Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Αϊτή: Τους 1.297 έφθασαν οι νεκροί – Πάνω από 5.700 οι τραυματίες , εκατοντάδες οι αγνοούμενοι

0
948

Σεισμός στην Αϊτή: Τους 1.297 έφθασαν οι νεκροί – Πάνω από 5.700 οι τραυματίες – Δείτε βίντεο

haity_quake

Εκκλησίες, καταστήματα, σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια: δεκάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές ή κατέρρευσαν εντελώς κατά τη διάρκεια της πολύ ισχυρής δόνησης, παγιδεύοντας όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό κάτω από τόνους μπετόν

Ο ακόμη προσωρινός απολογισμός των θυμάτων του σεισμού 7,2 βαθμών που έπληξε το Σάββατο το νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής έγινε βαρύτερος χθες Κυριακή, φθάνοντας τους 1.297 νεκρούς και τους 5.700 και πλέον τραυματίες, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας.

Πέρα από τους αγνοούμενους, «πολλοί βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια» κτιρίων που κατέρρευσαν, τόνισε σε ανακοίνωσή της η αϊτινή Πολιτική Προστασία, διευκρινίζοντας πως κάπου 3.200 τραυματίες έχουν εισαχθεί σε διάφορα νοσοκομεία.

Ο σεισμός σημειώθηκε το Σάββατο στις 08:29 (τοπική ώρα· 15:29 ώρα Ελλάδας), 12 χιλιόμετρα από την πόλη Σεντ-Λουί-ντι-Σιντ, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, την Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με τα δεδομένα του αμερικανικού ινστιτούτου γεωφυσικών μελετών (USGS).

Εκκλησίες, καταστήματα, σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια: δεκάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές ή κατέρρευσαν εντελώς κατά τη διάρκεια της πολύ ισχυρής δόνησης, παγιδεύοντας όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό κάτω από τόνους μπετόν.

Πολλά νοσοκομεία έχουν υποστεί κορεσμό εξαιτίας του τεράστιου αριθμού τραυματιών.

Πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει, ο πρωθυπουργός κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Αναβιώνουν οι μνήμες από τα 7 Ρίχτερ του 2010 με 300.000 νεκρούς – Συγκλονιστικές εικόνες από διασώσεις – Βγάζουν με τα χέρια ανθρώπους από τα ερείπια

Ο σεισμός 7,2 βαθμών ο οποίος έπληξε το νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής το πρωί του Σαββάτου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 304 ανθρώπους, ανακοίνωσε ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας, ο Τζέρι Τσάντλερ.

Ο προηγούμενος απολογισμός των Αρχών έκανε λόγο για 227 νεκρούς.

Πάντα σύμφωνα με την αϊτινή Πολιτική Προστασία, άλλοι τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι υπέστησαν τραυματισμούς εξαιτίας του σεισμού.

Τουλάχιστον 304 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον σεισμό 7,2 Ρίχτερ που συγκλόνισε σήμερα το πρωί την Αϊτή. Ο απολογισμός δυστυχώς αναμένεται να μεγαλώσει, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των κτηρίων που έχουν καταρρεύσει και υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι σε διάφορες περιοχές.

Ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για 29 νεκρούς, λίγο μετά όμως η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε τουλάχιστον 227 θύματα και εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενους.

«Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού αυξήθηκε σε 227, από τους οποίους 158 καταγράφηκαν στον νότο. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι», έγραψε η υπηρεσία στο Twitter.

«Οι πρώτες επιχειρήσεις, που διεξήχθησαν τόσο από τους επαγγελματίες διασώστες όσο και από μέλη του πληθυσμού, επέτρεψαν να ανασυρθούν πολλοί άνθρωποι από τα ερείπια. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται τραυματίες», πρόσθεσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Αριέλ Ανρί κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα μετά τον σεισμό των 7,2 βαθμών που συγκλόνισε τη χώρα το πρωί, με εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.

Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο με τη διάσωση ανθρώπων:

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Καραϊβική, ενώ κάτοικοι άρχισαν να τρέχουν μακριά από τα σπίτια τους με τον φόβο ότι κτίρια πιθανόν θα κατέρρεαν.

Το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι ήρε την προειδοποίηση που είχε εκδώσει νωρίτερα διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος.

Ο σεισμός των 7,2 βαθμών είχε επίκεντρο 8 χιλιόμετρα από τη πόλη Πετί Τρου ντε Νιπ, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Σε βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, ντόπιοι καταγράφουν τα συντρίμμια διαφόρων κτιρίων, μεταξύ αυτών μιας εκκλησίας στην οποία βρισκόταν σε εξέλιξη μια λειτουργία σήμερα το πρωί, στην κοινότητα Λες Ανγκλές.

Η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου έχει ακόμη ζωντανές τις μνήμες από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου του 2010, που κατέστρεψε την πρωτεύουσα και άλλες επαρχιακές πόλεις. Περίπου 300.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί.

«Όλοι έχουν πραγματικά φοβηθεί. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που είχαμε έναν τόσο μεγάλο σεισμό», δήλωσε ο Ντάνιελ Ρος, ένας κάτοικος του Γκουαντανάμο στην Κούβα, προσθέτοντας πως το σπίτι του έμεινε ακέραιο, όμως τα έπιπλα ταρακουνήθηκαν.

Οι κουβανικές αρχές λένε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για υλικές ζημιές, θανάτους ή τραυματισμούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε από τους συμβούλους του για τον σεισμό στην Αϊτή και πρόσφερε τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρόεδρος «ενέκρινε άμεση αμερικανική αρωγή και ανέθεσε στη διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), Σαμάνθα Πάουερ, να συντονίσει αυτή την προσπάθεια», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο ίδιος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

 

Λέκκας για σεισμό στην Αϊτή: Ενεργοποιήθηκε και πάλι το ρήγμα του 2010

4227493

«Το επίκεντρο του σεισμού του 2010 εντοπιζόταν στα 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Port-au-Price, ενώ το επίκεντρο της σημερινής δόνησης εντοπίζεται περίπου στα 100 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής

«Έντεκα χρόνια μετά τον σεισμό μεγέθους 7,2 Ρίχτερ που είχε ως αποτέλεσμα 300.000 και πλέον θανάτους το ρήγμα Enriquillo-Plantain Garden ενεργοποιήθηκε και πάλι σήμερα με ένα σεισμό της τάξης επίσης των 7,2 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού του 2010 εντοπιζόταν στα 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Port-au-Price, ενώ το επίκεντρο της σημερινής δόνησης εντοπίζεται περίπου στα 100 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και προσθέτει: «Από την επιτόπια έρευνα που διεξάγαμε το 2010 με τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης αριστερόστροφο, καθώς και ότι οι μεγάλες καταστροφές οφείλονται στην εγγύτητα της ρηξιγενούς ζώνης με τις υποδομές, στην άθλια κατάσταση των κατασκευών, στο έδαφος θεμελίωσης, το οποίο παρουσιάζει χαρακτηριστικά που ευνοούν έντονα φαινόμενα ρευστοποίησης. Ταυτόχρονα καταγράφηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις και μεταθέσεις ακτογραμμών, ενώ σήμερα την εικόνα της καταστροφής συμπληρώνουν κύματα τσουνάμι».

Για την ερευνητική αποστολή του 2010 οι καθηγητές Παναγιώτης Καρύδης και Ευθύμης Λέκκας δηλώνουν: «Πρόκειται ίσως για την πιο επώδυνη εμπειρία αποστολής σε σεισμό, δεδομένου ότι πέραν των τεράστιων καταστροφών, προκλήθηκε κατάρρευση όλων των δομών με συνέπεια εκτεταμένες λεηλασίες, έως και δολοφονίες, σε ένα τοπίο όπου κάθε παρέμβαση από τρίτες χώρες κρίθηκε επικίνδυνη».

Ειδήσεις σήμερα: 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ