Πολεμικές ιαχές από τον Τούρκο αντιπρόεδρο για την υπόθεση των 8 στρατιωτικών
Απίστευτες απειλές Τσαβούσογλου: Μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε
«Η απόδοση ασύλου δεν είναι καθόλου φιλική στάση. Οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε» έγραψε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης
Ευθείες απειλές εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή την παροχή ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, εκτόξευσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου.
Με μηνύματα που ανέβασε στο Twitter, ο συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται στο θέμα των Τούρκων αξιωματικών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κάθε μέλος της FETÖ που αφήνεται ελεύθερο», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «δεν ωφελεί κανέναν μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία συνωστίζονται οι τρομοκράτες».
Σε άλλο μήνυμα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει πως «εμείς έχουμε χρέος να τους προειδοποιήσουμε από τώρα φιλικά, αλλά η απόδοση ασύλου δεν είναι καθόλου φιλική στάση» και προσθέτει σε άκρως επιθετικό ύφος ότι «οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε».
Μαξίμου: Ο Τσαβούσογλου να σκέφτεται και μετά να ομιλεί
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ Τσαβούσογλου προκαλεί με δηλώσεις και ενέργειές του. Του ευχόμαστε στο νέο έτος, εφόσον θέλει να τιμά τη θέση που κατέχει, να σκέφτεται και μετά να ομιλεί» αναφέρεται σε non paper που εκδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ως απάντηση στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου.
Hurriyet: Η Τουρκία αντέδρασε, η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω
Την ίδια στιγμή, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet δημοσιεύει άρθρο της με τίτλο «Η Τουρκία αντέδρασε, η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πίσω», σχολιάζοντας την αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου και της κυβέρνησης μετά την παροχή ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.
Η τουρκική εφημερίδα χαρακτηρίζει «σκάνδαλο» την απόφαση για την παροχή ασύλου από την Ανεξάρτηση Δευτεροβάθμια Επιτροπή. «Μετά την προδοτική απόπειρα πραξικοπηματικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016, ένας από τους οκτώ πραξικοπηματίες που κατέφυγαν στην Ελλάδα έλαβε πολιτικό άσυλο. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε σκληρά στην απόφαση της Ελλάδας με μια καθυστερημένη ανακοίνωση», αναφέρει μεταξύ άλλων το τουρκικό δημοσίευμα.
Σκληρή δήλωση 11 πρώην προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων
«Απαραβίαστη η απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό» λένε 11 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων
Οι επιφανείς νομικοί καλούν την κυβέρνηση να τηρήσει τους διεθνείς κανόνες που «δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές»
Έντεκα τέως πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με αφορμή την απόφαση χορήγησης ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικού που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην γετονική χώρα, σε κοινή σκληρή ανακοίνωσή τους επισημάνουν ότι «οι διεθνείς κανόνες δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές» και «οι οποίες κυβερνητικές βεβιασμένες δικαστικές ενέργειες και περισσότερο μάλιστα όταν γίνονται μέσω Αστυνομικών Τμημάτων, δεν τιμούν την Κυβέρνηση».
Οι έντεκα πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων, επισημαίνουν ότι «οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της» και πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμια Επιτροπής Ασύλου με την οποία παραχωρήθηκε άσυλο στον Τούρκο Suleyman Ozkaynakci, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ο οποίος μαζί με ακόμη 7 συναδέλφους του κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη.
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους, οι επιφανείς νομικοί τονίζουν ότι «η αρχή της δίκαιης δίκης πρέπει να είναι όχι μόνο σεβαστή αλλά και απαραβίαστη, καθώς μάλιστα ο χρόνος δεν σταματά και τα πρόσωπα και καταστάσεις μεταβάλλονται», ενώ κάνουν λόγο για «έλλειμμα εμπείρων και ευφυών πολιτικών και νομικών κυβερνητικών προσώπων».
Την δήλωση υπογράφουν οι:
Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,
Στέλιος Μανουσάκης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς,
Απόστολος Λιόσης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας,
Γεώργιος Κυμπαρίδης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής,
Θεόδωρος Καζάς, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου,
Κωνσταντίνος Σαρρής, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου,
Δημήτριος Κοντογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων και
Δημήτριος Κωστογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τριπόλεως.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης των έντεκα πρώην προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων έχει ως εξής:
«Οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της.
Οι ίδιοι διεθνείς κανόνες δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές.
Η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμια Επιτροπής Ασύλου με την οποία παραχωρήθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου OZKAYNAKCI SULEYMAN, ο οποίος μαζί με άλλους επτά στρατιωτικούς κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017 στην γείτονα χώρα, πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή από την οποιαδήποτε Ελληνική Κυβέρνηση.
Πολύ περισσότερο μάλιστα πρέπει να είναι σεβαστή από την παρούσα Κυβέρνηση, καθώς δια μέσου του καθ΄ ύλην αρμοδίου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προσδιορίστηκαν τα πρόσωπα τα οποία θα συγκροτούν τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου, που απαρτίζονται πλέον από δύο εν ενεργεία Διοικητικούς δικαστές και έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ. Δηλαδή τα καθ΄ ύλην αρμόδια πρόσωπα.
Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου στην 58 σελίδων απόφασή της, επικαλούμενη τις διεθνείς και άλλες συμβάσεις, θεμελιώνει απόλυτα τους λόγους για τους οποίους χορήγησε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό, ενώ παράλληλα περιγράφει με λεπτομερειακή σαφήνεια το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην γείτονα χώρα και τους κινδύνους που διατρέχει ο Τούρκος στρατιωτικός εάν επιστρέψει στην πατρίδα του.
Το γεγονός ότι «λογικά» θα ακολουθήσουν επτά ανάλογες αποφάσεις από την Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου για τους υπόλοιπους συνεπιβαίνοντες στο επίμαχο ελικόπτερο, έχει δημιουργήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στην Κυβέρνηση που την εκθέτει ανεπανόρθωτα σε διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η αρχή της δίκαιης δίκης πρέπει να είναι όχι μόνο σεβαστή αλλά και απαραβίαστη, καθώς μάλιστα ο χρόνος δεν σταματά και τα πρόσωπα και καταστάσεις μεταβάλλονται.
Οι οποίες κυβερνητικές βεβιασμένες δικαστικές ενέργειες και περισσότερο μάλιστα όταν γίνονται μέσω Αστυνομικών Τμημάτων, δεν τιμούν την Κυβέρνηση. Ανάλογες ενέργειες καταδεικνύουν απερίφραστα το έλλειμμα εμπείρων και ευφυών πολιτικών και νομικών κυβερνητικών προσώπων».
ΡΗΜΑΔΙΟ ΤΣΙΡΚΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ.ΚΡΙΜΑ