Ν. Μυλωνάς για 21η Απριλίου: in memoriam στους Κώους πατριώτες που γνώρισαν την βία της Χούντας

61
1192

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967: τόσα χρόνια μετά!

(in memoriam στους Κώους πατριώτες που γνώρισαν την βία της  Χούντας)

 

21 Απρίλη 1967:  Η παρουσία ενόπλων στρατιωτών σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και των χωριών, τα εμβατήρια στο ραδιόφωνο και το έκτακτο ανακοινωθέν:

«Ο Στρατός επενέβη προς αποσόβησιν αιματηρών ταραχών. Ησυχία και τάξις επικρατούν καθ’ απάσαν την επικράτειαν». Η ανησυχία, ο φόβος και η απορία είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν. Λίγοι κατανοούν τις λέξεις και την νέα κατάσταση που δημιουργείται. Οι υπηρεσίες και τα σχολεία κλειστά. Εμείς μαθητές τότε χαιρόμαστε την ανοιξιάτικη έκτακτη αργία, μια που κανείς δεν μας εξηγεί τα γεγονότα. Πολύ αργότερα, φοιτητές πια, σ΄ έναν άλλο χώρο θα συνειδητοποιούσαμε μερικά πράγματα για την καταπάτηση των ανθρώπινων ελευθεριών, την ασυδοσία της κρατικής εξουσίας, τη βία, την τρομοκρατία, το αίμα, τον χαφιεδισμό, το κάρφωμα, την ανηθικότητα, την αδικία, το βόλεμα, τους ημέτερους, τα κυκλώματα και το γλείψιμο. ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ. ΦΑΣΙΣΜΟΣ. Κι όλα αυτά στο όνομα του «ελληνοχριστιανικού ιδεώδους» και του «μεγαλείου του έθνους». Όμως είναι αλήθεια, πως καμιά δικτατορία δεν φυτρώνει όπως ο κάκτος, χωρίς τη συμπαράσταση από κάπου. Από ξένους, από δικούς μας, από ανώνυμους και επώνυμους, από ανεύθυνους και υπεύθυνους. Η  άγνοια δεν δικαιολογεί τη συμπεριφορά μας απέναντι της.

Στις 23 Απρίλη 1967 συλλαμβάνονται οι Μιχάλης Αλαχιώτης και ο Γιάννης Χόνδρος στην Κω, παραπέμπονται στην ασφάλεια Αθηνών, όπου κρατούνται 22 μέρες. Περνούν στρατοδικείο, γιατί δεν «ανήρτησαν τα στρατιωτικά νέα σε περίοπτη θέση του καταστήματός τους» και αποφυλακίζονται (συμψηφίζοντας τις ποινές με την κράτησή τους). Στο Μεταγωγών συναντούν το δημοσιογράφο και ποιητή Μανώλη Φουρτούνη από την Κέφαλο, ο οποίος στη συνέχεια εξορίζεται στην Πάρο και στο Παρθένι της Λέρου μέχρι το 1973. Στις 20 Μάη του 1967 συλλαμβάνονται τα στελέχη της αριστεράς Παπαζαχαρίου Ζαχαρίας, Λέγγος Θόδωρος και Κορδιστός Κώστας από την Κω και ο Νίκος Λυριστής και Θεολόγος Μακρής από την Κέφαλο και εξορίζονται στα Γιούρα μέχρι τον Ιούλη του 1967.

Τον Ιούνη του 1967 συλλαμβάνεται ο δικηγόρος Γιώργος Κουρζής από την Καρδάμαινα, υποψήφιος της αριστεράς, στη Δωδεκάνησο, την δεκαετία του ’50 και ’60 με την κατηγορία της διακίνησης ανατρεπτικών εντύπων. Από στρατοδικείο τιμωρείται ένα χρόνο φυλακή στην Αίγινα. Το Μάη του 1968 συλλαμβάνεται ο  Γιώργος Λέγγος για διακίνηση προκηρύξεων, παραπέμπεται στο στρατοδικείο και αθωώνεται. Κατά καιρούς και για να διατηρηθεί ένα κλίμα διώξεων και εκφοβισμού συλλαμβάνονται και κρατούνται στα κρατητήρια τα ίδια πρόσωπα.

Μόλις το 1969 ο Γιώργος Σεφέρης (άλλοι επώνυμοι σιώπησαν περισσότερο ή συνεργάστηκαν) ο πρώτος Έλληνας Νομπελίστας λύνει τη σιωπή του λέγοντας: «κλείνουν 2 χρόνια που μας έχει επιβληθεί ένα καθεστώς ολωσδιόλου αντίθετο με τα ιδεώδη που πολέμησε ο κόσμος και ιδιαίτερα ο λαός μας. Είναι μια κατάσταση, που όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές με πόνο και μόχθο πάνε και αυτές να καταποντιστούν μέσα στο έλος μέσα στα τελματωμένα νερά. Βλέπω μπροστά μου τον γκρεμό που μας οδηγεί η καταπίεση. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. Είναι εθνική επιταγή». Λίγα σχεδόν προφητικά.

Στο χρόνο (1988) που πέρασε 3 συμπολίτες μας από αυτούς που αντιστάθηκαν στον φόβο και τη βία που ήσαν θύματά της έφυγαν από τη ζωή χωρίς τυμπανοκρουσίες. Οι ζωντανές μνήμες είναι ανεκτίμητες, ίσως για αυτό και εμείς αδιαφορούμε για την ύπαρξή τους.

Το 1969 συλλαμβάνεται ο Βασίλης Ράπανος στην Αθήνα (από την Κέφαλο) για αντιδικτατορική δράση και καταδικάζεται σε 10 χρόνια φυλακή. Από τη συμμετοχή των Κώων φοιτητών στα γεγονότα του Πολυτεχνείου τραυματίζεται ο Κώστας Ιερομνήμονας από την Καρδάμαινα.

Σίγουρα υπήρξαν ‘’οι αφανείς’’ άνθρωποι του νησιού μας που αρνήθηκαν να υπηρετήσουν το φασισμό. Κάποιοι είχαν κυρώσεις διοικητικές, οικονομικές, ηθικές. Αυτοί που διορίστηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα σωματεία και τους συλλόγους δεν ήσαν αυτοί που θα ανέβαζαν το κύρος της δικτατορίας στα μάτια των πολιτών της Κω. Ο τοπικός κόσμος δεν τους συμπάθησε. Αυτό το γεγονός αποτελεί τη θετική πλευρά της πλατιάς κοινωνικής στάσης του νησιού μας απέναντι στη δικτατορία.

Στόχος του άρθρου δεν είναι να δώσει τίτλους ή να αποδώσει τιμές σε πρόσωπα. Αναζητήθηκαν πρόσωπα και ενέργειες ελευθερίας σε καιρούς υποταγής, στοχεύοντας σε μια προσπάθεια αυτογνωσίας των Κώων του σήμερα. Όποιος θέλει μπορεί να συμπληρώσει ή να τροποποιήσει το κείμενο.

 

(το κείμενο αυτό γράφτηκε το 1988 με τίτλο ‘’21 χρόνια μετά την 21 Απρίλιου 1967,  αναφορά στους Κώους Πατριώτες που γνώρισαν την βία της χούντας’’. Τότε ζούσαν σχεδόν όλοι όσοι μνημονεύονται εδώ. Σήμερα; Το κοινωνικό τοπίο και το πολιτικό πεδίο είναι τόσο, μα τόσο πολύ  αλλαγμένο! Τότε η ελπίδα της αλλαγής και της βελτίωσης ήταν στον …δρόμο. Αυτά είναι χρόνια αστικής Δημοκρατίας που διαφέρει από την Δικτατορία και το ημι-δικτατορικο καθεστώς 1947-67 μας έλεγε ο Μήτσος Χατζηαντωνίου αγωνιστής από το 1945 στην ΕΜΠΑ, στην  ΕΔΑ, στο ΚΚΕ, στην ζωή. Σήμερα τα σύννεφα πυκνώνουν από παντού χωρίς να κατανοούμε που πάμε. Κάπως σαν το Ευαγγελικό των ημερών μη έχοντας ‘’που την κεφαλήν κλίναι’’.  Δύσκολα χρόνια ξανά. Χωρίς να φαίνονται ζωντανές οι παρακαταθήκες του χθες.)

Ν. Μυλωνάς

61 ΣΧΟΛΙΑ

    • Σας πέσαν ολίγα τα από το μηδέν τα ΑΠΕΙΡΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ τα οποία έδωσαν εργασία σε ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ που γύρισαν από την ξενητια. Σας πέσαν λίγα τα σπίτια τα χωράφια και τα γεωργικά μηχανήματα που ΧΑΡΙΣΤΙΚΑΝ. Σας πέσαν λίγο τα ΑΡΤΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ και χωρίς φακελάκια. Σας πέσαν λίγα τα ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ σε όλη την ΕΛΛΑΔΑ. Εδώ στη ΚΩ ο ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ προς αεροδρόμιο, της ΛΑΜΠΗΣ,προς ΘΕΡΜΑ. Τι γίναν οι συνέχειες αυτών επί 54 χρόνια? ΤΙΠΟΤΑ. Να μην πω για ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ και στο τελευταίο χωριό. Και άλλα ΑΠΕΙΡΑ που δεν μας παίρνει ο χώρος γραφής. Τέλος όσο αφορά την ΚΥΠΡΟ μας, ας οψεται ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και ο ΚΙΣΙΓΚΕΡ. Η «χούντα» έληξε με την πτώση του ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. Μετά άρχισε η ΠΡΟΔΟΣΙΑ. (τιμή βενζίνης 1967 7δρχ/lt. – 1974 7δρχ/lt.) Με το που ανέλαβε ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 14δρχ/lt.

      • Ολα τα αυταρχικα καθεστωτα φροντιζουν να κανουν μερικα εργα για να δειξουν κοινωνικο προσωπο.Ο Παπαδοπουλος αποφασισε την ανεργεση του ναου του Σωτηρος.Αποφασισαν την ανεργεση τλου ναου στα Τουρκοβουνια εναν μεγαλοπρεπη ναο που θα γινοταν το τριτο αρχιτεκτονικο οικοδομημα των Αθηνων.μετα τον Παρθενωνα και τον Λυκαβητο.Λοιπον ο ναος ΔΕΝ εγινε ΠΟΤΕ.κονομησαν μερικοι ομως.Μαζεψαν 453.3εκατομμυρια δρχ.Στην επιτροπη ηταν Παπαδοπουλος.και μελη Παττακος.Μακαρεζος.και ο χουντικος αρχιερπισκοπος Ιερονυμος.Τελικα 7 χρονια εμεινε θεωρια.Στο ταμειο δε ειχαν μεινει ΜΟΝΟ 47.3 εκατομμυρια δρχ.//406 εκατομμυρια δρχ ΕΚΑΝΑΝ ΦΤΕΡΑ.Και φυσικα κανενας ΔΕΝ τιμωρηθηκε!!!!

        • Το Τάμα του Έθνους που δεν έκανε η χούντα και όλες οι κυβερνήσεις το φερε εις πέρας ο φτωχός Πορφύριος στο Μήλεσι Αττικής

          Το ανεκπλήρωτο «Τάμα του Έθνους» του Κολοκοτρώνη και των επαναστατημένων και στην συνέχεια απελευθερωμένων Ελλήνων http://maxitis.gr/to-anekpliroto-tama-tou-ethnous/ και ο Ναός του Σωτήρος στο Μήλεσι Αττικής που άρχισε να κτίζεται από τον Άγιο γέροντα Πορφύριο τον διορατικό και ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 90 μετά τον θάνατό του. Να πάτε να το δείτε https://www.monastiria.gr/iero-isixastirio-metamorfosews-tous-sotiros-milesi-attikis/

        • Βγαίνεις και γράφεις ότι σου κατέβει. Οι 7 ΜΟΜΑ αλλωνιζαν ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Τα έργα που γίναν σε 5 χρόνια ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ γίνει όλα τα μετέπειτα χρόνια μαζί. Εκεί που σταμάτησε ο δρόμος στα ΘΕΡΜΑ εκεί έμεινε. Ένας δρόμος που θα έφερνε την ανάπτυξη περιμετρικά της Κω. Και δεν μιλάμε από ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Το ίδιο και της ΛΑΜΠΗ. Θα είχαμε περιμετρική ΔΡΟΜΑΡΑ και τώρα έχει γίνει κατάληψη από ξενοδοχειακά προσωπικά συμφέροντα. Σου αρέσει έτσι. Βέβαια εκεί καταντησατε την ΕΛΛΑΔΑ μας κάτι σαν και σένα που προσκυνήσατε τον ΓΚΟΜΕΝΙΑΡΗ ηγέτη της πλάκας και έκανε μνημόσυνα με τα χρήματα των παιδιών μας. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑΑΑΑ.

        • Ειπαμε ΜΟΜΑ για τα ματια του κοσμακη..για χωματοδρομους στα βουνα.Ελλαδα δεν ειναι μονο το νησι μας.Παρε αλλο παραδειγμα….
          Η περιπτωση Εγνατια που δεν εγινε ποτε επι χουντας.Αυτο δεν εμποδισε καποιους να κονομησουν χοντρα.Ο Αμερικανος ενδιαμεσος Ρομπερτ Μακντοναλντ περε την δουλεια χωρις καμια μελετη μπορει να μην εκανε το εργο…εφτιαξε ομως την τυχη του κονομοντας 4,5 εκατομ.δρχ ως αμοιβη και περιπου 33 εκατομ.δρχ σε ομολογα του ελληνικου δημοσιου εναντι εξοδων του…
          ΑΥΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ακομα…και ασε την παπατζα για εκει που σε παιρνει οχι σε μενα!!!!

  1. αν ησουν δημοκρατης σε κυνηγουσε το αστυνομικο κρατος με συνεχεις μηνυσεις και απειλες.οι χωροφυλακες εκαναν μυνησεις στους δημοκρατες μπακαληδες. την ιδια ωρα πρωτο λογο ειχαν οι ρουφιανοι συνεργατες της χουντας, γνωστοι στις μικρες κοινωνιες μεχρι σημερα.

    • Τι είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ? Η ελευθερία να βγαίνεις και να βρίζεις χωρίς κόστος? Η εγκληματικότητα που δεν τιμωρείται? Η ελευθερία να ψηφίζεις τον κάθε ΑΠΑΤΕΩΝΑ που μένει ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΣ με χιλιάδες σκάνδαλα? Κλπ κλπ. Αυτή είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ?

  2. κάποιοι βέβαια εδοθηκαν ψυχή και σώματι στην «εθνοσωτηριο» και κέρδισαν φοβερά χρήματα κυρίως με κατασκευές όπως η «Ηρακλής» Ανώνυμος Εταιρεία Τεχνικών Εργων , των αδελφων Παύλου και Ηρακλή Τσίπρα

  3. Εκτός από την προδοσία της Κύπρου, συνέπεια της χούντας της 21/4/1967 ήταν η δημιουργία μίας γενιάς «προοδευτικών», που συνεχίζουν να μάχονται την «χούντα» δεκαετίες μετά την πτώση της και εν ονόματι αυτού του «αγώνα» έχουν διαλύσει ό,τι απέμεινε από την δύσμοιρη αυτή χώρα

  4. Να πούμε χρόνια πολλά ζήτω η επανάστασης!
    Η Αγια Χούντα μας έσωσε από τον κομμουνισμό!
    Ευτυχώς που δεν γίναμε Αλβανία του Χότζα…
    Να πούμε για τα δημόσια έργα και την οικονομική πρόοδο του νησιού και του τουρισμού στα χρόνια της. Να πούμε ότι οι δρόμοι που έφτιαξε αντέχουν ακόμα, ενώ του ΠΑΣΟΚ είναι γεμάτο μπαλώματα. Να πούμε ζήτω ο στρατός της Ελλάδος φρουρός! Ας μην αναφέρουμε εδώ ονόματα Κωων συνεργατών της 7ετιας, νυν πράσινο φρουρών ΠΑΣΟΚων..
    Που διατέλεσαν εφέδροι Αξιωματικοι, διευθυντές δημοτικών υπηρεσιών, χωροφύλακες στο νησί και αγρότες με σβησμένα χρέη…

    • Η χουντα ηταν πρωτη στα βασανιστηρια, στις διωξεις, στο ξεπουλημα της κυπρου, γιατι ηταν προδοτες!!! Πρακτορες της CIA ανθρωποι του Ι.Δ.Ε.Α., Ενα ματσο ηλιθια φανατικα ανδρικελα!!

      • Αυτά ισχύουν για τον Ιωαννίδη όχι για τους Απριλιανους. Όσο δε για το πώς κακοπερασαν οι σύντροφοι, καλύτερα έτσι παρά στα χέρια σοβιετικών σφαγεων

    • Ανάμεσα στους πολλούς που δεν θυμούνται πως ο Μαρκεζίνης μετά την εισβολή κάλεσε τον Καραμανλή,που ο βλάκας αγνοεί ότι ο στόλος των απέναντι έκανε απόβαση και αυτοί μιλούσαν για άσκηση,ούτε θυμάται ο βλάκας ότι είχαν φτάσει έξω από Λευκωσία ,έκαναν τρία προγεφυρώματα και έλεγαν ψέματα ότι τους πετάξαμε στην θάλασσα..δεν έχει διαβάσει τίποτα,ότι του κατέβει λέει.

      • Σουίτα μόνο ο γκρεμός σε σώζει!! Είσαι ένα χαμένο κορμί ,άχρηστος στην κοινονια. Άλλαξε το βρωμικο βρακι σου….

  5. Εσυ σαν τι περνεις το λόγο;Έλεος πια με τους δημοκράτες κατά δήλωση τους.Το κόμμα σου και τα πιστεύω σου δεν είναι δημοκρατικά.Όποτε είναι σαν να βρίζεις τους ανθρώπους

  6. Η χουντα ηταν πρωτη στα βασανιστηρια, στις διωξεις, στο ξεπουλημα της κυπρου, γιατι ηταν προδοτες!!! Πρακτορες της CIA ανθρωποι του Ι.Δ.Ε.Α., Ενα ματσο ηλιθια φανατικα ανδρικελα!!

  7. Η χουντα ηταν πρωτη στα βασανιστηρια, στις διωξεις, στο ξεπουλημα της κυπρου, γιατι ηταν προδοτες!!! Πρακτορες της CIA ανθρωποι του Ι.Δ.Ε.Α., Ενα ματσο ηλιθια φανατικα ανδρικελα!!

    • φίλε μου για την Κύπρο να είσαι λίγο ποιο πονηρός. αν πράγματι εφταιγε η χούντα ο ‘φακελος της Κυπρου’ θα είχε άνοιξει εδώ και χρόνια

      • Πας καλά?έχεις διαβάσει τα πρακτικά της Εξεταστικής των πραγμάτων της Βουλής που έχει δημοσιεύσει η Ελευθεροτυπίας το 2011?

        Διάβασες για την περιβόητη επιστράτευση? να ανατριχιάσεις απ την ασυνεννοησία..πάλι καλά που δεν πήραν και κάποια νησιά..είχαν στρέψει τις ένοπλες δυνάμεις εναντίον του απλού λαού,φοβούμενοι για επανάσταση…Εγώ φίλε μου έχω συλληφθεί με ΑΡΚΕΤΟΥΣ άλλους επειδή πηγαίναμε στην Απόλλον και κάναμε καμάκι…δεν είχαν άλλους εχθρούς,παρά μόνο εσωτερικούς!!!!

  8. Κυριε Μυλωνά
    Συγχαρητήρια για την αναφορά στους αγωνιστές
    Ας ανοίξει ομως κ ο φάκελος με τους συ εργασθέντες με την χούντα σε Δημοτικά συμβούλια ως πρόεδροι οργανισμών Συλλόγων που αργότερα εντάχθηκαν στις δημοκρατικές λεγόμενες δυνάμεις κάνοντας τις δουλειές τους κ τιμήθηκαν κιόλας …..
    Αναφορά κ στον εκλεγέντα δήμαρχο της χούντας απο τον λαό της Κω με κάποια ερμηνεία …..

  9. οι επανελθόντες πολιτικοί άλλοι από το Παρίσι, άλλοι από την Σουηδία ή το Λονδίνο, θέλησαν να τιμωρήσουν τον Ελληνικό λαό, που δεν αντιστάθηκε στην «χούντα» κατά την διάρκεια της διακυβερνήσεως της χώρας από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τους συνεπαναστάτες του. Φρόντισαν λοιπόν οι πολιτικάντηδες στα χρόνια της Μεταπολιτεύσεως μετά από μία επίπλαστη ευμάρεια με δανεικά, να εξαθλιώσουν τους Έλληνες, να πτωχεύσουν και να ξεπουλήσουν την Ελλάδα σε ξένα τοκογλυφικά κέντρα για 100 χρόνια. Όλα τα είχε προβλέψει και δηλώσει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος

  10. 1984.Μια περίπου 10ετία αργότερα, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος θα ανέφερε σε Μήνυμά του:
    «Μέχρι του Νοεμβρίου του 1973 πάντως, οπότε έπαψα να κυβερνώ, η Κύπρος ήτο κυρίαρχος και αδιαίρετος. Οι Τούρκοι έθεσαν πόδα εις αυτήν τον Ιούλιον του 1974 -οπότε κατέλαβον το 4% του εδάφους της νήσου- και μόνον τον Αύγουστο του 1974, πρωθυπουργούντος του Κ. Καραμανλή έγιναν κύριοι του 37%».
    Αυτό και μόνον, τα λέει όλα!…http://www.makeleio.gr/επικαιροτητα/ΔΙΑΒΑΣΤΕ-ΟΛΟΙ-Για-να-τελειώνουμε-με-τ/

    • H ιστορία πανίβλακα λέει σαν ημέρα εισβολής την 20η Ιουλίου 1974,όταν έπεσαν και κατέλαβαν την Β.Κύπρο

      αλεξιπτωτιστές, όταν πήγαιναν περίπατο από χωριό σε χωριό χωρίς αντίσταση. Ο Καραμανλής πότε επέστρεψε ξέρεις? Όταν είχαν φτάσει Λευκωσία. Άνοιξε κανένα ρημάδι, αλλιώς πήγαινε στην Έκφραση, με 15 ευρώ να διαβάσεις γιατί ονομάστηκε προδοσία της Κύπρου .Έχω διαβάσει 10 διαφορετικούς συγγραφείς Έλληνες και ξένους,όλοι τα ίδια λένε.Η ιστορία δεν ξεγράφει.

    • Για να τελειώνουμε με τους βλάκες,1ο Πολεμικό ανακοινωθέν ξημερώματα 20ης Ιουλίου

      https://www.youtube.com/watch?v=vwqbFm3QgYk&ab_channel=V.Athanasiou
      Το έχω σε ανοικτή ταινία απ τον Πατέρα μου και μου το ζητούσαν με μεγάλα ποσά.
      Οι χουντοβασιλοπατέρες είναι αυτοί που στο όνομα του Δράματος του Ιησού,ευλογούν την σφαγή 3 εκατομμυρίων αμνών,αυτές τς ημέρες. πνίγοντας στο αίμα την αληθινή σημασία των Ευαγγελίων…και το αληθινό νόημα,είναι οι,αγράμματοι Ιερείς που ευλογούν το πιο βάρβαρο Έθιμο, αλήθεια σας πέρασε απ το μυαλό,μην παθαίνουμε όλα αυτά εξ αιτίας της ωμότητας αυτής στα υπόλοιπα πλάσματα του Θεού?Αυτές τις ημέρες περάστε έξω από μια μάντρα και ακούστε το ‘μπεε΄και πάρτε ένα ζωντανό να μπολιάσετε την άγάπη’ στα παιδά σας.Κούτσουρα!!!!

  11. μυλωνα ο αληθινος ναζισμος φασισμος ειναι τωρα αυτο που ζουμε απο τους νεοναζι δοσιλογους ταγματασφαλιτες

    των συριζα νδ πασοκ ΚΛΠ που ψηφιζουν χιτλερεικα ναζιστικα μνημονια και καταστρεφουν την χωρα.

  12. Μετα την χουντα ακολουθησε με την δημοκρατία ο απόλυτος ξεπεσμός και καταστροφή της Ελλάδας.

    Δείτε τα χάλια μας από την μεταπολίτευση εως σήμερα. Καταχρεωμένοι ,μια Ελληνική κοινωνία σακατεμένη ,χωρίς μέλλον για τις επόμενες γενιες. Ο περίγελος της Ευρώπης. Ποιοι μας κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια …δείτε τις φωτογραφίες τα ρεμάλια του Πολυτεχνείου που μεταφέρουν την σημαία. Οι μιζαδόροι και οι κομπιναδόροι που μπλέχτηκαν σε όλα τα σκάνδαλα και οδήγησαν τον τόπο στο τέλμα που ζούμε σήμερα. Η Ελλάδα εμπάτε σκύλοι αλλέστε…..πολυπολιτισμική κοινωνία……χωρίς κανένα πυλώνα να σταθεί. Οικογένεια?? Ομοφυλοφιλοι μπαμπάδες με παιδιά? Θρησκεία ? Έξω από τα σχολεία. Πολύ κοντόφθαλμα κρίνετε την ιστορία με κλισέ του τύπου αρρεστά στην λογική ‘ κατω η δικτατορία» , για ρωτήστε λοιπόν στα καφενεία και τους παππούδες …σίγουρα θα ακούσετε μακάρι να υπηρχε ένας Παπαδόπουλος και σήμερα να καθαρίσει τον σταύλο της Δημοκρατίας με τις χιλιάδες αυτοκτονίες Ελλήνων που φτάνουν στην ανεχεια καθε χρόνο.

  13. Τα αποτελέσματά τους, τα είδαμε όλοι. Παρέλαβαν το 1974 μηδενικό εξωτερικό χρέος και μια οικονομία σε έναν πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά ανοδικό καλπασμό αναπτύξεως. Μια χώρα νοικοκυρεμένη, με ευημερούντες πολίτες. Και πως την κατήντησαν; Αφού διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και την καταχρέωσαν στους διεθνείς τοκογλύφους, κι αφού προηγουμένως είχαν φάει ότι μπορούσε να φαγωθεί, μας παρέδωσαν σιδηροδέσμιους στο ΔΝΤ και στους διεθνείς τοκογλύφους. Κι έχουν και το θράσος να ομιλούν για τους «αγώνες» και τα «οράματά» τους, αυτοί ακριβώς που είναι οι μόνοι υπεύθυνοι της δυστυχίας μας!

    • Ρουσφετια χουντας.
      Ο Παπαδοπουλος διορισε τον εναν αδελφο του Κων/νο Παπαδοπουλο γενικο γραμματεα του υπουργειο Προεδριας,και υπουργο παρα τω Πρωθυπουργο.Τον αλλον αδελφο του Χαραλαμπο Παπαδοπουλο γενικο γραμματεα του υπουρ,Δημοσιας Ταξης.
      Ο Παττακος φροντισε ο γαμπρος του Ανδρεας Μειντασης να αναλαβει τεχνικα εργα στο δημο Αθηναιων π,χ, υπογειο γκαραζ Κλαυθμωνος…με μεγαλη κονομα…
      Ο Μακαρεζος διορισε τον κουνιαδο του Αλεξανδρο Ματθαιου υπουργο Γεωργιας και υπουργο Βορ.Ελλαδος!!

      • Κρίμας που δεν έβαλε εσένα. Σε έβαλε ο ΓΚΟΜΕΝΙΑΡΗΣ γιδοηγετης όμως. Ρε για πες μου κάτι. Πόσο χρονών ήσουν το 1974? Μπορείς να μου το πεις?

        • Ασε την ηλικια μου…αυτο ειναι το θεμα σου;;;χεχεχεχε
          Να μου πεις σε αυτα που εγραψα ΠΟΥ ΕΙΠΑ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ…
          Υ.Γ 1.Εισαι πολυ φτηνος και λιγος για να μιλησεις για τον ηγετη Α.Παπανδρεου…!!
          Υ.Γ 2.Εχω και αλλα ραμματα για την γουνα σας θες να πουμε για Κυπρο??

  14. Παπαδόπουλος, Σαμψων κι άλλοι δήθεν τρελλοί. Προδότες με μισθό!

    • Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ αν ήταν υποχείριο των Αμερικανών θα ήταν ακόμα στην εξουσία. Απλά τα γνωρίζεις έτσι γιατί κάποιοι επιτήδειοι στα πλασάρισαν έτσι. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ. Τους πήγε κόντρα γι’αυτό είχε αυτήν την κατάληξη. Από κει και πέρα ξεκινά η ΠΡΟΔΟΣΙΑ και της Κύπρου από τον ΙΩΑΝΝΙΔΗ. Όσο για το Πολυτεχνείο μόνο οι φοιτητές ΔΕΝ το οργάνωσαν. Ούτε οι φοιτητές έριξαν την χούντα. Τρίχες νεροβραστες. Η χούντα έπεσε μετά από 8 μηνες από τελείως διαφορετικούς λόγους. Όσο αφορά την «τεχνιτη εξεργεση » του Πολυτεχνείου ψάξε την ημερομηνία 3 οκτ.1973. ΜΑΘΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

  15. Παντως το θαύμα της μεταπολιτευσης
    αξιόλογο, δημοσιο χρεος στα ύψη , παιδεία υγεια ανεργία στο ναδίρ, λαθρομεταναστευση στο ζενιθ,…..μια πρωτευουσα ισλαμαμπαντ, γαμοι ομοφυλοφίλων, διαζύγια , και μια βουλή με 300 υποδουλους στο 4ο ραιχ…..αντε καλή νύχτα εκει πολυτεχνειο

    • Ακου για να μαθαινεις..
      Το δημοσιο χρεος υπερδιπλασιαστηκε επι Χουντας απο 37.8 δις δρχ το 1967,εφτασε στα 87.5 δις δρχ το 1973.Το εμπορικο ελλειμμα 5πλασιαστηκε.Οι εξαγωγες αγροτικων προιοντων μειωθηκαν κατα 25%.Το ελλειμμα τρεχουσων συναλλαγων 8πλασιαστηκε.Οσο για την μειωση τις ανεργειας,αυτη εγινε για εγιναν μεταναστες500.000 Ελληνες.Λαδας και Ρουφογαλης εδιναν θαλασσοδανεια σε ημετερους και επιβαρυναν κρατικες τραπεζες.εργοληπτικες εταιριες που εκαναν κρατικα εργα(γαμπρος Πατακου)επαιρναν δανεια απο τραπ.εξωτερικου με εγγυηση του ελληνικου δημοσιου.

  16. Πάντως πολλοί εκμεταλλευτηκαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου για να γίνουν ισόβιοι βουλευτές υπουργοί ευρωβουλευτές.

  17. Ο ΠΑΤΑΚΟΣ ΔΙΕΜΕΝΕ ΣΤΑ ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ.ΗΤΑΝ ΛΙΤΟΔΙΑΙΤΟΣ

    ΕΧΑΙΡΕ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΤΟΥ ΛΕΓΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.

  18. ΠΡΟΣ ΨΙΤ.δεν θελαμε την δημοκρατια της χουντας .τωρα θα χορτασουμε την δημοκρατια της ληστειας

    της πεινας της δυστυχιας της ανεργιας των τοκογλυφων των πλουσιων βολευτων και την μετατροπη της ελλαδας σε πακιστανικη ισλαμικη δημοκρατια!!!

    • Ρε ανθρωπε πας καλα;
      Υπηρχε Δημοκρατια την περιοδο της 7ετιας;
      Οι φυλακισεις και οι βασανισμοι ηταν σε ημερισια διαταξη.Την νυχτα της 21 Απριλιου μια απο τις πρωτες κινησεις των χουντικων ηταν να συλλαβουν το συνολο του πολιτικου κοσμου της χωρας δεν διστασαν να συλλαβουν & να βασανισουν δημοκρατες που καθε αλλο παρα κομμουνιστες ηταν.Ο Τασος Μηνης π.χ. ειχε φερει σε δυσκολη θεση την χουντα ως αξιωματικος & ηρωας του Ελ Αλαμειν.βεβαια αυτο δεν τον γλυτωσε απο τα βασανιστηρια.Ο Σπυρος Μουστακλης ειχε αγωνιστει στον Εθνικη Αντισταση με την οργανωση ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ του καθολου κομμουνιστη Ναπολεοντα Ζερβα βασανιστηκε & εμεινε αναπηρος μεχρι το τελος της ζωης του.

  19. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

    για αυτο δεν ανοιγει ο φακελλοσ τησ κυπρου.

  20. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα μόνο οι αριστεροί βγάζουν σπυράκια και αρχίζουν να ποστάρουν για χούντες Παπαδόπουλους , Κύπρο κτλ.. Το θέλετε η όχι δυστυχώς είναι και αυτοί ένα μαύρο μέρος της ιστορίας μας όπως και το Πολυτεχνείο οπότε ξεπεράστε το και σταματήστε να βγάζετε το αριστερό σας κόμπλεξ..

  21. ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ! ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΗΜΟ ΝΑ ΤΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑ ΜΗΝ ΤΟ ΥΛΟΠΟΙΕΙΣ! ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΘΕΟ! ΤΟΣΑ ΦΑΓΑΤΕ ΡΕ ΑΧΑΙΡΕΥΤΟΙ ΑΘΕΟΙ ΔΥΤΙΚΟΔΟΥΛΟΙ ΣΤΑΥΡΟΦΟΒΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΆΝΤΗΔΕΣ !!! ΜΠΗΚΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΤΗΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΤΕ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΙ!!

  22. Πηγαν τον πληθωρισμο απο το3 στο 28. Εκοβαν χρημα στο χολαργο. Αυτα πληρωνουμε μεχρι σημερα.

  23. Φυλακιζαν βασανιζαν, σκοτωναν. Ηταν προδοτες ανθρωποι της CIA. Ο παπαδοπουλος εκαιγε τα τανκς στον εβρο ριχνοντας ζαχαρη στις μηχανες για να ενοχοποιησει δημοκρατες αξιωματικους.

  24. Ως γνωστο ο ιωαννιδης εκανε πραξικοπημα κατα του μακαριου, εγκατεστησε τον σαμψων, και βρηκαν αφορμη οι τουρκοι να μπουν με τον ατιλλα στο νησι και να παρουν το 1/3 που κατεχουν μεχρι σημερα. Ο κολλητος του ιωαννιδη ειπε το περιβοητο μας κοροιδεψε ο κισσιγκερ!!! Αυτοι ηταν προδοτες και σιναμα βλακες

  25. Ψιτ δεν σε ξερω, ουτε πολυσυμφωνω γενικως με τα διαφορα σχολια σου. Αλλα σε αυτο το αρθρο σου βγαζω το καπελο. Ολοσωστα οσα λες και μαλιστα λιγα λες! Πανε να μας πλασαρουν για πατριωτες τις πουλημενες χουντομαιμουδες.

    • Καλός βλάκας είσαι και εσύ. Σε μπέρδεψε με τρελλούς αριθμούς και έχασες την μπάλα. Ας μας πει ο miss Ψιτ πόσο ετών ήτανε, αν είχε γεννηθη και από πού τα αντλεί όλα αυτά τα στοιχεία. Περιττό να αναφέρουμε τα ΚΑΘΙΚΙΑ του Πολυτεχνείου που εκμεταλλεύτηκαν τον κάθε ΠΑΝΙΒΛΑΚΑ και ακόμα ειναι πολλοί στα έδρανα της βουλής πλουτίζοντας το βίο τους εις βάρος της ΕΛΛΑΔΟΣ μας.

      • Αυτα που γραφω ειναι ΓΕΓΟΝΟΤΑ ρε γιδι…
        κοψε στον πρωινο..αλλα και τον βραδινο……ΣΤΟΧΟ & Ελευθερη Ωρα, βλαπτει σοβαρα την υγεια!!!!

  26. Ποιος εφερε πισω τον καραμανλη? Η χουντα!!! Ορκιστηκε μπροστα στον προεδρο γκιζικη, απο τον χουντικο αρχιεπισκοπο σεραφειμ. Βλεπεις το αιμα νερο δε γινεται!!! 7.000 εξοριστους κομμουνιστες ειχε ο καραμανλης, 11.000 τους εκανε η χουντα!!! Ολοι τους, μονο για τον λαο τον οποιο επικαλουνται δεν εκαναν τιποτα. Ωνασης, μποδοσακης βαρδινογιαννηδες γουλανδρηδες ανδρεαδηδες, αγγελοπουλαιοι, ηταν τα μεγαλα αφεντικα, και απο πισω οι **φιλοι** αμερικανοι!!! Και συ λαε βασανισμενε…. τραγουδα τον πονο σου!!!

    • ΕΠΙΜΕΝΩ και ΑΝΑΜΕΝΩ. Έγινες πάνσοφος με τις αρλουμπες που διαβάζεις του κάθε μπαγλαμα. Και το χειρότερο τις αναπαράγεις επικινδυνως. ΑΝΑΜΕΝΩ…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ