Ταγίπ Ερντογάν: Έπαιξε και έχασε! Τελειώστε τον πριν να είναι αργά

0
1377

Το δις εξαμαρτείν της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής – Αντιμέτωποι με την Ιστορία οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο Ισπανοαμερικάνος φιλόσοφος George Santayana όταν εκφωνούσε το περίφημο ρητό «Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει» πιθανόν να μην είχε στο μυαλό του ότι αυτό το γνωμικό θα διατηρείτο αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις σύγχρονες γεωπολιτικές ισορροπίες.

Ακόμα περισσότερο όταν η ιστορική σύνδεση αφορά τον ίδιο γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος νοητά καλύπτει και την ανατολική γωνιά της Ευρώπης. Η παρομοίωση της περιόδου πριν την Άλωση της Πόλης με τους Οθωμανούς που απειλούσαν να κατακλύσουν τη ευρωπαϊκή ήπειρο με τη σημερινή κατάσταση που επιθυμεί να διαμορφώσει η Τουρκία με τις αναθεωρητικές της επιδιώξεις που λαμβάνουν «σάρκα και οστά» μέσα από την Γαλάζια Πατρίδα (Mavi Vatan), καθίσταται αναπόφευκτη.

Οι συνειρμοί των μέσων του 15ου αιώνα με την σύγχρονη περίοδο πολλοί και ευδιάκριτοι ακόμα και από τον πλέον αδαή μελετητή της παγκόσμιας ιστορίας. Οι αναθεωρητικές βλέψεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και του Σουλτάνου της, Μωάμεθ, καθώς και η απροθυμία της Δυτικής Ευρώπης να συνδράμει στην αποτροπή κατάληψης της Πόλης, συνέθεταν ένα σκηνικό που αν δεν ταυτίζεται, αν μη τι άλλο ομοιάζει με το σκηνικό που προσπαθεί με τη βία να στήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Η απειλή που συνιστούσαν για τον τότε πολιτισμένο κόσμο οι βαρβαρικές ορδές από τα βάθη της Ασίας δεν αφύπνισαν τους Ευρωπαίους ηγέτες, που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι εσφαλμένα θεώρησαν πως η νεοσύστατη Οθωμανική αυτοκρατορία δεν θα μπορούσε να υπερσκελίσει το μεγαλείο της Κωνσταντινούπολης και να καταβάλλει τα μέχρι τότε απόρθητα τείχη της, πόσο μάλλον να απειλήσει την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα μετέπειτα γεγονότα όμως τους διέψευσαν οικτρά, όταν οι Οθωμανοί σε λιγότερο από έναν αιώνα εξαπλώθηκαν σε όλη την ανατολική Ευρώπη, φθάνοντας έξω από τα τείχη της Βιέννης που πολιόρκησαν ανηλεώς προτού αποχωρήσουν άπραγοι. Κάποιος μπορεί να φανταστεί ποια θα ήταν η τύχη της Ευρώπης εάν οι Βιεννέζοι υπέκυπταν στην οθωμανική πολιορκία!!

Και μπορεί στη σύγχρονη περίοδο ο Ερντογάν να μην απειλεί ευθέως «την καρδιά» της Ευρώπης, όπως ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν τη Βιέννη, αμφισβητεί όμως έμπρακτα τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών που ανήκουν στην Ευρώπη και αποτελούν μέρος της οικογένειας κρατών που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Χώρα μας και την Κύπρο.

Επιπλέον, η οικονομική, πολιτική και αρκετές φορές θρησκευτική διείσδυση της Τουρκίας στις Βαλκανικές χώρες είναι αναντίρρητη όπως και το γεγονός του στενού ελέγχου και της καθοδήγησης των μειονοτήτων τουρκικής καταγωγής οι οποίες μετανάστευσαν και διαβιούν σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο. Αυτές τις μειονότητες μπορεί απρόσκοπτα να τις εργαλειοποιεί προκειμένου να επιτύχει την προώθηση των πολιτικών του συμφερόντων προκαλώντας γενικευμένη αστάθεια, όπως κατέδειξαν τα πρόσφατα τραγικά επεισόδια με τις γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ και τους συνεπακόλουθους βανδαλισμούς των μνημείων της αρμενικής γενοκτονίας που έλαβαν χώρα ταυτόχρονα με τις αποτρόπαιες δολοφονίες αθώων πολιτών σε χριστιανικούς ναούς. Η «χλιαρή» αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών στους τουρκικούς τραμπουκισμούς, που αποκαλύπτει την αναποφασιστικότητα και ίσως και την απροθυμία της Ευρώπης να βάλει την τουρκική κυβέρνηση στη θέση της και να τη φέρει προ των ευθυνών της, θυμίζει έντονα τις «στερνές» στιγμές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, όταν με τους Οθωμανούς του Μωάμεθ να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τα τείχη της Βασιλεύουσας, οι πρεσβείες του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ’ προς κάθε κατεύθυνση έπεφταν στο κενό λαμβάνοντας μόνο κούφιες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Και δυστυχώς οι Ευρωπαίοι όχι μόνο δεν βοήθησαν την καταρρέουσα Βυζαντινή Αυτοκρατορία αλλά κάποιοι από αυτούς έσπευσαν να συνδράμουν και τον θανάσιμο αντίπαλό της. «Ξεχωριστή» θέση στην ιστορία βεβαίως κατέχει ο Ουρβανός, οπλουργός ουγγρικής καταγωγής, ο οποίος με τα δικής του επινόησης κανόνια βοήθησε όσο κανείς άλλος τον Μωάμεθ να διαλύσει τα τείχη της Πόλης που μέχρι τότε είχαν αντέξει σε αναρίθμητες εχθρικές πολιορκίες. Ας ελπίσουμε στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και με δεδομένες τις τουρκικές παραβατικές ενέργειες, οι οποίες όχι μόνο δεν αποκλιμακώνουν αλλά δυναμιτίζουν περαιτέρω το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή, να μην εμφανιστούν κι άλλοι «σύγχρονοι Ουρβανοί» που με τις ενέργειές τους θα διαλύσουν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα κανόνια του Ουρβανού τα τείχη της Πόλης, αποθρασύνοντας και δίνοντας επιπλέον πολιτικό και διπλωματικό χώρο στον νεο-Σουλτάνο Ερντογάν και στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ