Ντοκουμέντο: Η στιγμή των πυροβολισμών κατά των τρομοκρατών του Λονδίνου

0
677

Ιταλός κινηματογραφιστής καταγράφει σε βίντεο τη στιγμή που οι αστυνομικοί πυροβολούν κατά των τριών τζιχαντιστών

Τη στιγμή των πυροβολισμών κατά των τριών τρομοκρατών που πραγματοποίησαν την επίθεση στο Λονδίνο στην αγορά του Μπόροου κατέγραψε σε βίντεο ο Ιταλός κινηματογραφιστής Γκαμπριέλε Σκιότο, ο άνδρας που ήταν ο πρώτος που απαθανάτισε νεκρό τον «τζιχαντιστή με τη φανέλα της Άρσεναλ» το βράδυ του Σαββάτου.

Το βίντεο του Σκιότο είναι ενδεικτικό του τι συνέβη το βράδυ του Σαββάτου. Ο 25χρονος Ιταλός βρίσκεται έξω από την παμπ και καταγράφει ό,τι συμβαίνει μπροστά του. «Είμαι αυτόπτης μάρτυρας μιας τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο. Η αστυνομία πυροβολεί, προσπαθώ να παραμείνω ήρεμος» ακούγεται να λέει στο βίντεο.

Εκείνη τη στιγμή ένας από τους αστυνομικούς τον καλεί να καλυφθεί καθώς προφανώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση κατά των τριών τζιχαντιστών.

«Μόλις είδα τους δύο άνδρες να δέχονται τα πυρά των αστυνομικών. Μόνο εγώ είμαι στο δρόμο έξω από την παμπ» λέει ο Σκιότο ενώ ακούγονται και ήχοι ελικοπτέρου.

Στα επόμενα δευτερόλεπτα του βίντεο φαίνεται ένας αστυνομικός να του λέει να φύγει αν θέλει ενώ ακούγονται ξανά πυροβολισμοί. «Είναι σαν μια επιχείρηση του στρατού αυτή τη στιγμή» λέει ο Σκιότο ενώ προσπαθεί να καταγράψει το γεγονός καθώς μπροστά του περνούν πολίτες τρέχοντας και ψάχνοντας ένα σημείο να καλυφθούν.

Το βίντεο διακόπτεται ενώ ένας αστυνομικός καλεί τον 25χρονο Ιταλό για μια ακόμη φορά να απομακρυνθεί.

«Η αστυνομία προσπαθούσε να τους απομακρύνει από τους περαστικούς. Και τότε τους πυροβόλησαν. Είδα τρεις άνδρες να δέχονται τα πυρά των αστυνομικών» περιέγραψε αργότερα μιλώντας στη Daily Mail τη σκηνή που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια του ο Σκιότο.

«Έπεσαν όλοι νεκροί μέσα σε δευτερόλεπτα. Μπαμ, μπαμ, μπαμ. Οι αστυνομικοί αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί. Ήταν σαν ήταν έτοιμοι από καιρό για μια τέτοια επιχείρηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός κινηματογραφιστής για τους οχτώ αστυνομικούς που εξουδετέρωσαν με 50 σφαίρες τους τζιχαντιστές.

 

Την επιχείρηση των οχτώ αστυνομικών που εξουδετέρωσαν με 50 σφαίρες τους τρεις τρομοκράτες που πραγματοποίησαν την αιματηρή επίθεση στο Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο ο Ιταλός κινηματογραφιστής Γκαμπριέλε Σκιότο, ο άνθρωπος που το ίδιο βράδυ έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία του νεκρού τρομοκράτη με τη φανέλα της Άρσεναλ.

Ο Σκιότο βρισκόταν σε μια από τις παμπ στην αγορά του Μπόροου προκειμένου να παρακολουθήσει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ όταν άκουσε τα ουρλιαχτά των θυμάτων των τριών τρομοκρατών που νωρίτερα είχαν σαρώσει πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Ωθούμενος από την επαγγελματική του «διαστροφή» αντί να κρυφτεί μέσα στην παμπ ο 25χρονος Ιταλός βγήκε στο δρόμο και βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τους τρεις τρομοκράτες που φορούσαν γιλέκα με ψεύτικα μεταλλικά δοχεία για να δίνουν την εντύπωση ότι είναι ζωσμένοι με εκρηκτικά.

«Η αστυνομία προσπαθούσε να τους απομακρύνει από τους περαστικούς. Και τότε τους πυροβόλησαν. Είδα τρεις άνδρες να δέχονται τα πυρά των αστυνομικών» περιγράφει τη σκηνή που εκτιλύχθηκε μπροστά στα μάτια του ο Σκιότο.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα η Daily Mail είναι αποκαλυπτικές. Οχτώ αστυνομικοί με προτεταμένα τα όπλα έχουν σχηματίσει ένα είδος ανθρώπινου τείχους και στη θέα των τρομοκρατών ανοίγουν πυρ ρίχνοντας συνολικά 50 σφαίρες.

«Έπεσαν όλοι νεκροί μέσα σε δευτερόλεπτα. Μπαμ, μπαμ, μπαμ. Οι αστυνομικοί αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί. Ήταν σαν ήταν έτοιμοι από καιρό για μια τέτοια επιχείρηση» συνέχισε τη διήγηση ο Ιταλός κινηματογραφιστής.

Τη στιγμή των πυροβολισμών των αστυνομικών κατέγραψε την ίδια ώρα σε ερασιτεχνικό βίντεο και ο πελάτης μιας κοντινής παμπ. Ο ίδιος σκυμμένος πίσω από ένα τραπέζι για να καλυφθεί καταγράφει όσα συμβαίνουν γύρω του όταν κάποια στιγμή ακούγονται πυροβολισμοί από την πλευρά του δρόμου.

Την ευθύνη για την τρίτη τρομοκρατική επίθεση τους τελευταίους τρεις μήνες στη Βρετανία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος υποστηρίζοντας με ανακοίνωσή του μέσω του άτυπου πρακτορείου ειδήσεων Αμάκ ότι «ένα απόσπασμα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσε τη χθεσινή (σ.σ. το Σάββατο) επίθεση στο Λονδίνο».

Οι τρεις δράστες, οι οποίοι εντέλει έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά, έχουν ταυτοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες από τις Αρχές, ενώ βρετανικά μέσα μεταδίδουν και λεπτομέρειες: ένας εξ αυτών ήταν παντρεμένος, με δύο παιδιά και «κοινωνικός», ενώ και οι 3 δράστες φέρονται να είναι βορειοαφρικανικής καταγωγής.

protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ