Στο πνεύμα των εκλογών
Ο Μακεδόνας συγγραφέας Πολύαινος έζησε τον 2ο αι. μ.Χ. (επί Μάρκου Αυρηλίου). Μας διέσωσε πλήθος πολεμικών ανεκδότων (κυρίως στρατηγήματα) που αφορούν σε περίφημους Έλληνες και Ρωμαίους στρατηγούς.
Ανάμεσα σ’ αυτά σώζεται και το στρατήγημα του Πεισίστρατου. Μου το θύμισε η προεκλογική παραζάλη (ή μάλλον το προεκλογικό μένος) που βιώνομε όλοι μας αυτές τις μέρες, υποψήφιοί τε και ψηφοφόροι…
Και για να είμαστε πιο ακριβείς, ο Πεισίστρατος τους ξεπέρασε όλους. Έφτασε μέχρι αυτοτραυματισμού! Μαγευτική γαρ η δύναμη της εξουσίας και του χρήματος που θολώνει κυριολεκτικά το μυαλό του ανθρώπου, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Αισχύλος. Σας το μεταφέρω λοιπόν μιας και είναι τόσο επίκαιρο. Η γλώσσα του είναι η Ελληνιστική Κοινή πλέον, αρκετά κατανοητή, αλλά ας προσθέσομε και την απόδοση στην Ν. Ελληνική.
«Πεισίστρατος Μεγακλεί διεπολιτεύετο. Και ήν ο Μεγακλής υπέρ των πλουσίων τεταγμένος, ο δε Πεισίστρατος υπέρ των πενήτων. Και δή ποτε εν εκκλησία πολλά τω Μεγακλεί λοιδορησάμενος και απειλήσας, απηλλάγη. Κατατρώσας δ’ εαυτόν ου καιρίοις τραύμασι, της υστεραίας προήλθεν επί την αγοράν, δεικνύων τοις Αθηναίοις ταύτα. Ο δε δήμος υπερηγανάκτησεν, ως ο κηδόμενος αυτών δι’ αυτούς ταύτα είη παθών, και ες φυλακήν του σώματος έδωκεν αυτώ τριακοσίους φύλακας οις κορυνηφόροις χρησάμενος, αυτός τε τύραννος Αθηναίων εγένετο, και τοις παισί την τυραννίδα κατέλιπεν».
Ο Πεισίστρατος αντιπολιτευόταν με τον Μεγακλή. Και ο Μεγακλής είχε ταχθεί υπέρ των πλουσίων, ο δε Πεισίστρατος υπέρ των φτωχών. Και αφού λοιπόν κάποτε κατηγόρησε πολύ τον Μεγακλή και τον απείλησε στην εκκλησία του δήμου, απομακρύνθηκε. Αφού δε κατατραυμάτισε τον εαυτό του, όχι βέβαια με καίρια τραύματα, την επομένη παρουσιάστηκε στην αγορά και τα έδειχνε στους Αθηναίους. (Σαν να τους έλεγε, ορίστε τι μου έκαναν οι αντίπαλοι!). Ο δε λαός κατααγανάκτησε, διότι αυτός που εφρόντιζε κι ενδιαφερόταν γι’ αυτούς, τα ‘παθε όλ’ αυτά για χάρι τους, κι αμέσως του πρόσφεραν 300 σωματοφύλακες. Ο Πεισίστρατος λοιπόν αφού χρησιμοποίησε αυτούς τους ροπαλοφόρους και ο ίδιος έγινε τύραννος των Αθηναίων και στα παιδιά του άφησε (κληρονομιά) το τυραννικό αξίωμα.
[Δεν είχαν τότε τη σημασία που έχουν σε μας σήμερα οι λέξεις τυραννίδα και τύραννος. Ήταν απλά ένα είδος πολιτεύματος με τον τύραννο ως απόλυτο-γενικό άρχοντα].
Ας μου επιτραπεί να τελειώσω με το πονετικό πάντα ερώτημα: πότε επιτέλους ο αιωνίως προδομένος και εξαπατημένος λαός μας θα αποκτήσει τη ΣΟΦΙΑ που χρειάζεται και να συνειδητοποιήσει πως η ισχύς (και η νίκη του) ευρίσκεται εν τη ενώσει και ουχί εν τοις κόμμασι…
Κατερίνα Παπαθωμά – Μαστοροπούλου
EYΓΕ! Κατερίνα.
Τι Πεισίστρατος και τι Μεγακλής και τι Βιντιάδης! Εγώ ξέρω ότι περίπου 4 εκατομμύρια κόσμου δεν σήκωσε το μανίκι μέσα σ’ αυτούς ήταν οι 300 χιλ περίπου άνω των 60 που έφαγαν το πρόστιμο, καμία 7 χιλ υγειονομικοί που για 18 μήνες γίνανε ζητιάνοι και τους είχαν στο φτύσιμο όλοι μηδενός εξαιρουμένου, 10 εκατομμύρια έγραφαν sms και ο άλλος έκανε μοτοκρός στην Πάρνηθα, κάηκε η μισή Ελλάδα και τέλος ο σιδηρόδρομος δούλευε ρολόι. Ρε τι θα ψηφίσετε μεθαύριο όλοι εσείς οι ψεκασμένοι κατά δήλωση πρωθυπουργού; Στα μεζεά μου μετά αν κλαίτε. Αλλά τι σας νοιάζει; Είχατε κανέναν στο τρένο 🚆; Τα υπόλοιπα ξεχνιούνται. Μαζοχιστάν έπρεπε να μας λέει ο Τούρκος και όχι Γιουνανιστάν.Ακου εκεί να μας λένε και αμαρτωλούς και οι δεσποταδες,το ξέχασα αυτό.😂
ορθώς σκέπτεσθε κα Παπαθωμά.
ορθώς σκέπτεσθε κε κορ/ους
ορθώς σκέπτεσθε κε κορον/ους.
ναί, γιουνάν από Ιωνία. από τότε είχαμε ΄΄θέματα΄΄ : αλληλοσπαραγμούς ,αδικία, φτωχοί-πλούσιοι κτλ. νέο -γιουνανιστάν…
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚ ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΥΡΙΖΑ