝΤΟΥ ΑΦΗΣΕΣ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΣΟΥ)ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Κ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΟΣΩΝ ΚΑΤΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΛΟΓΩ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΛΑΘΩΝ.ΦΥΣΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΝ ΒΓΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑΤΙ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ Η ΚΥΠΡΟΣ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ Κ ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ ΤΣΟΥΤΣΕΚΙΑ ΣΤΗΒΟΥΛΗ ΕΝΩ ΟΙ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Κ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤ ΑΖΗΤΗΤΑ ΚΑΜΜΕΝΟΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΤΣΙΠΡΗΔΕΣ ΟΥΡΑΚΟΤΑΓΚΟΥΣ

    • ΞΥΔΑΚΙ ΟΝΤΩΣ ΕΞΤΡΑ ΣΤΑ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΤΙΜΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΛΟ ΤΡΟΠΟ ΒΑΖΕΙ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

      • Άντε ρε κότες!!Όλο λόγια είστε!Ξεθάψτε τον παπαδόπούλ,πάρτε και το παπαδαριό και πηγαίντε να ρίξετε τη βουλή!Σαν τα τσιάουα είστε,μόνο γάβγισμα και πίσω…Χρυσά Αυγά!

    • βρήκε φως ανοικτό το …αριστερό μύδι και μπήκε να γράψει σχόλιο.

    • Η πλειοψηφία γιατί να μην ερωτηθεί?Τώρα δεν σηκώνει δημοψήφισμα έ???Μετά ποια περιοχή έχει σειρά?Το Καστελόριζο?

  16. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ.

  17. ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΗΣ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΔΗΛ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΣΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΝΩ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΔΙΠΛΑ-ΔΙΠΛΑ ΜΕ ΤΑ S-S ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΝΕΡΑΙΔΑΣ.ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ Κ ΣΠΙΤΑΚΙ ΣΑΣ ΑΝΩΝΥΜΑΚΟ ΦΑΕ ΟΣΟ ΦΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ Η ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΝΔ ΜΠΑΣ Κ ΓΛΥΨΕΙΣ ΚΑΝΑ ΚΟΚΚΑΛΑΚΙ ΠΑΛΙ

  18. Ακόμα και τα Σκόπια προχωρούν σε δημοψήφισμα, εδώ γιατί δεν ζητείται η γνώμη του κόσμου;

    Τους έδωσαν «Μακεδονική» υπόσταση άνευ λόγου.Δεν γίνεται να σταθεί χώρα σε διεθνές επίπεδο που δεν έχει αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό ενώ αντίθετα τρέφει μεγάλη ενδοτικότητα σε ΟΛΑ τα ζητήματα.
    Στα 2 βαζάκια βαζελίνη το κόμμα δίνει άλλα 5 δωρεάν.Δεν την ενόχλησαν οι τράπεζες που έσκασαν όλες, δεν τους ενόχλησε τόσο που αντί για αυξήσεις που υπόσχονταν τα έχουν αυξήσει όλα,ο ΕΝΦΙΑ που αυξήθηκε σε πλούσιες περιοχές όπως το Κερατσίνι, η Νίκαια… (πόσο γέλιο να ρίξεις με τον ένφια), δεν τους ενόχλησε οι παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη, τα κανάλια με τον διαγωνισμό παρωδία, τα ρουσφέτια, το χάιδεμα στους Ρουβίκωνες, το λαθρομεταναστευτικό που έχουν πλημμυρίσει τα νησιά μας, δεν ξέρω εγώ πόσα ακόμα …έχουμε χάσει την μπάλα.

  19. ΠΡΟΣ.Εμπρός να αλλάξει όνομα η Τουρκία και να ονομαστεί Βυζάντιο.

    ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΥΣ.ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ.ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΟΥΝ?

  20. Θα αποκαλούνται τα κατεχόμενα μέρη της ΚΎΠΡΟΥ, ΚΑΤΩ ΤΟΥΡΚΙΑ.

  21. Το Ντιενεη των Σκοπιανών είναι Σλαβικό κ στην περιοχή αυτή εγκαταστάθηκαν τον 6 αιώνα δεν είναι Έλληνες, δεν είναι Μακεδόνες, τώρα αν έφτασε ο μέγας Αλέξανδρος μέχρι εκεί ,δεν συμενη ότι έγιναν ξαφνικά Έλληνες Μακεδόνες .Με αυτήν την λογική σε λίγο θα μας πουν κ οι Αιγύπτιοι ότι είναι Μακεδόνες λόγο του Αλέξανδρου που έδωσε κ το όνομα του στην Αλεξάνδρεια .Ντροπή κ αισχος στον Τσίπρα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ