Οι Έλληνες τεχνίτες πίσω από τον περίφημο πήλινο στρατό της Κίνας

0
1201

Νέα ανατρεπτική θεωρία θέλει του αρχαίους Έλληνες στην Ασία πριν από τον Μάρκο Πόλο

 

Η Κίνα και η Δύση ήταν σε επαφή περισσότερα από 1.500 χρόνια πριν την έλευση του Μάρκο Πόλο στην Ασία, σύμφωνα με νέα στοιχεία, που παρουσιάζει σήμερα το BBC. Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι η έμπνευση για τον περίφημο Πήλινο Στρατό, που βρέθηκε στον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα, κοντά στην περιοχή Xian, ίσως να προήλθε από την αρχαία Ελλάδα και οι ντόπιοι να εκπαιδεύτηκαν από Έλληνες τεχνίτες του 3ου αι. π. Χ.

Οι αρχαιολόγοι λένε πως η έμπνευση ίσως προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα και πως οι Έλληνες τεχνίτες θα μπορούσαν να έχουν εκπαιδεύσει τους ντόπιους κατά τον 30 αιώνα π.χ. «Έχουμε πλέον αποδείξεις ότι υπήρχε στενή επαφή μεταξύ του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας και της Δύσης προτού ανοίξει ο Δρόμος του Μεταξιού. Προφανώς πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα», επισημαίνει ο κινέζος αρχαιολόγος Λι Σιουζέν, από το μαυσωλείο του Τσιν Σι Χουάνγκ.

Μια ξεχωριστή μελέτη εντόπισε μιτοχονδριακό DNA σε τοποθεσίες στο δυτικότερο επαρχία Xinjiang της Κίνας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Δυτικοί μπορεί να είχαν εγκατασταθεί και ζήσει εκεί πολύ πριν τη βασιλεία του Πρώτου Αυτοκράτορα.

Οι αγρότες ανακάλυψαν τις 8.000 πήλινες φιγούρες θαμμένες ένα μίλι μακριά από τον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ το 1974. Ωστόσο στην Κίνα δεν υπήρξε παράδοση κατασκευής ανθρώπινων αγαλμάτων σε κανονικές διαστάσεις πριν δημιουργηθεί ο τάφος. Προηγούμενα αγάλματα είχαν το πολύ 20 εκατοστά ύψος.

 

Προκειμένου να εξηγήσει πώς μπορεί να συνέβη αυτή η τεράστια αλλαγή σε δεξιότητες και τεχνοτροπία, ο Λι Σιουζέν υποστηρίζει πως οι επιρροές προφανώς προήλθαν εκτός Κίνας. «Πιστεύουμε πλέον πως ο Στρατός από Τερακότα, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στο μαυσωλείο, έχουν επιρροές από τα αρχαία ελληνικά αγάλματα και την τέχνη» εξηγεί.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο δρ Λούκας Νίκελ, από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο οποίος εκτιμά ότι ο Πρώτος Αυτοκράτορας είχε επηρεαστεί από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία, μετά τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Θεωρεί πως ο Πρώτος Αυτοκράτορας επηρεάστηκε από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία τον αιώνα μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, που πέθανε το 323 π. Χ. «Φαντάζομαι πως κάποιος Έλληνας γλύπτης θα ήταν στο σημείο για να εκπαιδεύει του ντόπιους» σχολίασε.

Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν νέες ενδείξεις πως το σύμπλεγμα τάφων του Πρώτου Αυτοκράτορα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι πιστευόταν αρχικά και δη 200 φορές μεγαλύτερο από την Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο. Επίσης περιλαμβάνουν ακρωτηριασμένα λείψανα γυναικών, που πιστεύεται πως υπήρξαν παλλακίδες του Πρώτου Αυτοκράτορα αλλά και το κρανίο ενός άντρα με περασμένο πάνω του ένα βέλος.

 

Το κρανίο εικάζεται πως ανήκε στον μεγαλύτερο γιο του Πρώτου Αυτοκράτορα, που φέρεται να σκοτώθηκε μαζί με άλλους κατά τη διάρκεια μάχης μετά τον θάνατο του Αυτοκράτορα.

Πηγή: lifo.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ