Σε ηλικία 84 ετών – Ηταν ο πρώτος αφροαμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ – Σύμφωνα με την οικογένειά του ήταν πλήρως εμβολιασμένος κατά της Covid – Τζορτζ Μπους: Πολλοί πρόεδροι βασίστηκαν στις συμβουλές και την εμπειρία του
Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 84 ετών ο πρώτος αφροαμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ από επιπλοκές της covid-19.
Ο στρατηγός Πάουελ είχε υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπους από το 2001 έως το 2005. Είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη και είχε κομβικό ρόλο στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ στο Μέρiλαντ και ήταν πλήρως εμβολιασμένος, όπως ενημέρωσε η οικογένειά του μέσω Facebook.
Ακόμη, η οικογένεια του Πάουελ ευχαρίστησε το προσωπικό του Ιατρικού Κέντρου «Walter Reed National Medical Center», όπου νοσηλευόταν ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. «Χάσαμε έναν ξεχωριστό και αγαπημένο σύζυγο, πατέρα, παππού και έναν σπουδαίο Αμερικανό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Kόλιν Πάουελ ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν. Άφησε το λιθαράκι του στην αμερικανική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου αιώνα.
Ποιος ήταν ο Κόλιν Παουελ
Ο Κόλιν Πάουελ γεννήθηκε στις 5 Απριλίου του 1937, σε μία φτωχή συνοικία του Χάρλεμ.
Το φτωχό παιδί τζαμαϊκανής οικογένειας μεταναστών, είχε μία λαμπρή στρατιωτική καριέρα 35 ετών. Η θέληση και η πειθαρχία του τον οδήγησαν στο ανώτατο σκαλί της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Η φήμη του απογειώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, όπου είχε τεθεί επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων. Τότε, μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προέβλεπαν την άνοδό του στο προεδρικό αξίωμα.
Όταν, όμως, του δόθηκε η ευκαιρία να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ, εκείνος απέρριψε την πρόταση. Αντιθέτως, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έκρινε ότι είναι ο καταλληλότερος να χειριστεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Παρότι στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, επί προεδρίας Τραμπ, ο Πάουελ είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί πλέον τον εαυτό του μέλος του κόμματος των Ρεπουμπλικανών.
Όπως είχε υποστηρίξει στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, έλαβε την απόφαση αυτή επειδή πολλά στελέχη του κόμματος στο Κογκρέσο στηρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ως ΥΠΕΞ, η παρουσία του Κόλιν Πάουελ δίπλα στον Τζορτζ Μπους (2001-2005), έδωσε ειδικό βάρος σ’ έναν άπειρο πρόεδρο. Ο χαμηλών τόνων Πάουελ τάχθηκε κατά της θέσης της αμερικανικής κυβέρνησης για το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα, ήθελε να συνεχισθεί η ειρηνευτική επέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και διαφοροποιήθηκε, όταν η κυβέρνηση
αρνήθηκε να υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο για το περιβάλλον.
Ένας φύσει συντηρητικός άνδρας, με έντονη αίσθηση της ανάγκης να προστατέψει τα αμερικανικά συμφέροντα. Αν ήθελε κανείς να βάλει μια ταμπέλα στο διεθνές προφίλ του Πάουελ, θα τον αποκαλούσε «συντηρητικό».
Ο στρατηγός των πέντε αστέρων είχε αναμφιβόλως τις επιτυχίες του. Ηγήθηκε πολύ αποτελεσματικά των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανόρθωση ενός αποδυναμωμένου θεσμού. Ο ίδιος είχε δηλώσει στο περιοδικό «Time»: «Μπορώ να φάω σφαίρες και μπορώ να γίνω κακός, αν χρειαστεί».
Το μελανό σημείο στην καριέρα του
Τον Φεβρουάριο του 2003, από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Κόλιν Πάουελ εξηγούσε επί μιάμιση ώρα τους λόγους για τους οποίους ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ είναι αναγκαίος.
Ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Σαντάμ Χουσεΐν ότι είχε υπό την κατοχή του βιολογικά και χημικά όπλα μαζικής καταστροφής και ότι η κυβέρνησή του στήριζε τη διεθνή τρομοκρατία και επεδίωκε την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Επιπλέον, είχε υποστηρίξει ότι, προκειμένου το Ιράκ να αποφύγει τους εξαιρετικά αυστηρούς ελέγχους όπλων των Ηνωμένων Εθνών, είχε δημιουργήσει στόλο κινητών εργαστηρίων χημικών και βιολογικών όπλων σε φορτηγά.
Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί του Πάουελ αποδείχθηκαν ψευδείς εκ των υστέρων με τον ίδιο να ζητά τα… ρέστα από την CIA και το Πεντάγωνο εξηγώντας του για ποιο λόγο του έδωσαν λανθασμένες πληροφορίες για το Ιράκ, μετά τις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» ότι ο Ιρακινός με το κωδικό όνομα «Curveball» έδωσε ψεύτικες πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Ιρακινός Ράφιντ Αχμεντ Αλουάν αλ-Τζανάμπι, γνωστός με το κωδικό όνομα «Curveball», παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα στις αμερικανικές αρχές για το πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ για να πετύχει την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.
Τζορτζ Μπους για Κόλιν Πάουελ: Πολλοί πρόεδροι βασίστηκαν στις συμβουλές και την εμπειρία του
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την βαθύτατη λύπη του στην οικογένεια του Κόλιν Πάουελ.
«Η Λόρα και εγώ είμαστε βαθύτατα λυπημένοι για το θάνατο του Κόλιν Πάουελ. Πολλοί πρόεδροι βασίστηκαν στις συμβουλές και την εμπειρία του στρατηγού Πάουελ. Διετέλεσε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας μου, αρχηγός του γενικού επιτελείου Εθνικής άμυνας επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν. Ήταν ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Και το πιο σημαντικό, ο Κόλιν ήταν οικογενειάρχης και φίλος», αναφέρει ο Τζορτζ Μπους σε ανακοίνωση που εξέδωσε.