Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου έφτιαξαν ένα συγκλονιστικό βίντεο, για να δείξουν τις συνθήκες -στις οποίες κάνουν μάθημα και προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις– και να διεκδικήσουν λύση.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ τον Ιανουάριο του 2014, το Λύκειο συνεχίζει να «στεγάζεται» σε λυόμενα ελαφρού τύπου τα οποία έχουν στηθεί στο παλιό γήπεδο του Ληξουρίου, στην κυριολεξία δίπλα στη θάλασσα.
«Όλα άρχισαν με τους σεισμούς του 2014, όταν οι ζωές μας πήραν μια αναπάντεχη τροπή. Οι καταστροφές ήταν πολλές και μέσα σε αυτές και το σχολείο μας! Από τότε και στο εξής θα ονομάζαμε σχολείο κάτι κουτιά πεταμένα δίπλα στην αλμύρα. Νομίζαμε ότι θα ήταν για λίγο κι όμως σχεδόν 4 χρόνια αργότερα είμαστε ακόμη εδώ» αναφέρουν οι μαθητές στο βίντεο.
Η περίφραξη του σχολείου σταματάει στην άμμο, το γήπεδο μπάσκετ είναι κατεστραμμένο, υπάρχουν ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι μεταξύ των λυόμενων. Όταν έχει νοτιά τους χειμερινούς μήνες, το κύμα από τη θάλασσα μαζί με φύκια φτάνει στο προαύλιο, όταν βρέχει τα λυόμενα στάζουν καθώς η δυνατή βροχή μπαίνει από τα παράθυρα ενώ είναι αδύνατο να γίνει μάθημα γιατί ο καθηγητής δεν ακούγεται από το θόρυβο… Λόγω της υγρασίας, τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνά το χειμώνα, χάνουν μαθήματα και ταλαιπωρούνται.
Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου πραγματοποίησαν κατάληψη τις δύο προηγούμενες εβδομάδες διεκδικώντας λύση στο πρόβλημά τους. Δεν ήταν η πρώτη κινητοποίηση για το πρόβλημα. Μόνο φέτος, έχουν γίνει τρεις πορείες διαμαρτυρίας, τρεις συσκέψεις με αρμόδιους φορείς, δύο συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη και άλλες δύο με τον αντιδήμαρχο Κεφαλονιάς. Μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν την κατασκευή νέου κτηρίου, καθώς και να επισκευαστούν οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου και το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου. Υποτίθεται ότι χρήματα υπάρχουν, τόσο από δωρεές που είχαν γίνει για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων περιοχών, όσο και από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο, μαθητές και γονείς καταγγέλλουν τις τοπικές αρχές για εμπαιγμό: η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υποστηρίζει ότι φταίει ο Δήμος Κεφαλονιάς γιατί δεν χωροθετεί, ενώ αντίστοιχα η δημοτική αρχή ρίχνει την ευθύνη στην Περιφέρεια.
Αντιπροσωπεία των μαθητών, μαζί με την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης και το Σύλλογο Γονέων του σχολείου, συναντήθηκαν με στελέχη του υπουργείου Παιδείας στο τέλος Οκτωβρίου. Όπως προέκυψε από τη συνάντηση, το υπουργείο δεν γνώριζε την έκταση του προβλήματος και δεσμεύθηκε ότι θα δώσει λύση.
Ωστόσο, οι μαθητές δεν εφησυχάζουν και μας ρωτούν: «Είσαι μαζί μας;»
Δείτε το βίντεο: