Την ώρα που τα σύννεφα πολέμου πυκνώνουν πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, με το διαφαινόμενο χτύπημα από ΗΠΑ και Γαλλία στη Συρία και το ψυχροπολεμικό κλίμα με τη Ρωσία να βρίσκεται στο ζενίθ, η παρουσία αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροπλάνων στην Κρήτη, προφανώς και δεν περνά απαρατήρητη.
Τις τελευταίες ώρες, δύο αμερικανικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, όπου το ένα εξ αυτών, το MC-12S EMARSS έφερε πολιτικό νηολόγιο, το δεύτερο όμως, ένα MC-12W Liberty είχε πλήρη διακριτικά της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα αεροσκάφη, έχουν χρησιμοποιηθεί σε αποστολές, στο πλαίσιο των μεγάλων αεροπορικών επιχειρήσεων Enduring Freedom (OEF) και Enduring Iraqi Freedom (OIF), σε Αφγανιστάν και Ιράκ αντίστοιχα. Επίσης, αεροπλάνα αυτού του τύπου έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας των ΗΠΑ στην Αφρική, αλλά και στην Λατινική Αμερική.
Η αποστολή των αμερικανικών αεροσκαφών
Τα αεροσκάφη αυτά είναι ουσιαστικά πλατφόρμες αναγνωρίσεως και συλλογής πληροφοριών μεγάλων δυνατοτήτων χάρη στα συστήματα και στους αισθητήρες που φέρουν, ενώ σε κάθε ένα από αυτά υπηρετεί 4μελές πλήρωμα. Κυβερνήτης, συγκυβερνήτης και δύο αξιωματικοί οι οποίοι χειρίζονται τις ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές και τους καταγραφείς που φέρουν.
Κομβικός ο ρόλος της αμερικανικής βάσης στη Σούδα
Κομβικός αναμένεται ο ρόλος της αμερικανικής βάσης της Σούδας, αλλά και των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο σε μια ενδεχόμενη ενέργεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία. Η βάση της Σούδας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αρκετούς πολέμους στις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτές.
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.Ο κόλπος της Σούδας απεδείχθη ζωτικής σημασίας για το αμερικανικό Ναυτικό σε ό,τι αφορά τον ανεφοδιασμό του Έκτου Στόλου. Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας η βάση της Σούδας εξυπηρέτησε τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ είτε ως κατασκοπευτικό κέντρο, είτε ως κέντρο για τις επιχειρήσεις των Νατοϊκών αεροπορικών επιθέσεων. Παρόμοιο ρόλο έπαιξε και στην επίθεση των ΗΠΑ στη Λιβύη το 1986.
Τα αμερικανικά κατασκοπευτικά στην Κρήτη
Ψάχνει το «πράσινο» φως η Τερέζα Μέι
Όλα αυτά ενώ η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναζητά τη στήριξη του υπουργικού της συμβουλίου για την εμπλοκή της χώρας της στην επίθεση κατά του Άσαντ. Η Μέι αναμένεται να ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει την εμπλοκή των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στην επίθεση, υπό τις ΗΠΑ, κατά του Άσαντ και ειδικά εναντίον των υποδομών για την κατασκευή χημικών όπλων. Αυτό μετέδωσε το Sky News.
Το BBC μετέδωσε επίσης πως η Μέι δεν πρόκειται να ζητήσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, διότι θέλει να αναληφθεί δράση γρήγορα. Ήδη, σύμφωνα με την Daily Telegraph η Βρετανία έχει δώσει εντολή σε υποβρύχια που φέρουν πυραύλους να κινηθούν προς την Συρία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «χτύπημα» της Μέι αναμένεται να γίνει μέχρι το βράδυ της Πέμπτης! Δηλαδή μέσα στις επόμενες ώρες!
Πηγή: ekriti.gr