ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ οι ροές… Μουζάλας: Ξυπνά ο φόβος τα νησιά να γίνουν «νήσος Έλις» – Η φιλόξενη διάθεση των κατοίκων μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί

4
489
Συνεχίζονται οι αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το τελευταίο 24ωρο 156 άτομα αποβιβάστηκαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, ανεβάζοντας τον αριθμό των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στις 16021.

Συγκεκριμένα στην Λέσβο αποβιβάστηκαν 61 άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο νησί στους 6082.

Στη Χίο οι εγκλωβισμένοι μετανάστες είναι 4165, ενώ καταγράφηκαν 16 νέες αφίξεις. Στους 2695 ανέρχονται οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στη Σάμο μετά και τους  79 που έφτασαν στο νησί το τελευταίο 24ωρω. Στην Λέρο βρίσκονται συνολικά 796 άτομα, στην Κω 1965, στην Κάλυμνο 6, στην Ρόδο 236 και στην Μεγίστη 76.


 Μουζάλας: Ξυπνά ο φόβος τα νησιά να γίνουν «νήσος Έλις» 
Μουζάλας

Με δυο αφορμές ένα άρθρο για την κατάσταση στα ελληνικά κέντρα υποδοχής προσφύγων στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten. Πρώτη αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel που επικαλούμενο κοινοτικό έγγραφο υποστήριξε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θέλουν να στέλνουν ειδικούς στα ελληνικά νησιά, επειδή θεωρούν εκεί την κατάσταση επισφαλή. Δεύτερη αφορμή μια συζήτηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με δημοσιογράφους στην Αθήνα.

Εκτός από τα χιλιοειπωμένα για τα υπερπλήρη hotspot στα ελληνικά νησιά και τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο, η Stuttgarter Nachrichten στρέφει την προσοχή και στους ελληνικούς φόβους:

«Οι σύμβουλοι σε ζητήματα ασύλου, οι ελληνικές αρχές και οι κάτοικοι των νησιών είναι στο μεταξύ απελπισμένοι. ‘Ό, τι και να κάνουμε είναι λάθος και μας γκρινιάζουν’, λέει ένας υπάλληλος. ‘Όταν επαναπροωθούμε γρήγορα τους ανθρώπους στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας ΕΕ και Άγκυρας, μας λένε ότι δεν ελέγξαμε προσεκτικά την αίτηση ασύλου. Όταν η διαδικασία διαρκεί περισσότερο, μας λένε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης.’»

«Ο Γιάννης Μουζάλας προειδοποιεί ότι λόγω της κατάστασης στα νησιά η διάθεση των κατοίκων μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί. Μέχρι σήμερα οι Έλληνες υποδέχονταν θετικά τους πρόσφυγες. ‘Σιγά-σιγά όμως ξυπνά ο φόβος μήπως τα νησιά μας γίνουν το Έλις Άιλαντ της ΕΕ’, επισημαίνει ο Μουζάλας. Το Έλις Άιλαντ, μια νησίδα έξω από τη Νέα Υόρκη, ήταν για δεκαετίες το κέντρο υποδοχής των μεταναστών στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και ο Έλληνας υπουργός επαναλαμβάνει κάθε τόσο ότι πρέπει επιτέλους να αρχίσει η κατανομή των προσφύγων και στα άλλα κράτη-μέλη, με ελάχιστη επιτυχία μέχρι σήμερα.»
Πηγή:

ΠΗΓΗ Deutsche Welle
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΓΙΑΤΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ… ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «HOT SPOT ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ» ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ;

    Ως γνωστόν, εδώ και τέσσερις μήνες Έλληνες πατριώτες έχουν καταλάβει αχρησιμοποίητο χώρο στον Βοτανικό, με σκοπό να στεγάσουν εκεί Έλληνες αστέγους.

    Ξαφνικά, μετά από στημένα «ρεπορτάζ» των καθεστωτικών ΜΜΕ, που δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα, όλα τα κόμματα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» (από νουδούλα μέχρι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡCIA…), εκδίδουν πύρινες ανακοινώσεις, με τις οποίες απαιτούν την άμεση καταστολή της κατάληψης.

    Διόλου τυχαία βεβαίως, διότι εκεί σκοπεύουν να στήσουν το τζαμί της Αθήνας – το πρώτο από το πολλά που θα στηθούν, καθότι «το’ να φέρνει τ’ άλλο».

    Και γιατί άρχισαν να σκούζουν όλοι μαζί; Προφανώς, το μεγάλο αφεντικό τους, ο σιωνιστής αρχιτοκογλύφος Σόρος, τους έβαλε προθεσμία για την έναρξη των εργασιών και δεν θέλουν να την χάσουν, γιατί αν τη χάσουν… χάθηκαν!

  2. ΤΑ «ΠΡΟΣΦΥΓΑΚΙΑ» ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ… ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ

    Σε νέο… Στάλινγκραντ έχουν μετατρέψει τα «προσφυγάκια» τον σταθμό «Στάλινγκραντ» στο Παρίσι!

    Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Κι όμως, ενώ το κανονικό Στάλινγκραντ έχει αλλάξει όνομα εδώ και δεκαετίες (επανήλθε στην πρώτη του ονομασία: Βόλγογκραντ), υπάρχει σταθμός του μετρό των Παρισίων μ’ αυτό το όνομα. Πρόκειται για «κληρονομιά» της συμμετοχής των μπολσεβίκων της Γαλλίας στην κυβέρνηση της χώρας, την δεκαετία του ’80.

    Σ’ αυτόν τον σταθμό, λοιπόν, έχουν μαζευτεί τα «προσφυγάκια» και τον έχουν κάνει γκέτο – όπως και την γύρω περιοχή.https://www.youtube.com/watch?v=gfFs6EZ4x50

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ