Από το 1967, επιτρέπεται στους μη μουσουλμάνους να επισκέπτονται το Αλ Άκσα αλλά να μην προσεύχονται στον ιερό χώρο. Ωστόσο, αυτό το status quo διαβρώνεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Ισραηλινές Εβραίικές ομάδες εποίκων εργάζονται μαζί με την κυβέρνηση για να πάρουν τον έλεγχο του συγκροτήματος.
Σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο, η στάχτη μιας κόκκινης δαμαλίδας (νεαρής θηλυκής αγελάδας) πρέπει να διασκορπιστεί σε όλο το Χαράμ αλ-Σαρίφ πριν μπορέσουν οι Εβραίοι να το ανέβουν και να ξαναχτίσουν τον Τρίτο Ναό. Ενώ το κυνήγι μιας κόκκινης δαμαλίδας θεωρείται εδώ και πολύ καιρό μια περιθωριακή πρωτοβουλία που διαφημίζεται από ακτιβιστές του Temple Mount, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση συμμετέχει τώρα σε αυτό το εγχείρημα.
Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ir Amim στην Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές κυβερνητικές αρχές βοήθησαν την ομάδα ακτιβιστών να τοποθετηθεί στο ναό, το Temple Institute, και η Boneh Israel, μια Ευαγγελική οργάνωση, να εισάγουν πέντε αγελάδες από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι για να χρησιμοποιηθούν για τη θυσία της κόκκινης δαμαλίδας.
Το Υπουργείο Γεωργίας φέρεται να βοήθησε στην παράκαμψη των τυπικών κανονισμών για την εισαγωγή των ζωντανών αγελάδων από τις ΗΠΑ, κάτι που απαγορεύεται. Σε ένα δελτίο τύπου, η Boneh Israel και το Temple Institute ισχυρίζονται ότι έλαβαν άδεια να εισάγουν τις αγελάδες μέσω του Υπουργείου Γεωργίας.
Το Υπουργείο Υποθέσεων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιερουσαλήμ βοήθησε επίσης στο έργο. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Netanel Isaac, αποκάλυψε σε μια ομιλία στην τελετή υποδοχής των αγελάδων τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι ο οργανισμός χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της περιοχής Mount of Olives όπου ακτιβιστές Temple Mount σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την τελετουργική θυσία της κόκκινης δαμαλίδας.
Επιπλέον, το υπουργείο συμμετέχει στη μεταφορά των αγελάδων σε κέντρο επισκεπτών και φάρμα που δημιουργήθηκε για το έργο της κόκκινης δαμαλίδας στον αρχαιολογικό χώρο Tel Shiloh στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Επί του παρόντος, οι αγελάδες κρατούνται σε ένα κιμπούτς (εβραϊκή κοινότητα) στην κοιλάδα του Ιορδάνη. Ωστόσο, μία από τις αγελάδες βρίσκεται ήδη στο ερευνητικό κέντρο οικισμών του Ισραήλ.
Ο Ir Amim τόνισε ότι ενώ αυτό το έργο ηγείται από την τρέχουσα ισραηλινή ηγεσία, η κυβερνητική βοήθεια ξεκίνησε στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τους πρώην πρωθυπουργούς του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και Ναφτάλι Μπένετ, η οποία θεωρήθηκε πιο μετριοπαθής και πολιτικά ποικιλόμορφη από τον σημερινό συνασπισμό του Βένιαμιν Νετανιάχου.
Ο ανώτερος ερευνητής πεδίου Ir Amim, Αβίφ Τατάρσκι, εξήγησε ότι μόλις πριν από 15 χρόνια, η ιδέα των Εβραίων να προσεύχονται στο Χαράμ αλ-Σαρίφ ήταν μια ριζοσπαστική ιδέα που προωθείται από ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Ωστόσο, τώρα είναι σταθερά ριζωμένη στο ισραηλινό ρεύμα.
«Η αλλαγή είναι ότι οι εθνικιστικές και φονταμενταλιστικές ιδεολογίες κυριαρχούν στην ισραηλινή κοινωνία», είπε ο Τατάρσκι. «Έχουν κερδίσει την ισραηλινή κοινωνία».
Τα εμπλεκόμενα ισραηλινά υπουργεία και το Temple Institute δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στο Boneh Israel πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
Παρά την υπόσχεση της ισραηλινής κυβέρνησης να διατηρήσει το status quo στο Αλ Άκσα, οι άποικοι που συμμετέχουν στο έργο της κόκκινης δαμαλίδας υπογραμμίζουν ότι ο στόχος είναι η εβραϊκή ανάληψη στο Χαράμ αλ-Σαρίφ με σκοπό την ανοικοδόμηση του Τρίτου Ναού — υπονοώντας την καταστροφή του Θόλου του Βράχου.
Ενώ οι Εβραίοι έποικοι εισβάλλουν όλο και περισσότερο στο Χαράμ αλ-Σαρίφ, πολλοί ραβίνοι σήμερα το απαγορεύουν αυτό, καθώς ο αρχαίος εβραϊκός νόμος υπαγορεύει ότι οι στάχτες της κόκκινης δαμαλίδας απαιτούνται για να καθαριστεί η περιοχή πριν μπορέσουν οι Εβραίοι να ανέβουν. Εξαιτίας αυτού, οι περισσότεροι θρησκευόμενοι Εβραίοι δεν μπαίνουν καν στο συγκρότημα, και όσοι το κάνουν μπορούν να περπατήσουν μόνο σε ορισμένα σημεία. Με το τελετουργικό της κόκκινης δαμαλίδας, ο αριθμός των Εβραίων που θα εισβάλουν στο Αλ Άκσα μπορεί στη συνέχεια να πολλαπλασιαστεί.
«Θα μπορούσε να οδηγήσει σε ίσως εκατοντάδες χιλιάδες Haredis [υπερορθόδοξους Εβραίους] ή Sephardis [Ισπανούς Εβραίους] που θα μπορούσαν πράγματι να εισβάλουν στο τζαμί και να προκαλέσουν έναν πραγματικό θρησκευτικό πόλεμο», δήλωσε στο MintPress News ο Δρ. Αμπνταλάχ Μαρούφ, καθηγητής ισλαμικής ιστορίας στην Κωνσταντινούπολη, στο Πανεπιστήμιο Mayis, και πρώην αξιωματούχος των μέσων ενημέρωσης στο Τζαμί Αλ Άκσα.
Ανώτερα στελέχη που συμμετείχαν σε αυτή την πρωτοβουλία είπαν στα μέσα ενημέρωσης ότι ο απώτερος στόχος του έργου είναι η ανοικοδόμηση του Τρίτου Ναού, που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ.
«Οι προφητείες έγιναν πραγματικότητα και οι Εβραίοι επιστρέφουν στο Ισραήλ», είπε στην Jerusalem Post ο Μπάιρον Στίνσον, υπεύθυνος για την εκτροφή των βοοειδών και τη μεταφορά τους στο Τελ Αβίβ. «Τώρα πρέπει να χτίσουν έναν Ναό. Αλλά είναι σαν να αγοράζεις ένα πολύ ωραίο αυτοκίνητο. Εάν δεν έχετε το κλειδί, δεν θα πάτε πουθενά. Η κόκκινη δαμαλίδα είναι το κλειδί για να γίνει ο Ναός να λειτουργεί όπως υποτίθεται».
Ο Στίνσον είναι μέλος της Boneh Israel και ίδρυσε επίσης το Father’s House Foundation, μια φιλανθρωπική οργάνωση που οργανώνει ταξίδια στο Ισραήλ. Εκτός από το Ίδρυμα Stinson’s Father’s House, άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που εδρεύουν στις ΗΠΑ, αφορολόγητες, αναμιγνύονται επίσης σε αυτήν την προσπάθεια για τις κόκκινες δαμαλίδες, όπως η P.E.F. Ταμείο Israel Endowments Fund και Biblical Faith, που δέχονται δωρεές για το Temple Institute. Η Boneh Israel υποστηρίζεται από την Reshit, μια ομάδα Ισραηλινών εποίκων με επικεφαλής τον Τζάτσι Μάμο, άλλο ένα βασικό πρόσωπο στο έργο της κόκκινης δαμαλίδας.
Η Reshit συνεργάζεται επί του παρόντος με το Υπουργείο Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ για την ανάπτυξη του έργου «Northern Trail», μια διαδρομή πεζοπορίας τουριστών από την Πύλη της Δαμασκού προς το Sheikh Jarrah που αναδεικνύει τα σπίτια των εποίκων και τοποθεσίες της εβραϊκής ιστορίας. Κατά την ανάπτυξη της διαδρομής, το κράτος και οι έποικοι προσπαθούν να διαγράψουν την παλαιστινιακή ταυτότητα επεκτείνοντας τις υπάρχουσες ισραηλινές τοποθεσίες. Το 2023, ο οργανισμός έλαβε 17.635 σέκελ (περίπου 4.600 $) από το Υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ. Ο Μάμο είπε στο Christian Broadcasting Network ότι αγόρασε ένα οικόπεδο στο Όρος των Ελαιών το 2011 που προοριζόταν για τη θυσία της κόκκινης δαμαλίδας.
«Και ελπίζουμε ότι σε ενάμιση χρόνο από σήμερα, μπορούμε να κάνουμε εδώ σε αυτήν την περιοχή την τελετή της κόκκινης δαμαλίδας που στην πραγματικότητα θα είναι το πρώτο βήμα προς τον Ναό», είπε ο Μάμο στο CBN. Σύμφωνα με έγγραφα εγγραφής γης που εξετάστηκαν από τον Τατάρκσι του Ir Amim, η γη είναι εγγεγραμμένη σε μια άγνωστη εταιρεία και ανήκε αρχικά σε Παλαιστίνιους.
Επιπροσθέτως, η έρευνα του Ir Amim σημειώνει ότι η Αρχή Ανάπτυξης της Ιερουσαλήμ εργάζεται επί του παρόντος για την κατασκευή ενός περιπάτου στο Όρος των Ελαιών που οδηγεί στην τοποθεσία όπου ο Μάμο σκοπεύει να πραγματοποιήσει το τελετουργικό της κόκκινης δαμαλίδας.
Ενώ το έργο Κόκκινη Δαμαλίς επιδιώκει να αποκτήσει την εβραϊκή κυριαρχία στο Αλ Άκσα, ο Mαρούφ πιστεύει ότι ο παλαιστινιακός λαός θα αγωνιστεί για να διατηρήσει το status quo, κάτι που έκαναν σε προηγούμενες περιπτώσεις όταν η ιερότητα του Αλ Άκσα απειλούνταν.
«Συμβαίνει τώρα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί», είπε ο Mαρούφ. «Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτή την εξίσωση είναι ο παλαιστινιακός λαός στην Ιερουσαλήμ, ο οποίος έχει αποδειχθεί το κύριο εμπόδιο ενάντια στις Ισραηλινές ομάδες για τα δικαιώματα των εποίκων και την ισραηλινή κυβέρνηση».
Να σημειωθεί ότι οι Εβραίοι πιστεύουν ότι ο Τρίτος Ναός θα ξαναχτιστεί από τον αποκαλούμενο Εβραίο Μεσσία, γεγονός που κάποιοι το ερμηνεύουν σε συνδυασμό με εσχατολογικά σενάρια.