Σκόπια | Ειδήσεις: «Η ονομασία για το πώς θα λέγονται τα Σκόπια έχει αποφασιστεί. «Nova Makedonija» θα ονομάζονται», αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στο κανάλι «Ε».
Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι «αν μπει το όνομα «Μακεδονία» είναι μεγάλη προδοσία για τη χώρα μας και ο διάλογος με τους Σκοπιανούς πρέπει να συνεχιστεί, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται το όνομα».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επισήμανε «ότι οι Σκοπιανοί δεν θέλουν να μπει ένα όνομα με γεωγραφικούς προσδιορισμούς, ενώ ένα όνομα που θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία» τους δίνει τη δυνατότητα να επαναφέρουν τα αγάλματα που είχαν σε κάποια σημεία της χώρας τους».
Τέλος, ο κ. Λεβέντης τόνισε πως «και ο Καμμένος, αλλά και η ΝΔ, θα ψηφίσουν το όνομα «Νova Makedonija» όποτε έρθει στη Βουλή».
«Πυρετός» διαπραγματεύσεων
Στο μεταξύ, εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων σε ό,τι αφορά στο Σκοπιανό αναμένεται αυτή που ξεκινά, καθώς στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να βρεθεί μια ουσιαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, έπειτα από 25 χρόνια διαμάχης.
Το στίγμα της επιτάχυνσης των εξελίξεων είχε δώσει εδώ και μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως πλέον υπάρχει το «momentum», για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης σχετικά με το όνομα της γείτονος χώρας.
Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί από την Πέμπτη (04/01/2018) και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Real News», ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται, μέσα στις επόμενες ημέρες, να θέσει επί τάπητος στους διαπραγματευτές των δύο χωρών τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τη νέα ονομασία των Σκοπίων.
Οι τρεις αυτές προτάσεις είναι οι εξής:
- «Βόρεια Μακεδονία»
- «Άνω Μακεδονία» και
- «Nova Macedonia».
Και μια… παραλλαγή
Πάντως, στα επικρατέστερα σενάρια για το ονοματολογικό φαίνεται πως «παίζει» έντονα στο παρασκήνιο μια παραλλαγή του όρου «Nova Macedonia», προκειμένου να διαφανεί αν θα μπορούσε να πέσει, ως «συμβιβαστική λύση».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», τις οποίες επιβεβαιώνουν γνώστες επί των διαπραγματεύσεων, η παραλλαγή αφορά στη χρήση του όρου «Novamakedonski» (προφέρεται ΝόβαΜακεντόνσκι), γραμμένου στα Κυριλλικά.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συγκεκριμένη ονομασία θα προφέρεται ως έχει και δεν θα μεταφράζεται.
Το πλεονέκτημα αυτής της πρότασης είναι ότι με τέτοια ονομασία δεν θα ακούγεται «ατόφιος» ο ελληνικός όρος «Μακεδονία», τον οποίο ο Πάνος Καμμένος είχε υπογραμμίσει εδώ και ημέρες ότι πρέπει να διαφυλαχθεί.
Σε ό,τι αφορά το «Novamakedonski», κάποιοι συνομιλητές του, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, υποστηρίζουν ότι είναι ένα όνομα που «θα το κοίταζε».
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποκλείεται να προταθεί από τον ίδιο τον κ. Νίμιτς στις 19/01/2018 στους Έλληνες και Σκοπιανούς διαπραγματευτές.
Ονομασία Σκοπίων: Αυτό είναι το όνομα που προτείνει ο Μπουτάρης
Τι είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης όταν συνάντησε τον πρωθυπουργό των Σκοπίων
Για την πρόσφατη επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ, στη Θεσσαλονίκη, τα όσα ειπώθηκαν στο ιδιωτικό τους δείπνο, αλλά και το επικείμενο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Λευκό Πύργο, μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα protagon.gr, ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, «κατάπτυστη» την προγραμματισμένη διαδήλωση, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Αποκάλυψε επίσης τις συζήτησαν με τον Ζάεφ σε σχέση με το ονοματοδοτικό.
«Ε, για το όνομα είπαμε αυτά τα γνωστά. Ότι η Ελλάδα έχει πάρει μια θέση για σύνθετη ονομασία, υπάρχει αντίδραση αλλά σιγά σιγά πρέπει να καμφθεί. Αυτοί, όμως, έχουν μεγαλύτερη αντίδραση, μου το είπε ο ίδιος ο Ζάεφ» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο Γ. Μπουτάρης πρόσθεσε: «Εάν εμείς έχουμε μια φορά πρόβλημα με το όνομα, αυτοί έχουν πολύ περισσότερες. Γιατί αυτοί, 100 χρόνια μεγαλώσανε με το όνομα “Μακεδονία”. Μην το ξεχνάμε αυτό, να βλέπουμε και τη δική τους την πλευρά».
Ο Γ. Μπουτάρης υποστηρίζει ότι μια υποχώρηση της Ελλάδας ως προς το όνομα δεν είναι «καθόλου σοβαρή υπόθεση» και προσθέτει ότι ο ίδιος ακόμη και μέσα στα Σκόπια έχει αμφισβητήσει την καταγωγή τους από το Μέγα Αλέξανδρο.
«Αφού ήρθατε στην περιοχή 1.000 χρόνια μετά, πώς είναι δυνατόν να θέλετε να λέγεστε απόγονοι του Αλέξανδρου; Εχετε μια ωραία ιστορία ως Σλάβοι, γιατί δε θέλετε να τη λέτε αυτήν; Αυτά τους τα είπα σε δημόσια ΜΜΕ, στα Σκόπια. Το μεγάλο πρόβλημά τους είναι η Βουλγαρία, έχουν και 35% αλβανικό πληθυσμό. Αν γίνει καμιά στραβή, πάνε τα Σκόπια, το μισό θα το πάρει η Βουλγαρία και το άλλο μισό η Αλβανία».
Κατά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης «πρέπει να βοηθηθούν να αποκαταστήσουν μια ενιαία ταυτότητα, με δυο εθνότητες. Για μένα, η καλύτερη λύση είναι “Νέα Μακεδονία”. Γιατί το “Βόρεια” ή το “Άνω” συντηρεί μια κατάσταση σε μια χώρα που χωρίστηκε στα δύο, άρα έχει και αλυτρωτισμούς. Το “Νέα” προσδιορίζει μια νέα χώρα η οποία υπάρχει στον χώρο της Μακεδονίας. Είναι γεωγραφική και ιστορική ένδειξη».