Ιωάννης Κ. Προμπονάς: Η ποιότητα της κ. Κατερίνας Παπαθωμά

16
1398

Ο λόγος, που απευθύνομαι σε άγνωστο αναγνωστικό κοινό, είναι για να επαινέσω δημοσία την γνωστότατη σε μένα κ.Παπαθωμά, που την θεωρώ και συμπατριώτισσά μου, εφ’ όσον είναι εξ αγχιστείας και Ναξία και δη Φιλωτίτισσα.

Την γνωρίζω σχεδόν από φοιτήτρια. Πρόκειται για ένα πλάσμα πολύ ξεχωριστό και αξιολάτρευτο. Η απλότητα και η αξιοπρέπειά της είναι γνωστά τοις πάσι. Η σοβαρότητα και η παρρησία του εν πολλοίς καταγγελτικού λόγου της, παροιμιώδης. Η δε εντιμότητα και η ακεραιότητά της σπανίζουν ως είδος υπό εξαφάνισιν. Δεν ηυμοίρησε να ανέλθει την κλίμακα της Πανεπιστημιακής ιεραρχίας, αλλά αυτό είναι αδιάφορο. Οι ικανότητες και το ήθος της είναι ανενδεείς τίτλων. Ο αληθινός της τίτλος είναι το ότι έκανε πράξη την κλασσική και ανθρωπιστική παιδεία της, καθώς και την χριστιανική αυτοθυσιαστική υπέρβαση του επιστημονικού ΕΓΩ της. Παρ’ όλα αυτά το έργο της είναι σημαντικό (δημοσιεύματα, ομιλίες, συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια, άρθρα σε Αθηναικό και τοπικό τύπο και κυρίως διδακτικό). Μεγάλη Δασκάλα, αληθινή μαστόρισσα του λόγου, καθηλώνει μαγευτικά τόσο τους φοιτητές στο αμφιθέατρο, όσο και τους μεγάλους στις διάφορες αίθουσες των ομιλιών της. Δικαίως οι φοιτητές της την αποκαλούν «σύγχρονη Δασκάλα του Γένους», ο λεβεντόπαπας του χωριού μας «μικρό Πατροκοσμά», ο εκλεκτός Κώος φίλος Μανώλης Χατζηγιακουμής «βάτο φλεγομένη, αλλά μη καιομένη» και ο Νάξιος λόγιος εκδότης της «Ναξιακής Αμφικτιονίας» Μιχάλης Ψαρράς την αποκαλεί «ιέρεια των ελληνικών γραμμάτων». Εγώ, σαν καθηγητής και συνοδοιπόρος στην πολύχρονη Πανεπιστημιακή μας πορεία, την θεωρώ αληθινή αρχόντισσα της ψυχής και του πνεύματος.

Σίγουρα θα διερωτηθείτε, γιατί τα λέω όλα αυτά: Γιατί παρακολουθώντας κάθε πνευματικό της βήμα, διάβασα πρόσφατα μερικά αρνητικά σχόλια, για το τελευταίο της άρθρο, με ύφος και λεξιλόγιο που δεν έχουν καμία σχέση με την υπερευαίσθητη και άδολη καρδιά της. Δεν την αφορούν, δεν την αγγίζουν, άρα δεν την γνωρίζουν καλά αυτοί που τα έγραψαν.Γι’ αυτό σας στέλλω αυτό το σύντομο επαινετικό – ενημερωτικό σχόλιο, γιατί πιστεύω πως η ποιότητα της κ.Παπαθωμά τιμά τόσο την Κω, όσο και την δεύτερη πατρίδα της την Νάξο.

Με τιμή

Ιωάννης Κ. Προμπονάς

Ομότιμος καθηγητής  Φιλοσοφικής  Σχολής

Πανεπιστημίου    Αθηνών

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κύριε καθηγητά…θα κατέβει υποψήφια δήμαρχος ή υποψήφια κοινοτάρχης;; Σας πληροφορούμε ότι στην κοινωνία της Κω…συζητείται ότι έχει προσβάλει ζώντες και νεκρούς νομίζοντας ότι προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες. Σας την χαρίζουμε λοιπόν και ώρα σας καλή….🙁

    • Να μιλάτε για τον ευαυτό σας κύριε. Κανείς δεν είναι κτήμα κανενός για να τον «χαρίζει» όπως λέτε.

    • Πως αρέσκεστε κάποιοι να σαλαμοποιείτε με την πολιτική πνευματικούς ανθρώπους όπως είναι η κυρία Παπαθωμά. Δεν σας αρέσει ο ευθύς και άδολος γραπτός λόγος, που αποκαλύπτει κρυφές αλήθειες, οι οποίες αντιστρατεύονται τις στενές κομματικές σας αντιλήψεις. Οφείλετε λίγο σέβας σε ανθρώπους που κατανάλωσαν τη ζωή τους ως γνήσιοι Έλληνες παιδαγωγοί και Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι.

    • Ακόμα και σήμερα μετά το ευχολόγιο συναδέλφου της δεν μας διαφώτισε ....

      Ποια μύγα τσίμπησε την Δασκάλα για να καταδικάζει πεθαμένους;;;;; Θα μάθουμε τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την καταγγελία της με χρονοκαθυστέρηση και ποιο είχε στο στο στόχαστρο της, ΖΩΝΤΑΝΟ ή ΠΕΘΑΜΈΝΟ;;;;

  2. ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΚΟΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΑΣ

    ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΑΞΙΕΣ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΕΩΔΗ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΝΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟΨΥΧΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΡΕΠΕΙΣ ΦΘΟΝΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΟΛΕΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ -ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ – ΤΟ «ΓΝΩΘΙΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ»! ΝΑ’ΣΤΕ ΚΑΛΑ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ Κ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΛΛΗΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΜΕΝΗΣ ΕΚ ΤΗΣ ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΕΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ! ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΠΟΥ ΑΝΤΑΝΑΚΛΆ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΡΔΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΚΡΙΤΗ ΑΓΑΠΗ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ….

  3. Πως αρέσκεστε κάποιοι να σαλαμοποιείτε με την πολιτική πνευματικούς ανθρώπους όπως είναι η κυρία Παπαθωμά. Δεν σας αρέσει ο ευθύς και άδολος γραπτός λόγος, που αποκαλύπτει κρυφές αλήθειες, οι οποίες αντιστρατεύονται τις στενές κομματικές σας αντιλήψεις. Οφείλετε λίγο σέβας σε ανθρώπους που κατανάλωσαν τη ζωή τους ως γνήσιοι Έλληνες παιδαγωγοί και Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι.

    • Να σέβοντε οι ίδιοι τους εαυτούς τους.Τοποθετούντε δημόσια ,οπότε όλα είναι αποδεκτά.

  4. Οποιος λέει αλήθειες σε αυτό τον τόπο γίνεται κόκκινο πανί !!!!!Το ψέμα βολεύει πολλούς!!!

  5. Το στεφάνι, όταν είναι μεγαλύτερο από το κεφάλι εκείνου που στεφανώνεται, δεν σφίγγει τους κροτάφους, δεν κάθεται πάνω στο κεφάλι, αλλά γενόμενο εξαιτίας του μεγέθους του χαλαρότερο και κατεβαίνοντας κάτω από τα μάτια, κάθεται γύρω από τον αυχένα και αφήνει αστεφάνωτο το κεφάλι.

    • Χα! Χα! Δηλ. Είναι σαν να κάνεις σε καποιον δώρο
      ένα ζευγάρι παπουτσια με νούμερο 48, ενω το άτομο φοράει κανονικα το 35!

  6. Ανωνυμος
    Αυτές τις μερες, στα Τροπαρια τού Ακαθιστου Ύμνου ακούσαμε το » Χαίρε η Αφλεκτος βατος» που απευθύνεται φυσικά στην ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ την Παναγία Παρθένο ( πριν και μετά τον Τόκον).
    Άγνοια λοιπόν ή βλασφημία το να ταυτιζεται η προστατευομενη σας με την Θεοτόκο Μαρία?
    Αυτά κε ομοτιμε, μαζί με τις αλλες υπερβολές σας » Κοσμας Αιτωλος»,»Ρήγας Φεραίος «κ. λ. π. προσφέρουν το αντίθετο αποτελεσμα.
    Αποβαινουν εις βάρος του προσώπου που εκληθητε να υπερασπιστειτε…
    .

  7. Απάντηση στο προ προηγουμενο σχολιο που επισημαίνει το πόσο άχρηστο και αστείο γίνεται οτιδήποτε απέχει πολύ απο την πραγματικοτητα…
    Είναι δηλ. σαν να κάνεις δώρο, ενα ζευγάρι παπούτσια νούμερο 48, σε καποιον που φοράει – με το ζόρι νούμερο 35!!
    Σίγουρα, θα φάει τα μούτρα του… αλλά θα βρεθούν και κάποιοι που θα γελάσουν…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ