Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Γάζα: Μυρίζει παντού αίμα και… μπαρούτι – Βρέφος οκτώ μηνών ανάμεσα στους...

Γάζα: Μυρίζει παντού αίμα και… μπαρούτι – Βρέφος οκτώ μηνών ανάμεσα στους νεκρούς

1
302

Η Ιερουσαλήμ, ο ιερός τόπος για τρεις θρησκείες, έγινε ο τάφος της ελπίδας για ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ ήταν η (νέα) σπίθα που έβαλε τη φωτιά. Μια φωτιά που έχει, για την ώρα, προκαλέσει το θάνατο 60 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό άλλων 2.700 στη Γάζα.

Ανάμεσα στους νεκρούς και παιδιά, ηλικίας κάτω των 18 ετών. Δυο από τα παιδιά που πέθαναν ήταν κορίτσια. Το ένα αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Υγείας. Την έλεγαν Λέιλα αλ Γαντούρ. Ήταν μόλις οκτώ μηνών βρέφος. Εισέπνευσε δακρυγόνο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Σπαραγμός

Σήμερα (15.04.2018) λίγες ώρες αφού έγινε γνωστός ο θάνατός της, η μικρή Λέιλα κηδεύτηκε. Μάλλον είναι περιττό να μιλήσει κανείς για τον σπαραγμό των γονιών της. Των συγγενών της. Ο πατέρας της, την κρατά στην αγκαλιά του και δεν μπορεί να πιστέψει πως το αγγελούδι του δεν ζει. Η μαυροφορεμένη μητέρα της, την κρατά και την κοιτά για τελευταία φορά.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ

Φωτογραφία Reuters
Η μητέρα του βρέφους – Φωτογραφία Reuters
Συγγενείς του παιδιού με το άψυχο κορμάκι του λίγο πριν από την κηδεία – Φωτογραφία Reuters
Η μικρή Λέιλα στα χέρια της μητέρας της – Φωτογραφία Reuters
Και στην αγκαλιά του πατέρα της – Φωτογραφία Reuters

Η μικρή Λέιλα και η οικογένειά της δεν ήταν στα επεισόδια. Ήταν μέσα σε μια σκηνή με την οικογένειά της. Άλλα στα μάτια των Ισραηλινών στρατιωτών φαίνεται πως όλοι οι Παλαιστίνοι είναι τρομοκράτες. Και γι’ αυτό, όπως καταγγέλεται, έριξαν δακρυγόνα και μέσα στις τέντες όπου βρίσκονταν οικογένειες, ιατρικό προσωπικό και τραυματίες. Και το ήξεραν πως εκεί βρίσκονταν άμαχοι. Άοπλοι. Το drone που σήκωσαν για να ρίξει δακρυγόνα στο πλήθος, έριξε και στις σκηνές αυτές. Και σκότωσε τη Λέιλα…

Ματωμένη Δευτέρα στη Γάζα

Ανάμεσα στους τραυματίες και δημοσιογράφοι διεθνών πρακτορείων που κάλυπταν τη συγκέντρωση σχεδόν 40.000 Παλαιστινίων στο φράχτη στη Λωρίδα της Γάζας. Από τη μια ο Δαυίδ, οι Παλαιστίνοι με τις σφεντόνες και τις ρακέτες. Από την άλλη ο Γολιάθ, ο Ισραήλ με τις σφαίρες, τα drones που έριχναν δακρυγόνα, τους στρατιώτες με τα όπλα τελευταίας τεχνολογίας.

Η μάχη άνιση. Η οργή δεδομένη. Όπως και η κατακραυγή. «Τι θα κάνατε αν ο όχλος συγκεντρωνόταν 2,2 χιλιόμετρα από το σπίτι σας;» ήταν, πάνω κάτω η ερώτηση που έθεσαν ισραηλινές αρχές μέσω των social media.

Και η οργή έγινε ακόμη μεγαλύτερη. Όλα λίγα χιλιόμετρα από τη νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Όπου η σαμπάνια έρεε άφθονη. Όπου η Ιβάνκα Τραμπ χαμογελαστή έκανε τα αποκαλυπτήρια της νέας αμερικανικής πρεσβείας. Όπου ο σύζυγός της και σύμβουλος του προέδρου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή μιλούσε για ειρήνη. Μέσα σαμπάνια, έξω αίμα. Μέσα χαμόγελα, έξω θρήνος.

https://twitter.com/netanyahu/status/996073744132136960 Ιερουσαλήμ Ιβάνκα Τραμπ

Η μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται έξω από τη νέα πρεσβεία των ΗΠΑ και γράφει πως θεμελιώθηκε επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ είναι στην ουσία η ταφόπλακα κάθε ελπίδας για ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ιερουσαλήμ Ιβάνκα Τραμπ

Χάος στη Γάζα, γεμάτα τα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία στη Γάζα βρίσκονται πριν την κατάρρευση. Παντού τραυματίες. Παντού αίμα. Ξεμένουν από αίμα. Και τα νεκροτομεία, έχουν γεμίσει κι αυτά. Η κατάσταση είναι απελπιστική. «Παντού υπάρχει αίμα, παντού μυρίζει αίμα» περιγράφει δημοσιογράφος που βρίσκεται σε νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα. «Οι τραυματίες είναι ξαπλωμένοι στο πάτωμα, δεν υπάρχουν πια κρεββάτια. Τα ασθενοφόρα δεν σταματούν να έρχονται».

Η νεά σφαγή της Γάζας καταδικάστηκε από τους πάντες. Εκτός από τις ΗΠΑ φυσικά, που επέρριψε την ευθύνη στη Χαμάς. Η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για αποτρόπαιη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε τη βία των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών» στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Γάλλος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’. Ο Μακρόν επανέλαβε επίσης στους συνομιλητές του την «αποδοκιμασία της Γαλλίας» όσον αφορά «την αμερικανική απόφαση να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ», και τη θέση ότι το τελικό καθεστώς της πόλης «δεν μπορεί να προσδιοριστεί παρά μόνο ανάμεσα στα μέρη, σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης» υπό την αιγίδα «της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε η ανακοίνωση του Ελιζέ. Γάζα Ιερουσαλήμ

Εντονότερη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. για τους δικούς λόγους κυρίως) που ανακάλεσε τους πρεσβευτές της Τουρκίας από Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ. Τον πρέσβη της από το Ισραήλ ανακάλεσε και η Νότια Αφρική εξαιτίας όσων έγιναν στη Γάζα.

Ο Τραμπ «σκότωσε» την ελπίδα για ειρήνη

Μπορεί ο Τζάρεντ Κούσνερ, στη λαμπερή τελετή εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, να μίλησε για ειρήνη ενώ λίγα χιλιόμετρα μακριά άνθρωποι σκοτώνονταν, αλλά κανείς δεν πιστεύει πως υπάρχει πια ελπίδα. Ειδικά την ελπίδα να παίξουν κάποιο ρόλο οι ΗΠΑ σε αυτό.

«Κάπου μεταξύ του μηδέν και της καμίας», τοποθέτησε ο Μάρτιν Ίντικ, πρώην ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στις ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, τις πιθανότητες που έχει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει για την επίτευξη αυτό που αποκαλεί «συμφωνία του αιώνα».

Η μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ «δεν είναι απλά το ότι προκάλεσε τη βία, ή ότι έκανε τις ΗΠΑ να μοιάζουν σαν προκατειλημμένος μεσολαβητής μάλλον, παρά σαν έντιμος μεσολαβητής». Αλλά και ότι «πήγε τόσο πολύ πίσω τη διαδικασία που όλα αυτά τα σχόλια για το πώς θα προωθήσει την ειρήνη είναι αστεία».

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε το πώς οποιοσδήποτε Παλαιστίνιος ηγέτης θα μπορούσε να επιστρέψει σε μια ειρηνευτική διαδικασία υπό αμερικανική αιγίδα» μετά τη μετακίνηση της πρεσβείας και το μακελειό στη Γάζα, σχολίασε ο Χάλεντ Ελγκίντι, πρώην σύμβουλος της παλαιστινιακής ηγεσίας που εργάζεται πλέον στο Brookings Institution στην Ουάσινγκτον.

«Αν και όταν η κυβέρνηση (Τραμπ) προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, θα είναι πιθανότατα θνησιγενές», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο Τραμπ δεν έχει κάνει τίποτε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Κατ’ ελάχιστον, αυτό θα προϋπέθετε (η Ουάσινγκτον) να προτρέψει τους Ισραηλινούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν θανατηφόρα βία εναντίον άοπλων διαδηλωτών», εξήγησε.

Το… έτοιμο σχέδιο

Ο Νταν Κούρτσερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, σημείωσε πως η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να ανακτήσει μέρος της αξιοπιστίας της έναντι των Παλαιστινίων. Πως; Αν υποσχόταν να ανοίξει μια πρεσβεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που οι Παλαιστίνιοι θέλουν να γίνει πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους, όταν υπογραφτεί ειρηνευτική συμφωνία. Αλλά αυτό μάλλον δεν είναι πιθανό.

Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ λένε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο, αρχιτέκτονες του οποίου είναι ο γαμπρός του προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ και ο απεσταλμένος του στη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ, είναι «σχεδόν έτοιμο».

Φωτογραφία EPA

Η Ιερουσαλήμ

Το Ισραήλ θεωρεί όλη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού της τομέα, που κατέλαβε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσάρτησε κατόπιν, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει, «αιώνα και αδιαίρετη πρωτεύουσά του».

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να οριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης και ότι η μεταφορά των πρεσβειών τους θα έφερνε τη διαπραγμάτευση προ τετελεσμένων. Η κυβέρνηση Τραμπ διατείνεται ότι η μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας δεν είχε σκοπό να προκαταλάβει τη χάραξη των συνόρων.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γιατι πηρατε τα μωρα παιδια σας και πηγατε να διαμαρτυρηθειτε????? ας τα αφηνατε πισω… φταινε ολοι και οι δολοφονοι Ισραηλινοι και οι γονεις

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ