Κως: Μη κατοικήσιμα 32 σπίτια και 13 καταστήματα, λόγω του σεισμού

3
5565
Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται στην Κω οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από τα τεχνικά κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που βρέθηκαν στο νησί από την πρώτη στιγμή.
Συγκεκριμένα από την 21η και μέχρι την 23η Ιουλίου έχουν διενεργηθεί 140 συνολικά αυτοψίες και πρωτοβάθμιοι έλεγχοι.
Από το σύνολο των αυτοψιών:
63 αφορούν κατοικίες, εκ των οποίων 31 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 32 μη κατοικήσιμες.
60 αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 47 κρίθηκαν κατοικήσιμοι και 13 μη κατοικήσιμοι
Οι υπόλοιπες 17 αυτοψίες αφορούν σε ιερούς ναούς, δημόσια κτήρια, και αποθήκες και λοιπά κτήρια.
Η διενέργεια των αυτοψιών συνεχίζεται από τα κλιμάκια των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που βρίσκονται από την πρώτη ημέρα του σεισμού στο νησί της Κω.
ΟΙ ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Όπως και στη Λέσβο, έτσι και μετά τον σεισμό της Κω, ακαριαία υπήρξε η αντίδραση της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., με την άμεση αποστολή εξειδικευμένου τεχνικού κλιμακίου ελεγκτών-μηχανικών της με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, πολιτικό μηχανικό, Βασίλη Καραγιάννη.
Συνολικά ελέγχθηκαν οκτώ ημοτικά Σχολεία, έξι Νηπιαγωγεία, τρία Γυμνάσια, δύο Λύκεια, ένα ΕΠΑΛ-ΙΕΚ και τρεις Παιδικοί Σταθμοί που αντιστοιχούν σε 76 στατικά ανεξάρτητα κτήρια.
Εντοπίστηκαν 47 κτήρια τα οποία κρίθηκαν ως κατάλληλα, 20 κτήρια τα οποία κρίθηκαν ως κατάλληλα τα οποία χρήζουν επισκευών και 9 κτήρια τα οποία κρίθηκαν ως προσωρινώς ακατάλληλα.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα εννέα προσωρινώς ακατάλληλα κτήρια, αυτά βρίσκονται στο 1ο Λύκειο Κω, στο 2 Λύκειο Κω και στο 1ο Γυμνάσιο Κω.
Στο νησί παραμένει ο μεγαλύτερος όγκος των μηχανικών-ελεγκτών της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. τα οποία θα ολοκληρώσουν έως την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017, τους ελέγχους σε όλα τα σχολικά κτήρια του νησιού ενώ θα συνδράμουν στο έργο των τοπικών Αρχών και των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΦΘΟΡΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου κατέθεσε η κα Χαρά Κεφαλίδου, υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με τις σημαντικές φθορές που έχουν υποστεί αγάλματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω, καθώς και γλυπτά από το βωμό του Διονύσου στο Κάστρο Νερατζιάς. Τις φθορές αυτές το Υπουργείο φρόντισε να αποκρύψει από την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την επίσκεψη κλιμακίου του στην Κω για την καταγραφή των ζημιών.
Στην ερώτησή της η Χαρά Κεφαλίδου αναφέρεται στις ζημιές που σημειώθηκαν σε αρκετά γλυπτά στο Αρχαιολογικό Μουσείου του νησιού, τα οποία έπεσαν στο έδαφος και έσπασαν, αφού δεν είχαν πακτωθεί ή στερεωθεί σωστά στις βάσεις τους, γεγονός που είχε ως συνέπεια την πτώση τους.
ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει σε ανακοίνωσή του ότι από σήμερα (25/7) η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία (Κάζα Ρομάνα) στην πόλη της Κω, θα είναι και πάλι επισκέψιμη στο κοινό. Επίσης, άμεσα προσβάσιμες θα είναι, εκτός από το ρωμαϊκό Ωδείο και οι εντυπωσιακές στοές κάτω από αυτό.
Όσον αφορά το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης της Κω, από το σύνολο των 43 γλυπτών που εκτίθενται σε βάσεις και βάθρα, έπεσαν εξαιτίας του ισχυρότατου σεισμού τρεις ακέφαλοι κορμοί και μία κεφαλή, στα οποία παρατηρούνται μικρές απολεπίσεις και θραύσεις, κυρίως στις γύψινες συμπληρώσεις. Τα υπόλοιπα γλυπτά διασώθηκαν ακέραια και στη θέση τους. Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση, Συνεργείο της Εφορείας αποτελούμενο από αρχαιολόγους, συντηρητές και τεχνικούς, εργάζεται εντατικά ώστε να αποδοθεί το Μουσείο το ταχύτερο δυνατόν στο κοινό.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ανάπηρος χωρίς σύνταξη από μέρα σε μέρα θα μου κόψουν το ρεύμα χρωστάω ενοίκια και δεν έχουμε να πάρουμε ούτε ένα ψωμί ευχαριστώ

    Καλησπέρα σας κύριε κιαρι θα ήθελα να σας πω ότι Είμαστε δέκα άτομα να περάσουμε επιτροπή αναπηρίας ΚΕΠΑ στη Ρόδο δεν υπάρχει ενημέρωση εκτός από την κυρία Έφη τσιγάρα.Θα ήθελα σας παρακαλώ επειδή βγαίνετε σε κάποια κανάλια και πρωινές εκπομπές να το πείτε και ο υπουργός ας στείλει τους τέσσερις πέντε γιατρούς να περάσουμε Εδώ στο καταπονημένο νησί μας Σας παρακαλώ να το αναφέρετε έχω και εγώ όπως και οι υπόλοιποι σοβαρά προβλήματα υγείας περιμένω να ζήσω με αυτήν τη σύνταξή σας παρακαλώ ξανά πείτε τον Σας ευχαριστώ

  2. Σωστά κάτι πρέπει να γίνει και για αυτούς τους συμπολίτες μας που υποφέρουν .Ας αναλάβει καποιος να κινηθουν οι υπηρεσιες γρηγοροτερα ..

  3. Αρχίζουν και κυκλοφορούν φήμες περί μη αντικειμενικότητας στον έλεγχο των κτιρίων από τα κλιμάκια.
    Λέγεται ότι πολλοί σπεύδουν να «μπαλώσουν» με διάφορα πρόχειρα μέσα τις ζημιές για να μην κριθούν ακατάλληλα τα κτίρια τους. Είναι αλήθεια? Παρακαλούμε προσοχή σε δημόσια κτίρια και ειδικά σχολεία, φροντιστήρια κτλ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ