Η «φαμίλια» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σύγχρονη, ανατολίτικη, «Κόζα Νόστρα», ένα σύστημα διαφθοράς που έχει απλώσει τις «ρίζες» του σε όλες τις εκφάνσεις της τουρκικής Δημοκρατίας, ή τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από αυτή.
Επί σχεδόν δύο δεκαετίες που βρίσκεται στο τιμόνι της Τουρκίας, τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και τα υπόλοιπα μέλη της «φαμίλιας» του, λυμαίνονται κάθε είδος εξουσίας και δημόσιου πλούτου της γείτονα χώρας. Στο πλούσιο «πολιτικό» βιογραφικό του σουλτάνου μπορούν να συμπεριληφθούν πολλά. Από το στημένο πραξικόπημα του 2017, τον «βρώμικο» πόλεμό στη Συρία, το κυνήγι τον Κούρδων, τις παρτίδες με τζιχαντιστές, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο απολυταρχισμός, η μεγαλομανία, μέχρι τον ισλαμικό φανατισμό που τον διέπει και τον οδηγεί στην ψευδαίσθηση δημιουργίας ενός νέου χαλιφάτου ως μοχλού πίεσης και εκβιασμού της διεθνούς σκηνής.
Η «φαμίλια» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σύγχρονη, ανατολίτικη, «Κόζα Νόστρα», ένα σύστημα διαφθοράς που έχει απλώσει τις «ρίζες» του σε όλες τις εκφάνσεις της τουρκικής Δημοκρατίας, ή τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από αυτή. Διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα, έλεγχος τραπεζών και media, παραμόρφωση νόμων, «αφορισμοί» και κατασκοπία των αντιπάλων τους που άλλοτε είναι δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και πολιτικοί, ενώ άλλοτε στρατιωτικοί ή ακόμα και πολίτες. Το απολυταρχικό καθεστώς Ερντογάν κυβερνά μέσα από τις «σκιές» με μόνο σκοπό τον πλούτο και την παραμονή στην εξουσία.
Ο σουλτάνος, στον οποίο μπορεί να απονεμηθεί και βραβείο δημαγωγίας, δεν γεννήθηκε σε κάποια πλούσια ή ισχυρή οικογένεια με εξουσία, αλλά στις φτωχογειτονιές του Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης το 1954. Ασχολήθηκε με την πολιτική ακολουθώντας μια πορεία, χωρίς σταματημό προς την κορυφή, ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν, ενώ ευρέως γνωστός στην Τουρκία έγινε κατά την θητεία του ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.
Τα μέλη της οικογένειας Ερντογάν είναι αρκετά γνωστά τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό τα τελευταία 17 χρόνια, για τις ποικίλες «δραστηριότητές» τους. Η γυναίκα του Εμινέ, οι γιοί του Μπιλάλ και Μπουράκ, οι κόρες του Έσρα και Σουμεϊγέ, καθώς και οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι γαμπροί του Μπεράτ Αλμπαϊράκ και Σελτσούκ Μπαιρακτάρ.
Ο σουλτάνος διακρίνεται για την ακόρεστη δίψα του για εξουσία και την συγκέντρωση… πλούτου, άλλωστε πάνω σε αυτό έχει και μια μεγάλη διάκριση αφού αρκετές φορές έχει αναγνωριστεί από το Forbes ως ο καλύτερα αμειβόμενος αρχηγός κράτους.
Η… ταπεινή Εμινέ Ερντογάν
Γεννημένη το 1955 η πρώτη κυρία της Τουρκίας, Εμινέ Ερντογάν, παντρεύτηκε τον σουλτάνο το 1974 και καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να προβάλει την εικόνα της πιστής και ταπεινής μουσουλμάνας, πλήρως ανταποκρινόμενη στη πίστη της, μια εικόνα φυσικά που «εξανεμίζεται» σε κάθε ταξίδι της στο εξωτερικό όταν δείχνει και με το… παραπάνω την αδυναμία της στους γνωστούς οίκους μόδας, διαφημίζοντας το ακριβό της γούστο σε όλη την υφήλιο, μια εικόνα που πολλές φορές δεν «περνάει» στο εσωτερικό της φτωχοποιημένης χώρας της.
Από τα νιάτα της λάτρευε τα πανάκριβα ρούχα και αυτοκίνητα, ενώ όπως η ίδια είχε πει σε συνέντευξη κόντεψε να αυτοκτονήσει, όταν ο αδελφός της την υποχρέωσε να φορέσει μαντίλα στα 15 χρόνια της. Η Εμινέ Ερντογάν φαίνεται να παίζει έναν ενεργό ρόλο στο πλευρό του σουλτάνου καθώς είναι γνωστό ότι τον συμβουλεύει, ενώ μερικές φορές συντονίζει ακόμα και διάφορες συγκεντρώσεις και ομιλίες του.
Κατά το παρελθόν έχει κάνει απίστευτες δηλώσεις, όπως ότι θεωρεί τα χαρέμια «σχολεία που προετοίμαζαν τις γυναίκες για την ζωή». Όποια χώρα και αν επισκεφτεί, στα πλαίσια του προγράμματος του συζύγου της οι πρωτεύουσες κυριολεκτικά παραλύουν. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Οκτώβριο του 2015 έκλεισε το κέντρο των Βρυξελλών όταν ήθελε να κάνει τα ψώνια της, ενώ το 2016 επισκέφτηκε παζάρι αντίκας στην Βαρσοβίας ξοδεύοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 44.000 ευρώ.
Σκάνδαλα και «μπίζνες» των υιών Ερντογάν
Ο πρωτότοκος γιος του σουλτάνου, Αχμέτ Μπουράκ είχε από μικρός απασχολήσει τα ΜΜΕ της χώρας του, όταν ακόμη ο Ταγίπ ήταν ο πανίσχυρος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Οι υψηλές γνωριμίες αποδείχθηκαν χρήσιμες όταν το 1998 χτύπησε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα τη γνωστή τραγουδίστρια Σεβίμ Τανουρέκ, η οποία ελάχιστα εικοσιτετράωρα αργότερα εξέπνευσε. Λίγες ημέρες μετά, ο Μπουράκ Ερντογάν, εμφανίστηκε να διαθέτει δίπλωμα και τελικά με άνωθεν παρεμβάσεις ξεμπέρδεψε με ένα μικρό χρηματικό πρόστιμο.
Το 2006 συστήνει με συνεργάτες του ναυτιλιακή εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. τουρκικές λίρες. Μόλις έξι μήνες μετά, η εταιρεία αγοράζει γραφεία αξίας 1,7 εκατ. δολαρίων και ύστερα από αντίστοιχο χρονικό διάστημα, τα κεφάλαιά της έχουν αυξηθεί σε… 2 εκατ. τουρκικές λίρες.
Τότε η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν παρέμενε προσηλωμένη στην υψηλή ρητορική με το Ισραήλ, που οδήγησε και στον περιορισμό των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, το «Safran -1», κοινώς το ένα από τα δύο πλοία που διέθετε πλέον η εταιρεία MB Shipping Co του Μπουράκ Ερντογάν, πηγαινοερχόταν στο Ισραήλ μεταφέροντας προϊόντα.
Ομως, η εξέλιξη της εν λόγω εταιρείας του αποδείχθηκε κάτι περισσότερο από… αλματώδης. Το 2013 έγινε γνωστό ότι αγόρασε το έκτο πλοίο της, το υπό σημαία Μάλτας «Pretty» 91.000 τόνων, σχεδόν όσο όλο το τονάζ του υπόλοιπου στόλου της εταιρείας. Το νέο απόκτημα του υιού Ερντογάν ναυπηγήθηκε στην Κίνα έναντι 20 εκατ. δολαρίων.
Ο μικρότερος γιός, Μπιλάλ Ερντογάν, ο οποίος όσο κανείς άλλος στην οικογένεια βαδίζει στα «χνάρια» του πατέρα του γεννήθηκε το 1981, σπούδασε στο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ενώ μάλιστα εργάστηκε για ένα διάστημα και στην Παγκόσμια Τράπεζα και έχει αποκτήσει δύο γιούς. Το 2006, όταν ο πατέρας του είχε ήδη γίνει πρωθυπουργός, επέστρεψε στην Τουρκία για να συντονίζει τις υποθέσεις της «φαμίλιας».
Πολλές είναι οι κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί κατά το παρελθόν, με τις περισσότερες να εστιάζουν στην οικονομική διαφθορά, όπου φαίνεται να έχει ιδιαίτερο.. ταλέντο. Μεταξύ άλλων έχει κατηγορηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αρκετά deals με ξεπούλημα κρατικής γης -φυσικά με υψηλό αντίτιμο- αλλά και διώξεις κατά αντιφρονούντων δημοσιογράφων, στρατιωτικών, εισαγγελέων και υψηλόβαθμων αστυνομικών. Σημειώνεται το 2014 ότι έσκασε το μεγάλο σκάνδαλο, με το καταγραμμένο τηλεφώνημα στον ίδιο τον πατέρα του, κατά το οποίο γινόταν λόγος για πληρωμές έναντι δημόσιας γης ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Φυσικά, το σκάνδαλο κουκουλώθηκε, καταλλήλως ώστε να αποδοθεί σε διάφορους «εχθρούς» της χώρας.
Ο Μπιλάλ Ερντογάν έχει γίνει γνωστός και ως «Υπουργός Πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους» και αυτό γιατί κατά καιρούς τόσο Ρώσοι όσο και Σύριοι τον έχουν καταγγείλει δημόσια ότι έχει ισχυρούς δεσμούς με δίκτυα τρομοκρατίας και πραγματοποιεί λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές. Φυσικά οι δραστηριότητές του δεν ήταν κρυφές στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος αλλά και του πατέρα του Ταγίπ. Σημειώνεται ότι και αυτός ξαφνικά, μετατράπηκε σε μεγαλο-εφοπλιστή και είναι ένας από τους τρεις μετόχους της BMZ, μιας πολυεθνικής εταιρείας θαλάσσιων μεταφορών. Φυσικά όλες οι δικαστικές υποθέσεις εναντίον του τόσο στην Τουρκία και στην Ιταλία, όσο και σε άλλες χώρες, κουκουλώθηκαν με αμέσως.
Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2016 η Γερμανική Bild σε δημοσίευμα της αναφέρει ότι η μεγαλύτερη κόρη του Ερντογάν Εσρα, είχε εμπλακεί το 2013 σε σκάνδαλο διαφθοράς μαζί με τον αδελφό της Μπιλάλ. Το 2007 παντρεύτηκε τον Μπεράτ Αλμπαιράκ ο οποίος είναι σήμερα Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και προορίζεται για πρωθυπουργός. Ο Μπεράτ Αλμπαιράκ, σύμφωνα με Γερμανικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας την άνοιξη του 2017, είναι μπλεγμένος μέχρι τον λαιμό στους φακέλους διαφθοράς γνωστούς σαν «Malta Files».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις