«ΠροσωπιΚΩτητες» Μηνάς Γ. Χατζηαντωνίου (ΒΙΝΤΕΟ)

3
1353

Την πολύπλευρη και πολυσχιδή προσωπικότητα του επιφανούς και πολύ αγαπητού συντοπίτη μας Μηνά Χατζηαντωνίου παρουσίασε η εκπομπή «προσωπιΚΩτητες» της Δημοτικής Τηλεόρασης – KosTv την οποία επιμελείται και παρουσιάζει η Κλεοπάτρα Μισαηλίδου.

ΜΗΝΑΣ Γ. ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ  

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Με ρίζες από την Κω, τη Νίσυρο και την Κάσο, γεννήθηκα, μεγάλωσα και δραστηριοποιούμαι στο νησί της Κω αδιαλείπτως μέχρι σήμερα. Με πατέρα αγρότη και μελισσοκόμο βίωσα από μικρός την ομορφιά αλλά και τον αγώνα των ανθρώπων  του πρωτογενούς τομέα.

Είμαι πτυχιούχος  της σχολής Τεχνολόγων Πολιτικών. Μηχανικών, της ανώτερης σχολής σκηνοθεσίας Κινηματογράφου και της Παιδαγωγικής, σχολής ΣΕΛΕΤΕ. Από νωρίς επέλεξα συνειδητά να αφήσω το επικερδές επάγγελμα του μηχανικού και να ασχοληθώ ολοκληρωτικά με την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία.

Ως εκπαιδευτικός δίδαξα ,από το 1981 μέχρι το 2018, σε όλα τα σχολεία της Δ/βάθμιας Εκπ/σης του νησιού μας, τα μαθήματα της Τεχνολογίας, του Σχεδίου, της Περιβαλλοντικής αγωγής, του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, κλπ. Ήμουν υπεύθυνος και συμμετείχα σε πολλά πολιτιστικά και οικολογικά σχολικά προγράμματα,  σε Ερευνητικές Εργασίες ( Projects)  καθώς και στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus. Από τον Σεπτέμβριο 2018 αποχώρησα από την υπηρεσία της εκπαίδευσης, ενώ ήθελα ακόμη τρία χρόνια για πλήρη σύνταξη, ώστε να είμαι ελεύθερος στην ολοκλήρωση των ονειροστόχων μου.

Διετέλεσα καθηγητής και υπεύθυνος προγραμμάτων σε διάφορα  ΙΕΚ και ΚΕΚ και εξωτερικός συνεργάτης- εισηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δραστηριοποιήθηκα από το 1979 έως σήμερα μέσα από συλλόγους και επιτροπές όπως την Κινηματογραφική Λέσχη Κω, Π.Ο. Κώων «Φιλητάς», «Θεόκριτος», «Αργώ» «Ποδηλατικός Όμιλος Κω», Β΄ΕΛΜΕ Δωδ/σου, Σύλλογο Γονέων-Κηδεμόνων κλπ.

Σημαντική ήταν η δράση μου στη ΝΕΛΕ ΔΩΔ/ΣΟΥ( Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης), από τη θέση του μέλους και του  υπεύθυνου του Κέντρου Κω – Νισύρου, με πλήθος προγραμμάτων κατάρτισης, σχετικών με τους τρεις τομείς παραγωγής, την παράδοση και την καλλιτεχνική παιδεία. Πρωτεργάτης στις επαρχιακές επιτροπές Πολιτισμού, Παιδείας, Ισότητας, την Παγκωακή επιτροπή Ειρήνης κλπ. σε όλο το νησί της Κω αλλά και σε όλη τη Δωδεκάνησο, επιμένοντας στην επικοινωνία και στο συντονισμό των δράσεων μεταξύ των νησιών.

Διατέλεσα Δ/ντης στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κω από το 1987 έως 1992 με πλούσιο και αξιόλογο έργο και παραιτήθηκα από τη μόνιμη θέση μου, μη αντέχοντας άλλο τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες της δημοτικής αρχής.

Για 30 συναπτά έτη ήμουν καθημερινά κοντά στη παραδοσιακή μας ερμηνεύτρια Άννα Σαρρή Καραμπεσίνη αλλά και την Ευτυχία Σαρρή (ΑΣΚ,ΕΣ) υποστηρίζοντας και αναδεικνύοντας τη ζωή και το έργο τους.

Από το 1994 συνεργάστηκα με τη Μόνιμη Επιτροπή. του ΤΕΕ Δωδ/σου, αναλαμβάνοντας την γραμματειακή και οργανωτική υποστήριξη της λειτουργίας της.

Συμμετείχα πολλές φορές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος από τις αρχές του 1980 και το 2013 ήμουν δημοτικός σύμβουλος Κω, ως συνεργαζόμενος με την  «Συμπαράταξη  Ελπίδας», δίνοντας ένα άλλο πνεύμα στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Το 2014 δημιουργώ την δημοτική κίνηση «ΠΑ.Ν.ΔΗΜ.Α» και το 2019 δήλωσα συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος δημιουργώντας την παράταξη «ΠΑ.Ν.ΔΗΜ.Α.-ΚΩΣ 2040» με στόχο την ενεργοποίηση και συνεργασία των Κώων πολιτών. Δεν ευδοκίμησε όμως   αυτή η προσπάθεια κι έτσι  αποφάσισα να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κω, ως συνεργαζόμενος στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «ΟΡΑΜΑ+ ΔΡΑΣΗ» με επικεφαλής την Ιωάννα Ρούφα-Έψιμου, διατηρώντας την πολιτική μου αυτοτέλεια.

Αφοσιώθηκα, με κατάθεση ψυχής, στην ανάδειξη της Ιπποκρατικής Ιατρικής και φιλοσοφίας, τόσο στα σχολεία, όσο και με την τελετή απαγγελίας  του Ιπποκρατικού Όρκου στο Ασκληπιείο, αλλά και σε άλλους χώρους της Κω, της Ελλάδας , στο Μονπελιέ της Γαλλίας, στο Πανεπιστήμιο των Μούγλων της Τουρκίας και αλλού. Είμαι μέλος και συνεργάτης του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω. Κυρίαρχος ονειροστόχος μου είναι η καθιέρωση της Κω ως παγκόσμιου Ιπποκρατικού κέντρου και ως πρωτεύουσας πολιτισμού και ειρήνης της Ευρώπης και του κόσμου το 2040, τιμώντας τα 2500 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου προγόνου μας, οικουμενικού Ιπποκράτη!

Είμαι επίσης μέλος του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων( ΙτΕΜ) και του διεθνούς Μυλολογικού Ινστιτούτου (TIMS), μελετώντας και καταγράφοντας  τους μύλους της Κω και της Δωδεκανήσου.

Συμμετείχα σε θεατρικές παραγωγές και έχω σκηνοθετήσει θεατρικά έργα πολιτιστικών Συλλόγων της Κω.

Δημιούργησα από το 1980 κατά σειρά, τρεις Αστικές μη κερδοσκοπικές  εταιρίες : α )Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Κω –Δωδ/σου, β) Την ΕΠΟΑΝ (Εταιρία Πολιτισμού και Ανάπτυξης) με την Αίθουσα χορού και Έκφρασης «ΤΕΡΨΙΧΌΡΗ¨ και τώρα την ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» (Δράσεις Επικοινωνίας, Παιδείας, Πολιτισμού) με βασικά τμήματα: Ιπποκρατική Φιλοσοφία και πρακτική, Κιν/φική Λέσχη Αιγαίου, Κέντρο, Παράδοσης και Λαϊκού Πολιτισμού «ΑΣΚ-ΕΣ», Συμβολικό Θέατρο, Κ.Ε.Φ.Ι.Α.( Κέντρο Επιστημονικών, Φιλοσοφικών, Ιστορικών Αναζητήσεων).

Ήμουν επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος ή Γραμματέας της ΟΚΛΕ ( Ομ/νδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας) με στόχο την ανάπτυξη της κιν/φικής παιδείας και την διάδοση του ποιοτικού κιν/φου.

Συνεργάζομαι με τα ΜΜΕ, συμμετέχω σε συνέδρια και σεμινάρια και καταγράφω από το 1980 σε φιλμ, βίντεο, φωτογραφίες και ψηφιακά δραστηριότητες , χώρους, γεγονότα κλπ., δημιουργώντας ένα μεγάλο αρχείο από όλη τη Κω, τη Δωδ/σο και άλλους τόπους.

Έχω δύο παιδιά, την Τερψιχόρη ( Λογοθεραπεύτρια) και τον Γιώργο (Σπουδαστή).

Ενδεικτικές εργασίες μου:

1.Λαλιά πρώτη, όπως ο πρώτος έρωτας. Ποιήματα (`77-87).

  1. Λαλιά ώριμη, όπως ο ώριμος έρωτας, Ποιήματα.

3.Ο Κινηματογράφος στην Κω και τα Δωδεκάνησα.

4.Βιομηχανικός πολιτισμός της Κω.

5.Η ζωή και το έργο της Άννας Σαρρή  Καραμπεσίνη.

6.Ποιητικές εκφράσεις της Α. Σ. Καραμπεσίνη.

7.Αποσπερίδες με την Άννα και την Έφη.

8.Ανεμόμυλοι (και Νερόμυλοι) στην Κω και τη Δωδεκάνησο.

10.Παραδοσιακά παιχνίδια στην Κω.

  1. Κοινωνική αισθητική και συλλογική μνήμη στην Κω.
  2. «Οπλίτης σιτιστής»
  3. « Απ`το Θ για το Κ πρώτα, θα περάσεις απ`το Ι»

_________________________________________________

Σαν ανεμόμυλος

ο δήμος της Κω

(Έμμετρη σατυρική σημειολογία)

1.Σαν μύλος πια που πάλιωσε,

είναι της Κω ο δήμος

κι όλοι για να τον σώσουνε

βιάζονται οψίμως.

2.Για να γυρίζει σταθερά,

θ` αλλάξουνε αντένες,

τώρα ανακαλύψανε

πως ειν` οι μισές σπασμένες.

3.Λένε ν` αλλάξουν μυλωνά,

ν` αλλάξουν μυλωνούδες,

και τρέχουν όπως στο μαντρί

οι λύκοι κι αλεπούδες.

4.Ο μύλος θέλει απ` την αρχή,

σε όλα του να φτιάξει,

για πόσο άλεσμα μπορεί,

ν` αλέσει να προφτάσει.

5.Μα ξένοι έμποροι πολλοί

που ήρθαν σαν σωτήρες,

βρήκαν καλοθελητές,

που νοιώθουν σαν φωστήρες.

6.Το μύλο θα κάνουν ισχυρό

και μόνο μπροστά κοιτάνε,

αυτοί που τον χαλάσανε

θέλουν να τον βαστάνε.

7.Φτιασίδια τον γεμίζουνε

και του χαλούν την όψη,

μα όταν τους είναι άχρηστος

θα έχουν όλοι κόψει.

8.Λένε η Κως μεγάλωσε,

τ` αλέσματα δε φτάνουν,

σε όλα τα μέρη του νησιού

μιλέρια παν` να κάνουν.

9.Οι ντόπιοι για ν` αλέθουνε

τ` άλεσμα του τόπου τους,

μα οι έμποροι ν` αρπάξουνε

το υστέρημα του κόπου τους

10.Ο μυλωνάς δε γίνεται,

σαν βάλει μία «βέρα»

και ούτε ο μύλος φτιάχνεται

μέσα σε μία μέρα.

11.Οι έμποροι βιάζονται

γιατί έχουνε αργήσει,

μα ο κόσμος στην αδράνεια

κι ας έχει τόσα ζήσει.

12.Tην έχθρα, τον εγωισμό

συμφέρον και βλακεία

χωρίς αγάπη και μυαλό

με μπόλικη φιακεία,

  1. αυτά τα ελαττώματα

τα ξέρουν, ούτε λόγος,

ξένοι και ντόπιοι έμποροι

και πράττουν αναλόγως.

14.Κι αντί για μύλο ισχυρό

για άλεσμα του κόσμου

κουφάρι θα κάνουν τελικά

την ομορφιά της Κως μου.

15.Τα λάθη αν δεν κοιτάξουμε

που κάναμε ως τώρα

του μύλου το τέλος έρχεται

και η κακιά μας ώρα.

16.Ο μυλωνάς ο φρόνιμος

μετρά το κάθε βήμα,

πριν έχει το ανάθεμα

και των παιδιών το κρίμα.

17.Το μύλο, ας έχει τα πανιά,

καΐκι δεν τον κάνεις,

κι αν του ζητήσεις πιο πολλά

τα σίγουρα τα χάνεις.

18.Με γνώση και με όνειρα

σαν Κώοι μυλωνάδες,

το μύλο μην πουλήσουμε

για εφήμερους παράδες.

19.Ακούστε τον κ. Μηνά,

που είναι μυλολόγος

πλούτος είναι στην ώρα τους

η πράξη και ο λόγος.

ΣΗΜ: Ο νοών ( ή η νοούσα) , νοείτω

           και ο έχων ( ή η έχουσα) τη μύγα μυγιάζεται.

Μηνάς Γ. Χατζηαντωνίου

Υπεύθυνος α)ΠΑ.Ν.ΔΗΜ.Α -Κως 2040, β) ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ