Η Ιστορία γράφεται και σε εκθέσεις μαθητών | Της Κατερίνας Παπαθωμά-Μαστοροπούλου

13
8674

Γράφει η Κατερίνα Παπαθωμά-Μαστοροπούλου 

Παρακολουθώντας τελευταία διάφορες αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τις παιδουπόλεις της βασίλισσας Φρειδερίκης κατά την περίοδο του Εμφυλίου, θα ήθελα να καταθέσω μια έμμεση μαρτυρία για το κλίμα που επικρατούσε και τη γραμμή που επέβαλλε το αμερικανοστήρικτο βασιλικό κράτος της εποχής. Η μαρτυρία έρχεται από τα μακρινά και αμέτοχα στις εμφύλιες συμφορές Δωδεκάνησα, τα οποία ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορµό το 1948, ύστερα από 639 χρόνια ξενικής κατοχής!

Τυχαίνει να έχω στην κατοχή μου τετράδιο εκθέσεων (του έτους 1949) συγγενούς μου μαθητού της ΣΤ΄ Δημοτικού Αντιμαχείας Κω. Φρίττει κανείς διαπιστώνοντας ότι στις αγνές ψυχές των παιδιών η πρώτη επαφή με την ελληνική (επιτέλους!) εκπαίδευση (ύστερα από τη σκληρή απόφαση, το 1936, του φασίστα διοικητή Δωδεκανήσου De Vecci να μην ακούγεται η ελληνική γλώσσα στα σχολεία) ήταν η ενστάλαξη δηλητηριώδους ενδοφυλετικού μίσους εντελώς άγνωστου στην περιοχή τους. Η προπαγάνδα των διδασκόντων, που χρησιμοποιούσαν ακόμη και το ευαίσθητο θρησκευτικό συναίσθημα, συμπληρωνόταν από διάφορα σχετικά έντυπα με συγκλονιστικά σκίτσα, όπως για παράδειγμα «όταν μπήκαν στην Αράχωβα οι κομμουνιστές» κ.ά. πολλά. Τα ρυθμικά επίσης σε βηματισμό άσματα των σχολικών παρελάσεων είχαν, όπως πληροφορούμαι από ζώντες έτι τότε μαθητές, ανάλογο περιεχόμενο. Π.χ. «με όπλα δεν θα χύσομε ούτε μια σταγόνα αίμα ελληνικό, μόνο το άτιμο προδοτικό των ανταρτών και των κομμουνιστών, για να βρει η Ελλάδα λυτρωμό». Οποία σύγχυση και αμηχανία των παιδιών εκείνων, που οι γονείς τους περίμεναν τόσα χρόνια την ενσωμάτωση με τη «μητέρα πατρίδα»! Οι εν λόγω παιδουπόλεις βοήθησαν αναμφισβήτητα πολλά παιδάκια να επιβιώσουν και να προοδεύσουν. Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι, παράλληλα, γινόταν συστηματική και μεθοδευμένη «κατήχηση», όπως επέβαλλε η τότε άρχουσα τάξη, που ταυτίστηκε απόλυτα με τα αντισοβιετικά (και σήμερα αντιρωσικά) αμερικανικά συμφέροντα. Αυτές τις σκέψεις μάς επιτρέπει να κάνουμε το προαναφερθέν μαθητικό τετράδιο από την Αντιμάχεια Κω Δωδεκανήσου.

Πηγή: Εφ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Γερμανίδα βασίλισσα Φρειδερίκη στήριζε μετέπειτα τις παιδουπόλεις. παράλληλα συνέχισε και τα Ιταλικά ορφανοτροφεία με τις Ιταλίδες Μοναχές τις Σουορες. Είχε ένα σκοπό. πίσω από την δήθεν φιλανθρωπία της. να προμηθεύει στη Γερμανία και στην Αμερική στα άτεκνα ζευγάρια ορφανά του πολέμου και παιδιά των κομμουνιστών. αυτά τα χώριζαν βίαια από τους γονείς τους γιατί τους έκριναν ακατάλληλους. λέγετε δε ότι αμείβονταν κάθε ορφανοτροφείο με χρηματική αμοιβή κατά κεφαλήν. χιλιάδες παιδιά χάθηκαν και αποκόπηκαν από τους φυσικούς γονείς τους αδέλφια χωρίστηκαν σε ένα απάνθρωπο σκλαβοπάζαρο υιοθεσιών παράνομων που και σήμερα υπάρχει. φυσικά τα παιδιά έζησαν σε ξένο περιβάλλον με νέα θρησκεία και γλώσσα σε ένα πρόγραμμα αφελληνισμού τους.

      • Σε ευχαριστώ καλή μου, συμφωνούμε απόλυτα. Το ήξερα ότι κατά βάθος είσαι μαζί μου. Σου έχει μείνει απωθημένο το τηλεοπτικό χαδάκι μου στη Λιάνα. Πολύ θα θελα να τα πούμε κι από κοντά

        • Τι ανακατεύεσαι με Ελληνικά θέματα;Εσυ είσαι ναζί.Δεν έχεις καμία δουλειά ανάμεσα μας.Άντε να κτυπισεις καμία γυναίκα μισογύνη.

  2. Οι Παιδουπόλεις ή Παιδοπόλεις ιδρύθηκαν το 1947, κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου με πρωτοβουλία της τότε Βασιλίσσης Φρειδερίκης. Οι παιδοπόλεις ιδρύθηκαν με σκοπό να προφυλαχθούν τα παιδιά κυρίως της Βορείου Ελλάδος που βρίσκονταν κοντά στα σύνορα από το παιδωμάζωμα που πραγματοποιούσαν τότε οι κομμουνιστοσυμμορίτες. Ήταν ένα δίκτυο 53 ιδρυμάτων σε όλη την έκταση της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας στα οποία φιλοξενήθηκαν παιδιά από τις εμπόλεμες περιοχές…. Ο αριθμός των παιδιών που πέρασαν από τις παιδουπόλεις εκτιμάται περίπου στις 25.000. Άπορα παιδιά, παιδιά που κινδύνευαν να γίνουν όμηροι του κομμουνιστοσυμμοριτισμού βρήκαν στέγη, αγάπη και φαγητό. Οι Παιδουπόλεις έπειτα έβγαλε όχι μόνο μορφωμένους πολίτες με ήθος, σεβασμό, αξιοπρέπεια και αρχές αλλά και μεγάλους επιστήμονες. https://rthodoxiapatridavasileia.blogspot.com/2012/09/blog-post_21.html

  3. στην παιδουπολη στο λινοποτι.ο κυριος Ηλιασ ο λαχειοπωλης.ρωτηστε τον να σας πει για τοτε.αναφερει τα καλλυτερα για τοτε για την μεριμνα απο το κρατος.

  4. Οι υπεύθυνοι για την αγωγή των παιδιών, δάσκαλοι και διευθυντές, φρόντιζαν για την ενδυνάμωση του εθνικού τους φρονήματος και την Ορθόδοξη θρησκευτική τους διαπαιδαγώγηση με κηρύγματα και τακτικό εκκλησιασμό. Γίνονταν συστηματική εθνική πολιτική κατήχηση και τονίζονταν με έμφαση οι αντιπατριωτικές και αντεθνικές πεποιθήσεις των κομμουνιστών, τους οποίους αποκαλούσαν, συνήθως, αντάρτες, προδότες, συμμορίτες και εγκληματίες. Τα παιδιά διδάσκονταν, δύο φορές την εβδομάδα, «πολιτική αγωγή» και τραγουδούσαν στίχους με εθνικό περιεχόμενο. Τα παιδιά στις Παιδοπόλεις απέκτησαν ήθος και απορρίπτουν τις κατηγορίες για προπαγάνδα ως αναληθείς, ενώ λένε πως στις παιδουπόλεις και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα «είχαν πρόσβαση σε πλήρη εκπαίδευση και κάθε είδους φροντίδα». https://el.metapedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1_%CE%A6%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%B7

  5. Απλά οι κομμουνιστές ακόμα και σήμερα δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα.Ευτυχώς που κάποιοι έκαναν την σωστή επιλογή τότε και γλιτώσαμε το ρωσικό ζυγό.

  6. Υπολογίζεται ότι 25.000-28.000 παιδιά μεταφέρθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Κάποια παιδιά, ο αριθμός των οποίων είναι άγνωστος πέθαναν ή χάθηκαν στον δρόμο καθώς δεν άντεξαν την πείνα, το κρύο και τις ατέλειωτες πορείες. Η επιχείρηση του ΔΣΕ όμως προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης. Με πρωτοβουλία της βασίλισσας Φρειδερίκης ιδρύθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας παιδοπόλεις όπου έβρισκαν καταφύγιο αναξιοπαθούντα, ορφανά ή εγκατελειμμένα παιδιά. Υπολογίζεται ότι στις παιδοπόλεις φιλοξενούνταν 15.000-18.000 ανήλικα παιδιά…..https://www.protothema.gr/stories/article/1012057/ta-paidia-tou-emfuliou-to-paidomazoma/

    • Τα παιδιά που αναφέρει η κομμουνιστική προπαγάνδα τίνος ήταν;Από αυτά που είχαν αρπάξει ,κάνοντας παιδομάζωμα;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ