Σε ποιους μοιράζει την περιουσία του ο Mr Jumbo Απόστολος Βακάκης; – Ο κ. Απόστολος Βακάκης δεν είναι ένας εύκολος και συνηθισμένος άνθρωπος. Ο τραγικός χαμός του γιου του έχει αλλάξει 180 μοίρες τα σχέδια και την προοπτική του…
Ο σκληρός στα όρια της αλαζονείας επιχειρηματίας, ο αυστηρός μα εμπνευσμένος εργοδότης, ο δύστροπος ανταγωνιστής, μετά από όλο αυτό μπορεί να μην έκανε πίσω ούτε βήμα στη δουλειά, να μην άλλαξε στάση στον τρόπο που αντιμετωπίζει το επιχειρείν, όμως σε οικογενειακό επίπεδο έδειξε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο.
Η είδηση της πώλησης μεγάλου πακέτου μετοχών του, άρα και μέρους της εταιρείας Jumbo μόλις πριν από δυο μήνες, είναι απότοκο της τραγικής μοίρας που τον χτύπησε.
Η πώληση 4,8 εκατομμυρίων μετοχών, δηλαδή του 3,5% του κεφαλαίου της Jumbo αντί 72 εκατ. ευρώ ήταν η κατάληξη μιας τραγωδίας όπως έγραφε η εφημερίδα Πρώτο Θέμα.
Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η αγορά αντιμετώπισε με μεγάλη έκπληξη τη σχετική χρηματιστηριακή είδηση. Η μείωση της μετοχικής παρουσίας του κ. Βακάκη από 26,72% σε 23,22% στην εταιρεία που δημιούργησε άνοιξε ουκ ολίγες συζητήσεις.
Αναλυτές με πείρα έσπευσαν να κάνουν λόγο για ένα ποσό που θα διατεθεί σε νέες αγορές και επενδύσεις. Οπως, όμως, μας αναφέρει άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του επιχειρηματία, «θα πρέπει να δούμε το θέμα με άλλη ματιά». Και διευκρινίζει:
«Πρόκειται ξεκάθαρα για έναν οικογενειακό διακανονισμό και όχι για μια επιχειρηματική κίνηση. Ο Απόστολος έχει επηρεαστεί από τον θάνατο του γιου του και γι’ αυτό επιδιώκει να δώσει στα άλλα δύο παιδιά του -τη Σοφία που εργάζεται στην εταιρεία και τη Χριστίνα που ζει στο Μαϊάμι- χρηματικά ποσά αρκετά για να κάνουν αυτό που θέλουν.
Ενδεχομένως θεωρεί ότι ένα μέρος της τραγικής μοίρας του γιου του είχε να κάνει και με την ίδια την εταιρεία και την επιτυχία της».
Πολύπλοκες σχέσεις
Είναι δυνατόν, όμως, η πλέον επιτυχημένη επιχείρηση των τελευταίων ετών να έχει κάποιο καρμικό στοιχείο σύνδεσης της με την κακή τύχη του Γιώργου Βακάκη; Και κατά πόσο ένα τόσο απροσδόκητο γεγονός μπορεί να επηρεάσει την πορεία των πραγμάτων σε έναν τόσο μεγάλο όμιλο;
«Ανέκαθεν ο επιχειρηματίας ξεχώριζε την εταιρεία από την οικογένειά του, αν και ο Γιώργος με τη Σοφία, τα δύο από τα τρία παιδιά του δηλαδή, εργάζονταν σε αυτήν.
Για να φανταστείτε, εάν τύχαινε η πρώην σύζυγός του Εφη ή τα ίδια του τα παιδιά να έπαιρναν από τα ράφια της Jumbo ένα κουκλάκι π.χ., το πλήρωναν. Ισως αυτή η επιλογή της αποστασιοποίησης να έχει να κάνει με τη σχέση του κ. Βακάκη με τον ίδιο του τον πατέρα.
Μια σχέση δύσκολη και πολύπλοκη, μια σχέση που οδήγησε σε ρήγμα», αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή. Ενα ρήγμα, όμως, που μετά την απώλεια του γιου του, σαν να προερχόταν από σεισμό, ενεργοποιήθηκε.
Αστικοί μύθοι του παρελθόντος φέρνουν ακόμα και τώρα στην επιφάνεια τους καθημερινούς τσακωμούς του κ. Βακάκη με τον πατέρα του Γεώργιο, δημιουργό της επιτυχημένης εταιρείας των 80s El Greco.
Οι ίδιοι αστικοί μύθοι αναφέρονταν στον τρόπο με τον οποίο ο κ. Βακάκης εξώθησε τον ίδιο του τον πατέρα εκτός της επιχείρησής του. Αλλοι πάλι αναφέρονται σε δύο αγαπημένους μεν ανθρώπους, με ισχυρούς, όμως, χαρακτήρες, που έφταναν στα άκρα.
Με ειλικρίνεια μάλιστα ο ίδιος ο επιχειρηματίας σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε παραδεχτεί τη δυσκολία της σχέσης αυτής. Ολα αυτά, προφανώς, ήρθαν στο μυαλό του κ. Βακάκη με το που έχασε τον γιο του, ο οποίος έφερε και το όνομα του πατέρα του.
Kαι οπωσδήποτε η ώρα της αυτοκριτικής για πράξεις, λάθη, παραλείψεις και αστοχίες ή συμπεριφορές να ήταν ως έναν βαθμό και η κινητήριος δύναμη για να παρθεί η απόφαση πώλησης μέρους των μετοχών της εταιρείας του.
Η εντολή του επιχειρηματία αμέσως μετά τον θάνατο του γιου του να μην τον συλλυπείται κανείς και η εταιρεία να δουλέψει «σαν να μην έχει συμβεί τίποτε» σωστά θεωρήθηκε ως μια κίνηση άμυνας από έναν συντετριμμένο ψυχικά άνθρωπο.
Η εργασιοθεραπεία εξάλλου είναι γνωστό ότι αποτελεί συχνά αντίδοτο σε όσα δυσάρεστα γεγονότα μπορεί να συμβούν στον καθένα μας. Ο ίδιος ο κ. Βακάκης μάλιστα, λίγα 24ωρα μετά τον χαμό του γιου του και παρότι ύστερα από δική του επιθυμία στην κηδεία του άτυχου νέου παραβρέθηκαν μόλις 5 άτομα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος, έστειλε ένα μήνυμα στα κινητά των φίλων του Γιώργου Βακάκη με την υποσημείωση:
«Διδαχθείτε από αυτό που έπαθε ο Γιώργος, από αυτό που συνέβη στο παιδί μου, στον φίλο σας. Μην τρέχετε και προσέχετε πολύ όταν οδηγείτε».
Το θέμα της διαδοχής
Οσο πάντως και αν επιχειρήθηκε η προσπάθεια αποστασιοποίησης από το συγκεκριμένο συμβάν, η αλήθεια είναι ότι η πορεία των πραγμάτων στην εταιρεία Jumbo επηρεάστηκε.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι στο μυαλό του κ. Βακάκη υπάρχει το σενάριο ακόμα και της μη διαδοχής του (αν και ο ίδιος είναι νέος ακόμα, με μεγάλα περιθώρια επιχειρηματικής δράσης) στην εταιρεία, όχι τόσο γιατί η κόρη του Σοφία δεν μπορεί (αν και ως διάδοχό του όλοι θεωρούσαν τον αδικοχαμένο γιο του), όσο επειδή πιστεύει ότι ο κύκλος της οικογένειάς του στον όμιλο πρέπει κάποτε να κλείσει.
Τέτοιου είδους αποχωρήσεις μέσω πώλησης πακέτων μετοχών εξάλλου δεν είναι πρωτόγνωρες στο ελληνικό επιχειρείν. Ολοι θυμούνται την πώληση της Vivartia από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, έναν από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της γενιάς του, ο οποίος, όμως, επέλεξε να μην τον διαδεχθεί κάποια από τις δύο κόρες του, αλλά να αποχωρήσει πουλώντας τις μετοχές του.
Αν και η συζήτηση είναι πολύ πρόωρη, οι εξελίξεις που συντελέστηκαν στην Jumbo τροφοδοτούν τέτοιου είδους σενάρια.
Ο κ. Βακάκης άλλωστε δεν είναι το είδος του επιχειρηματία που ακολουθεί την κλασική γραμμή που θέλει σώνει και καλά να τον διαδεχτεί κάποιος από την οικογένεια. Είναι ένας μοντέρνος μπίζνεσμαν που γνωρίζει πολύ καλά ότι πολλές φορές η οικογενειακή λογική στις business δεν είναι η καλύτερη προοπτική.
Και είναι γνωστό τοις πάσι ότι παγκοσμίως η τάση που ακολουθούν οι δημιουργοί των μεγάλων επιχειρήσεων είναι να μην παραδίδουν τα σκήπτρα στους οικείους τους, αλλά σε μετόχους με οικονομική δύναμη.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ήδη από το 2014 ο κ. Βακάκης, σε μια κίνηση που και τότε έτυχε πολλών και διαφορετικών αναγνώσεων, είχε αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου του, μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι της μετοχής του στις αρχές του συγκεκριμένου έτους, το οποίο φυσικά αντανακλούσε την πολύ καλή πορεία της εταιρείας του.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Ακόμα ένα πληρωμένο άρθρο. Χωρίς ουσία είναι απλά μια ωραία έκθεση ιδεών που θα μπορούσε να είχε γράψει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της εταιρείας.
[…] Το διαβάσαμε εδώ:AegeaNews Διαβάστε περισσότερα… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]