Σελίδες από την λαογραφία μας
Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη
Οι λουκουμάδες του Αγίου Ανδρέα στις 30/11
Την παραμονή του Αγίου Ανδρέα που γιορτάζει στις 30 Νοεμβρίου, οι κουζίνες στα νοικοκυριά μοσχοβολούσαν. Οι νοικοκυρές τηρούσαν το έθιμο, για να φτιάξουν τους λουκουμάδες, τα γνωστά μας ακούμια. Επειδή ήταν νηστεία των Χριστουγέννων, έπρεπε να είναι νηστίσιμος και ο χυλός. Ανακάτευαν νερό μαγιά, αλεύρι, και λίγο ξύδι, για να γίνουν τραγανοί. Προαιρετικά πρόσθεταν άρωμα βανίλιας ή μαστίχας. Άφηναν το μίγμα να φουσκώσει και σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα, έκαιγαν αγνό ελαιόλαδο. Έριχναν μέσα τους λουκουμάδες, αφού τους έπαιρναν κουταλιά, κουταλιά, από τον υγρό χυλό. Αυτοί στρογγύλευαν και τηγανίζονταν σιγά, σιγά, ώσπου να ροδίσουν. Όταν τους ανέσυραν από το καυτό λάδι, τους περιέλουζαν με κανέλλα και με γνήσιο ντόπιο μέλι, μαζί με τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο. Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, κερνούσαν με λουκουμάδες όλη τη γειτονιά. Οι λουκουμάδες έχουν τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελλάδα, μέχρι και τον Οθωμανικό ‘λουκμά’. Κερνούσαν δε, τους ανδρειωμένους Ολυμπιονίκες Η παράδοση θέλει την ημέρα του Αγίου Ανδρέα, να ανδρειώνει, δηλ να δυναμώνει το κρύο και να ανδρειώνει και τους γενναίους φύλακες της χώρας μας. Υπήρχε και κάποια δοξασία, που υποστήριζε πως όποια νοικοκυρά δεν κάνει λουκουμάδες, για να τιμήσει την γιορτή του Αγίου Ανδρέα, να της στραβώσει και να της καεί το τηγάνι. Μεταφορικά μεταφραζόμενο, δηλ όλα να της πάνε στραβά στη ζωή της.
Γιορτή σήμερα του Αγίου Αντρέα και κάθε σπιτικό φτιάχνει παραδοσιακούς λουκουμάδες. Μια γεύση που μας θυμίζει έντονα τα παιδικά μας χρόνια.
Υλικά
-
280 γρ αλεύρι γοχ
-
250 γρ νερό χλιαρό
-
1 φακελάκι μαγιά
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 πρέζα ζάχαρη
-
1 κουτ.σούπας μέλι
-
Για το σερβίρισμα
-
Μέλι
-
Καρύδια
-
Κανέλα
-
προαιρετικά λίγο σουσάμι φυσικό καβουρδισμένο κ αλεσμένο
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και σε μια άλλη το χλιαρό νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά μεχρι να λιώσει η μαγιά.
Στη συνέχεια αδειάζουμε το υγρό στοιχείο στο μπολ με το αλευρι, ανακατεύω καλά κ σκεπάζω με μια πετσέτα μέχρι να μου φουσκώσει.
Μόλις ανέβει ο χυλός μας, ετοιμάζουμε το λάδι στην τηγανιέρα μας και με το χέρι κ ενα κουτάλι παίρνουμε μπάλες και τηγανίζουμε.
Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε με τρυπυτη κουτάλα σε ενα μπολ με χαρτί για να απορροφήσει το περιττό λάδι. Και μετά σε μια πιατέλα σερβίρουμε.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα με υγεία και χαρά σε όλο τον κόσμο.
Σε ευχαριστούμε αγαπητή Ξανθίππη που μας θυμίζεις Ήθη και Έθιμα που τείνουν να εξαφανιστούν.
Δημήτρης Καλλούδης.
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια εκλεκτέ φίλε Δημήτρη. Δεν θυμάμαι τον αείμνηστο πατέρα σας να έφτιαχνε λουκουμάδες. Έφτιαχνε;; Θυμάμαι όμως ότι έφτιαχνε υπέροχες ταχινοπιτες τη Σαρακοστή και νόστιμες λαγανες.