Viral το “προφητικό” βίντεο του Μπάιντεν για τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ

0
1000

Αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες στους χρήστες του διαδικτύου η ομιλία που είχε δώσει στο Ατλαντικό Συμβούλιο των ΗΠΑ στις 18 Ιουνίου 1997 ο τότε γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Στο βίντεο, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ για χώρες της Βαλτικής, όπως η Εσθονία, Λετονία και η Λιθουανία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιθετικότητα από τη Ρωσία. Ωστόσο, επιμένει ότι δεν εννοεί στρατιωτικά αντίποινα.

Πιστεύω ότι ένα μέρος όπου θα μπορούσε να προκληθεί η μεγαλύτερη αναστάτωση βραχυπρόθεσμα όσον αφορά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που  δεν έχει να κάνει με την ικανότητα ή την ετοιμότητα της χώρας να ενταχθεί, θα ήταν η αποδοχή των κρατών της Βαλτικής, από άποψη σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ΗΠΑ-Ρωσίας” είπε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν στην ομιλία του. “Αν υπήρχε ποτέ κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία, εάν επρόκειτο να ανατραπεί, από την άποψη μιας εχθρικής αντίδρασης της Ρωσίας, δεν εννοώ στρατιωτική, θα ήταν αυτό” είχε επισημάνει ο Μπάιντεν στην ομιλία του.

Είχε τονίσει ακόμη ότι ήταν αισιόδοξος και είχε πει ότι πίστευε πως το ζήτημα θα έβρισκε τη λύση του τελικά. Παρά τις προειδοποιήσεις για την εχθρική αντίδραση της Ρωσίας, υποστήριξε ότι ήταν αισιόδοξος πως η Ρωσία θα έβλεπε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν προς το συμφέρον της στην ουσία, όσον αφορά στην ασφάλεια. “Θα το λύσουμε το θέμα σε βαθμό που η Ρωσία θα αισθάνεται άνετα και θα έχει αποδειχθεί ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι τελικά προς το συμφέρον της για την επέκταση της σταθερότητας”.

Έκλεισε την ομιλία του με την  πρόβλεψη ότι οι χώρες της Βαλτικής θα μπορούσαν να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ. “Προσδοκώ και ελπίζω στο εγγύς μέλλον, δηλαδή μέχρι το τέλος του αιώνα ή και λίγο αργότερα, οι χώρες της Βαλτικής να γίνουν δεκτές του ΝΑΤΟ. Αν ακόμη θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, πιστεύω ότι θα γίνει”.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ