“Έφυγε” η Φανερωμένη Χαλκιδιού-Σκυλλά ιδιοκτήτρια του “Καλύμνικου σπιτιού”

1
2532

Την τελευταία της πνοή άφησε την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 βράδυ, η Φανερωμένη Χαλκιδιού Σκυλλά, αδελφή του πρώην Επάρχου Κω Γιώργου Χαλκιδιού, σε ηλικία 65 ετών.

Η Φανερωμένη Χαλκιδιού Σκυλλά ήταν η εμπνεύστρια και ιδιοκτήτρια του ιδιωτικού Λαογραφικού Μουσείου το «Καλύμνικο σπίτι» στις νότιες παρυφές της Μονής Αγίων Πάντων, το οποίο και δημιούργησε με πολύ αγάπη ,γνώση και μεράκι.

Το μουσείο είναι ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό Καλύμνικο σπίτι στο οποίο θα βρείτε συγκεντρωμένα αντικείμενα από όλο το νησί που εκτίθενται με τέτοιο τρόπο ώστε να αναβιώνει η ιστορία ενός παραδοσιακού αστικού σπιτιού του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Η Φανερωμένη ήταν παντρεμένη με το Μικέ Σκυλλά και είχε τρία εξαιρετικά παιδιά το Μανώλη, την Ειρήνη και τη Νίκη.

Η Φανερωμένη ήταν αγαπητή ευγενική, πρόθυμη να εξυπηρετήσει,με το χαμόγελο πάντα στα χείλη . Άτομο δραστήριο ,ανήσυχο,ικανό, δυναμικό με αστείρευτες γνώσεις των ηθών,εθίμων και παραδόσεων της Καλύμνου, που με ένα μοναδικό τρόπο παρουσίαζε στους επισκέπτες του “Καλύμνικου σπιτιού”.

Το 2004  ο  HATA της έδωσε  ειδική  τιμητική  διάκριση  για την  συμβολή της στην ανάδειξη  της πολιτιστικής  κληρονομιάς  και την  αναβίωση  των  παραδόσεων  της Καλύμνου.

To 2019 η Ακαδημία Αθηνών,βράβευσε με έπαινο την Φανερωμένη ,για την προσφορά της στην παράδοση, μέσα από το έργο της «Καταγραφές προφορικών μαρτυριών γυναικών οικογενειών σφουγγαράδων και ανδρών εργαζομένων στη σπογγαλιεία».

Συνέγραψε και εξέδωσε το 2009 το βιβλίο ‘Ή σφουγγάρι ή τομάρι” που περιγράφεται η ζωή των σφουγγαράδων της Καλύμνου μέσα από αληθινές μαρτυρίες.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 στον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου στις 17:00.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στο σύζυγο,τα παιδιά,εγγόνια, αδέλφια και συγγενείς.

Ως ένα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη της, παραθέτουμε ένα video πριν 2,5 χρόνια, με την Φανερωμένη να μας ξεναγεί στο “Καλύμνικο σπίτι”

Πηγή: https://kalymnos-news.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το 2011 η Ένωση Γυναικών Ελλάαδς- Παράρτημα Κω και το Λύκειο Ελληνίδων διοργάνωσαν εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Φανερωμένης Χαλκιδιού – Σκυλλά ‘Ή σφουγγάρι ή τομάρι”στην Πνυματική Εστία με ομιλητή το Γιάννη Τρικοίλη.
    θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ