Σάλος στη Μυτιλήνη: «Μητροπολίτης καταχράστηκε δωρεά για σεισμόπληκτους»! Καταγγελίες φωτιά

0
1121

Ποιες οι απίστευτες καταγγελίες για τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης μετά τον καταστρεπτικό σεισμό;

O καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη Μυτιλήνη τον περασμένο Ιούνιο άφησε πίσω του μία νεκρή, 15 τραυματίες και την -σχεδόν- πλήρη διάλυση του χωριού Βρίσα.

 

Aπό τους δευτεροβάθμιους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο χωριό μετά το σεισμό, 34 μόλις κτίρια κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση, 161 προσωρινά ακατάλληλα, ενώ για πέντε κτίρια είχε συνταχθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνου Ετοιμόρροπου Κτιρίου.

H κατάσταση αυτή κινητοποίησε λίγες μέρες αργότερα τους έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας, οι οποίοι μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας συγκέντρωσαν 150.000 δολάρια για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων.

Από τις 25 Ιουλίου που στάλθηκε το ποσό στον Μητροπολίτη Μυτιλήνης μέχρι σήμερα, τρεις, δηλαδή, μήνες μετά, ούτε ένα μικρό του μέρος δεν έχει καταβληθεί για την υποστήριξή τους.

Έτσι, από τα μέσα του Σεπτέμβρη, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας άρχισαν να διερευνούν το ζήτημα, αποστέλλοντας επιστολή στο Μητροπολίτη Μυτιλήνης για να τον ρωτήσουν αν και πότε θα διατεθούν τα λεφτά στους κατοίκους του χωριού.

Καμία επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα Εμπρός. Ωστόσο, μέσω ανεπίσημων δηλώσεων, έχει γνωστοποιηθεί η πρόθεση της τοπικής ηγεσίας της Εκκλησίας να διαθέσει το ποσό των 150.000 δολαρίων για την αποκατάσταση ζημιών σε 23 ναούς της Λέσβου.

 

Συγκεκριμένα, το παραπάνω επιβεβαίωσε ο πρώην δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Βουνάτσος σε ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας, αλλά και ο ιερέας Στρατής Γιουσμάς σε σχόλιό του στο Facebook.

Tη δυσαρέσκειά τους έχουν δηλώσει τόσο οι ομογενείς που συγκέντρωσαν το ποσό, αφού ήταν εξ’αρχής ρητή η επιθυμία τους τα λεφτά να διατεθούν στους σεισμοπαθείς, όσο και οι κάτοικοι της Βρίσας, που ακόμα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους προκάλεσε ο σεισμός τέσσερις μήνες πριν.

Ο στόχος του εράνου κατέστη σαφής πολλές φορές, πριν και μετά τη συγκέντρωση του ποσού.

H εγκύκλιος μέσω της οποίας ζητήθηκε η συνδρομή χρημάτων για τους σεισμόπληκτους


Το δημοσίευμα σε ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας μετά την ολοκλήρωση του εράνου με αναλυτικά στοιχεία για τις δωρεές κάθε ενορίας

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Κώστα Σταυρινό, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου-Αθήνας και μας είπε και ο ίδιος κάποια πράγματα για το ζήτημα που έχει προκύψει.

Όπως μας ενημερώνει ο ίδιος «πριν από μερικούς μήνες, ο Γιάννης Σπανέλλης, ο οποίος λειτουργεί έναν ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό στην Αυστραλία, είχε οργανώσει έναν έρανο με την Παλλεσβιακή Ομοσπονδία Αυστραλίας.

Οι άνθρωποι αυτοί κατέβασαν στο χωριό μας 40 επιταγές των 300 ευρώ και τις μοίρασαν σε αυτούς που τις είχαν ανάγκη. Λίγο αργότερα, στις αρχές Σεπτέμβρη, μου αποκάλυψε ο ίδιος ότι η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας μάζεψε σε έρανο που έκανε 150.000 δολάρια και τα έστειλε στις 25 Ιουλίου στην Μητρόπολη Μυτιλήνης. Εντωμεταξύ, η Μητρόπολη είχε λάβει νωρίτερα 50.000 ευρώ από τον Πάπα».

«Έτσι, πήραμε την απόφαση ως Σύλογος να στείλουμε επιστολή στον Μητροπολίτη και να τον ρωτήσουμε πού είναι αυτά τα λεφτά. Δεν υπήρξε καμία απάντηση. Τό ύποπτο στοιχείο εδώ είναι ότι κανένας από την Μητρόπολη δεν ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου να μου πει “Kύριε Σταυρινέ, τι είναι αυτά που γράφετε εδώ; Τα λεφτά αυτά είναι για τον τάδε σκοπό”. Μετά από 15 ημέρες, αποστείλαμε άλλη μία επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος με τη σειρά του μας παρέπεμψε στην Ιερά Σύνοδο, επειδή εκείνη είναι που ασχολείται με ατασθαλίες στην οικονομική διαχείριση», συνεχίζει.

«Το ζήτημα που εγείρεται, λοιπόν, είναι το εξής: Στην εγκύκλιο που έστειλε η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας δηλωνόταν ρητώς ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα δοθεί στους σεισμόπληκτους της περιοχής, ντόπιους και μετανάστες. Τώρα μαθαίνουμε από κύκλους του Μητροπολίτη ότι τα λεφτά αυτά δεν θα διατεθούν για τις ανάγκες του χωριού, αλλά για τις εκκλησίες που έχουν καταστραφεί.

Κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, αφού οι εκκλησίες επιχορηγούνται από τις στεγαστικές συνδρομές του κράτους. Η ενορία κάνει τα χαρτιά της, το κράτος τα αξιολογεί και παρέχει 870 ευρώ ανά τ.μ. σε όποια ενορία το χρειάζεται», μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Ενώ ολοκληρώνει λέγοντας «Αυτή τη στιγμή στη Βρίσα, τριάντα κάτοικοι τρώνε από το συσίτιο που γίνεται στην περιοχή, ενώ με τα λεφτά που θα μαζέψει ο σύλλογος θα μπορέσουμε να αγοράσουμε θερμοπομπούς και αφυγραντήρες για 200 σπίτια. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, δεν έχει ανάγκη η Εκκλησία, ο κόσμος είναι αυτός που έχει ανάγκη. Θα διεκδικήσουμε αυτά τα λεφτά και με δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ