Σε ένα σχοινί, το οποίο σιγοκαίει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το όνειρό του για το «μεγάλο οθωμανικό κράτος», ακροβατεί η σχέση Ελλάδας – Τουρκίας. Ένα όνειρο πασπαλισμένο με ισχυρές δόσης κολοσσιαίας αλαζονείας και αλύτρωτου επεκτατισμού που έχει εκτοξεύσει στα ύψη το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Αυτή η αιώνια διαμάχη και εκρηκτικότερη διένεξη της Ευρώπης με αντιπαλότητα που ανάγεται πολλούς αιώνες πίσω, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και από τα διεθνή Μέσα, τα οποία της αφιερώνουν όλο και περισσότερες λέξεις.
Η γερμανική Frankfurter Rundschau κάνει μάλιστα λόγο για «παιχνίδι με τη φωτιά στο Αιγαίο» και μια ένταση που κλιμακώνεται επικίνδυνα μέρα με τη μέρα.
Συγκεκριμένα, σε εκτενή ανταπόκριση, που δημοσιεύεται σε αμφότερες τις εφημερίδες Frankfurter Rundschau και Badische Zeitung, γίνεται λόγος για «παιχνίδι με τη φωτιά στο Αιγαίο», ενώ επισημαίνεται ότι «οι δύο νατοϊκοί εταίροι ερίζουν επί δεκαετίες για τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο».
Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, «τώρα η αντιπαράθεση κλιμακώνεται μάλιστα σε περισσότερα από ένα μέτωπα».
«Ο τρελός Ερντογάν»
Ο Γερμανός ανταποκριτής κάνει μεταξύ άλλων ειδική αναφορά στις «καυστικές» δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος χαρακτήρισε «τρελό» τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
«Ο Πάνος Καμμένος τα λέει έξω απ’ τα δόντια – ο δεξιός πολιτικός αρέσκεται στα ξεκάθαρα λόγια, ακόμα κι όταν μιλά για ξένους πολιτικούς όπως τον Τούρκο πρόεδρο», σημειώνει.
Το δημοσίευμα εκτιμά ότι «οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί του προέδρου των ΑΝΕΛ (…) δείχνουν πάνω από όλα ένα πράγμα: Ότι οι σχέσεις των δύο ιστορικά εχθρικών μεταξύ τους νατοϊκών εταίρων κατευθύνονται προς ένα νέο ναδίρ».
Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι αφορμή για «επιθέσεις του Καμμένου» είναι η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επί πέντε εβδομάδες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.
«Η ελπίδα ότι οι στρατιωτικοί ενδέχεται να αφεθούν ελεύθεροι πριν το ορθόδοξο Πάσχα, φαίνεται να καταρρέει», παρατηρεί ο ανταποκριτής και συνεχίζει: «Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει ανεπιτυχείς έως τώρα προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, η Τουρκία ζητά την έκδοση οκτώ τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 και ζήτησαν εκεί άσυλο. Ο Ερντογάν κατηγορεί τους Έλληνες ότι προστατεύουν ‘τρομοκράτες’».
Κίνδυνος ανεπιθύμητου ατυχήματος
Ο Γερμανός δημοσιογράφος σχολιάζει ότι προς το παρόν η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση είναι λεκτική, επισημαίνει όμως ότι «διπλωμάτες της ΕΕ στην Αθήνα προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός ‘ανεπιθύμητου ατυχήματος’».
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει την κρίση των Ιμίων το 1996, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν φθάσει τότε στα πρόθυρα του πολέμου.
«Τώρα η αντιπαράθεση αναζωπυρώνεται εκ νέου», σχολιάζει ο ανταποκριτής, παραπέμποντας στο ναυτικό ατύχημα που προκάλεσε η Τουρκία στα μέσα Φεβρουαρίου στα Ίμια, αλλά και στον ισχυρισμό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι οι συγκεκριμένες βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «η Τουρκία εγείρει αξιώσεις για τουλάχιστον 18 ακόμη ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Πίσω από αυτές τις εδαφικές διεκδικήσεις βρίσκονται χειροπιαστά ενεργειακά συμφέροντα: Στο Αιγαίο εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», ενώ επισημαίνει τον κίνδυνο όξυνσης εξαιτίας των τουρκικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου και των εικονικών αερομαχιών με ελληνικά μαχητικά.
Εξοπλιστικός ανταγωνισμός
«Οι νέες εντάσεις ενδέχεται να προκαλέσουν νέο εξοπλιστικό ανταγωνισμό» ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, επισημαίνει ακόμα ο Γερμανός ανταποκριτής, υπογραμμίζοντας την έγκριση δαπάνης 1,1 δισ. ευρώ με διαδικασίες fast track από την ελληνική βουλή για κάλυψη εξοπλιστικών αναγκών.
«Ένας εξοπλιστικός ανταγωνισμός με την Τουρκία είναι πάντως το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα τώρα: Οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες θεωρούνται μια από τις αιτίες της κρίσης χρέους, από την οποία μόλις αρχίζει να συνέρχεται η χώρα», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
πρεπει αμεσα να σταματησει η ελληνικη επιθετικοτητα απεναντι στον φιλο τουρκικο λαο. οι στρατοκρατες να πανε στα σπιτια τους
Εεε βέβαια οι Μεγάλες Δυνάμεις θέλουν να πουλήσουν όπλα!! …μιας και αργεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν (το σκέφτεται ακόμα) να πατήσει το κουμπί,…δεν λέει να περάσει και από τη γη ο κομήτης του Χάλεϊ;!!!