Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Live η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο: «Ερήμωσε» το νησί –...

Live η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο: «Ερήμωσε» το νησί – Μυρίζει… μπαρούτι | Με κατεβασμένα ρολά & με μεγάλη αστυνομική δύναμη – Του «γύρισαν την πλάτη» στη Λήμνο (Pics-Vids)

7
620

LIVE – Τσίπρας για προσφυγικό: Οι Μυτιληνιοί έσωσαν την τιμή όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ

LIVE - Τσίπρας για προσφυγικό: Οι Μυτιληνιοί έσωσαν την τιμή όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ

Αλέξης Τσίπρας | Μυτιλήνη: «Στη μάχη μας για ένα καλύτερο μέλλον δεν έχουμε συμμάχους ολιγάρχες, αλλά ανθρώπους του μόχθου» – Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση: «Δεν με αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων και φτηνού εντυπωσιασμού» – «Είμαστε επιβάτες το ίδιο πλοίο, πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε για την ανάπτυξη της χώρας»

Τις θέσεις του για την παραγωγική ανασυγκρότηση του βορείου Αιγαίου παρουσιάζει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του ενώπιον του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη.

Δείτε LIVE την ομιλία του πρωθυπουργού:

Κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

«Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επιδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης τρομοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στο 14ο Περιφερερειακό Συνέδριο που ολοκληρώνεται απόψε στην Μυτιλήνη.
«Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις ειλικρινείς αγωνίες των κατοίκων του νησιού. Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες».
Είμαστε επιβάτες το ίδιο πλοίο, πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Χρειάζεται να ενισχύσουμε τις προσπάθειες διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν ερχόμαστε εδώ, για να βγάλουμε λόγους, αλλά για να ακούσουμε ιδέες αλλά και διαμαρτυρίες. Θέλουμε να ακούσουμε την κριτική τους ακόμα κι αν γνωρίζουμε ότι μπορεί πολλές φορές είναι ακραία. Η κριτική είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας.  Αν ήταν σήμερα εδώ εκπρόσωποι φορέων που αποφάσισαν να απέχουν, δεν θα τους ακούγαμε μόνο με προσοχή για τα προβλήματα, αλλά θα τους ζητούσαμε να διατυπώσουν λύσεις στα προβλήματα. Ωστόσο, αυτοί που απέχουν σήμερα, αποφάσισαν να διαλέξουν τον εύκολο δρόμο της φυγής από τα προβλήματα.

– «Όταν ο Πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλάει για άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις, τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε άγονες αντιπαραθέσεις, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Αν η αντιπολίτευση επιθυμεί για λόγους εντυπωσιασμού να πείσει ότι η πραγματικότητα είναι άλλη, επειδή δε ταιριάζει με τις επιθυμίες της, ας το κάνει».

«Εγώ δε θα την ακολουθήσω. Δεν με αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων. Με αφορά η μάχη η πραγματική μάχη, η μάχη με τα προβλήματα, η μάχη της οικονομίας, η μάχη της ανεργίας, η μάχη της ανάπτυξης, η μάχη των επενδύσεων και της καινοτομίας, η μάχη και οι δυσκολίες της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης», τόνισε.

«Οικονομική και προσφυγική κρίση, αποσταθεροποίηση στην γειτονιά μας είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και μπροστά σε αυτές παλεύουμε για να δει ο τόπος ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά στη μάχη αυτή δεν έχουμε συμμάχους διαπλεκόμενους εκδότες, ολιγάρχες και ανθρώπους της νύχτας αλλά ανθρώπους του μόχθου», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια, δεν θελήσαμε ποτέ να έχουμε ολιγάρχες, ανθρώπους της νύχτας ή των σαλονιών, διαπλεκόμενους εκδότες, ή κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που νομίζουν ότι τους χρωστάει η χώρα και οι πολίτες. Σύμμαχο μας εμείς θέλουμε τον ελληνικό λαό, για τον οποίο δίνουμε καθημερινά τη μάχη και τα καταφέρνουμε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».

«Όσες δυνάμεις κι αν συσπειρώσει κανείς, όσα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εκδοτικά συγκροτήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, όση παραγωγή μαύρης προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων και να καταφέρουν, η πραγματικότητα δεν αλλάζει», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «με αυτή θα αναμετρηθούμε όλοι, παλεύοντας καθημερινά με πρωτοφανείς δυσκολίες, για την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, την αποσταθεροποίηση στη γειτονιά μας».

Για το προσφυγικό: «Έχει δίκιο δήμαρχος της Μυτιλήνης. Δεν μπορούμε να μη συζητήσουμε για το πρόβλημα αυτό. Η περιφέρεια βορείου Αιγαίου σηκώνει πολύ μεγάλο βάρος. Οφείλω να το παραδεχθώ ότι η κατάσταση στη Μυτιλήνη, τη Χίο και την Λέρο είναι πολύ δύσκολη. Δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό. Όμως, θέλω να σας θυμίσω τι γινόταν πριν από τρία χρόνια, όταν οι βόρειοι οι γείτονές μας αποφάσιζαν να κλείσουν τα σύνορα, γεγονός που θα οδηγούσε την Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα «μαύρο κουτί». Εργαζόμαστε στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Με την ανθρωπιστική στάση των κατοίκων της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου και των άλλων νησιών, έσωσαν την τιμή, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, όταν οι βόρειοι γείτονες έκλειναν σύνορα».
– «Παραδεχόμαστε ότι ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού έχουν σημειωθεί λάθη και παραλείψεις. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου. Κινούμαστε στην άμεση υλοποίηση έργων υποδομής που συνδέονται με το προσφυγικό, όπως το αποχετευτικό σύστημα στη Μόρια».
Για τα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη: «Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού. Η αστυνομία και η δικαιοσύνη στη χώρα μας προστατεύουν τα δικαιώματα και τιμωρούν τους παραβάτες. Ειδικότερα αυτούς που επιδιώκουν ακόμα και να βλάψουν σωματικά γυναίκες και παιδιά».
Για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά από την 1η Ιουλίου 2018, ενώ, δεσμεύθηκε να εξεταστούν οι προϋποθέσεις, κατόπιν αιτημάτων, για την ένταξη και των καυσίμων.
Όπως είπε, «στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν δυναμικά, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, η απασχόληση και τα εισοδήματα συνολικά, μαζί με την φροντίδα του περιβάλλοντος, τις υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτές πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις των παρεμβάσεων τόσο των κρατικών πολιτικών, όσο και της δραστηριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού».

Για την ανάπτυξη

Σχετικά με την ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στον 1ο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά 9 προτάσεις, εκ των οποίων οι 4 αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, οι 3 τον τομέα της αγροτοδιατροφής και οι άλλες 2 τον τομέα των υπηρεσιών.

Επίσης, με το πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.

-Ήδη 11 επιχειρήσεις στο Β. Αιγαίο έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 455.000 ευρώ.

-Με το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» ενισχύεται η έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή.

-Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αναπτύξουν την έρευνα στον τομέα τους, καθώς και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης 10 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 2 εκατ. ευρώ».

«Αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, το υπουργείο Οικονομίας δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους συνάντησαν μεγάλη επιτυχία:

-Στο Ειδικό αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ.

-Επιπλέον, 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, εντάσσονται σε άλλα προγράμματα.

Έτσι, χρηματοδοτούνται έργα υποδομών σε όλους τους τομείς – στην ύδρευση, την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

«Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», σημείωσε.

Για την αυτοδιοίκηση

Σχετικά με την υποστήριξη των Δήμων, το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία:

Το πρόγραμμα «Φιλόδημο» είναι ένα πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, και δημοτικές επιχειρήσεις, με σκοπό την κατασκευή έργων υποδομής και κοινής ωφέλειας.

Οι προϋπολογισμοί των Δήμων δεν επιβαρύνονται, καθώς τα δάνεια αποπληρώνονται μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επιπλέον, το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων, έχει σαν στόχο την χρηματοδότηση έργων προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών για τους δήμους όλης της χώρας.

Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

Στους Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν παραχωρηθεί από το 2017 ως τώρα, επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Αφορούν την κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, και την ενίσχυση μικρών νησιωτικών δήμων.

Live η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο: «Ερήμωσε» το νησί – Μυρίζει… μπαρούτι

Live η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο: «Ερήμωσε» το νησί – Μυρίζει… μπαρούτι | Newsit.gr
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Λήμνο

Στη Λέσβο βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας για το 14ο περιφερειακό συνέδριο με θέμα «Στο Πλευρό των Νησιών – Στο Ύψος των Ανθρώπων» για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Στις 19:30 είναι προγραμματισμένη η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού, στο αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

 

Σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό η Μυτιλήνη λόγω Τσίπρα

mitilini_arthro

Κατέκλυσαν την πόλη οι δυνάμεις της Αστυνομίας – Αποκλεισμένοι δρόμοι με κλούβες – «Θερμή υποδοχή» ετοιμάζουν οι κάτοικοι – Του «γύρισαν την πλάτη» στη Λήμνο

Σε ασφυκτικό  αστυνομικό κλοιό βρίσκεται ήδη η Μυτιλήνη, λόγω της επίσκεψης  του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλία στο αναπτυξιακό συνέδριο του Βορείου Αιγαίου μετά τις επτά το απόγευμα. Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός μετέχει σε σύσκεψη.

Οι φωτογραφίες που ανήρτησε στο twitter ο δημοσιογράφος του Σκάι Νίκος Υποφάντης είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των πρωτοφανών μέτρων ασφαλείας  που έχουν ληφθεί για την πρωθυπουργική επίσκεψη.

Οι κάτοικοι του νησιού ετοιμάζουν «θερμή υποδοχή» στον κ.Τσίπρα  και αναμένεται να συγκεντρωθούν στις επτά το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός θα παραδώσει υπόμνημα με τα αιτήματα των πολιτών του νησιού στον πρωθυπουργό.  Ακολούθως θα πάει και εκείνος στην πλατεία Σαπφούς για να διαμαρτυρηθεί μαζί με τους συμπολίτες του.

Η Μυτιλήνη είναι από νωρίς σήμερα το πρωί «νεκρή» πόλη, αφού ακόμη και τα περίπτερα παραμένουν κλειστά και τα ρολά των καταστημάτων είναι κατεβασμένα.  Οι κάτοικοι του νησιού περιμένουν πώς και πώς τον πρωθυπουργό για να διαμαρτυρηθούν έντονα για τα δύο θέματα που τους «καίνε», το προσφυγικό και τον ΦΠΑ, ενώ περιμένουν φυσικά όχι απλά υποσχέσεις, αλλά λύσεις.

Όμως, παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να υποβαθμίσει την ένταση και την έκταση των μέτρων ασφαλείας για την πρωθυπουργική επίσκεψη οι φωτογραφίες αποτελούν την απόδειξη της κινητοποίησης: Αυτή την ώρα δρόμοι είναι αποκλεισμένοι με κλούβες των ΜΑΤ και με κορδέλες, δυνάμεις της Ασφάλειας βρίσκονται παντού στην πόλη. Σημειώνεται ότι επί τόπου βρίσκονται   διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα και άλλες πόλεις, κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αλλά και άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών καθώς και ειδικών της ΕΛΑΣ για τις τηλεπικοινωνίες.

photo_2_mit
photo_3_mit
photo_4_mit
photo_1_mit

Γύρισαν την πλάτη στον Τσίπρα στη Λήμνο

 

Ελάχιστοι ήταν οι πολίτες της Λήμνου που υποδέχθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο ακριτικό νησί πριν τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη, το πρωί της Πέμπτης.

Τον πρωθυπουργό περίμεναν μερικοί ηλικιωμένοι που του ευχήθηκαν «καλή δύναμη» αλλά και ένα μικρό κορίτσι που ήθελε να του δώσει ένα λουλούδι αλλά τελικά δεν το είχε μαζί του.

Στην ομιλία του στο αγρόκτημα του Παλλημνιακού Ταμείου ο κ. Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων: » Η ασφάλεια, η διαφύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης, απέναντι στη Λήμνο και όλες τις ακριτικές περιοχές της χώρας, και το δεύτερο είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτές».

Συνεχίζοντας, ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι «ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και με μια γείτονα που αρέσκεται σε προκλητικές επιλογές, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οδηγούν σε αδιέξοδο» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μια δύναμη σταθερότητας, αλλά και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, διαθέτοντας ταυτόχρονα την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τα άξια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να διαφυλάττει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα».

«Το δεύτερο καθήκον, πέραν της ασφάλειας, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις ακριτικές περιοχές» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Με σχέδιο και ιεραρχήσεις, ώστε να προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις τις οποίες έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες. Αυτή την αρχή, λοιπόν, κάνουμε πράξη με τον θεσμό των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων και με τη σημερινή επίσκεψη στη Λήμνο, όπου ήρθα για να συζητήσω με τους απλούς πολίτες».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί την 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ενημερώθηκε από τον διοικητή Ευάγγελο Παναγιώτου, για τον ρόλο της Μονάδας. «Ζούμε σε μια περίοδο που η τριγύρω περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε στο σύντομο χαιρετισμό του. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το οίκημα RDNS, των πληρωμάτων επιφυλακής αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπερασπίζονται μονάχα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και τις αξίες μας, που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο και διαδόθηκαν από άκρη σε άκρη σε όλη την οικουμένη. «Τα σύνορα που υπερασπίζεστε είναι και σύνορα της ΕΕ», τόνισε.

Σχολίασε ότι «οι γείτονες μας κατά καιρούς απρόβλεπτοι, πολλές φορές αρέσκονται σε προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο», για να σημειώσει: «εμείς όμως είμαστε πάντοτε εκεί να υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι αδιέξοδες, γιατί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα και ιδιαίτερα η Πολεμική Αεροπορία μας το έχει αποδείξει όσες φορές κλήθηκε να το αποδείξει.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, πριν την ομιλία, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με νησιώτες, σε χαλαρό και πιο άμεσο κλίμα, σε βόλτα περίπου 40 λεπτών που έκανε με τα πόδια στο λιμάνι και την κεντρική αγορά της Μύρινας της Λήμνου.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού στο Αγρόκτημα του Παλλημνιακού Ταμείου, στο Λιβαδοχώρι Λήμνου έχει ως εξής:

Φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη χαρά μου, να βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Λήμνο και μάλιστα, σε έναν ιστορικό τόπο της Λήμνου. Αλλά, είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι σε αυτό το νησί, ένα νησί που αποτελεί μία από τις πιο όμορφες, αλλά και πιο ιστορικές γωνιές της πατρίδας μας. Για την ομορφιά της Λήμνου, δεν χρειάζεται να πω πολλά, διότι είναι εμφανής, πιστεύω γνωστή στο πανελλήνιο. Και όσοι δεν το γνωρίζουν πρέπει να σπεύσουν να το μάθουν και να το μάθουν από κοντά. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να μιλήσω λίγο για την ιστορία αυτού του τόπου. Για την ιστορία που αποτελεί –αν θέλετε- ένα ξεχωριστό φορτίο στο διάβα των ετών, στο διάβα των χρόνων. Και θα έλεγα από κάθε άποψη και σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις. Διότι πρόκειται για έναν τόπο ζωντανό, δημιουργικό, από τη νεολιθική εποχή. Αυτό άλλωστε μαρτυρά τόσο η Μύρινα όσο και η Πολιόχνη, την περίοδο των Πελασγών, φθάνοντας όμως και μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Λίγοι είναι αυτοί που ενδεχομένως θα γνωρίζουν ότι σ’ αυτόν εδώ τον τόπο έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1918, στον Μούδρο υπογράφηκε η ανακωχή των δυνάμεων της Αντάντ με την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ίσως περισσότεροι να γνωρίζουν, όμως, ότι η Λήμνος, έγινε ένας από τους πρώτους φιλόξενους τόπους υποδοχής του κύματος των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Και βέβαια, κανείς δεν μπορεί να λησμονεί ότι λίγα μίλια παραδίπλα, βρίσκεται ο Άη Στράτης, ένας τόπος μαρτυρίου και ζωντανό μνημείο για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην πατρίδα μας. Ξέρετε, οι αναφορές στην ιστορική ταυτότητα που φέρει ένας τόπος, δεν πρέπει να αποτελούν απλά την αναγκαία εισαγωγή για κάποια ομιλία. Είναι νομίζω κάτι πολύ περισσότερο. Είναι η διαρκής υπενθύμιση του σε ποιο τόπο βρισκόμαστε, άρα ποιο είναι το DNA μας και ποιος ο προορισμός μας. Υπενθύμιση, προς εμάς, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους αυτού του λαού, ώστε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μετατρέψουμε σε πράξη, τον σεβασμό προς την ιστορία και την παράδοση, τόπων σαν τον δικό σας.

Και επιτρέψτε μου να πω, ότι για εμάς αυτός ο σεβασμός είναι που τροφοδοτεί εν τέλει και την ευθύνη. Την ευθύνη που νιώθουμε, απέναντι σε κάθε πολίτη, αλλά και στην ίδια την πατρίδα. Και αυτή η ευθύνη είναι που τελικά ορίζει τα καθήκοντα μας. Έναντι της Λήμνου, στην προκειμένη περίπτωση, αλλά και έναντι σε όλα τα ακριτικά μέρη της πατρίδας μας, τις ακριτικές γωνιές, που χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλο μέρος τη στήριξή μας, τη διαρκή μας φροντίδα.

Το πρώτο, λοιπόν, καθήκον -θα έλεγα, μιας και μόλις πριν από λίγο γύρισα από την 130η Πτέρυγα Μάχης και είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τα παιδιά μας, πιλότους και τεχνικούς, αυτούς που 24 ώρες το 24ωρο βρίσκονται στο καθήκον με ανιδιοτέλεια, πολλές φορές, ακόμα και ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή για να προασπίσουν την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα- το πρώτο καθήκον είναι αυτό της ασφάλειας, της διαφύλαξης των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με έναν γείτονα που πολλές φορές αρέσκεται σε προκλητικές ενέργειες, χωρίς να αντιλαμβάνεται πάντα ότι αυτές δεν οδηγούν πουθενά, αλλά οδηγούν σε αδιέξοδο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μια δύναμη σταθερότητας, αλλά και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, την ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα και τα άξια στελέχη, βεβαίως, των ενόπλων δυνάμεων, που διαχειρίζονται αυτή την επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα, ώστε να διασφαλίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα.

Αν το πρώτο καθήκον είναι αυτό της ασφάλειας, το δεύτερο καθήκον, πέραν της ασφάλειας, είναι η διαρκής μέριμνα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτό τον τόπο, σε αυτές τις ακριτικές περιοχές. Με σχέδιο και ιεραρχήσεις, ώστε να προχωρήσουμε, το γρηγορότερο δυνατό, στις παρεμβάσεις που οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη.

Και αυτή την αρχή κάναμε με έναν νέο θεσμό, τον θεσμό των Περιφερειακών Συνεδρίων. Και αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Λήμνο. Και δεν επέλεξα να βρεθώ μονάχα για μια ομιλία στην πρωτεύουσα της περιφέρειας, αλλά ήρθα από το πρωί για να συνομιλήσω, να βρεθώ, πόρτα-πόρτα, αν θέλετε, στην αγορά, στα μαγαζιά της Μύρινας, να βρεθώ με τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, να ακούσω τις ιδέες τους, τις απόψεις τους, το παράπονό τους και να πάρω από αυτούς ελπίδα και πίστη και δύναμη, διότι από τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους παίρνεις δύναμη για να προχωρήσεις. Από αυτούς που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με την αποφασιστικότητα και τη δύναμη των ανθρώπων της βιοπάλης, των ανθρώπων του μόχθου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περάσαμε οκτώ δύσκολα χρόνια και τώρα βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής. Η χώρα, όμως, κατάφερε να σταθεί όρθια. Και όχι μόνον κατάφερε να σταθεί όρθια, αλλά το τελευταίο διάστημα πετύχαμε μια εξαιρετική δημοσιονομική εξισορρόπηση. Πλέον κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει τι θα κάνουμε, διότι μπορούμε μόνοι μας να σταθούμε στα πόδια μας, χάρη στις δικές μας δυνάμεις. Και σε λίγες ημέρες από σήμερα, σε λίγους μήνες, στο τέλος του καλοκαιριού, η Ελλάδα βγαίνει αυτοδύναμη και καθαρά από μια πολύ δύσκολη περιπέτεια, στην οποία οδηγήθηκε εξαιτίας μιας αλόγιστης διαχείρισης, που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Σήμερα, όμως, χάρη στις θυσίες και τη δύναμη του ελληνικού λαού, μπορούμε να ατενίζουμε ξανά με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον.

Πριν από μια εβδομάδα ήταν στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσο κι αν κάποιοι προσπάθησαν να αποκρύψουν αυτή την παρουσία, γιατί ενδεχομένως να μην τους αρέσει η ιδέα ότι αυτή η χώρα καταφέρνει να ξανασταθεί στα πόδια της. Όλα όσα είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, δημιουργούν την εδραιωμένη αισιοδοξία ότι μετά από οκτώ χρόνια μπορούμε να αισιοδοξούμε ξανά. Και πριν από δύο ημέρες, τα ίδια επανέλαβε και με ακόμη πιο ισχυρό τρόπο, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, στην Αθήνα.

Όμως εγώ θέλω, κοιτώντας σας στα μάτια και με ειλικρίνεια, να σας πω ότι θα καταφέρουμε να βγούμε πράγματι από αυτή την περιπέτεια, όχι μόνον όταν τυπικά θα διαβαίνουμε την πύλη της εξόδου από τα προγράμματα, αλλά όταν –και γι΄αυτό δουλεύουμε με σχέδιο- αμέσως μετά θα μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα στήριξης και ενίσχυσης των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, στήριξης και ενίσχυσης της μεσαίας τάξης και εκείνων που επλήγησαν από την κρίση, καθώς επίσης και ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα κάνει πράξη το όραμα για δίκαιη ανάπτυξη, διότι δεν αρκεί η επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αλλά πρέπει τα οφέλη της ανάπτυξης να μοιράζονται με δίκαιο τρόπο στην ελληνική κοινωνία, τόσο ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, όσο όμως και κατά μήκος και πλάτος της γεωγραφικής περιφέρειας της πατρίδας μας. Υπάρχουν περιφέρειες, οι οποίες υπήρξαν ευνοημένες από τα χρόνια της ανάπτυξης και άλλες αδικημένες. Και ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, οι αδικημένες περιφέρειες υπέστησαν ακόμη μεγαλύτερες πληγές. Πρέπει, λοιπόν, εκεί να ρίξουμε το βάρος.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θέλω να αναφερθώ, με την ευκαιρία της παρουσίας μου στη Λήμνο σήμερα, σε μια σειρά από σημαντικά έργα που βαίνουν προς υλοποίηση στο νησί σας. Έργα τα οποία σχεδιάζουμε μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αλλά και την Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού και τους τοπικούς φορείς. Διότι απέναντι στις δυσκολίες και τα προβλήματα δεν μας χωρίζει τίποτα. Αντιθέτως, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να μπορέσουμε να υπερβούμε τις δυσκολίες. Έργα τα οποία αποτελούν τμήμα ενός συγκεκριμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου για το Βόρειο Αιγαίο, το οποίο φτάνει συνολικά τα 44 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για το Βόρειο Αιγαίο, λοιπόν, όσον αφορά τη Λήμνο, έχουν ήδη ενταχθεί οι παρακάτω παρεμβάσεις:
Πρώτον, το ολοκληρωμένο Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
Δεύτερον, τα έργα στο οδικό δίκτυο, για την αποκατάσταση και τη βελτίωση των οδικών προσβάσεων προς τους τουριστικούς πόλους του νησιού, συνολικής αξίας επίσης 1,5 εκατομμυρίου.
Τρίτον, η κατασκευή του κρηπιδώματος στην εξωτερική πλευρά του εσωτερικού λιμενίσκου Μύρινας, ύψους 450.000 ευρώ.
Τέταρτον, η κατασκευή και η αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων στις τοπικές κοινότητες Μούδρου, Ατσικής και Αγίου Δημητρίου, ύψους 400.000 ευρώ.
Πέμπτον, οι εργασίες για τον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου, με κόστος 1,8 εκατομμυρίου ευρώ.
Και έκτο, στο πλαίσιο αυτή τη φορά του Προγράμματος Φιλόδημος, το οποίο υλοποιούμε και με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προχωράμε στο έργο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την αποκατάσταση και την αναβάθμιση του κτιρίου του Γυμνασίου της Μύρινας.

Αυτές οι παρεμβάσεις, σε ένα μεγάλο εύρος τομέων από την Υγεία και τις Μεταφορές, μέχρι τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, συνολικού ύψους άνω των 7 εκατομμυρίων, συνιστούν την έμπρακτη έγνοια μας για την ενίσχυση και την αναβάθμιση της Λήμνου, την έμπρακτη και όχι στα λόγια.

Φίλες και φίλοι, πέραν των όσων ανέφερα για τα σημαντικά έργα που αφορούν τις υποδομές, θέλω να αναφερθώ και σε ένα ακόμα θέμα, ιδιαίτερης σημασίας για τη Λήμνο. Ένα θέμα το οποίο αφορά – και αυτό – τις αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού, όμως ταυτόχρονα αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης και της ιστορίας του νησιού. Και μιλώ για το Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο. Έναν φορέα που προσέφερε τα μέγιστα στην πνευματική, πολιτιστική και οικονομική άνθηση του νησιού και έχει ιδιαίτερη σημασία για κάθε Λημνιό.

Και βρισκόμαστε σε αυτόν εδώ τον χώρο, ένα μέρος της μεγάλης αυτής έκτασης που ανήκει στον λημνιακό λαό και πρέπει να παραμείνει και να αξιοποιηθεί. Περιτριγυρίζομαι από ιστορικές φωτογραφίες, σημαντικές παρουσίες εδώ: από τον Ναύαρχο Κουντουριώτη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο και άλλες μεγάλες προσωπικότητες, τον Γεώργιο Παπανδρέου ως υπουργό Παιδείας, που βρέθηκαν σε αυτόν εδώ τον χώρο, ο οποίος αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου. Ένα θεσμό, θα έλεγα, τον οποίο υπηρέτησαν στα 90 και πλέον χρόνια ύπαρξής του, επιφανείς προσωπικότητες.

Επιτρέψτε μου, όμως, μια ειδική αναφορά σε μια εξ αυτών. Έναν άνθρωπο που γεννήθηκε εδώ και η πολιτική και θεωρητική του διαδρομή, έχουν ξεχωριστό βάρος στη δική μας πολιτική οικογένεια, της παράταξης της Αριστεράς. Αναφέρομαι στον Ηλία Ηλιού, που συνέβαλε και αυτός στα πρώτα βήματα του Ταμείου, τη δεκαετία του ’30.

Το Ταμείο, λοιπόν, παρά την πλούσια παρακαταθήκη και ουσιαστική συμβολή του, βρέθηκε τα τελευταία χρόνια σε αδιέξοδο και σε τέλμα. Μια κατάσταση, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα μεν γραφειοκρατικών εμποδίων αλλά, θα έλεγα, και ως αποτέλεσμα της αδράνειας και της αδιαφορίας από την πλευρά της Πολιτείας.

Όμως, σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την περίοδο και να δώσουμε την απαραίτητη στήριξη σε αυτό τον θεσμό, ώστε αναγεννημένος πλέον να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, το νομικό καθεστώς του Ταμείου, παίρνοντας την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε ένα νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το Παλλημνιακό Ταμείο, του οποίου διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας, αλλά και στο σύνολό της η περιουσία του, ως έχει ως σήμερα. Τροποποιούμε τους σκοπούς του, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Τελειώνουμε με τη στρέβλωση του ορισμού από το κράτος του συνόλου της διοίκησης του Ταμείου και εισάγουμε θεσμοθέτηση αντιπροσωπευτικής διοίκησης, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Σωματείου Φίλων της Μητρόπολης. Προχωράμε στη διασύνδεση του νέου Ταμείου με την πανεπιστημιακή κοινότητα και δίνουμε τη δυνατότητα μέσα από το νέο πλαίσιο για την ενίσχυση της καινοτόμας οικονομικής δραστηριότητας, μέσα από τη στήριξη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων, όπως άλλωστε συνέβαινε διαχρονικά σε αυτό τον τόπο.

Και τέλος, δίνουμε τη νομική δυνατότητα στον νέο φορέα, να στηρίξει τις δράσεις του αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΔΕ, αλλά και του ΕΣΠΑ. Αποτελεί, εξάλλου, γενικό στόχο, αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, να κατευθύνονται σε στόχους, να κατευθύνουν πόρους σε εγχειρήματα που αναδεικνύουν την καινοτομία και ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εγχώριας παραγωγής, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου ξεχωριστά.

Εύχομαι, λοιπόν, μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, το Παλλημνιακό Ταμείο να αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς για το νησί και να γίνει και αυτό ένα από τα αναπτυξιακά και πολιτιστικά παραδείγματα, που θα χαρακτηρίσουν την επόμενη μέρα της χώρας. Της χώρας μας, που –επαναλαμβάνω- μετά από μια μακρά περιπέτεια, βρίσκεται πια στα τελευταία μέτρα, διανύει τα τελευταία μέτρα της εξόδου από τα προγράμματα στήριξης.

Και το κυριότερο ζήτημα, πλέον, είναι το πέρασμα από αυτή την περίοδο σε μια νέα εποχή παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι γι΄ αυτή τη νέα εποχή εργαζόμαστε, αυτή τη νέα εποχή σχεδιάζουμε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε αυτά τα τρία χρόνια. Όλα όσα καταφέρνουμε, δεν είναι αποτέλεσμα της συγκυρίας ή της τύχης. Είναι αποτέλεσμα σχεδίου και σκληρής δουλειάς μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Για το λόγο αυτό, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τους τοπικούς φορείς, ώστε να συνδιαμορφώσουμε μαζί τους την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι σήμερα αυτό που κυριαρχούσε ήταν είτε η αδυναμία συγκρότησης ενός Αναπτυξιακού Σχεδίου διαρθρωμένου με αρχή, μέση και τέλος, είτε η συγκρότηση αποσπασματικών σχεδίων, τα οποία σχεδιάζονταν στο κέντρο, πίσω από κλειστές πόρτες.

Σήμερα, πιστεύουμε ότι η χώρα θα μπορέσει να αποκτήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, μονάχα αν αυτό σχεδιαστεί και αρχίσει να υλοποιείται από την Περιφέρεια προς το κέντρο. Γι΄αυτό και θεωρούμε ότι το Εθνικό Αναπτυξιακό μας Σχέδιο δεν μπορεί παρά να είναι ένα ψηφιδωτό, ψηφίδες του οποίου θα είναι τα Περιφερειακά Σχέδια, αυτά τα οποία θα σχεδιάζονται μαζί με τους τοπικούς φορείς, προσαρμοσμένα στις δικές τους ανάγκες, στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τις δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών. Αυτός είναι ο στόχος αυτού του νέου θεσμού των Περιφερειακών Συνεδρίων και πιστεύω ότι εγκαινιάζουμε έναν θεσμό, ο οποίος θα κριθεί, όχι από τις εξαγγελίες, αλλά από το έργο, την υλοποίηση δηλαδή των εξαγγελιών, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Και πορευόμαστε με βάση την αρχή του διαλόγου και της συμπερίληψης των τοπικών κοινωνιών, δίνοντας την απαραίτητη βαρύτητα σε κάθε περιοχή. Διότι, για να είναι πραγματικά καλύτερη η επόμενη μέρα για τον ελληνικό λαό, θα πρέπει –επαναλαμβάνω- η ανάπτυξη που ήδη έχουμε κατακτήσει σε νούμερα (φέτος προβλέπεται 2%, του χρόνου περισσότερη) να είναι βασισμένη σε τρείς αναπόσπαστες αρχές: Να είναι ισομερής, να είναι βιώσιμη να είναι και δίκαιη. Και γι΄αυτό, σας διαβεβαιώνω, εργαζόμαστε.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις, θα ήθελα για άλλη μια φορά να αναφερθώ στον ιστορικό αυτό τόπο και τη σημασία ενίσχυσης του ρόλου του Παλλημνιακού Ταμείου. Να αναφερθώ, όμως, συνολικά στο ρόλο αυτού του νησιού, του ιστορικού νησιού, με αυτή τη μεγάλη παράδοση, το σημαντικό ρόλο που παίζει ως ένα νησί φορτισμένο με ιστορία, παράδοση, πολιτισμό, αλλά και το ρόλο που παίζει ως νησί της πρώτης γραμμής. Ένα νησί, στο οποίο βρίσκονται καθημερινά άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων, για να διαφυλάσσουν την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ορθώς, λοιπόν, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, σχεδόν έναν αιώνα πριν, είχε πει ότι «εδώ στη Λήμνο χτυπά η καρδιά της Ελλάδας». Οφείλουμε εμείς οι νεότεροι να το θυμόμαστε και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ούτως ώστε να μην είναι απλά μια ρητορική έκφραση, αλλά να γίνεται πραγματικότητα μέσα από την καθημερινή στήριξη των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Ελάχιστοι άνθρωποι περίμεναν τον πρωθυπουργό στο ακριτικό νησί της Λήμνου – Κλειστά μαγαζιά στη Μυτιλήνη που θυμίζει «φρούριο» από τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Ελάχιστοι ήταν οι πολίτες της Λήμνου που υποδέχθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο ακριτικό νησί πριν τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη.

Τον πρωθυπουργό περίμεναν μερικοί ηλικιωμένοι που του ευχήθηκαν «καλή δύναμη» αλλά και ένα μικρό κορίτσι που ήθελε να του δώσει ένα λουλούδι αλλά τελικά δεν το είχε μαζί του.

Στην ομιλία του στο αγρόκτημα του Παλλημνιακού Ταμείου ο κ. Τσίπρας  σημείωσε μεταξύ άλλων: » Η ασφάλεια, η διαφύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης, απέναντι στη Λήμνο και όλες τις ακριτικές περιοχές της χώρας, και το δεύτερο είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτές».

Συνεχίζοντας, ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι «ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και με μια γείτονα που αρέσκεται σε προκλητικές επιλογές, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οδηγούν σε αδιέξοδο» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μια δύναμη σταθερότητας, αλλά και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, διαθέτοντας ταυτόχρονα την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τα άξια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να διαφυλάττει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα».

«Το δεύτερο καθήκον, πέραν της ασφάλειας, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις ακριτικές περιοχές» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Με σχέδιο και ιεραρχήσεις, ώστε να προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις τις οποίες έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες. Αυτή την αρχή, λοιπόν, κάνουμε πράξη με τον θεσμό των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων και με τη σημερινή επίσκεψη στη Λήμνο, όπου ήρθα για να συζητήσω με τους απλούς πολίτες».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί την 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ενημερώθηκε από τον διοικητή Ευάγγελο Παναγιώτου, για τον ρόλο της Μονάδας. «Ζούμε σε μια περίοδο που η τριγύρω περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε στο σύντομο χαιρετισμό του. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το οίκημα RDNS, των πληρωμάτων επιφυλακής αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπερασπίζονται μονάχα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και τις αξίες μας, που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο και διαδόθηκαν από άκρη σε άκρη σε όλη την οικουμένη. «Τα σύνορα που υπερασπίζεστε είναι και σύνορα της ΕΕ», τόνισε.

Σχολίασε ότι «οι γείτονες μας κατά καιρούς απρόβλεπτοι, πολλές φορές αρέσκονται σε προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο», για να σημειώσει: «εμείς όμως είμαστε πάντοτε εκεί να υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι αδιέξοδες, γιατί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα και ιδιαίτερα η Πολεμική Αεροπορία μας το έχει αποδείξει όσες φορές κλήθηκε να το αποδείξει.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, πριν την ομιλία, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με νησιώτες, σε χαλαρό και πιο άμεσο κλίμα,  σε βόλτα περίπου 40 λεπτών που έκανε με τα πόδια στο λιμάνι και την κεντρική αγορά της Μύρινας της Λήμνου.

«Θερμή υποδοχή» ετοιμάζουν στη Λέσβο- Κατέβασε ρολά η αγορά

Εντωμεταξύ στη Μυτιλήνη οι κάτοικοι ετοιμάζονται για «θερμή» υποδοχή του πρωθυπουργού με κατεβασμένα ρολά στα καταστήματά με τους δρόμους να παραπέμπουν σε μια «νεκρή» πόλη εν μέσω και των αυστηρών μέτρων ασφαλείας με διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα και άλλες πόλεις, κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αλλά και άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών καθώς και ειδικών της ΕΛΑΣ για τις τηλεπικοινωνίες.

Οι κάτοικοι του νησιού περιμένουν πώς και πώς τον πρωθυπουργό για να διαμαρτυρηθούν έντονα για τα δύο θέματα που τους «καίνε», το προσφυγικό και τον ΦΠΑ, ενώ περιμένουν φυσικά όχι απλά υποσχέσεις, αλλά λύσεις.

Η χλιαρή υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στη Λήμνο

Στη Λήμνο ο Αλέξης Τσίπρας

Στο δημαρχείο στη Μύρινα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Λήμνου και άλλους φορείς του νησιού. Ο Δημήτρης Μαρινάκης υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό δωρίζοντας του το έμβλημα του δήμου του νησιού, που απεικονίζει τη βασίλισσσα Υψιπύλη, καθώς και έναν αμφορέα φτιαγμένο από κοχύλια, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει ότι θα τον τοποθετήσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να κοσμεί τον χώρο.

limnos
limnos2
Περίπου 30 άτομα τον υποδέχτηκαν στην είσοδο του δημαρχείου

Τα εκπαιδευτικά ζητήματα του νησιού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την έναρξη της συνάντησης, με τους τοπικούς φορείς να αναφέρουν ότι έχουν καλυφθεί τα κενά. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιώργος Πάλλης. Στη συνάντηση συμμετέχει και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Στη φωτογραφία που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του πρωθυπουργού στο Twitter, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας να συνομιλεί με τον κ. Μαρινάκη και φορείς της πόλης, ενώ στο τραπέζι διακρίνονται τα διάσημα βενιζελικά, τα παραδοσιακά γλυκίσματα του νησιού.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα γλυκά ονομάστηκαν έτσι επειδή τα έφτιαξαν οι Λημνιές νοικοκυρές για να προσφέρουν στον Ελ. Βενιζέλο όταν αυτός επισκέφθηκε τη Λήμνο μετά την απελευθέρωσή της, το 1912.

tsipras-limnos

Ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter, πάντως, δηλωσε ότι «είχα τη χαρά να βρεθώ ανάμεσα στους κατοίκους της Λήμνου».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, επισκέφθηκε την 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας δηλώνοντας πάλι μέσω Twitter ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει τη δύναμη στα δύσκολα να γίνεται ακόμα πιο ισχυρή και να τα καταφέρνει. Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες στεκόμαστε στο πλευρό των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας μας. Επίσκεψη στην 130 Σμηναρχία Μάχης».

tsipras-merarxia
tsipras-merarxia2

Όλα είναι έτοιμα στη γενική γραμματεία όπου θα γίνει η ομιλία Τσίπρα

 

lesbos5
lesbos4
lesbos3

Έρημη είναι σήμερα η πόλη της Μυτιλήνης αφού τα καταστήματα είναι κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι φωτογραφίες της αγοράς είναι χαρακτηριστικές.

katas2
katas3
katasi


7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όλοι οι καταστηματάρχες χρυσαυγίτες είναι; Γέλια που θα κάνουμε όταν το νησί που βγάζει πρώτο κόμμα το ΚΚΕ ψηφίσει Χρυσή Αυγή !!!

  2. ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΓΚΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ!

    Ο δήθεν δημοφιλής πρωθυπουργός Τσίπρας πηγαίνει σήμερα στην Μυτιλήνη με δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ σαν δύναμη κατοχής. Τα καταστήματα κλειστά σε ένα νησί που το κατάντησε ζούγκλα κοινωνική με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων.
    Ας καταλάβει ότι ήλθε η ώρα να παραιτηθεί και όχι να δηλώνει με θράσος ότι θα κάνει εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.
    Η Χρυσή Αυγή μάχεται για μια άλλη Ελλάδα, χωρίς ανοιχτά σύνορα τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά. Για μια Ελλάδα που θα ανήκει στους Έλληνες.

  3. ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ… ΕΚΑΨΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ!

    τα «προσφυγάκια» από το Πακιστάν πήραν βενζίνη από το πρατήριο του χωριού κι έκαψαν όλα τα αυτοσχέδια καροτσάκια των Μπαγκλαντεσιανών, με τα οποία πωλούν διάφορα προϊόντα (φαγώσιμα). Και μαζί με τα καροτσάκια, κάηκε και το περίπτερο ενός ανύποπτου Έλληνα («παράπλευρη απώλεια»!), που βρισκόταν εκεί κοντά!Ιδού τι δήλωσε σχετικά ο Έλληνας ιδιοκτήτης του καμένου περιπτέρου για το συμβάν:
    “ Υπάρχει αντιπαλότητα ανάμεσα στους μετανάστες από το Μπαγκλαντές και τους μετανάστες από το Πακιστάν. Από ότι έμαθα, κάποιοι μετανάστες από το Πακιστάν έκαψαν όλα τα καροτσάκια χθες τη νύχτα! Εδώ στο περίπτερο βρισκόταν κολλητά ένα καροτσάκι, του έβαλαν φωτιά, έπιασαν οι τέντες και κάηκε το περίπτερο. Εγώ έφτασα εδώ περίπου στις 2 τα ξημερώματα.
    Αλήθεια, θα τον αποζημιώσουν οι Τσίπρας, Καμμένος και λοιποί «συμπαραστάτες» και «αλληλέγγυοι»;

  4. Αυτός ο ίδιος ο Λαός θα θέσει το τέλος της αντεθνικής Τυραννίας και ταυτόχρονα θα σημάνει την απαρχή της Χρυσής Αυγής του Ελληνισμού.

  5. Ενδεικτικό του κλίματος εξαπάτησης το γεγονός πως όλα τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν μέσα σε πανηγυρικό κλίμα τη δήλωση Γιουνκέρ προς Τουρκία για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Η Ευρώπη στο πλευρό μας κατά της Τουρκίας», το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν για να αποκοιμίσουν τον Ελληνικό Λαό. Ελάχιστα εξ αυτών των μέσων έπαιξαν την απάντηση της Άγκυρας: «Η Τουρκία δεν παίρνει διαταγές από κανέναν»! Κι όσο διαρκεί ο μύθος της «ευρωπαϊκής προστασίας της Ελλάδος», τόσο πιο απροετοίμαστοι και στρατιωτικά απογυμνωμένοι θα βρεθούμε μπροστά στην εντεινόμενη τουρκική απειλή που χτυπά βροντερά την πόρτα μας, με την κυβέρνηση-τσίρκο και τα κόμματα της «δημοκρατικής» αντιπολίτευσης να προσποιούνται πως δεν ακούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ