Δικηγορικός Σύλλογος Κω: Στερνό αντίο στον Δημήτρη Τσοβόλα

5
795

ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΒΟΛΑ

 

Αγαπητοί συμπατριώτες, πρόσφατα ο δικηγορικός κόσμος είχε μια σημαντική απώλεια. Απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών, ο συνάδελφος Δημήτρης Τσοβόλας.

Αισθάνομαι την ανάγκη, επειδή έτυχε να βρίσκομαι σήμερα στην θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κω, να εκφράσω στην μνήμη του μια άποψη, την οποία ο ίδιος μου μετέφερε στα πλαίσια μιας δίκης στο Εφετείο Αθηνών στα τέλη του έτους 2018, όπου υπήρξαμε μαζί και με άλλους συναδέλφους από την Κω, υπερασπιστές κατηγορουμένων.

Είναι αλήθεια ότι η καταδίκη του στο ειδικό δικαστήριο το έτος 1989 έχει δημιουργήσει σοβαρές αντιθέσεις στον νομικό κόσμο, με μια ομάδα νομικών να υποστηρίζουν ότι σε εκείνη την δίκη, που ονομάστηκε «η δίκη του αιώνα», φαλκιδεύτηκαν τα δικαιώματα του Δημήτρη Τσοβόλα ως κατηγορούμενου και μάλιστα από ένα δικαστήριο ειδικής σύνθεσης και συγκρότησης, που αμφισβητήθηκε η συνταγματική του κατοχύρωση.

Τα παραπάνω όμως ας ερευνηθούν από τους ιστορικούς και την επιστήμη.  Αυτό που εγώ έχω να εισφέρω στην μνήμη του, είναι η  άρτια επιστημονική του κατάρτιση και ότι σε κάθε στάση της παραπάνω δίκης, εντυπωσίαζε η ηρεμία που επιδείκνυε, ακόμη και αν οι προκλήσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες μέσα στην δικαστική αίθουσα. Σε μια από τις συζητήσεις μας στην ανάπαυλα των πολλών συνεδριάσεων, κατέκρινε μετ’ επιτάσεως, τα «νέα ήθη» της δικηγορικής παρουσίας, όπου κάποιες δίκες πανελληνίου ενδιαφέροντος μετατρέπονταν σε φθηνό θέαμα καθημερινής κατανάλωσης,  με πρωταγωνιστές συναδέλφους διψασμένους για εφήμερη δημοσιότητα, οι οποίοι επιδίδονται σε ασημαντολογίες, δείγμα παράτυπης αν όχι παράνομης και σε κάθε περίπτωση, περιφρόνησης της μυσταγωγίας της ποινικής δίκης.

Ας μείνουμε σε αυτό το τελευταίο και ας φροντίσουμε εμείς οι δικηγόροι, να περιφρουρήσουμε τις αρχές του λειτουργήματός μας όπως αυτές συντέθηκαν στον κώδικα δεοντολογίας μας.

Αυτό ας κρατήσουμε ως στερνό αντίο στον σημαντικό αυτό δικηγόρο.

 

Κως 5 Μαρτίου 2022

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω

 

Μανώλης Χατζηάμαλλος

 

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σύντροφε πρόεδρε, ποιος θα το πίστευε εν έτει 2022 θα φτάναμε στο σημείο να εξυμνουμε τον Τσοβολα. Φαντάσου τι είδαμε στο μεσοδιάστημα από την εποχή του Ειδικού Δικαστηρίου έως σήμερα. Απ όλα είχε ο μπαχτσες, με αποκορύφωμα τους κηπουρους του ΓΑΠ, τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τα ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΆ. Τι άλλο άραγε μας επιφυλάσσει το πολιτικό μέλλον;

  2. Αλλά όλα αυτά δεν φτάνουν μία μπροστά σε αυτά που έχουμε δει τα τελευταία 2,5 χρόνια με τον Μητσοτάκη…και μη χειρότερα!

  3. Της πανδημίας και της μάσκας που στην αρχή δε χρειαζόταν και μετά έγινε υποχρεωτική για να παράγουν τα εργοστάσια των κουμπάρων;Του τριπλού εμβολιασμού και να νοσούμε όπως οι ανεμβολίαστοι;Της χαλαρής βόλτας στην Πάρνηθα εν μέσω καραντίνας;Των ανεξιχνίαστων δολοφονιών δημοσιογράφων;Της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης;Του ανύπαρκτου νοσοκομείου;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ