Εικόνες που θυμίζουν την παλιά Κω: Η καλλιέργεια σησαμιού και τα «στήματα» που γέμιζαν τους κάμπους μας τέτοια εποχή…

0
9799

(Φωτογραφίες: Νίκος Διαμαντής από το κτήμα του Βασίλη Πίτση στο Πυλί)

Εικόνες που θυμίζουν έντονα την παλιά Κω.

Της Κω της ντομάτας, της πλιζίνας (καρπουζιού) των καουνακιών (πεπονιών), των ελιών, των σουσαμιών με τα στήματα τέτοια εποχή (σε σχήματα πυραμίδας σε δεμάτια – ΦΩΤΟ).

Θυμίζουν τις αγωνίες που είχαν οι παλιοί καλλιεργητές τον Αύγουστο αν θα βρέξει ή όχι και αν θα στεγνώσει το σουσάμι.

Για τα δεμάτια που κάνανε και για το πώς τα βάζανε για να στεγνώσουν, για το χτύπημα για να βγάλουν το σουσάμι και χίλια δυο άλλα. .

Το σουσάμι σπέρνετε από 15 Μαΐου ως 15 Ιουνίου, γύρω στα 350-400 γραμμάρια το στρέμμα. Το χωράφι θα πρέπει να έχει κανονική υγρασία. Η σπορά πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί πριν βγει ο ήλιος για να μην χάνεται η υγρασία καλό είναι μετά τη σπορά να μην βρέξει για να έχουμε καλό φύτρωμα. Όταν γίνει περίπου 30 εκατ. Ύψος το αραιώνουμε αν είναι πυκνό και τσαπίζουμε αν έχει χόρτα γύρω από το σουσάμι. Πρέπει να έχει απόσταση φυτό από φυτό γύρω στους 50 πόντους.

Η συγκομιδή γίνεται αρχές Σεπτεμβρίου περίπου όταν αρχίσουν και πέφτουν τα φύλα και κιτρινίζει.

Το βγάζουμε με τα χέρια το κάνουμε δεμάτια και τα βάζουμε στον ήλιο να στεγνώσει σε σχήμα πυραμίδας ως 7-8 δεμάτια (στήματα).

Όταν ξεραθεί καλά και στεγνώσει το τινάζουμε το μεσημέρι και το κοσκινίζουμε στον αέρα για να φύγουν τα σκουπίδια.

Υπερ-τροφή το σουσάμι το χρησιμοποιούμε στο ζύμωμα του ψωμιού, σε γλυκίσματα και λοιπά αρτοσκευάσματα. Από το σουσάμι βγαίνει και το σούπερ υγιεινό και δυναμωτικό ταχίνι.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ