«Απαιτούμε τη συμβολή των Θεσμών της Ε.Ε. για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών»

0
135

Νίκος Χουντής στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

  • «Απαιτούμε τη συμβολή των Θεσμών της Ε.Ε. για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών»

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με θέμα την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του κράτος δικαίου στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Τουρκία, δήλωσε:

«Το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα στις αρχές Μαρτίου, με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις Τουρκικές αρχές και την απόφαση της Τουρκικής Δικαιοσύνης να προφυλακιστούν δίχως (ακόμη και σήμερα) να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αποδεικνύει την στρατηγική έντασης που υιοθετεί η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα, επηρεάζοντας αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, οφείλει να σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μερίδα του Τουρκικού Τύπου, έσπευσε να προδιαγράψει την ενοχή των δύο Στρατιωτικών με τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη ζώνη και της κατασκοπείας.

Δεδομένου ότι,

1) Για την Τουρκία έχουν καταγραφεί συνεχείς καταδίκες για την κατάφορη παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά Τούρκων υπηκόων και αλλοδαπών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

2) Με την παράταση της κατάστασης Εκτάκτου Ανάγκης που έχει ως συνέπεια την συνέχιση των μαζικών συλλήψεων και διώξεων, αποδεικνύεται ότι δεν υφίσταται κράτος Δικαίου αλλά μια συνεχής διολίσθηση σε αυταρχικές και ολοκληρωτικές πρακτικές.

Απαιτούμε τη συμβολή των Θεσμών της Ε.Ε για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών-Ευρωπαίων πολιτών, χωρίς άλλη καθυστέρηση, δικονομικά προσχήματα και ανέξοδες διπλωματικές δηλώσεις».

Μπορείτε να δείτε την παρέμβαση του Νίκου Χουντή, στο ακόλουθο link:

https://youtu.be/quLca-4H3-Y

 

Το Γραφείο Τύπου 17.04.2018

Σαφής προειδοποίηση στην Άγκυρα από την Κομισιόν: Όσο προκαλείτε την Ελλάδα δεν μπαίνετε στην ΕΕ

Σαφής προειδοποίηση στην Άγκυρα από την Κομισιόν: Όσο προκαλείτε την Ελλάδα δεν μπαίνετε στην ΕΕ

Σαφές «μήνυμα» προς την Τουρκία στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της – Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών από την Τουρκία.

Ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κράτηση πολιτών της ΕΕ και των Ελλήνων στρατιωτικών, κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει ότι η χώρα απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες, συρρικνώνοντας θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και παρεμποδίζοντας σοβαρά την ελευθερία της έκφρασης. Παράλληλα, η έκθεση αφήνει αιχμές για την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και καλεί την Άγκυρα να ανατρέψει αυτήν την αρνητική τάση.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, την οποία η ΕΕ καταδίκασε αμέσως, η Άγκυρα προχώρησε σε εκτεταμένες απολύσεις, συλλήψεις (άνω των 150.000 πολιτών) και κρατήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να εγείρουν σοβαρές ανησυχίες.

Όσον αφορά στα πολιτικά κριτήρια, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2017 για την τροποποίηση του Συντάγματος, δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες, καθώς περιορίστηκε η βασική λειτουργία του Κοινοβουλίου, ενώ αυξήθηκε ο ρόλος του Προέδρου στην εκτελεστική εξουσία.

Συνεχίζοντας, η έκθεση επισημαίνει ότι «συνεχίζεται η σοβαρή παρεμπόδιση της ελευθερίας της έκφρασης». Καταγράφονται ποινικές υποθέσεις εναντίον δημοσιογράφων -από τους οποίους περισσότεροι από 150 παραμένουν υπό κράτηση- υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγγραφέων ή χρηστών κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και κλείσιμο πολυάριθμων μέσων ενημέρωσης ή διορισμός κυβερνητικών υπαλλήλων για τη διοίκησή τους. Όλα αυτά για την Επιτροπή προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και βασίζονται κυρίως στην επιλεκτική και αυθαίρετη εφαρμογή του νόμου, ιδίως όσον αφορά στην εθνική ασφάλεια και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η έκθεση της Επιτροπής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ επιδεινώθηκαν, περιλαμβανομένης ενίοτε επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής». Η Επιτροπή υπενθυμίζει, επίσης, ότι τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και ζήτησε την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των ζητημάτων σε διάλογο με τα κράτη- μέλη».

H έκθεση τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί κατηγορηματικά σε καλές σχέσεις γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες και παροτρύνει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση εναντίον ενός κράτους μέλους ή πηγή τριβών ή πράξεων που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, επισημαίνεται ότι η Τουρκία σημείωσε σημαντική πρόοδο και παρέμεινε δεσμευμένη στην εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όσον αφορά στην εφαρμογή του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση της βίζας, στις αρχές Φεβρουαρίου, η Τουρκία υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πρόγραμμα εργασίας που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία σχεδιάζει να εκπληρώσει τα επτά εκκρεμή κριτήρια αναφοράς για την απελευθέρωση από το καθεστώς βίζας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών από την Τουρκία

Στη συνέχιση των προσπαθειών της ΕΕ και ιδίως του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Στην Ολομέλεια στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο διεξήχθη συζήτηση για την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές σχετικά με την έκκληση τους προς τη Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που είναι σε κράτηση άνευ βάσιμης κατηγορίας από τις τουρκικές αρχές.

Στην πρόταση ψηφίσματος έχει δοθεί ευρωπαϊκή διάσταση δεδομένου ότι το θέμα θίγει την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου από πλευρά της Τουρκίας.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδη ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο επίλυσης.

Τόνισε δε ότι το φαινόμενο αυτό αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

«Ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για την ΕΕ αλλά απομακρύνεται από την ΕΕ και τις αρχές του κράτους δικαίου», υπογράμμισε.

Ο κ.Στυλιανίδης χαρακτήρισε το διάλογο με την Τουρκία όμως σημαντικότερο από ποτέ λόγω της κατάστασης στη Συρία. «Υπάρχει συμφέρον για όλους να υπάρχουν καλές γειτονικές σχέσεις», είπε.

«Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποφύγει τριβές με κράτη της ΕΕ πόσο μάλλον με κράτος γειτονικό και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η Ελλάδα», τόνισε και κάλεσε τους πάντες να φροντίσουν να επιλυθεί το θέμα το γρηγορότερο.

Τέλος, ο επίτροπος Χ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η όποια ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους της Επιτροπής προς τους πρόσφυγες της Τουρκίας δεν πάει στο τουρκικό κράτος.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης, χαιρέτισε την συνεργασία όλων των πολιτικών ομάδων για ένα κοινό ψήφισμα και δεσμεύτηκε ότι δεν θα σταματήσει τον αγώνα έως ότου απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ζητώντας από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να ασκήσουν πίεση στη Τουρκία και να λάβουν μέτρα.

«Ισχυρό, καθαρό και ομόφωνο μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ηγεσία Ερντογάν: Ολοκληρώσετε άμεσα τη δικαστική διαδικασία! Ελευθερώστε άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς! Αυτό δεν είναι απαίτηση μόνο της Ελλάδας, είναι απαίτηση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και της Κομισιόν. Και του Συμβουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία στην οποία διαπιστώνεται η επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, και όπως επισήμαναν πολλοί ομιλητές κινείται προς την κατεύθυνση αυταρχικού και αντιδημοκρατικού καθεστώτος.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης μίλησε για «πολιτική Ομηρεία που καταργεί κάθε έννοια κράτους δικαίου και καλής γειτονίας» καλώντας τον Τούρκο Πρόεδρο να εκπλήξει θετικά την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου εξέφρασε την ανησυχία του για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, είπε όμως ότι δεν φοβάται για αυτούς γιατί τους έχει εμπιστοσύνη . «Οι δυο στρατιωτικοί όμως έχουν καταφέρει κάτι σπάνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατάφεραν να συνενώσουν όλες τις πολιτικές ομάδες. Και αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην Τουρκία: Ότι όλοι μαζί εδώ ζητούμε την απελευθέρωσή τους. Και θα το πετύχουμε», τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου.

Ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά μια συμπεριφορά που αγγίζει συνολικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι επιδιώκει ο κ. Ερντογάν, ανέφερε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν.Ανδρουλάκης.

Απαιτούμε τη συμβολή των Θεσμών της Ε.Ε για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών-Ευρωπαίων πολιτών, χωρίς άλλη καθυστέρηση, δικονομικά προσχήματα και ανέξοδες διπλωματικές δηλώσεις», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Ν. Χουντής.

Οι ευρωβουλευτές από άλλες χώρες στήριξαν στις ομιλίες τους όλοι ανεξαιρέτως την Ελλάδα, καταδικάζοντας τη στάση της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκαν σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις ομηρίας ευρωπαίων πολιτών από το τουρκικό καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Επίσης πολλοί Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν και στις λοιπές εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία με συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο και της Κυπριακής ΑΟΖ.

Από όλους τους ομιλητές ζητήθηκε ομόφωνα η άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών όπως και καταγράφεται στο ψήφισμα που θα τεθεί προς έγκριση την Πέμπτη 19 Απριλίου.

juncker

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, συζητήθηκαν επίσης οι τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου για τις επικείμενες ευρωεκλογές, η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία και η διεύρυνση της ΕΕ. Η χώρα μας αποδέχθηκε την πρόταση για τον εκλογικό νόμο ως αναγκαίο συμβιβασμό, αν και, όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, δεν υιοθετήθηκαν αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όπως η πανευρωπαϊκή λίστα υποψηφίων ευρωβουλευτών και άλλες υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και στο επόμενο θέμα, η νομιμοποίηση της ΕΕ προϋποθέτει την ενίσχυση των δικαιωμάτων πολιτών αλλά και την επιβεβαίωση θεμελιωδών αρχών, όπως αυτές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, για όλα τα κράτη, μέσω ενός μονίμου μηχανισμού παρακολούθησης.

Στη συνέχεια η Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για το πακέτο διεύρυνσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. «Η χώρα μας θα εξετάσει αναλυτικά τις προτάσεις αυτές, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν στο Συμβούλιο του Ιουνίου, υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση του σεβασμού της αιρεσιμότητας, των ευρωπαϊκών αξιών και των σχέσεων καλής γειτονίας» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η ΕΕ δεν σκοπεύει να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας

Η Ε.Ε δεν σκοπεύει να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας, δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε, Φεντερίκα Μογκερίνι, στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου.

«Αφότου ίσχυσε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι τέθηκαν υπό περιορισμό, 78.000 συνελήφθησαν και πάνω από 110.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν ενώ, σύμφωνα με τις Αρχές, περίπου 40.000 αποκαταστάθηκαν εκ των οποίων περίπου 3.600 με διάταγμα» επισημαίνεται στην έκθεση.

juncker mogherini

«Η Τουρκία οφείλει να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς καθυστέρηση, ενώ το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία έθεσε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις συνολικές αρνητικές επιπτώσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και υπονόμευσε τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών» προστίθεται. «Οι σοβαρές παραβιάσεις στην ελευθερία της έκφρασης συνεχίσθηκαν. Δεν σημειώθηκε πρόοδος στον αγώνα κατά της διαφθοράς».

«Οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνόησαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε επιδεινώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης ενίοτε μιας επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής. Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά σχετικά με τις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ