Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ένα από τα ωραιότερα και αρχαιότερα εν λειτουργία θρησκευτικά μνημεία στον κόσμο, σε τέμενος μοιραία δεν άφησε ανεπηρέαστη την εσωτερική του λαμπρότητα που ανά τους αιώνες φώτιζε τις ψυχές των Χριστιανών.
Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τις 24 Ιουλίου, την επίσημη μετατροπή του λαμπρότερου συμβόλου της Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας, σε τέμενος. Η νέα ονομασία, στην ταμπέλα, έξω από τον ιερό χριστιανικό ναό αναγράφει πλέον Ayasofya -i Kebir Cami-i Şerifi.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ένα από τα ωραιότερα και αρχαιότερα εν λειτουργία θρησκευτικά μνημεία στον κόσμο, σε τέμενος μοιραία δεν άφησε ανεπηρέαστη την εσωτερική του λαμπρότητα που ανά τους αιώνες φώτιζε τις ψυχές των Χριστιανών που το επισκέπτονταν με λαχτάρα στην Κωνσταντινούπολη.
1 Usta 10 Çırak Projesi kapsamın’da İstanbulda bulunan öğrencilerimiz bugün #AyasofyaCamii giderek şükür namazı kıldılar.
Rabbim Dualarınızı Kabul eylesin. pic.twitter.com/J0K4FNhcoi— GSB Manisa Yurtları (@ManisaKYGM) October 16, 2020
Σημειώνεται ότι λειτούργησε ως χριστιανικός ναός ως την Άλωση στις 29 Μαΐου του 1453, με εξαίρεση την περίοδο των Σταυροφοριών το1204–1261, όταν μετατράπηκε σε ρωμαιοκαθολικό ναό. Από το 1453 μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος έως το 1934, οπότε ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, το μετέτρεψε σε μουσείο.
Στις 10 Ιουλίου φέτος, με προτροπή του προέδρου Ερντογάν και με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας, το μουσείο της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε πάλι σε Μουσουλμανικό τέμενος.
#ayasofyacamii çok şükür akşam namazını eda ettik pic.twitter.com/YIAEX2dyM5
— ♑🇹🇷🇦🇿 Borsa Gurmesi (@mutluay_mmn) October 17, 2020
Σημειώνεται πως, ως την μετατροπή του μουσείου του σε τζαμί ήταν το πλέον δημοφιλές αξιοθέατο στην Τουρκία, με περίπου 4 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, παρά τις υποσχέσεις της Άγκυρας ότι όποιες μετατροπές γίνουν δεν θα επηρεάσουν το βασικό χαρακτήρα του κτιρίου, η μετατροπή ήταν πρόχειρη και καταστροφική. Το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας μετατράπηκε σε ένα άχαρο, σκοτεινό και άδειο χώρο με καλυμμένες όλες τις επιφάνειες που περιείχαν απεικονιστικά στοιχεία. Νωπογραφίες και ψηφιδωτά σκεπάστηκαν, καθώς η απεικόνιση απαγορεύεται από το Ισλάμ
#AyasofyaCamii اَلْحَمد للَّه pic.twitter.com/SAFAWldu0M
— Hatice Kübra Yılmaz (@haticekubra_) October 23, 2020